Efter min gastric bypass operation får jag en större kick av alkohol än någonsin. Är det fler som mig här?

Xoog

Hej Bigmama!

Den mindre magsäcken är en del i det hela men inte allt.
Vi gbp-oppade kör med raka rör kan man säga, och då går A ut i blodet fortare och upp till ”fettklumpen”(hjärnan) snabbare.

Vi får en kick helt enkelt på ett sätt som kan vara svårt att hantera, kontrollera.

Någon här ovan beskrev det på ett bra sätt.

Igår läste jag en artikel om Varför?
Har den sidan nersparkat på min hemdator men skall se om jag får fatt i den via mobilen sedan.

Hur som helst sp beskrev den att efter en GBP så blir ”beköningssystemet” i bår hjärna mer påverkat än innan op.
Det var set där med kicken igen antagligen.

När det kickats tillräckligt många gånger så är är vi farligt nära ett beroende.
Vi balanserar på en väldigt slak lina så det och kommer bli allt svårare att hålla sig kvar på den ju fler kickar vi ger oss.

Till slut så måste vi inse att vi har trillat dit och kan börja presentera oss som alkoholister.
Det är tyvärr den dystra sanningen.

Men det glädjande är för oss som insett det i tid, innan det har gått för långt.
Är att vi också har stora möjligheter att ta oss därifrån om vi själva verkligen vill och gör allt vi lan för att göra så.
För mig har det än så länge gått förvånansvärt bra när väl konsekvenserna av mitt drickande tvingade mig att beröm, ta emot hjälpen som erbjöds mig.

Har varit nykter nu i över 6 månader, men från den 20/12-17 och tills dags datum så har det funnits massor av tillfällena verkligen hade kunnat supa skallen av mig pga de där ”stora svårigheterna i livet”.
Den 22/12-17 hade jag en halv flaska Bacardi i vänsternäven, men som tur var hade jag min mobil i höger näven och pratade med mln storasyster.

Had jag haft högerhanden fri så hade den nog skruvat av kapsylen på flaskan och jag hade druckit upp innehållet fast ön jag egentligen inte hade något sug alls just då, men jag var så ledsen och bedrövad så det behövdes inget sug för att supa skallen av sig den gången.

Men så blev det inte då, och jag är fortfarande nykter för idag.
Mitt mål för denna dag är att gå och lägga sig nykter så vaknar jag förhoppningsvis nykter i morgon.
Sedan får jag sätta upp ett nytt mål i morgon. ?

Anecta

Jag op mig -15 i Jan o har varit väldigt måttlig dock! märkt att jag dom få ggr jag druckit har jag märkt att jag druckit för mkt redan innan op?Men efter op är jag beroende o håller på att ställa till det rejält för mig själv då jag dricker folköl 2,8% 8-9 st Varje Dag?Går hos en teraupets men har inte ens där kunnat vara ärlig? o gör en massa saker som jag Aldrig skulle göra annars?Är Förtvivlad???????

Lollo78

Hej Anecta.
Jag gjorde en gbp aug 14. Har alltid varit den nyktra på festen och tagit hand om både mina och andras barn. Men sen min op har jag blivit mer och fortare full. Detta året har det blivit alldeles för mycket drickande. Vet inte varför jag har låtit det gå så långt. Nu har jag inte druckit på 19 dagar. Kämpa på

Jag gjorde min op för 13 år sen,kan nog inte skylla pp den då det är dom sista tre åren som jag druckit betydligt mer.Sen blir man ju snabbare påverkad helt klart.

Lantliv

Även jag har fått förändrade dryckesvanor några år efter op. Smygdricker hemma och förnekar i sten och ljuger om det för min man.

Frontlina

Jag är kraftigt överviktig pga min överkomsumtion av öl. Jag äter inte mycket, men sen jag blev alkoholist för ca 2 år sen har jag gått upp 25 kg, Kan inte se någon annan anledning än att det är min konsumtion av öl och att jag inte rör mig lika mkt längre. Såklart kommer jag ju går ner i vikt om jag slutar dricka, men jag är oxå sugen på en Gastric Bypass. Inte ok att väga 105 kg när man är 165 cm lång. Men jag har läst att man inte får göra GB om man är beroende av alkohol eller droger. Stämmer det? Om nu GB kan "LEDA" till alkoholism och man redan är alkoholist sen innan känns det ju inte särskilt lämpligt, men jag kan inte sluta dricka och jag blir fetare och fetare. Vad ska jag göra? Jag får inte antabus heller då jag ej kan gå till kliniken 2 ggr i veckan,

Frontlina

En bekant till mig som hade stora problem med droger fick göra en Gastric bypass medan hon hade dessa problem. Idag mår hon jättebra. Så nu blir jag förvirrad....hon fanns hos Soss och alla möljiga register för sina drogproblem, så hon kan knappast ha kunnat mörka det för läkarna som godkände hennes GB.

Gorillan

Jag tror att om du inte tar tag i din grundproblematik innan operationen, så kommer du att gå upp i vikt igen efter operationen. Det kan bli en stor fara för ditt liv. Det bästa är om du pratar igenom helhetssituationen med en läkare.

Dricker periodvis sedan 4 år kanske. Klarar av att socialdricka o allt sen vaknar jag bara en dag o känner att jag vill koppla bort mej själv från alla måsten....Har känslan av att när jag finns för alla o ställer upp är jag toppen, de dagar jag dricker o efteråt får jag kräla i stoftet o be att dom tar mej till nåder igen? Förutom med mina 16 o 19 åriga söner. Vi talar alltid. Min man vill lämna mej för att de 2 procenten som är dåliga väger över. Har även ställt upp för min mor sen pappa gick bort. Inte en gång har hon frågat hur det känns för mej?Enda gången jag inte bryr mej är när jag dricker o jag njuter av det!

Det finns funderingar kring Gastric bypas operation och kopplat till risker med alkoholen. Många kloka tankar och reflektioner, ett absolut viktigt ämne. Fint att ni delar med er av erfarenheter och funderingar kring det här. Det finns frågor om man bör göra den eller först förändra sina alkoholvanor eller om risken för beroende ökar efter en operation. Flera av er intygar att det känns som att alkoholen påverkar mer efter ni opererats.

Generellt är operationer riskfyllda oavsett och innebär ju att göra flera övervägningar- vilka alternativ finns, hur blir det på kort och lång sikt med mera. Detta görs på tryggast sätt med en läkare eller någon annan inom vården som har kunskap kring det. Precis som några av er nämner här är det nog också bäst att ge en helhetsbild av hur man mår, hur man lever, hälsa, alkohol med mera.

Fortsätt såklart ställa frågor, diskutera och reflektera med varandra men ville bara flika in en tanke eftersom det handlar om medicinska frågor.

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Frontlina

Det var inte min fråga. Jag undrade om läkare godkänner öht om man får göra GB om man är missbrukar. Bespar mig gärna råd jag inte bett om om hur jag ska leva om jag inte bett om det. Avskyr när folk ska komma och tala om för en hur man ska vara och leva när man inte bett om det.

Urdimma

Tidigare,en 5 till 10 år bak drack jag inte varje dag. Kunde då jag drack dricka en del dock inte otrevlig eller kröp med samvete som inte var revat is av drickandet. Magoperation gjordes för ca 8 år sedan, men det är de sista 2 åren det börjat eskalerat. Inte för att det redan dracks för mycket för att vara hälsosamt. Men inte ascossierat dricka med operation, ja kanske till nu.

Urdimma

Jag kan känna igen mig på några sätt. Jag innan operationen efter mer och mer tänker på det, även om jag inte kan säga att specifikt är gbp op som gjorde allt för att jag tog öl efter öl men jag trodde aldrig av allt att sitta och skriva här Och den anledningen. Kämpar för verkligen få en chans att ta mig ur den sits jag satt mig i.
Kämpa på ni alla med.

Urdimma

Jag har nu efter smällt tanke och det jag skrev att det var inte en kick utan trycka ner ångest. Så det kan ha varit en del av belöning. Men varför började den inte så mycket tidigare, är nästan 50? Och det där med att känna att en del av självkänsla då av en del andra fysiska problem vill övertyga sig att något är väl ändå som visar motsatsen till hur jag känner mig och till skillnad det var innan kroppen började krångla. Men som vi nog förstått att det var ingen höjdare idé på många sätt.

Urdimma

Du har en önskan att sluta, och jag själv är ny här förutom gbp och drickandet bara ökats de sista 2 åren. Men kan du inte börja med att genom mer till att mer skamrelaterat prata med inom detta forum och liknande för att skaffa modet att våga vara ärlig för jag har själv äntligen fattat att inte förrän man är ärlig åt både sig själv och de som kan hjälpa man kan bli hjälpt. Hoppas att det är inte känns som dravel då jag är själv ny med mer insikt och vilja verkligen få ett slut på alkoholen och vad den gör. Kämpa på.

Ragamuffin

Hej alla!
Jag är helt ny här, första inlägget så rätta mig om jag gör nåt fel.. Jag är man, blir 55 i år, gjorde en GP 2010 som var det bästa jag gjort i mitt liv! Inga biverkningar och allt funkar perfekt förutom att det är en del saker man inte mår bra av att äta och att man tappat lusten för en del saker man tidigare gillade?
Är ju såklart fullt medveten att jag dricker för mycket men jag är inte säker på om det började efter gp-operationen.. Har haft panikångest och så innan men hur som helst har jag inte druckit i den omfattningen jag gör nu. Det har definivt ökat efter gp-operationen!
Jobbar heltid, singel nu men hade ett särboförhållande mellan 2013 och 2018 där vi bara sågs på helgerna och då var det ok att dricka?
Har aldrig stannat hemma från jobbet pga att jag har druckit för mycket dagen innan eller att jag vill vara ledig och supa.
Till 99% dricker jag vanliga 3,5% öl, nån enstaka gång starköl med max 5,2% eller så.. aldrig vin eller sprit om det nu skulle vara en ursäkt?
Blir väl oftast 12 öl varje dag, 15 på helgen.. kan bli nån eller några mindre nån gång men det är i de regionerna.
Önskar er alla som läser detta en fin helg!
/Ragamuffin

Kari

Hej
Jag opererades 2012 och ett år senare började mina alkoholproblem, åren efter drack jag mer och mer utan att reflektera så mycket. Får snabbt blackouter men dricker tills det inte finns en droppe kvar... sedan ett par år är jag med i AA, det har hjälpt mycket. Önskar verkligen att kunna avstå alkohol helt men efter några veckor trillar jag dit igen... men aa hjälper mig att hålla alkoholen under bättre kontroll

Kulligullan

Hej! Jag har med opererat mig. Efter att ha kämpat med att gå ner i vikt i hela mitt liv( ja nästan i alla fall?), så blev det en gastric op 2013. Jag är så arg? Läkaren sa till mig innan op att jag skulle akta mig för alkohol, då jag kunde få snabba kickar av den( går snabbare ut i blodet). Han sa byt inte ett matberoende mot ett annat beroende. Inte funderade jag väl på det.... Nu skulle denna tjockisen bli smal och vacker⭐️?. Efter ca två år efter op började jag dricka mer och mer. Innan op drack jag bara på fester osv. Också alltid varit den som tagit hand om alla fulla runt mig. Slutade med att jag nu går till Soc och får antabus? Varit nykter i två veckor i morgon?? Hade aldrig i min vildaste fantasi trott att jag skulle bli alkis? Lycka till alla fina❤️