IRkin79

Hej på er! Jag har följt forumet i smyg innan jag ville dela med mig - hoppas det är ok. Jag har druckit varje dag i sex år nu och vill få slut på det hela. Det är inga billiga bubbel/vinsorter jag köper direkt - snarare tvärtom Veuve Clicquot och Lafite - för att jag alltid kommer undan med "I work hard, I deserve this" mentaliteten. Jag har två fantastiska barn och ett jobb jag älskar, plus att jag ÄLSKAR min nya bil - men så fort jag har tagit ett glas kan jag varken göra något kul med mina barn eller köra. Det syns inte på mig än att jag har problem (får fortfarande visa leg på sb även fast jag är 40), och kollegor ofta bjuder på en drink eller ger mig en flaska fin vin som uppskattning. De två tillfällen då mina händer INTE skakar är när jag kör bil eller håller föredrag på jobbet - många års vana/adrenalinutsläpp gör jobbet. Jag har två frågor till er: 1. kan jag dricka måttligt? 2. Kan jag sluta dricka utan hjälp? Sååå otroligt tacksam för era förslag! Ha en bra vecka!

DetGårBättre

Du bör få hjälp om du ska sluta dricka. Du kan ju trappa ner och sluta tvärt med risker så klart, väldigt individuellt det där.

Du har små chanser att klara dricka normalt,men även det individuellt. Jag försökte och gav mig fan på att klara det. Funkade en tid, sen släppte man garden och vips...

IRkin79

Tack för ditt svar! Eftersom jag har små barn kommer det att göras en orosanmälan i min kommun. Så jag kan inte ens få hjälp via VC.

Hej!
Jag tror att du som jag aldrig kommer att kunna dricka ”måttligt” igen tyvärr.
Sikta på helnyktert - det finns massa fördelar!

Lycka till!

Prata med Alkoholhjälpen angående orosanmälan.
Jag har svårt att tro att vårdcentralen skulle göra en sådan om man söker hjälp för att man dåligt och behöver bryta sitt beroende.
Du verkar inte leva i en misär där dina barn är vanskötta, tvärtom så verkar du bry dig väldigt mycket om er relation.
Så ta en rådgivning med Alkohjälpen först... är mitt råd. Lycka till?

Kramar
???

Sofia

Vad modigt av dig att du har tagit steget över från att läsa på forumet till att dela med dig av dina egna funderingar. Du har börjat tröttna på det sätt du har druckit de senaste 6 åren och har nu redan tagit dina första steg mot en förändring när du nu börjar leta efter sätt att ändra dina vanor, antingen på egen hand eller med stöd. Forumet i sig är till god hjälp för många när det gäller att få stöd i sin förändringsprocess.

Ledsamt att läsa att du tvekar att söka vård på grund av att du är orolig för att det görs en anmälan till socialtjänsten. Jag vet förstås inte vad du har haft för tidigare erfarenheter av kontakt med dem och exakt hur rutinerna ser ut där du bor, men det gäller att inte glömma bort att socialtjänsten utreder och föreslår hjälpinsatser med dina barns bästa i sikte. De är en hjälpinstans. Som FinaLisa skriver så låter det som att dina barn lever väldigt långt ifrån den utsatthet som krävs för att socialtjänsten skulle använda sin myndighetsutövning och "ta dem ifrån dig". Det händer bara i väldigt, väldigt extrema och destruktiva situationer. Vår erfarenhet är att när en person söker vård för sitt beroende så ses det som något väldigt positivt, du gör det du kan för att ta ansvar för att bli en mer närvarande förälder. Så även om det då görs en anmälan på rutin, så brukar det ofta sluta med en utredning som kanske mynnar ut i att du och/eller barnen kan få någon typ av frivilligt stöd. Eller att utredningen läggs ned utan åtgärd. En möjlighet som du kan testa är att ringa anonymt till socialtjänsten i din kommun och höra dig för.

Och skulle det vara så att du trots mina försök att nyansera bilden av soc här ändå känner dig tveksam till att söka vård, så finns möjligheten att här via Alkoholhjälpen delta i ett nätbaserat program för att förändra sina alkoholvanor. Du kan genomgå programmet med stöd av en rådgivare eller på egen hand. Läs gärna mer här, om det låter intressant: https://alkoholhjalpen.se/programmet/om

Hoppas att något av detta var hjälpsamt för dig. Skriv gärna mer här och berätta om hur det går och om hur du mår!
Allt gott,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

IRkin79

Tack snälla ni för era posts. Jag måste säga att bara logga in här o läsa gör mig faktiskt spyfärdig - jag känner sån ångest och skuld. Jag har inte druckit ngt alls sen inlägget. Men idag fick jag en flaska av sauvignon blanc av kollegor, som jag inte kunde låta bli. Som ledde till after work..

IRkin79

Två dagar utan alkohol - inga problem! Jag är bara så besviken att det e JAG som förstör. Tack, Sofia, för ditt inlägg men jag bor i ett litet samhälle om 1500 så vad tror du mina barn skulle utsättas för?

Jag hoppar in och svarar istället för Sofia, hoppas det är ok, det dröjer några dagar innan Sofia är inne på forum så tänkte så du får svar på din fundering.

Först och främst, wow! det är ju verkligen att ha bestämt sig, två dagar helt nykter. Något fick dig att ha dessa dagar helt nykter och kanske gjorde du något särskilt som hjälpte dig eller om du "bara" körde på av ren vilja. Berätta gärna mer om vad som hjälpte dig och hur det kändes just dessa två dagar.

Du bor i ett litet samhälle och du skriver att dem på vårdcentralen är nästintill dina vänner. Det är förståeligt att du känner motstånd till att söka hjälp just där, samtidigt inte alls konstigt om du skulle välja att göra det. Helt upp till dig såklart, du vet ju bäst hur läget är där, hur du känner inför det och hur väl du känner dem etc.

Du känner säkert till det och kanske bor du långt till nästa kommun, men vill ändå nämna att i Sverige är det fritt vårdval. Det innebär att du har rätt att söka landstingsbaserad vård på andra platser än just den kommun du tillhör. Om du skulle vilja är det ett alternativ.

Skulle du känna att du vill prata med någon kan du testa att ringa Alkohollinjen, 020-84 44 48. En kostnadsfri stödtelefon öppen vardagar där du kan få prata om din situation och få stöd, där kan du vara helt anonym om du vill.

Nu har du fått lite oombedda tips, hoppas det ändå kändes ok. Du vet ju bäst hur du vill göra nu ändå såklart!

Fortsätt såklart gärna läsa och skriva här, hoppas du tycker det är hjälpsamt och att du får flera svar som du kan känna att du kan bli stärkt av.

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

IRkin79

Hej på er! Och tack, Rosette, det betyder jättemycket! Men jag tror ändå o hoppas att jag kan fixa det på egen hand. Inge mer vin sen det sista vita och jag har tackat nej till flera fester den helgen som har varit. Det känns som att min kropp samarbetar och vill bli av med skiten. Nu häller jag min morgonsmoothie i mitt finaste vinglas och försöker tänka positivt. Jag vet att det låter lite naivt men det funkar än så länge..