anonym23942

Att hitta ett substitut. Ett värde som är viktigare än att fly, försvinna, konsumera.
Att döva som alkoholen gör får en bara att försvinna ännu mer. Från ens riktiga jag. Våga möta sig själv. Sina riktiga känslor. Våga vara stark i sig själv. Det är nykterhet. ❤️

anonym23942

Ändå faller livet fram och tillbaka. Logiken, prioriteringar, känslor och sinnet brottas med varann. Ständigt krav hit och dit. Vem hinner tänka, göra och förverkliga? Känns som att samhället är gjort för en ubermench som inte finns.
Var tionde vuxen person i vårt samhälle äter antidepressiva. Är inte det tragiskt? Alkoholkonsumtion är en av de största anledningarna till ohälsa idag. I vårt fina samhälle.
Hoppet finns i förändringen. Alla som inte står ut måste hitta ett bättre sätt. Inte bara för sig själva utan även för alla som finns rut omkring. ❤️

Sofia

Jag ville bara skriva ett tack för dina inspirerande reflektioner kring nykterhet - att hitta ett värde i livet, något som är viktigare än att döva, fly, försvinna, konsumera - och samhällets krav på individen som, med alla olika intryck som vi får till oss under en dag med sociala medier, reklam, förväntningar från närstående och arbetsgivare m.m. m.m., kan kännas helt ouppnåeliga. Hoppet finns i förändringen, så sant och fint! Jag har läst din andra tråd och blir lite nyfiken på hur det går för dig nu, hur mår du?

Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

anonym23942

Tack snälla du! ❤️
Det går sakta åt rätt håll för mig just nu. Trampar försiktigt fram nya stigar, utforskar mig själv och söker efter positiva energier som ger mig styrka att bli stabil igen.
Brottas med en utmattningsdepression som varit en anledning till min självmedicinering med alkohol. Har kommit till insikt med hur mycket denna substans förvärrat mitt mående, förstärkt min ångest och fått mig att snabbt sugas in i ett svart hål fyllt av vakum. Skrämmande!
-Ta ett glas vin så blir det bättre! "Sätter lite guldkant på tillvaron". ?
Sen sitter en där med förvärrad ångest. Nej, nyktert gäller för mig.
Tränar på att sätta gränser, prioritera det som på sikt ger mig styrkan och hälsan tillbaka. Möta alla känslor och tankar som fladdrar runt istället för att fly eller döva. Sluta behärska eller bemästra känslolivet som ju faktiskt vill mig väl, leda mig mer "rätt". Lyssna på mig själv istället för att vara så duktigt rationell! Ja! Har hittat en bra samtalsterapeut. .. ?
Är oerhört tacksam över att detta forum finns. Vi är många som kämpar❤️

anonym23942

Vilken skillnad det är beroende på vem en träffar på. Har ofrivilligt fått en ny läkare. Min förra kommer som tur är tillbaka till sommaren. Vi hade en respektfull relation. Hon lyssnade på mig, såg behovet och viljan att gå på djupet för att på sikt fungera och hitta mer rätt. ❤️
Den nya läkaren har en lösning. Börja med ssri så blir allt bra. Följer du inte vårdplanen blir det svårt för försäkringskassan att godkänna ersättning. (svaret på min reaktion nedan)
-Har redan testat ssri. Upplever det som att måendet blir sämre och att jag bara flyttar fram mina bekymmer. Är dessutom orolig över att starta ett nytt beroende för att döva mitt känsloliv.
Går med på att testa detta igen eftersom alternativet är omöjligt just nu. Efter besöket läser jag i min journal...
Så galet. Känner mig enormt uppgiven. Utmattad. IGEN. Här har jag kämpat för att hitta nycklar till att låsa upp dörrarna. Möta mitt destruktiva jag. Erkänt att jag till slut självmedicinerat med alkohol för att “klara av " blivit bättre i mitt mående.
Så träffar jag en ny läkare. Allt vänds och här är jag, på spetsen av tillvaron igen. Skynda på. Gör så här. Det är inte så farligt. Det löser sig. Gör såhär! Det ska nog gå bra. Ge det ett par veckor..
Får mig att vilja supa skallen av mig. Slippa finnas till.
Men tack vare er på detta forum gör jag inte det. Står stolt och stark. Tänker att just NU väljer jag att nyktert möta det här!
Tack ❤️

anonym23942

Är såklart mitt. Mitt egna ansvar för min egen hälsa. Mitt välmående som såklart smittar av sig på min familj. Mina närmsta. Kan inte skylla på att jag fått en ny läkare såklart. Att det är synd om mig för att jag träffat fel person osv. Men. Det underlättar väldigt mycket att träffa någon som ser och förstår. Någon som vill stötta. Bära upp. DET hjälpte iaf mig. Även om det var för en kort tid.
Kärlek till alla som kämpar mot demonerna❤️

Jag började med att jobba med självkänsla och egenvärde. Sakta små steg och jag har börjat resa på mig. Ur offerrrollen som man kanske inte ens inser att man bär.
Meditation och hypnos ”självkänsla” (lyssnar på mobilen) gör små små under. Man måste känna kärlek till sig själv (jag har aldrig genuint insett vad det innebär, bara förstått intelligensmässigt/teoretiskt) innan man kan göra verkliga långsiktiga förändringar!?

anonym23942

Tack för kloka ord och bra tips! Ska testa dessa.
Självkänslan är helt klart något som behöver stärkas och arbetas med. Är nog där som du beskriver att jag i teorin förstår vad som menas, men har en bra bit kvar tills det "känns" på riktigt.
Brottas med samvetskval efter dåliga val och på att förlåta mig själv. Gå vidare, göra bättre framöver och bli frisk.
Hoppas på en sund stabil vår ?

anonym23942

Äntligen bubblar det upp lite positiv energi inifrån. Känner mig nästan euforisk. ?
Har varit trött så fruktansvärt längen att jag glömt bort att den känslan faktiskt finns.?
Många dagar av hårt arbete har gett resultat. Promenader, rutiner, sund mat och vitaminer!! ?
Ssri har jag hämtat ut och kastat i soptunnan. Står fast i mitt beslut att inte experimentera med hälsan annat än på "naturlig" väg. (kanske var det detta beslutet som bidrog till den nyfunna energin..?) ?
Nu ökar jag på med (lite) kroppsarbete i trädgården och hoppas på ytterligare förbättring.
Är aningens förbannad vilket nog är bra. Ger lite driv känns det som.
?

Esmeralda2222

Oh, det låter härligt! Jag känner likadant efter två veckor utan alkohol och med bättre vanor över lag. Kände till och med att jag hade lite spänst och tryck i steget idag när jag gick en lite runda. Det kändes som att där fanns mer energi att ta av - och det har jag inte känt på flera år! Så tacksam!
Resan fortsätter, vi får se vart den tar oss.

anonym23942

Underbart att höra! ?
Är även jag oerhört tacksam över denna bubblande energi. Måste lagra den känslan på ett lätt tillgängligt ställe i minnet.
Hoppas att solen gör oss sällskap under vår resa och att styrkan går att finna då mörkret tränger sig på!

anonym23942

Där jag befinner mig just nu, känns helt surrealistiskt. Verkligheten kommer ikapp när en håller sig nykter. Har dövat tillvaron med alkohol alldeles för längen. Nu ser jag på ett helt annat sätt. Det är så fruktansvärt obehagligt. Maken ligger i sängen o snarkar. Igen. Tredje gången idag. Har tydligt sett mönstret. Hans son är hemma. Maken är pigg och alert. Sonen är inte hemma.. Ingenting betyder någonting. Min son, jag, hans dotter försöker ha en trevlig kväll. Maken går på sitt spår. Alkohol. Med mera. Kommer inte lugna sig förräns sonen (som är - 16år)är hemma igen.. (maken har däckat) tycker att det inte finns någon mening att hålla sig vaken. Efter som allt är så tråkigt. (jag är så tråkig)
Är det så? Bonusfamilgen är?

Hoppie

Glöm inte känslan av bubblande energi och lägga den känslan! Bli lite förbannad på maken när du börjar se det där mönstret. Det känns som maken är tråkig och lite egoistisk... inte du. I det jag har läst av dig så bär du en fantastisk grundstyrka och positiv energi. Använd den och bekämpa både drakar och demoner. Säger jag som vaknade och kände mig låg, sorgsen och ensam idag. Lätt att råda andra.... även jag behöver bekämpa både det ena och det andra.. forza forza!

Jag tycker att du gör det jättebra, Undrare. Sen vill jag bara hålla med; Bonusfamiljer är svårt och när det sen är aktuellt med en livstilsförändring så har iallafall jag dåligt med överseende och tålamod, med nån som snarare försöker undvika att göra sitt liv bättre ( läs fortsätta kröka fast det bara blir dåligt).

Att du skulle vara tråkig tror jag inte ett dugg på! Men finns det nåt du skulle kunna göra för att ditt liv skulle bli roligare och bättre? Det viktigaste gör du ju redan! Tar hand om dig själv och din hälsa på ett bra sätt.

anonym23942

Tack snälla ni för kloka och fina ord! ❤️Det är så fruktansvärt jobbigt att komma till insikt med vissa bitar i livet. Samtidigt är jag så oerhört tacksam över distansen jag lyckats få. Möjligheten att förändra och i förändringen välja. Hur vill jag leva. Hur tar jag mig dit. Känner mig optimistisk ändå. Det är faktiskt upp till mig. Fokus på Framtiden. (oerhört svårt att få med mannen dock)
Jag tillät mig att bli lite förbannad på maken faktiskt. Inte särskilt populärt men kändes bra i mig. Att stå upp och konfrontera. Gå därifrån och känna mig säker i att jag faktiskt har rätt. Släppa grubblerier och gå vidare ?
Mer av det!! ?
Har kommit igång med jobbandet betydligt mer, vilket känns skönt. Men är långtifrån 100. Utmattningen är ständigt närvarande. Extra nu när jag gått upp i tid. Är av den anledningen väldigt dålig på att svara snabbt. Ta inte illa upp. Hoppas verkligen att det går bra för er alla ❤️
Är så tacksam för er respons!

anonym23942

Trodde i min enfald att mötet med läkaren idag skulle bli positivt. Har via provresultat visat att min alkoholkonsumtion minskat drastiskt. Har legat under "normalkonsumtion" sen januari/ februari.
Optimistisk kommer jag till mötet för att diskutera och lägga upp en plan för mina andra bekymmer, vilka är roten till mitt dåliga mående. Äntligen kan vi börja prata om och nysta i anledningen till att jag hamnat där jag är.
Läkaren vill enbart diskutera alkohol. 0.05 eller mindre är siffrorna som gäller(peth test) .
Därför vill hen ta kontakt med mina arbetsgivare så att de kan lägga upp en rehabiliteringsplan kring mina alkohol bekymmer.
Chockad får jag knappt fram ett ord. Försöker förklara att alkoholen mer varit ett symptom och tillägger att de gärna får ta fler tester regelbundet framöver.
Vill bara bli frisk och ta tag i grundproblemet påpekar jag.
Läkaren lyssnar inte. Säger bara att det är arbetsgivaren som får ordna med en rehabplan.
Vet varken ut eller in.
Har varit öppen med att jag självmedicinerat med alkohol under hösten, innan mitt bryt. Även förklarat anledningarna till detta. Bett om hjälp. Blottat mig totalt. Fyra kvällar har jag druckit vin från januari tills nu.
Hade hoppats på ett "bra jobbat"! Ser att du förändrat dina vanor radikalt.
Vill fokusera på att hitta hållbara lösningar gällande min utmattning. Vill bli frisk. På lång sikt.

Ledsen, förtvivlad och uppgiven.

Läser lite bland alla inlägg på forumet. Vilka kämpar ni är!
Inspirerar mig till att ta nya tag!
Tack ❤️

anonym23942

Har undersökt det här med peth test och olika värden. Tyckte att det inte riktigt stämde med vad min läkare sagt.
0.05 är = 0 tillväldigt låg konsumtion.
0.05-0.3 =måttlig konsumtion.
0.3-?= riskkonsumtion.
Har svårt att hitta värden över 0.3 uppdelat i kriterier..
Någon som vet mer?

Är ju inte ”jätte onaturligt”. I princip jämförbart med ”plåster på själen”. Ämnet blockerar bara upptaget av serotonin så att mer finns kvar längre. Men det kan så klart ha vissa bieffekter. Men det är ju inte beroendeframkallande och lätt att sluta om man vill hoppa över det. Jag går på en ganska låg dos, troligen kroniskt. Funkar bra. Hjälpt mig ur depressioner. Även om jag inte vill gå så långt som en rekommendation av SSRI (ingen tillverkare nämnd) så vill jag ändå framföra att jag tror att många är överdrivet rädda för något som faktiskt kan hjälpa. Bättre än alkohol är väl iaf min åsikt.

Substituten är få. Man får imo starta en längre resa som innebär att livet blir annorlunda och nya ”spår”/vanor bildas över tid. Omedelbara kickar är svårare att komma över men ibland hård motion, testa nått nytt, bli kär eller liknande som ger ett påslag av lyckosubstanser.

Kan inte svara på peth värden tyvär då jag aldrig kollat. Men kan din läkare snappat upp något som du inte är ärlig med dig själv om? Behöver inte vara så alls, kan vara en kass läkare också, som det finns flera vittnesmål om här inne på forumet.

Ta hand om dig.

anonym23942

Har förstått att SSRI hjälper många, respekterar verkligen andras val att äta dessa då de känner att de hjälper. ?
Själv har jag tidigare testat att äta SSRI under en längre period med resultatet att jag mådde sämre. Gick omkring som en zombie med en massa jobbiga biverkningar. Trappade ut sakta och hittade tillbaks till mig själv.
Förklarade detta för min nya läkare då hen skrev ut medicinen. Även där upplevde jag att hen inte lyssnade på vad jag sa.
- ta den här medicinen nu så kommer allt ordna sig ska du se!

Kan vara så att jag ljuger för mig själv. Men kan inte förstå om vad. ?
Har varit väldigt öppen och ärlig rörande min alkoholkonsumtion efter de första provsvaren. Fick panik och insåg hur illa det var ställt. Har tyckt att det varit bra att lämna prover då jag kunnat följa och se tydligt en positiv förändring.

Vill bena i de andra bitarna, så jag kan hitta ett bättre, sundare sätt att hantera stressen, tröttheten, ångesten osv.
Vill starta den där långa resan och skapa/hitta nya spår eller vanor som du skriver.

Tack för fina tips och bra råd ❤️

map

Har själv testat ssri och det funkade inte alls. Blev helt knäpp. Och peth-provet är egentligen bara användbart för att påvisa nykterhet, eftersom ”normal” konsumtion beror på person, kultur, etc. Så förklarade iaf min nya läkare för mig efter att jag på begäran bytt vårdcentral. Jag gick från ett skyhögt 4.0 peth till 0.2, en bit kvar alltså, genom att inte dricka alls på några månader. Och det tänker jag fortsätta (inte) göra, för energin och måendet är bättre än på flera år. Jag beundrar alla som klarar av att sluta!