Idag har jag varit nykter i ett år och jag hoppas att jag förblir nykter livet ut genom att fortsätta leva ”en dag i taget”. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera någon annan att också hitta rätt och uppleva nåden att bli fri från alkoholen. Jag var ganska illa däran så det som skett är ett mindre mirakel, men också mycket fokuserat arbete. Kan jag så kan du. Så här gick det till..

Efter några första trevande försök att lägga ner alkoholen (under några år) fick jag nog. Drickandet gav mig för många konsekvenser och min hälsa var körd i botten. Vet inte om jag hade ”nått min botten” men jag var slut med alkoholen, färdig. Jag orkade inte göra mig själv besviken fler gånger, orkade inte göra min omgivning besviken fler gånger. Jag kom till insikt om att jag inte kan dricka ”ett glas vin” ibland utan att det blir en hel flaska (eller 3) och även om jag kunde hålla nere nivån till ett par glas vin första kvällen så visste jag att det blir mer kvällen efter för att sedan sluta på samma sätt i vinboxhelvetet. Samma historia gång efter gång.

Gav upp.
Jag gav upp tanken på att kunna dricka och förstod fullt ut att jag är alkoholist. Bara att acceptera och börja jobba från här. Jag valde att leva, att ta fighten och om jag nu var alkoholist så var det under de förutsättningarna som jag måste starta ifrån. Jag ville vinna kampen och få tillbaka min värdighet.

AA.
Började gå frekvent på möten och tog till mig 12-stegsprogrammet. När jag först kom till AA trodde jag (precis som alla andra tror) att jag inte var lika mycket alkoholist som alla andra, men förstod snart att det var jag . Jag såg alla dessa glada fria människor som hade allt från 1 månads till 30 års nykterhet och jag ville ha det dom verkade ha. Jag kände en gemenskap och fick så småningom riktigt bra vänner där. Vänner som jag idag umgås privat med. Det är faktiskt en otroligt viktig bit det sociala eftersom jag ville bryta ensamheten som jag annars kände pga sjukdomen.

Mindfulness.
För mig var stress en utlösande faktor till drickande. Det var kanske så det började när man kom hem efter en stressig dag och ”behövde varva ner”. Lösningen blev vin. Idag försöker jag hålla stressnivån nere och avslutar ofta dagen med minfulness. Har märkt att det får mig att somna lätt. Jag har alltid haft svårt att somna utan alkohol innan.

Utbildning.
Jag var tvungen att förstå allt om sjukdomen. Jag ville veta varför jag hade betett mig som jag gjort och hur jag kunde undvika sug och att ta fler återfall. Jag googlade och läste allt om alkoholism, beroende, hur hjärnan/kroppen påverkas, gick på föreläsningar, lärde mig om HALT (Hungrig, Arg, Ledsen, Trött), PAA (se tidigare inlägg https://alkoholhjalpen.se/comment/111503#comment-111503), Kollade på youtube och lyssnade på ljudböcker om alkoholism mm.
Tips på bra (ljud) böcker:
”Tack det är bra” av Cecilia Svensson,
”Leva nykter” AA
”AnsvarsFULL” av Camilla Kuylenstierna
”Stora boken” AA
”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg
”Mer mindfulness i vardagen” av Ola Schenström
”Sluta kämpa – börja leva” av Sanna Ehdin

Aktivitet:
Träning gav mig endorfiner och känslan av välbehag tillbaka. Dessutom bättre nattsömn. I början promenerade jag mycket när jag lyssnade på böcker/youtube. Idag joggar och styrketränar jag regelbundet och har gått ner nästan 20 kg det senaste året. En total fysisk förvandling som också har blivit en viktig del på denna resa som jag gjort och fortsatt gör.

Nyttig kost.
Att sluta dricka krävde en total livsstilsförändring av mig. Jag ville ändra på allt för att börja på något nytt. Jag slutade med skräpmat och började äta nyttig mat och tillskott av vitaminer och proteiner. Det kanske inte är superviktigt för andra men för mig var det en daglig påminnelse om att jag ändrat på mitt liv.

Stänga dörrar till alkohol.
Jag har idag sett till att det inte finns några möjligheter att falla tillbaka i drickandet. Jag har talat om på jobbet att jag inte dricker mer (och sagt varför), jag har pratat med hela min släkt och sagt som det är, och snackat med mina närmaste vänner. Nu kom det ju inte som en överraskning för min omgivning att jag är alkoholist direkt :). Men det är bra att dom får ta del av min resa in i nykterheten. Det är otroligt givande samtal. Man får naturligtvis otroligt mycket beröm men det är också en träning i att vara öppen och ärlig, inte minst mot sig själv.

Njuta av att leva nykter.
Tacksamhet. Det var tricket för mig till att fortsätta leva nyktert och gilla mitt nyktra liv. Jag försöker vara tacksam för det nya liv jag fått. Och det är jag. Så tacksam att jag absolut inte vill tillbaka till det som var. Där någonstans försvann mitt sug och lust att dricka alkohol..

Hoppas nu att jag kan inspirera någon annan att lyckas bli nykter. Det är en bitvis tuff resa men det är värt det. Det går inte att med ord beskriva hur skönt det är att slippa skuld och skam. Jag har fått min värdighet tillbaka. Och lusten att leva och lära mig nya saker är idag större än någonsin. Innan vaknade jag trött och tom. Idag vaknar jag nyfiken på vad som är mitt nästa mål. Jag vill leva i verkligheten, utan bedövning. Jag ser fram mot att ta reda på vem jag verkligen är och hur långt jag kan nå :)

Lycka till. Kram.

Alla goda sporrar och förebilder är varmt välkomna?
Visst är det en befrielse att äntligen ha kommit över på andra sidan!
Slippa suget och ångesten och tankarna på alkoholen.

Lycka till dig?
Kramar
???

Inlägg för oss som äntligen tagit oss upp på den rätta vägen. Insprerande?

Önskar alla kämpar en vit jul med sinnesro och avkoppling.
Min 5:e nyktra jul (den första högst ofrivilligt, de sista 4 nyktert för min egen viljas skull).
Om någon sitter o våndas för att andra dricker, tänk då på den underbara nyktra morgonen som kommer dagen efter.
Nu ska jag njuta av ledighet o vila, träning, god mat, vänner och den fina stämning som råder kring jul.
Det var inget som jag kunde njuta av förr.
Ska riva av några AA möten också i mellandagarna ??
Kram

Kickin

Hej,

Kan någon snälla hjälpa mig att förstå hur en fd alkoholist beter sig efter att ha varit nykter i 10 månader? Det mentala mest. Upplever att min man är lätt kränkt, noll tålamod, konflikträdd så att han till och med flyttar till sin lägenhet i dagar/veckor. Tar ingen kritik, skyller allt på mig, sötsugen jämt, går på ångest tabletter samt antidepressiva. Väldigt hypokondri, bekräftelsebehov.

Äktenskapet rasar snart så hjälp mig förstå hur man hanterar nykterister och vad som egentligen händer i hjärnan efter alkoholen. Känns som att min man är vilsen.
Tack för hjälpen!
Mvh

Din man är vad vi i AA kallar för ”torrfull”. Han dricker inte men beter sig som en aktiv alkoholist. Han tycker oerhört synd om sig själv och det är tyvärr bara en tidsfråga innan han tar ett återfall. Det beror på att han inte gått vidare, nykterheten känns påtvingad och han längtar efter att logga ut, bli full.
Han måste lära sig att leva nykter, han måste komma till stadiet där han är nykter för sin egen skull, där han känner att han får ut mer av livet som nykter än innan. Att utvecklas på det personliga planet och känna tacksamhet.
Det är det vi lär varandra inom AA.
Be honom gå på ett möte. Han kommer tacka dig en dag för det.

Kram.

Ps. Hans tillstånd är mycket vanligt och jag känner många som gått igenom samma sak.

Kolla upp möten nära er: www.aa.se

Googla ”post akut abstinens” (PAA)

Några vanliga symptom:

Trötthet
Bekräftelsebehov
Kontrollbehov
Huvudvärk
Humörsvängningar
Koncentrationssvårigheter
Inlärningssvårigheter
Nedsatt förmåga att tänka klart
Minnesstörningar
Sömnrubbningar
Ökad känsla för stress
Nedstämdhet
Osäkerhet i sociala sammanhang

Fibblan

Så tacksam över att du vill dela med dig till oss som kämpar här på forumet?! Du har kommit dit, som jag, som är i kampen, vill komma!

Dina inlägg ger mig en förtröstan, hopp och en ökad tro på att det är möjligt!
Det betyder mycket, så tack för det?!

Jag är på min 29e nyktra dag, snart en hel månad ??! Och jag gör verkligen ett stenhårt jobb, inte minst i det som du beskriver så väl angående Kickin's fråga, att lära sig att leva nyktert och att uppskatta det, just för att jag är det, att jag valt det, för att jag vill bli fri, hel.

Att fokusera på det, och inte sörja att jag inte kan dricka. Att inte tänka att jag missar ut på någonting, utan snarare att jag valt möjligheten att hitta mig själv, lära mig om mig själv, på djupet. Inse att jag inte behöver alkohol, varken för att koppla av, orka mer, hantera ångest, ha roligt, fira, eller vad det nu kan vara..
(när man var i det fanns det ju alltid en anledning..)

Jag blir oxå så imponerad av din klarsynthet och att du minns och sätter ord på hur det var när du var i det. Att få kontrasterna så väl beskrivna. Hur du mår och har det nu. Och hur det var då..

Jag kan nämligen känna en viss oro, för att minnen av hur det var ska blekna. Att jag kommer att tänka att jag nog kan dricka kontrollerat om ett halvår. Jag har ju satt det som målsättning, med en förhoppning om att jag då ska ta ett nytt beslut om att fortsätta min nykterhet. Att vinsterna blivit så mångaa, att jag då känner mig fri, att jag inte vill riskera att hamna in ett dåligt mönster igen..
Samtidigt har det passat mig att inte tänka för alltid..det hjälper mig just nu. En lite längre målsättning, men ändå överblickbar, och så en dag i taget på det. So far so good ?!
Och jag känner mig mer och mer fri. Det värsta begäret har lagt sig! Även om tankarna finns där dagligen, hanterar jag dem bättre och bättre och med mer och mer styrka och övertygelse..?

Tack för att du delar med dig! Och stort grattis till dina år av nykterhet?! Fantastiskt!

Kram/
Fibblan ?

Tack alla för fina ord.
Men jag har inte gjort något speciellt. Det handlar bara om att ställa om sinnet. Kan jag så kan ni. Garanterat. Ni som är osäkra på om det kommer lyckas, tro mig. Ni kommer igenom, ni kommer lyckas med er förändring.

Lite pepp på vägen nedan.

AA:s löften om förändring (alla har slagit in för mig och kommer göra för alla som vill ha en förändring):

• Vi kommer att känna en ny frihet och en ny lycka.
• Vi kommer inte att sörja över det förflutna eller behöva stänga dörren om vårt tidigare liv.
• Vi kommer att förstå ordet sinnesro och vi kommer att uppleva frid.
• Oavsett hur djupt vi hade sjunkit, kommer vi att upptäcka att vår erfarenhet kan vara till
nytta för andra.
• Känslor av värdelöshet och självömkan kommer att försvinna.
• Vi kommer att överge intresset för själviska ting och i stället ägna omsorg åt våra medmänniskor.
• Själviskheten kommer att ge vika.
• Hela vår livsinställning och livssyn kommer att förändras.
• Rädslan för människor och för ekonomisk otrygghet kommer att försvinna.
• Vi kommer att intuitivt veta hur vi skall handskas med situationer som tidigare gjorde oss osäkra och rädda.
• Vi kommer plötsligt att uppleva att Gud gör för oss det vi inte kunde göra själva.
• Är detta överdrivna löften? Vi tror inte det. Det har infriats för så många av oss – ibland
snabbt, inbland långsamt. De kommer alltid att förverkligas om vi arbetar för dem.

..Och här är Steve Angello (swedish house maffia) senaste låt om förändring:
https://youtu.be/deo_Cq5Hbd8
I will rejouice (you have to fix the mind)

Idag är det på dagen 4 år sedan som mitt nya liv började. Tänk att få nåden att få uppleva 4 år i frihet. Helt utan sug och kamp. Och jag som trodde att mitt liv skulle bli tråkigt ?
Synd att jag inte upptäckt detta tidigare. Klockan är mycket och det var en lång dag. Skriver mer inom några dagar. Kämpa på därute!
Kram

Så himla härligt för dig! Och så himla härligt att lära dina hoppfulla inlägg! Tack! ??⭐️

Ofattbart. 1500 dagar i frihet. Varför fick jag nåden att bli fri? Jag som var slagen. Redo att ge upp. Dö.
I morgon kommer min dotter till mig. Min älskade dotter. Min lilla 10-åring, min sol i mitt liv. Va underbart att längta efter sitt barn. Va underbart att vara älskad av sitt barn. Underbart också att hon vet att jag kommer med bilen prick klockan 1000, och under natten med om hon ringer efter mig (hon är på äventyr med sin klass).
ALLT är bättre nu än när jag drack. Och det dåliga, som oxå händer, går över snabbt. Idag har jag allt jag behöver. Mycket kärlek omkring mig. Äntligen sinnesro.

För er som kämpar, det tar 6 mån innan lyckan kommer tillbaka. Men då kommer den duktigt ?
Själv började jag gråta av ren lycka. Det var så starkt. Kände plötsligt att ”det är över” och sedan den dagen för 1500 dagar sedan har jag inte behövt dricka.
Hoppas ni som kämpar kan ta er förbi 6 månader. Det händer sedan mystiska saker. Säger inte mer, måste upplevas ?
Natti ?

Vill bli nykterist

Bra skrivet och mycket råd att ta till sig❤

Jag la in mig på behandlingshem i somras, 5 veckor, och det var precis detta vi gjorde där. Schemalagd mindfulness, träning, bra kost, utbildning. Det hjälper enormt mycket att veta vad som händer i hjärnan när jag får vissa tankar! Jag har aldrig accepterat att man bara vaknar en dag och är alkoholist, men nu förstår jag hela den röda tråden och kan se det hela som ett beteendeproblem.

Har satsat på både den fysiska och mentala hälsan (gått ner 10kg på 2 månader), lämnat det som inte är bra (ett 11år långt förhållande) och har börjat fokusera mer på mig själv.

Jag ska kolla in dina förslag på ljudböcker och även ta mig till ett AA- möte så snart som möjligt! Går i eftervård en gång i veckan, men tyvärr tycker jag inte att den ger så mycket. Tack för ditt inlägg!

Emil40

Tjena slutade dricka i måndags, lite ångest just nu men sa nej trots att vi har sprit hemma. Lärt mig att det inte funkar, onödig energi.. ok ska läsa in mig nu på vad alla skriver/arre

Ler

Välkommen hit Emil , läs runt här och sen kan du starta en egen tråd .. Lycka Till ?

Hej!

Riktigt bra jobbat! Det är beundransvärt och fantastiskt av dig att göra detta arbete med sig, jag är riktigt imponerad. Jag är i samma situation, men ska precis börja min resa mot nykterhet. Jag har skrivit här innan att jag ska sluta mm, men känns som det har varit bullshit tills nu.

Jag börjar tappa relationer mm och jag är inte mig själv längre, min hälsa är dålig och stressen är på hög nivå samt med ångest för allt.

tack för detta fantastiska inlägg och det ger mig energi att jobba med mig själv och ta hjälp på riktigt.

jag ska på mitt först AA-möte nästa vecka, antar det är första steget

Kram på dig!

Otroligt. 5 år nykter. jag som inte kunde vara utan alkohol en dag..

Idag är alkohol en ickefråga. Alkohol finns inte längre i mitt liv.
Har dessutom slutat röka. Fuskar lite med e-cigg, men va fan :D

5 år. Känns som igår men samtidigt som ett annat liv långt bort.
Idag är allt bättre. Allt.

Märker av rastlösheten ibland. Den jag tog bort med vin. Det gäller att använda rastlösheten till bra saker. Har konstant behov av att arbeta, träna, röra på mig, utvecklas. Det finns så sjukt mycket energi att hämta i nykterheten. Energi i att börja om från början, ställa saker tillrätta, bygga relationer, återskapa, övervinna rädslor, uppnå saker, utmana sig själv mm.

Måste lugna ner mig ibland. Meditation och eftertanke är viktigt. Och tacksamhet. Är så tacksam att slippa suget, logistiken och alla lögnerna som kommer kring alkohol.

Hoppas att någon därute kan ha nytta av min tråd/mina råd. Jag vill inte ha mitt gamla liv tillbaka. Men visst, det var jobbigt att sluta dricka, fick börja om från start ett par gånger. Men det går. Och det är värt det.

Kämpa - välj att leva och glöm inte att plötsligt en dag, kommer leendet, skrattet, ja ALLA känslorna tillbaka!

Kram

Fem nyktra år - mäktigt mycket! Stort grattis till ett rikare liv på många sätt ?

Tack för att du tittar in och skriver en hälsning till oss blåbär i sammanhanget - det betyder enormt mycket ❤️