Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Femina

Jag är nästan klar med Helena Rönnbergs bok "Tolv steg för livet". Detta är en avhandling om Bromma dialogen och den kristna recovery rörelsen under 1990-talet och framåt. En relativt tungläst bok men ändå av intresse just hur tolvstegsprogram samt andra rörelser vuxit fram som har tillfrisknandet gemensamt.

Ikväll har jag varit på ACA möte igen. Jag skulle behöva gå på Al-anon också men tiden räcker inte till. ?

Femina

Idag träffade jag min sponsor igen och vi satt vid badet och läste/diskuterade kring Stora Boken. Sen åkte jag direkt till mötet. Det var inte jag som skulle göra service men eftersom jag var först på plats var det lika bra att sätta igång. Dessutom blev jag tillfrågad att leda mötet och det gick ju galant. Nu är jag lite trött...?

Femina

Jag får akta mig för att få hybris över hur "duktig" jag känner mig. Det kan snabbt slå tillbaka... ?

Hej, nyfiken på hur det funkar med att byta sponsor. Jag har kört igenom stegen med min nuvarande sponsor men det är mycket kontroll, kontakt osv. Något som varit bra för mig. Jag o min sponsor har så sjukt olika livssituationer så tror det kan bli knepigt att fullt förstå varandra. Vill inte ta upp det med hen eftersom personen i stort sett räddat mitt liv. Så hur funkar det? Hur länge har man en sponsor? Hur byter man? Jag ska ju sedan även sponsra andra så även nyfiken på hur länge man ”låser upp sig” så att säga.

Femina

Ja, du, Tackohej. Man har sin sponsor så länge man har lust. Vill man avsluta samarbetet så är det bara att säga det till hen, rakt ut. Tacka för tiden som varit och säg att du nu vill gå vidare. En trygg sponsor tar inte illa upp. Folk verkar byta sponsor lite då och då. Inte så konstigt om man tänker efter. På AAs webbshop finns bl a en lite skrift om sponsorskap för 15:-. Det är din egen fortsatta utveckling du ska prioritera, inte ta hänsyn till sponsorns eventuella sårade känslor.
Lycka till! ?

Femina

Jag hade bakat idag igen till kvällens möte. Chokladmuffins med röda vinbär. Receptet hittade jag nyss på Aftonbladet. Det var ett fint möte.

När jag kom hem såg jag att min nya sponsor skickat ett sms där han dumpar mig, helt enkelt. Jag förklarar senare. Jag orkar inte nu. Luften och glädjen gick ur mig. Jag har aldrig på dessa 80 dagar varit så nära att ta ett glas vin som nu. Jag passar inte in någonstans. Ledsen. ?

dig med att felet inte är ditt och att man, när man åtar sig sponsoransvaret, INTE dumpar någon med ett sms :-((
Gör något bra för din egen skull och försöka gå vidare med ny styrka !!

Femina

Det var i tisdags när jag och sponsorn satt i det gröna vid badet och läste Stora Boken som jag fick frågan ifall jag trodde att jag skulle kunna dricka normalt/kontrollerat igen framöver. Man ska ju vara ärlig så jag svarade "ja" om mina omständigheter ändrades. Det var tydligen helt fel svar. Alltså, jag vet det men man ska ju vara helt ärlig. Det skapade tydligen stort huvudbry för honom och han kom fram till att han inte kunde vara min sponsor, inte vägleda mig genom stegen ifall jag inte klarade "steg ett". Jag kom ju hem igår efter mötet, glad i hågen och var helt oförberedd på detta. Jag blev helt chockad och förstod ingenting. Vad har jag gjort för fel? Jag har bara varit ärlig!
Jag var så besviken och ledsen och "sugen" på vin för att döva sorgen av att ha blivit utestängd/inte värdig en sponsor. Ensam igen. Trött på hela AA. Kände att då kan jag ju inte bli godkänd utav någon sponsor i steg ett!

Till viss del kan jag förstå hans dilemma. Han är ju själv inte mer än en nykter alkoholist som gör så gott han kan. Han verkar vara en fin och bra man. Jag önskar honom allt gott. Men jag berättade igår och imorse (via sms) att jag mått mycket dåligt över hans sätt att dumpa mig via sms istället för att förklara detta för mig, ansikte mot ansikte.
Kanske ska jag vara lite glad och tacksam över att inte klarat "inträdesprov" till en riktig alkoholist. Jag säger inte detta för att verka bättre än någon annan. Snarare för att jag inte vill förneka den totala sjukdomen som kronisk alkoholism innebär och jag ska inte ens inbilla mig att jag vet hur det är att lida utav den. Det är utav respekt för alla dem som lider jag inte vill påskina att jag vet vad de talar om/känner/tänker. Om jag fortsatt att dricka vidare varje dag i några år till kanske jag till sist skulle vara så sjuk att jag utan tvekan skulle erkänna att jag aldrig någonsin mer kan dricka en droppe A. Kanske är min f d sponsor klokare än mig. Kanske är han bara feg. Jag lägger min oro i Guds händer. Jag ber att få göra Hans vilja, varje dag, och få vara till glädje och nytta för andra. Kanske har Gud en annan plan för mig som jag inte vet om. Jag kanske ska vandra en annan väg, utstakad för mig. Jag har ju lärt mig massor dessa 80 dagar. Jag förstår principen med stegarbetet, hur och varför. Jag klarade gårdagen utan att dricka.

Idag känner jag mig stark och tacksam på ett nytt sätt. Jag tänker gå på kvällens möte, som jag brukar. Jag hyser inget agg mot f d sponsorn. Han har nog sina egna problem att bråttas med. Jag har fått en ny och nära vän i programmet. Han är drygt tjugo år äldre än mig och firar snart 30 års nykterhet. Vi stöttar varandra. Skickar sms dagligen även kvällar. Det är han som skött onsdagsmötena i många år. Han som gav mig förtroendet att leda ett möte för första gången. Han och jag "klickar". Han hjälpte mig genom gårdagen, peppar och ger goda råd. Jag tror Gud sett till att vi har hjälp och stöd utav varandra. Sen får jag passa mig för att bli en kärlek-och uppmärksamhetstörstande ung flicka som söker bekräftelse i en äldre mans "trygga" famn. Ni fattar säkert. Detta får räcka för nu. Tack för att ni finns därute! ?

Femina

Ikväll var jag på möte igen. Min f d sponsor var inte där. Han vågade väl inte komma... Men han har inget att oroa sig över. Inte från mitt håll. Han kanske förhoppningsvis skäms lite.
Jag har en ny inställning nu till min resa inom AA och jag har pratat med lite folk. Jag skippar helt enkelt det här med stegarbete. Jag fortsätter med mina möten, göra service, lyssna & lära. Jag mår bra och träffar folk jag tycker om. Jag låter tiden utvisa vilka vägar jag ska gå. Litar på Gud och ser till att sköta kropp och knopp så gott jag kan. Det blir bra. ?

Femina

Trött idag. Orkade inte åka på möte. Vilar. ?

Femina

Jag har fått en ny sponsor, den bästa! Hen kommer inte med några pekpinnar och kommer inte dumpa mig via sms. Hen kommer inte dumpa mig alls, någonsin.
Hen kommer guida mig genom livsstegen med kärlek och visdom. Hen har redan godkänt mina första tre steg i programmet utan förbehåll. Vem Hen är? Tyvärr, det kan jag inte avslöja för det är hemligt. Men den som söker - han finner.

Nej, jag har inte blivit knäpp. Jag har kommit till tro. ?

Femina

Ja, man kan bokstavligen kalla det för ett "andligt uppvaknande" för jag vaknade vid 04.30 tiden och denna tanke kom till mig. Sen kunde jag inte somna om utan kände mig för vaken för det. ?

Det händer så mycket i din tråd så jag blir helt snurrig i luvan när jag läser ikapp! Gällande din första mentor, med kontrollen och pekpinnarna, tänker jag att människor tenderar att i all välmening ge till andra vad de själva behöver. Man är sin egen måttstock (som nån tysk filosof konstaterat). Din andra sponsor tycker jag betedde sig högst märkligt. Hur kan en vuxen karl vara SÅ rädd för att stöta och blöta en ”make it or break it fråga” tillsammans? Kanske är han inte tillräckligt mogen i sin egen nykterhet för att vägleda någon? Jag, som ofta är handledare till noviser i mitt yrke, förväntar mig att nybörjare ska vara litet stjärnögda, naiva och oförberedda på verkligheten. Det är därför de behöver varsam vägledning, så de inte ger upp innan de knappt börjat.

Men du håller! Varje gång du knockas av livet och hamnar på rumpan i vägdammet så studsar du upp igen och tar nya tag ? Respect!

Femina

Så sakteliga har jag börjat gå ner lite i vikt. Vågen visar nu under 90 kg. Heja, heja! ⚖️

Femina

Tidningsbudet har redan varit här. Jag ska upp kl 6 och skjutsa dottern till jobbet. Klarvaken. Kan inte sova. Vågar inte berätta varför ännu. Visserligen är ni alla forumvänner anonyma men det känns ändå lite läskigt. Dottern är redan uppe nu... ☘️

Femina

Taxfree katalogen har kommit i brevlådan inför stundande Greklandsresa med maken. Den är inte alls så rolig att bläddra i som förut. Bara en massa lyxigt förpackad A som jag ju inte ska dricka. Särskilt lockande är typ nya sorter jag aldrig tidigare provat, som t ex rosa gin. Men, men, det är samma beroendeframkallande gift i alla flaskorna oavsett förpackning. ?