Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Igår gick det inte bra. Har haft några riktigt kämpiga veckor på jobbet och var så LYCKLIG över att nu ha två veckor ledigt. Så himla himla himla skönt. Det skulle firas!
Korkade upp vinet och drack ett glas. Två. Tre. Oooh det vore gott med rött också, finns ju en öppnad flaska i kylen. Ett glas. Två. Tre. ? Sen vet jag inte mer. Flaskan var tom när jag vaknade i dag med illamående, huvudvärk och självförakt.
Helvete.
Det har ju gått så bra!
Har inte varit så berusad eller bakis på mycket länge - sist var nog innan sommaren någon gång. Fy vad jag inte har saknat känslan. Ångesten.
Är ändå ”glad” att det hände just igår, första dagen på ledigheten. Det gör nämligen att det inte kommer att hända på t ex nyårsafton, vilket det kanske hade varit risk för. Brukar nämligen sällan bli så full med kort tid emellan. Har bestämt mig för två saker nu:
1. Det blir en lugn ledighet. Nej, inte helt vit, jag tänker dricka ett par glas vin när jag känner för det, men på ett kontrollerat sätt.
2. När ledigheten är slut blir det en till vit månad. Sen får vi se hur det blir efter det, om jag fortsätter vara vit eller om jag tillåter mig att dricka minimalt. I alla fall: 2019 ska bli året då jag inte dricker mig berusad.
Nu längtar jag efter att vakna i morgon och vara pigg och må bra! Känner mig fortfarande lite småbakis, torr i munnen och ont i håret. Vill bli mig själv igen.

IronWill & Jasmine: TACK. Betyder mycket att ni bara finns här och läser. Kramar till er! ❤️

Det är ju när det smyger sig på och man spontant vill ”fira lite” och inte har satt upp så tydliga regler som det är lätt att trilla dit. Speciellt när man nått över den ”magiska gränsen” 2-4 glas beroende på sort, humör och mat i magen eller inte.. Men jag minns att det var lättare på uttalade festtilfällen eftersom man då var mer beredd och på sin vakt. Hur som helst nytt år snart och nya tag. Hoppas du haft en bra jul i alla fall.

Du trillade för några dagar sedan och det verkar ha gjort dig ännu mera bestämt över hur du vill att din alkoholkonsumtion ska vara (och inte vara).
Hur har det gått sedan dess? Hur mår du nu?

Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Lil_towl

Hej knaskatten, jag hittade precis din tråd. Jag har suttit på tåget och läst, skrattade så mycket av dina texter att det bubblade juice ur näsan :) på ett bra sätt!
Du skriver att du förväntas vara festlig och därför dricker du på middagar och fester, men de inlägg jag skrattat åt har du skrivit nykter. Sue Ellen till fru, du är redan svinrolig och kan uttrycka dig bättre och festligare än de flesta. Tänkte du skulle få veta :)

Sånt mys att komma tillbaka in efter en massa ledighet (både från jobb och forumet) till hälsningar och beröm (tack Carina, IronWill och Lil_towl).
Det är faktiskt bra. Faktiskt! Ledigheten blev som jag hade tänkt. Vin ofta, men inte mycket. Till och med på nyårsafton höll jag mig i pälsen och blev inte för lurig. Och nu när jag är tillbaka på jobbet (och med ca 3477 tvättmaskiner smutstvätt) är det vit månad. Dag 2 idag!
Känns väldigt bra, och jag är nästan överpepp på året. Spontananmälde mig till en yogakurs, t ex. Nu jäklar.
2019, året då Knaskatten förvandlades till en kisse med kontroll. Mijau.

Vilken tur att det inte blev kattastrof under jul/nyår. (Bam).
Hur som helst bara du är nöjd med nivån på ditt intag så är ju allt som det ska. Lite avis är jag allt men dessvärre inte ett alternativ för mig.
Bra jobbat och god fortsättning!

Hur är din helg? Vit (eller iaf nästan..) hoppas jag?;)

Själv sitter jag och tänker att om jag bara städar ska jag få dricka 2 glas vin. Vi får se hur förhnadlingen fortskrider. Har som vanligt en massa måsten med städ, jobb, barn... när man bara vill sova.

Och ja, instämmer med föregående- du är rolig!!!!

Kramar till dig!

Tack för pappaskämt (älskar!) och pepp!
Det går väldigt bra!
Är nu inne på dag.... 8!
Måste erkänna att jag var sugen på ett glas vin i fredags efter en tuff första jobbvecka, men jag bet ihop. Och dagen efter vaknade jag och det kändes så sjukt bra. Hurra!
Har varit på fyra yogapass i veckan också. Jesus. Är helt slut nu! Men på ett bra sätt.
??

Du äger verkligen ;). Men, du måste lägga till löpträning och styrketräning till yogan för att träningen ska bli komplett?

Nu ser vi fram emot en ny vit vecka..

KRAM <3

Är på riktigt orolig över att jag inte kommer att kunna GÅ i morgon. Typ helt darrig i musklerna. Men har bokat in mig på tre pass nästa vecka. Känner mig som en sån där fånig nyårslöfte-person som fyller upp gymmet i några veckor och sen försvinner. Och det är jag ju också. Men planerar att hänga kvar. I alla fall försöka. Puh!

Check! Och jag har tränat idag. Känns väldigt bra, men är trött som tusan nu. Skulle man inte bli pigg av att träna?!

Efter träning kan man bli väldigt trött men tror man blir piggare och mer alert på längre sikt. Härligt att du har som mål att hänga kvar och inte ge upp efter ngn månad. Det är verkligen steg i rätt riktning. Keep it up ??

Men hur kan en "katt" få träningsvärk efter yoga ?;);). Vilken sorts yoga tränar du? Heja vad bra du är!! (Ser att du verkar lägga dig före 22 också...)

Kram

Jag hänger i! Det är inga problem alls att inte dricka. Enda gången jag saknar det lite är på fredagar och lördagar. Men är jätteglad när jag vaknar morgonen efter och mår bra!
Har dessutom varit på fler yogapass - och har verkligen njutit av det (trots att jag svettats som en gris). Jasmine, jag kör mest ganska fysisk yoga, typ Ashtanga eller Vinasa och sånt. Vill att det ska kännas ordentligt när jag väl kör. Vilken sorts kör du?

Med sömnen går det dock urdåligt. Har jobbat alldeles för mycket på senare tid och det har blivit mycket övertid och sena kvällar. Är ärligt talat helt slut.

Läser just nu en fantastisk bok! ”Jag som var så rolig att dricka vin med” av Rebecka Åhlund. Rekommenderas verkligen.
?

Att du gör det så bra!! Yoga är toppen!!
Eller mental närvaro - mindfulness. Allt är det vi har svårt med att vara nöjda med att vara här o nu o inte dämpa några känslor.
Läste en kommentar du skrev ”alkohol bara är borrowing happiness from tomorrow” den var bara så KLOCKREN exakt på pricken det man pysslar med! Lycka till o fortsätt som du gör!! ⭐️⭐️

Tack Lennis! Och ja, älskar det uttrycket. Det är så himla sant.
Allt tuggar på här, jag är så himla superpräktig och var på yoga idag och är duktig på alla sätt och vis. Och det är URSKÖNT. Älskar allt ospännande.
Funderar på hur jag ska göra när månaden är slut, hur jag ska fortsätta med allt. Om jag ska dricka alls. Jag vet inte.
Men tar en dag i taget så länge.

Jag har inte varit inne på länge - har faktiskt inte känt något behov. Det har bara flutit på för mig. Jag klarade min vita månad utan några problem alls. Den var över i onsdags.
I fredags drack jag 2,5 glas vin. Det var inte ens så gott som jag hade tänkt?! Det var liksom... ok. Vaknade i går och hade sån himla huvudvärk och kände mig trött och fick omedelbart tillbaka den där känslan av hur pissigt alkohol är. Det är ju för tusan ett gift.
Har läst en så bra bok på sista tiden som heter This Naked Mind som liksom är till för att ändra ens inpräntade syn på hur trevligt, gott och socialt alkohol är. Istället ska man liksom omprogrammera hjärnan till att fatta att det bara är typ bensin man dricker. Som kroppen mår dåligt av på alla sätt. Och det är inte ens gott, för alla måste jobba på att vänja sig vid smaken innan de ens tycker att det börjar bli gott. Det är ju kroppens sätt att berätta för en att det här ska man inte dricka. Så sjukt egentligen.
I går kväll, lördag, tog jag ett litet glas vin till maten. Sen stopp! Det var noll problem att stanna där. Och idag är jag pigg som en mört.
Så nu är det så jag gör framöver: Bara fredagar och lördagar, inte annars. Och bara till maten, bara något ynka glas för att det är gott till mat. Sen stopp.
Och jag ska fortsätta läsa min bok som jag har kommit halvvägs i. Rekommenderar den till alla!

Man ska göra det som känns rätt för en själv! Sjölv är jag på dag 41 o det har som du säger gått oförskämt lätt. Tagit sig i kragen o gett sig fan på det helt enkelt så går det. Men man måste vara på sin vakt såklart. Har själv läst boken: Jag som var så rolig att dricka vin med. Den rekommenderar jag med! Sen kanske man får ta det med måtta o känna igen sig till vissa delar då jag aldrig druckit dom mängderna jämt varje dag. Men tankar o hur man funderar är ju i mångt o mycket samma. Nyttigt att läsa o begrunda håller med dig helt där! Tack för boktipset ska leta efter den. Kunskap är makt! Ha en fortsatt härlig helg! ??

Nu var det så länge sen jag skrev här. Blir yr i huvudet av att bara läsa igenom min tråd med alla dagar och regler.
Jag har fortsatt vara ”duktig” - i alla fall för det mesta - men känner mig mer och mer färdig med allt. Som IronWill frågade för länge sen, ”är det värt att hålla på att räkna?”. Då svarade jag JA utan att tveka, men nu känner jag inte likadant.
Jag har bestämt mig.
Är på semester och resa nu och har ägnat tiden åt läsning. Har läst ”This naked mind” och ”The unexpected joy of being sober” och båda böckerna har gjort ett så starkt intryck på mig. Har tänkt tillbaka på så många hemska händelser jag har varit med om med alkohol som bästa kompis, och det är saker jag inte vill vara med om igen.
Jag vill ta hand om mig själv, min kropp och min hjärna. Och jag vill vara en förebild för min unge, som precis börjar reflektera ”varför dricker ni vin om det är dåligt att göra det?” (100/100 i smarthetspoäng, vad fan håller vi vuxna på med?!).
Nu tänker jag för första gången att jag ska sluta helt. Och att det inte kommer att vara någon uppoffring. Att det istället kommer att vara en himla PRESENT till mig själv att inte dricka gift och förkorta livet.