Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Sofia

Hej Femina! Jag instämmer med Mirabelle G-S - inte så konstigt att du dippar! Att hantera en vardag och vara en trygghet för sina barn med en make som tar energi genom sitt drickande och sitt sätt att vara mot er i familjen, med en mamma som slukar energi, en son med diagnos, en mobbande chef och en egen hjärnsjukdom - det låter ju övermäktigt för vem som helst, speciellt när det har varit belastande under så lång tid. Och samtidigt har du gjort ett målmedvetet arbete med dina egna alkoholvanor, det är så starkt. Jag tycker att du sorterat ut det så klokt här i din tråd, du är insiktsfull och ser klart och tydligt vad du behöver. Du mår bra av mötena du går på och kommer att fortsätta gå på dem och kommer även utforska möten för anhöriga - det är en himla bra idé. Du ser att gränssättning är något du behöver arbeta med och se över i alla dina relationer, det låter också som ett väldigt bra område att ta steg inom för att minska "energiläckage" och bygga upp mer glädje och kraft i ditt liv. Finns det saker som du skulle må bra av att göra mer av, som skulle kunna ge dig energi just nu, utöver mötena?
Varma hälsningar med hopp om energi och glädje,
Sofia, Alkoholhjälpen och Anhörigstödet

Femina

Tack Sofia för ditt inlägg. Ja, jag behöver bygga upp mer glädje och styrka i mitt liv. Jag vet vad som behövs men har svårt att komma igång. Ett steg i taget. ?

Femina

Nyss hemkommen från mötet. ACA står för "Adult Children of Alcoholics/Dysfunctional Families". Jag tänker jobba så gott jag kan i båda grupperna parallellt. Förhoppningsvis gynnar programmen varandra. Jag är ju både vuxet barn, medberoende och beroende. Allt hänger ihop. Våra liv på jorden handlar om andligt växande. Det är det jag försöker åstadkomma nu. En dag i taget! ?

Femina

Jag är med i en sluten Facebook grupp för oss i AA. Ikväll ska vi ses och äta en bit mat på lokala pizzerian innan kvällens möte. Jag kan vara med en stund eftersom jag ska hinna göra service också. Fullt upp ikväll! ?

Femina

Puh, nu är jag hemma igen. Trött men glad. Massor utav folk på mötet och jag fick min andra medalj. ?

Femina

Ja, idag har jag gjort service samt fick förtroendet att leda mötet. Det gick utmärkt. Onsdag gruppen är mycket mindre än t ex tisdagsgruppen. Idag var vi 14 st och det var ganska många! Jag kommer sköta både öppning/service/leda mötet nästa vecka eftersom han som brukar göra detta är upptagen med annat då. Det ska bara bli roligt. Funderar på att baka nåt tills dess och överraska med.?

Femina

Ikväll har jag varit på "utflykt" till grannkommunen. Besökte ett möte och gick därefter på Sinnesro gudstjänst i kyrkan. Så himla fint. Sinnesro bönen finns även som psalm nu. Jättemycket värme bland alla deltagare. Prova gärna en sådan gudstjänst ifall du har turen att hitta någon i närheten. ?

Det låter som att du har hittat ditt rätta jag i din nykterhet. Blir så glad att läsa om hur stark, varm och lugn du verkar vara i stort, och i din nya roll som mötesledare.
Du inspirerar.

Femina

Kan inte sova. Börjar urskilja ett mönster som inte alls är nytt men som blir extra tydligt nu som nykter. Jag kan inte sova för jag känner mig uppe i varv och har en känsla av brådska att hinna med saker. Hinna med böcker att läsa t ex. Den här känslan kommer ofta på kvällen när det är lugnt runt omkring. T ex reserverade jag säkert tio böcker på biblioteket härom kvällen. Alla handlar om tolvstegsprogrammet eller liknande andlig utveckling. Nu har ca hälften kommit, klara att hämta. Sen googlar jag hej vilt på hemsidor på saker jag vill göra. Jag får ofta göra små anteckningar så jag minns allt dagen efter. Inte undra på att jag inte kan sova... ?

Femina

Tack, Miss Hyde! Blir lite full-i-skratt av dina smickrande ord om lugn och varm just i denna stund av lätt mani! ?

Känner igen det maniska tillståndet om kvällarna, eller när helst det blir lugnt och stilla omkring en... Kanske märks det bara extra mycket när det är lugnt runt om? Jag har också sett ett mönster som skrämmer mig. Ett bipolärt mönster med skov av höga toppar och djupa dalar. Men jag gjorde litet lättare ”krafsa-på-ytan-utredningar” för ett år sedan, och den psykiatern trodde inte att jag var bipolär. Jag ställer inte till det för mig tillräckligt mycket, och lever i en alldeles för fungerande vardag. Men hur hanterar man de här maniska utbrotten så att de inte resulterar i kraschlandning och nedstämdhet? Sitter du på lösningen Femina? Kram

Femina

Lösningen har jag inte för då hade jag sovit gott istället. Men, en sak jag vet att jag behöver komma igång med är fysisk aktivitet. Och regelbunden meditation. Så varför sätter jag inte bara igång med det då? Det är alltid svårt att "lära gamla hundar sitta", att börja med en ny vana. Det tar liksom emot, trots att man vet att det vore bra. Det är den vanliga kampen mellan intellektet kontra känslorna. Och hur mycket man än "vet" så tar känslorna över. Jag tror vi har en fallenhet för snabba belöningar. Vi har svårt för att vänta, stå ut, se lite längre fram. Vi vill ha tillfredsställelse på våra behov NU! ?