Ett ärligt försök!

2344 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
IronWill
Efter lite mer nyanser framträtt

Så tror jag fortfarande inte på att man kan återgå utan att konstant ”jobba med sitt intag”. Dvs man kan inte vad jag sett eller hört återgå till en spontanreglering av intaget (minns knappt att jag nånsin kunnat det). Men jag tänker samtidigt (nu när jag inte ser så svart-vitt) att om man fortsätter försöka och i och med detta i alla fall får mindre fulfyllor och ångest, så kan det ju säkert finnas de som kan leva med en delvis förbättrad situation. Men det blir ju ändå en sorts kamp utan slut att konstant försöka hålla intaget lågt. Inget jag själv kan leva med (längre). Men i ditt fall vinäger så vill du ju helst lägga av och jag hoppas paniken lättar så du kan ta nya tag!

Mrx
Vinäger vill du joina oss på flatenloppet?

Flatenloppet tar en timme om du går. Vet det för jag har bott i i närheten. Men hela grejen är att vi med olika missbruk och psykiska problem springer eller går detta lopp. Flera av oss på Irl träffen kommer. Jag kommer och tar med mig frun.

Mrx
Jag är nog alkis, känner mig så nu.

Jag ska alltid ge glädje och lösa problem. Levereras ska ske, jag fixar det. Men för allt ska hända behöver jag ett par bärs. Sen blir det flera. Nykter typ många dagar. Har atros i höger knä och tummarna. Atrosen vill ha sol och värme. Frun har atros i hela kroppen. Hon har jobbat på långvården i ,40 år. Nu ska vi jobba till 75. Ska jag orka behöver jag bränsle?

Mrx
.

.

Vinäger
Favorit i repris angående beroende

Funderingen beroende eller inte verka vara ständigt aktuell. Här kommer ett gammalt inlägg från min tråd:

"Beroende

Läser runt lite på forumet och några tankar dyker upp - i sedvanlig ordning. Om jag lät min hjärna vila emellanåt kanske mitt liv skulle vara lite enklare.

Nåja...

Speciellt en sak har fångat mitt intresse den senaste veckan: beroendet. Många skriver att de inte är beroende, andra är osäkra på om de är det.

Vad är då ett beroende?

Frågar man ett uppslagsverk får man i svaret bland annat detta:
"... fenomen som innebär de fysiska och psykiska mekanismerna bakom att en person återkommande utsätter sig för något som den vet är skadligt."
Och vidare:
"... personen har svårt att styra intaget av substansen."

Jag tänker att alla som har hittat hit har ett slags beroende. Om man har svårt att låta bli att dricka är man på ett eller annat sätt beroende. Att jämföra sig med personer som dricker mera än vad man själv gör är ju ganska verkningslöst. Möjligen om man kan dra lärdom av hur fort det kan gå utför.

Flera skriver att de druckit i många år, men aldrig tagit något på en vardag, tagit en återställare, druckit på morgonen/före lunch/före middag/före kl 19.00 osv och därför tror att de är säkra. Alkoholism är en progressiv sjukdom, det vet vi. Ingen blir fullblodsalkis över en natt. Alla har vi - visserligen på olika sätt, men ändå - druckit oss till detta. (Det går självklart bra att använda mindre stigmatiserande ord än alkoholist/alkis, gillar det inte själv, men betydelsen är densamma.)

Själv drack jag i mer än tjugo år endast på helgerna. Att ta något på en vardag fanns inte på kartan. Men så en dag...
Jag drack under dessa många år heller aldrig före helgmiddagen, tankarna fanns helt enkelt inte. Men så en dag...
En återställare? Nej, fy, vad äckligt. Det föll heller aldrig mig in under alla år. Men så en dag...

Varför skriver jag då detta?

Självklart för att varna andra. Det kan gå så himla fort. Kan jag påverka bara en enda i rätt riktning, är det värt dessa tankar.

Istället för att fundera över om du är beroende eller inte, ta varning av att du är här, på Alkoholhjälpens sida. Sluta dricka innan du kommit så långt att du inte behöver undra, utan är smärtsamt medveten om att du är djupt nere i A-träsket. Det blir så mycket svårare då. Inte bara att sluta rent fysiskt utan också att hantera den ångest det destruktiva drickandet medfört.

Detta alltså skrivet i all välmening, av omsorg - garanterat utan en enda tanke på mästrande - i sann forumkärleksanda."

Kram på er

Mic
Tankvärt!

Otroligt bra text. Du har ju helt rätt.

Man har ju som du skrev många gånger tänkt att vadå? Det kunde ju varit värre? Eller hur? Precis så..

Alltid någon som är värre än en själv..tills en dag när man upptäcker att nu är man nog snart den som är värst..

Kan man stoppa fallet på vägen ner så är det ju värt precis allt. Svårt att ha den insikten då tyvärr... men som du skrev..Kan din text få någon att fundera ett varv till så...

För att fallet kommer? Det kan nog de flesta vänta sig..frågan är bara när? Och att det kan gå fort? Jo.. det kan nog många skriva under på!

Och ju längre ner man faller..ju svårare blir det att klättra upp igen...

Som en bergodalbana som slutar med fritt fall...

/Mic

Mirabelle G-S
Det här inlägget kommer jag

Det här inlägget kommer jag ihåg 😊 Det är fortfarande lika bra som det var då. Jag tänker ofta på just det här inlägget i din tråd när ”det första glaset” hägrar med falska löften och A-djävulen viskar att så farligt stora problem med alkohol har jag nog inte ändå... Så en har du definitivt påverkat och motat i rätt riktning ❤️

Strulan65
Klokt ❤️🙏

Tänk om man insett då, vad man vet nu så mkt bättre det hade varit 🙏❤️🙏❤️

santorini
Precis så Vinäger!

Jag tänker också att alla som hittat hit har ett beroende. Att jämföra med andra som är ”värre” säger ingenting. Man vet nog att man har problem. Det svåra är att alkoholhjärnan försöker intala en att det nog inte är så farligt ändå. Och så håller man på år efter år och det blir bara värre. Till slut når man förhoppningsvis botten. I bästa fall kunde man kanske lära sej av andras misstag? Verkar inte så då man läser forum. Men hoppas på det kan man alltid. Att någon skulle ta till sej det vi lärt oss den hårda vägen.
Kram på dej!

Miss Hyde
Men så en dag...

Åh, det ryser i hela mig när jag läser din text, Vinäger - det var precis så för mig! Från att ha druckit alkohol enbart på helgerna i 20 års tid (förutom universitetsåren, då var det ju "helg"och utgång ons-tors-fre-lör ibland!) förändrades mitt intag stegvis - men farligt fort! Det tog bara några månader från det att jag började pimpla vin/öl på vardagskvällar efter jobbet till att jag drogs som en magnet till vinboxen redan framåt lunch. Vips kunde jag inte stå emot en skvätt vin - eller snarare fyra, fem - i kaffemuggen en blank förmiddag för att "komma i form".
Det är bra att bli påmind om hur det faktiskt var.
Tusen och åter tusen tack för tankeställaren!

Fibblan
Tankeställare

Vin i kaffemuggen, bara för att "komma i form".. Har man en gång varit där, är väl risken i princip 100% att hamna där igen..?! Verkligen värt att påminna sig om, när man efter ett par månaders nykterhet börjar tänka, nämen det var ju inte så illa..och jag kan nog hantera alkoholen nu. Ska bara dricka ngn gång ibland till helgen, i sociala sammanhang..etc..etc..
Tackar också ödmjukast för påminnelsen 😘💕!
Kramar
/Fibblan 🌼

Rosa-vina
Favorit i repris

Ja, så kan vi nog säga om vårt hit och dit drickande också. Tack för din delning igen, så himla bra skriven.
Kramiz

Lennis
Stämmer så bra så 😊

Tack för din delning o påminnelse igen!
Skickar massa styrkekramar o hoppas att du får en riktigt skön o härlig helg! Kram kram 🌸🌸

Vinäger
Misslyckad

Känslan av att jag är misslyckad, velig, har dålig karaktär osv sköljer över mig.

Läser om andra som har det tufft, rent överj-vligt tufft till och med. Och här sitter jag och kan inte lyckas bli helvit...

Panikångesten är förstås en viktig pusselbit i tillfrisknandet, men i övrigt har jag alla förutsättningar på min sida och borde (vilket avskyvärt ord!) klara att bli nykter.

Ett lyckligt äktenskap sedan massor av år med en man som ställer upp till hundra vad det än handlar om. Ett bra jobb, som jag trivs med och numera får ha lite lagom ledarskap i (sa ifrån mig en högre chefstjänst innan den knappt hann börja). En numera god ekonomi som resulterat i ett stort fint hus och otaliga resor. Många vuxna barn och flera barnbarn som älskar mig villkorslöst och som gärna umgås med oss.

Jag vet inte om den splittrade och trasiga barndomen spelar in. Kanske, kanske inte.

Vet bara att jag just nu känner mig helt värdelös.

Förlåt för ett deppigt inlägg. Mitt oftast positiva jag har tagit semester och jag vältrar mig i självömkan. Det lär ju knappast hjälpa, men just nu är allt bara skit. Orkar inte kommentera så mycket, utan hoppas på växeldragningen.

Tack för all respons på inlägget om beroende. Glad om det kan få någon att tänka till.

Kram på er

Fibblan
Tung morgon..

Vad bra du skriver av dig här. Får det ur systemet! Ingen kan vara positiv hela tiden, även om det är en stor tillgång hos dig💕!
Jag tror verkligen på att göra det du gör just nu. Ut med tankarna, ner med dem på pränt. Och även om allt känns skit just nu, så ser du också allt bra du har, annars hade du inte kunnat räkna upp det här😘! Och precis som du säger, har du många goda förutsättningar runt dig. Men oavsett det, är ju inte heller du mer än människa och ångest kommer inifrån..
Önskar så jag kunde göra ngt för dig. Och det jag kan göra är att påminna dig om att du är en fantastiskt VÄRDEFULL person💕!
Hejar på dig!
Styrkekramar 🤗!
/Fibblan 🌼

Mirabelle G-S
Finaste Vinäger ❤️

Det gör ont i mig att du är så nere och känner dig misslyckad och värdelös. Du är en fantastisk person. Hela ditt liv vittnar om det. Ledarskapsroll, vuxna barn som ännu bryr sig, en trofast och älskande man, god ekonomi, djup kontakt med barnbarnen... Inget av allt det kommer gratis. Du har slitit och investerat dig själv för att få allt detta. Tro inget annat. Du lyckas inte hålla dig nykter just nu. So what? Vem skadar du? Jag tror faktiskt att om ditt drickande skadade någon annan så skulle du klara av att sluta. För sådan är du. Det känner jag. Men du klarar inte av att göra det för din egen skull. Just nu. Kanske vore det läge att gå till någon som kan hjälpa dig att reda ut varför du själv inte är tillräckligt viktig för dig? Stora kramen till dig vännen ❤️

Pellis
Så fint...

...skrivet av er, Fibblan och Mirabelle Vinäger, jag skriver under på all deras skrift men har inte alls samma känsla för att uttrycka mig så fint och bra i skrift. Tror vi alla känner igen din känsla för stunden. Jag gör det iaf! Stor Kram till dig!

Femina
Vuxet barn

Är du ett vuxet barn? Vuxet barn till missbrukande/dysfunktionella föräldrar? Då kan det vara så att du ska fokusera på det så kommer nog det här med A förbättras automatiskt. Sök på ACA eller vuxet barn på internet och du kommer snabbt se om det passar in på dig.
Kram, 🧡

Miss Hyde
Bästa Vinäger

”Det är synd om människorna”... Strindberg var inte så tokig trots allt.
Spelar ingen roll hur gott man har det i livet när ens inre barn gråter.
Jag tror att du har en högkänslig, följsam personlighet. Den ska du vara rädd om. Du är värdefull och älskad för den du är. Vila i det. Sänk kraven på dig själv, du duger fint!
Alkoholen är vår gemensamma akilleshäl. Gråten är min när du gråter, bästa Vinäger.
Du är stark, klok och vet vad du vill.
En dag kommer du att känna dig fri från det smutsiga beroendet, som trycker ner dig.
Vägen dit är gropig men du har ett helt knippe medresenärer som vill hjälpa dig.
Kram Miss Hyde

Piazza Duomo
Så oerhört fint

och vackert skrivet. Det finns många gropar längs den här vägen. Vissa dagar är värre än andra. De absolut bästa är de nyktra. Men varför är det då så himla svårt? Jag känner mig så himla liten i förhållande till mitt stora beroende. Jag har varit nykter nu, mer än på mkt, mkt länge. Men, just idag känns det deppigt. Är nedstämd fast jag borde vara glad eftersom jag klarat en dag till. Jag vill inte gråta mer. Kram Miss Hyde och Tusen tack Bästa Vinäger.

FinaLisa
Vinäger❣️

Tänker lite extra på dig idag 🤗
Hoppas du kommit upp ur "skithålet"
och kan andas lite frisk luft igen!
Dessa svarta hål är såå tunga att ta sig upp ur. Jag vet hur det känns😞

Sänder många styrke kramar till dig❣️
💪💪💪🍀🍀🍀💙💗💛

Lennis
Skickar massa styrkekramar ❣️

Hoppas du reder ut tankarna som gör att du känner dig nere 🌺🌺
Du är bra herregud tänk på hur långt du kommit o vad du lyckats med egentligen familj barn barnbarn jobb!! Men sen har vi den där lilla stresstaggen som sitter där (känner väl igen den...som man måste reda ut varför den sitter där o varför man dricker för att döva den..?)
Känner väl igen det men letar själv förklaringar o tror man kommer bit för bit genom alla jobbiga tankar som mal!
Styrkekramar till dig mig o alla andra som behöver 🌺🌺
Du nu rycker vi ut den där stresstaggen tycker jag 😊😊 heja oss!!

IronWill
Skickar också tröst

Men det låter som du (liksom jag) behöver din egen mest av allt?
Funderade idag under min ”självhjälpsljudbokspromenad” på ”att tro på sig själv” som slängs hit och dit i självhjälpsammanhang. Jag undrar om den inte missar att ta med att det beror ju på vad man säger till sig själv? Jag förstår att den egentligen syftar till att man ska tro på sig själv i positiv bemärkelse. Att man klarar det ena och det andra. Men om en själv envisas med att säga dåliga saker och man tror på det?
Jag skulle säga att jag ”tror lite för mycket på mig själv” och det är titt som tätt rätt usla saker jag meddelar mig själv.
Då verkar externa lyckoförutsättningar spela rätt liten roll. De är inte bevis nog för att övertala min inte röst.

Inte världens mest begripliga inlägg kanske, men hur som helst så försök att säga snälla saker till dig själv att tro på. Tänker att du kanske ser de positiva saker (borde:n) du har i din omgivning som som anledningar till att du är sämre som har problem. Ungefär som att har man inget eller förlorat allt så är det inte konstigt att man dricker, men har man allt så är det extra konstigt, och så blir du än hårdare mot dig själv.
Jag borde (ja usch för det ordet) gå och lägga mig i stället för att dela med mig av mitt inte kaos. Men ta hand om dig!

Jasmine
Kärlek❤️

Jag tror som IW, att du inte ska vara så hård mot dig själv. Du skriver "misslyckad" och sen räknar du upp allt du lyckats med. Du är ju fantastiskt bra! Att du sen inte kan sluta dricka borde inte överskugga allt det andra... Nu vet jag inte i vilket stadium ditt drickande befinner sig just nu, om det är några öl på helgen eller på handspritnivån, men om det inte är värre än att din vardag fungerar så kanske du ska sluta slå på dig själv just nu. Jag tror att såren från barndomen gör att man inte riktigt kan "vila" och könna sig trygg, att allt ordnar sig. Då blir drickandet en flykt... in i dimman där man slipper tänka, där hjärnan kan sluta gå på högvarv, där man bara kan få "finnas till".. utan krav.

Hoppas du får en fin söndag och ge gärna ifrån dig ett livstecken!

Kramar

Vinäger
På rätt väg

Äntligen!

Orkar inte skriva så mycket nu, förklarar mera senare. Vill bara att ni ska veta att jag mår mycket bättre och försöker göra förändringar i mitt liv.

Alltså, att läsa era kommentarer gör mig så oerhört glad. Finner nästan inga ord - och det är inte likt mig... Snacka om att få pepp när man bäst behöver det. Vilken förmån att få tillhöra er och vara en del av detta fantastiska forum.

Ni är så himla bäst - med gemensam kraft lyckades ni rädda mig ännu en gång. Love you all. 💗

PS. Jasmine, lite extra fint att få höra ifrån dig just nu. Välkommen tillbaka. 💗

Kram på er

Mirabelle G-S
Jag vill hjärtgilla minst tio

Jag vill hjärtgilla minst tio gånger, men det går inte! Underbart att höra att du är på rätt väg. Vägen som blir rätt för DIG. Det gör gott i själen att du låter hoppfull igen ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Rosa-vina
Härligt att läsa att du har

Härligt att läsa att du har fått kraft till förändringar i ditt liv och att du mår bättre.

Kram

Pellis
Skönt att läsa...

...att du mår bättre. Då orkar man med små förändringar till att börja med och sen kanske man dessutom orkar öka! Kram

Vinäger
Note to self

Livet är bättre utan alkohol. Punkt slut. Den korta stund som ruset är lagom mysigt innan det övergår till fylla är inte värd ett dugg dagen efter.

Vinäger
Det är över

Japp. För den här gången är det över.

Tvångsdrickandet.

I dag blev det tydligt. Komp på em, ensam hemma, men inga tankar alls på att dricka. Så j-a skönt. Tårarna trillar av lättnad. Jag slipper låta mitt liv styras av A - åtminstone just nu. Kampen, smygandet, planeringen, ångesten...

Förhoppningsvis var det sista gången. Är dock ödmjuk inför alkoholens kraft. Har tvingats bli det.

Ingen visste den här gången, inte ens M. Vet inte varför jag aldrig berättade. För att skydda, kanske. Vem i så fall, honom eller mig? Skam? Ja, knappast av stolthet.

Just nu vill jag inte analysera för mycket, utan bara njuta. Äntligen, äntligen, äntligen...

En sak vill jag i alla fall få fram, kan inte släppa det annars. Ni som känner att ni dricker för mycket på något sätt, men ännu inte är fysiskt beroende, snälla, försök stoppa innan ni blir det. Det är ett rent helvete, det är vi många som kan skriva under på. För bara ett par år sedan kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att jag någonsin skulle dricka för att jag är tvungen. Men det kan gå fort att komma dit. Ruggigt fort. Detta sagt enbart av omtanke och utan något som helst mästrande. Ni kämpar så bra och är värda något mycket bättre. 💗

Men, som sagt, nu njuter jag av att det är över.

En textrad ur Freestyles "Vill ha dig" dök upp från ingenstans:

Åh, jag lättar, jag flyger, jag svävar fram
Låt det aldrig ta slut...

Kram på er

Sidor