Ett liv -om mig och mitt beslut

192 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Bestämd
Ett liv -om mig och mitt beslut
Bestämd
På åttonde dagen

Har smugit här i flera dagar, läst trådar, begrundat och försökt hitta verktyg för att hålla mig nykter. Jag är kvinna, närmare 40 än 30, ganska glad av mig men med ångestproblematik som jag dövar med alkohol. Tror jag har haft ett riskbruk av alkohol sedan jag var ungefär 25 (alltså över de nio standardglasen man ska hålla sig till som kvinna). Mitt drickande ser ofta ut såhär: Bag in box på fredagen som öppnas och som jag sedan tömmer hela under helgen, ibland kanske jag tom köper lite mer. Gillar inte att bli full och "bete" mig, men dricker på tok för mycket. Ett varningstecken är ju såklart att jag inte heller blir speciellt full när jag suger i mig den där boxen på helgen, berusad absolut, men gör aldrig dumma grejer eller tappar kontrollen. Ibland dricker jag under veckorna också (mer och mer på senaste tiden, allt under täckmanteln mys.)

Nu är jag så fruktansvärt trött på att låta helgerna gå åt till att vara bakis eller dricka vin, att missa livet. Visst, det är superhärligt när första glaset hälls upp och lugnet sprider sig i kroppen, men efter några glas känns det mest sunkigt. Jag vill vara här, med och nu.

Idag är jag på min åttonde nyktra dag, viss rastlöshet i fredags men inte så farlig. Just nu känner jag mig mest spänd på vad som kommer ske kroppsligt och mentalt. Känner mig piggare och gladare men vet också att det kan vända fort. Just nu tar jag en dag i taget och siktar på att vara nykter hela september ut, sen får jag ta ställning igen. Den här tråden startar jag för att jag inser att jag behöver något att luta mig emot för att klara mitt löfte till mig själv. Jag behöver skriva ned vad som känns bra och vad som känns tungt, kanske tom få lite respons :) Hoppas ni vill hänga lite här med mig!

Ensam1984
Välkommen Bestämd

Välkommen Bestämd

Vilket bra val att starta din egen tråd och grattis till 8 låååånga dagar. Du låter Bestämd ;)

Hoppas du finner den styrka jag har funnit i detta forum. Förutom den inre viljan till förändring så har faktiskt detta forum varit min räddning.

Det är för övrigt väldigt lärorikt och bra att skriva här varje dag så man senare kan läsa hur man tänkte, ser mönster i upp och nedgångar.

Jag ser fram emot att följa din resa.

Bestämd
Hej Ensam1984!

Vad roligt att du tittar in! Haha, ja, jag är bestämd, men kanske också mer vankelmodig än jag erkänner. Tänker på alkohol nästan hela tiden.

Jo, jag insåg att jag behövde något slags stöd känner mig inte riktigt redo att tåga till AA än och då känns detta som en mjukstart.

Ensam1984
Du är inte ensam kan jag lova

Du är inte ensam kan jag lova...

... det tar olika lång tid att få de där infallen.. dax att gå till systemet, var är vinglaset.. något fattas osv. Men det blir mindre och mindre och plötsligt kommer du på dig själv att du inte tänkt på det på hela dagen. Du kommer må så mycket bättre på alla sätt, en dag i taget och faller du så hjälper vi dig upp.

Bestämd
Skummade din tråd ensam 1984

och känner igen mig i mycket, typ samma dryckesmönster och så hade du skrivit något om att vara beroende av rutinen och att vilja dricka när det är tråkigt. Jag är typiskt så, vill ha instant tillfredsställelse när saker känns trist, annars blir jag deppigt. Tränar på att bara vara, faktiskt ha lite tråkigt ibland.
Tack för dina fina ord. Ska ha din tråd som kvälkslektyr och leta lärdomar ikväll ❤

Bestämd
Det farligaste för mig

är nog när jag börjar drömma om när jag får dricka igen. Jag har ju bestämt mig för att vara nykter hela september men sen vet jag inte? Jag när inga drömmar om att dricka måttligt. Själva vitsen och njutningen för mig är att veta att jag kan dricka så mycket jag vill, tills det känns tråkigt eller huvudet börjar spänna. Jag har inte svårt att ta ett/två glas vin i goda vänners lag och sedan stoppa. Tror det beror på att jag absolut inte vill vara eller ses dom "sån där". Mitt drickande vet bara jag och min partner om och vi hjälps åt att normalisera det: "Lite vin till helgen är ingen fara" eller "riktiga alkoholister dricker mycket mer". Jag märker dock att jag flyttar gränserna och är ganska säker på att jag kommer bli en av dem som tror sig behöva dricka varje dag om jag inte slutar nu. Ändå måste jag ha det där nu:bara september och en dag i taget, annars känns allt helt övermäktigt.

Det är bara det att när jag börjar se på slutet av månaden som något slags mål och fritt fram att dricka som jag vet att jag kommer att snubbla tidigare, ni vet som när man ska banta, börjar fantisera om kanelbullar och vips har ätit tre?

För att försöka kringgå det försöker jag att fokusera på allt som är bättre med att inte dricka. Kan komma på många vinster: ingen hälsoångest, helger med aktiviteter, inga bakismorgnar, mer tid, inga spyor, ingen skam, piggare visst blir man det, snälla säg att man blir piggare!! 😅)

Mirabelle G-S
Absolut blir man piggare! Det

Absolut blir man piggare! Det tar litet tid bara, men man blir piggare, mer initiativrik och får ett jämnare humör efter en tids nykterhet. Det är helt Ok att du koncentrerar dig på ”september ut”. Allt vi har är nuet. Och precis just nu är du ”en sån som inte dricker”. Gott så 😊 Vad som händer sen det händer sen, och när tiden är inne har du mer kött på benen och bättre förmåga att fatta ett beslut som blir bra för dig. Välkommen till forumet!

Jempa123
Jag dricker oxå av tristess,

Jag dricker oxå av tristess, att ha nåt att göra. Att unna sig...känner oxå igen hur man sakta flyttar fram gränserna för vad som är ok i mängd. Jag vill inte heller tänka aldrig utan tänker inte just nu. Så får man se sen. Vet inte om du sett den sidan på Facebook o instagram, alkoless. Tipsar om den 😊👍🏼

Bestämd
Jempa123

Tack för tips! Ska kolla upp :)

Ja, för mig är det som det är livsfarligt att ha tråkigt och alkoholen är en sån lättillgänglig biljett från tristess. På senaste har dock guldkanten försvunnit lite för mig. Det är som känslan av lite lyxigt har ersatts av att det känns sunkigt, antagligen pga att det blivit för ofta.

Bestämd
Dag 9

Nu går jag in i dag nio och känner tillförsikt. Så här länge är det hundra år sedan jag var nykter. Som längst brukar det bli 4-5 dagar, alltså alla vardagar utom fredag men på sista tiden är nog också fem dagar ett undantag. I sommar har det oftast bara gått två eller en dag innan jag druckit igen.
Men nu är det alltså dag 9 och idag tänker jag vara nykter.

Bestämd
Mirabelle G-S

Tack snälka du för hopp och kloka ord :) Mer initiativrik längtar jag verkligen efter. På senaste har det känts som om mitt initialmotstånd nått nya höjder.

Jag tänker också lite så, att om jag håller ut och jobbar med mig själv hela september så kanske jag har en annan inställning till att dricka när månaden är slut.

Piazza Duomo
Jag känner så väl igen mig

Jag läser dina kommentarer Bestämd och gud så väl jag känner igen mig i dina känslor och tankar. Jag började min resa genom att följa rekommendationen att man ska vara nykter tre månader. Men jag har insett att just tänkarna på den mållinjen är min farligaste motståndare. Det är bara att inse att jag måste vara nykter på heltid, så jag har ändrat min målsättning till att vara nykter tills vidare, så länge jag bara kan. Jag har bokat en resa nästa år och då vet jag att det kommer bli svårt, men jag tänker att jag får ta det där och då och fokusera på nuet. Jag har börjat tänka på min resa som ett pussel, där nykterheten är den stora och centrala biten i mitten av mitt pussel. Jag fyller på med bitar som hjälper den stora biten att ligga på plats. Bestämd, jag önskar dig lycka till och du ska veta, du har inspirerat mig att tänka om och tänka nytt. Tusen tack! Du, och alla ni andra betyder sjukt mycket.

Bestämd
Allt jag har försakat

Är som sagt på min nionde nyktra dag och hjärnan har verkligen snurrat igång. Idag tänker jag på allt jag har tappat på grund av alkoholen. Jag brukade ha många vänner men allt eftersom tiden gått har jag slutat höra av mig. Jag har intalat mig själv att det beror på att vi är äldre och alla har fullt upp med sitt. Den verkliga anledningen är nog dock att jag velat ha mina helger ifred. Andra aktiviteter har liksom blivit störningsmoment. Jag har också intalat mig själv att jag är en ensamvarg fast jag egentligen vet att jag blomstrar av social kontakt.

Jag brukade också träna en hel del, men till slut blir det inte roligt att träna upp en kropp som till helgen iallafall kommer brytas ned.

Jag har också en tid undrat varför jag aldrig pysslar och grejar hemma längre, så som jag gjorde förr. Har intalat mig att energin minskar med åldern (hahaha, är alltså 30+).

Jag är även mitt i en utmattning som aldrig riktigt släpper taget. Jsg tvivlar inte på att jag verkligen blev utmattad, men samtidigt är jag väldigt nyfiken på vad som händer med mig och den om jag låter bli alkohol.

Allt det här gör mig också lite rädd. Tänk om det inte alls är alkoholens fel att det blivit såhär? Tänk om jag bara blivit en tröttare, slöare, tråkigare människa helt av mig själv? Tänk om jag slutar dricka ocg absolut inget blir bättre?

DenObekväme
Kloka reflektioner.

Gratis till dina dagar!
Verkligen. Jag hoppas nog att du någonstans stärks av varje dag som går och du stannar kvar i din nykterhet.

Det är fortfarande tidigt men varje dag som du övervinner är ju faktiskt en vinst. När man ligger på sådana mängder som du pratar om på slutet så är det nog dags att försöka bryta mönstret och det gör du nu.

Helgerna rullar på, allt ser likadant ut och alkoholen kanske bara ger en mer och mer ångest. Det är helt enkelt inte värt det.

Jag kan rekommendera dig att iallafall ge AA några chanser. Du får träffa nyktert folk som precis som du sitter i samma båt.

Dina gamla vänner ska du nog vänta lite till. Få några nyktra veckor kanske. Man stärks av att vara nykter. Sedan kanske inte det där samtalet känns så jobbigt som det kan göra just nu.

Bestämd
Tack för pepp och kloka ord.

Tack för pepp och kloka ord. Jag är nyfiken på aa, men samtidigt rädd. Tror nog att jag kommer söka mig dit vad det lider. Känner inte på något sätt att det eg skulle vara jobbigt att höra av mig till mina vänner. Det är heller inga personer som umgänge med innebär alkohol, men som du säger ska jag nog ge mig själv några veckor. Just nu tittar jag mycket inåt
och kommer till massa nya insikter hela tiden. Egentligen är det inga komplicerade saker, men ändå har jag inte sett sambanden förut. Det är som jag haft en slöja för ögonen.

IronWill
Faran med vita månader

Är att de ger en falsk känsla av kontroll (”jag klarde det och har därför inte problem”)och själv har jag varje gång gått ut hårt och eventuellt även eskalerat efter en vit period.
Men det är en bra kick-off och rening. Och så hinner du får lite nyktra ögon på det hela. Prova gärna att leva som vanligt men minus alkohol. Lätt att sitta hemma och ”stå ut” under perioden, men det visar inte riktigt hur det är att leva nykter, då man inte kommer undan sociala tillställningar. Men kanske var lite försiktigare i början så du inte utsätter dig för mer än du klarar. Låter som du resonerar väldigt klarsynt.
Grattis till 8 dagar!

Bestämd
Hej! Tack för dina tankar. Jo

Hej! Tack för dina tankar. Jo, det är ju just det jag befarar också, men jag måste ändå ha ett översiktligt mål, kan inte ha ett berg av oändlighet framför mig. Kommer dock att se till att vara förberedd när september är slut. Laddar med massor av fakta, rannsakar mig själv och försöker hitta balans.

Bestämd
Summerar dag 9

Den här dagen har flutit på bra, fast vardagarna är generellt inte så laddade för mig (förutom under ledighet). Jag har ägnat dagen åt att gå en promenad i regnet, baka bröd, tvätta, hänga på forumet och städa.

Lyssnade på alkispodden med Rebecka Åhlund igår. Då talade hon mycket om det där att alla tror de är så unika: "Just jag behöver det där vinet som ventil annars fungerar jag inte" osv. Det slår mig bara att vi alla är så otroligt ounika i detta. Därför vet jag också att även jag skulle komma till den punkten då jag drack varje dag om jag fortsatte som jag gör. Visst, jag tror att det är osannolikt nu, men det har nog alla trott en gång, även de som sitter på parkbänken.

IronWill
I nån bok

🤔 var det ”Skål, ta mig fan” så hade han formulerat det där med en dag i taget ganska bra. Och det var att man får dricka. Inga förbud. Men att man väljer att inte göra det med jämna mellanrum (eller varje dag). Då känns det inte lika oöverstigligt. Jag har varit nykter i snart 500 dagar men kan fortfarande inte ta in ”aldrig mer” eller resten av livet. Jag skjuter bara fram mitt drickande. Och jag får ju om jag vill. Ingen som kommer kunna stoppa mig.
Men alla måste testa sina sätt så kör som tänkt. Hoppas du hittat det som funkar för dig!

Bestämd
IronWill

Det lät faktiskt som en bra tanke, en dag i taget. Tack för att du kommer med klok input :)

Bestämd
Dag 10 och drömmar

Idag är jag på dag 10 av nykterhet. På något sätt känns det speciellt med tvåsiffrigt. Nu har jag förvisso inte klarat dagen än eftersom det bara är morgon. Tanken är dock att vara nykter och dessutom är det väldigt bökigt att få tag i något att dricka ändå (systemet är inte nästgårds precis). Men ja, man ska ju aldrig ropa hej såklart.

Inatt drömde jag förresten att jag drack. I drömmen var jag på någon slags tillställning, drack två stora glas rödvin och kom sedan på att jag på så sätt förstörde min dag 10 och fick börja om. Ångesten! Har sett att det är vanligt att drömma om alkohol men på något sätt tänkt att det inte gällde mig. Tänkt: SÅ mycket har inte jag druckit, det är de som druckit mer som gör det. Återigen så visar det sig hur otroligt icke-unik jag är i mitt drickande. Lärdom mao.

Bestämd
Suget

Så dyker det plötsligt upp, suget. Eller kanske mer en ihärdig liten röst som viskar: "Du kunde ju lätt hålla uppe i tio dagar, du har inga problem. Gå tillbaka till den trygga tillvaron med vin i soffan på fredag"
Jag svarar "nej" och "var tyst!", men den är ihärdig den lille jäkeln. Jag VET att det bara är alkoholen som talar och jag tänker inte lyssna. Ska stå emot, men f*n vad tjatigt det är!

Ensam1984
Den där slöjan framför ögonen

Den där slöjan framför ögonen känner jag igen. Pusselbitarna börjar falla på plats, och analyserna och insikterna höll på länge för mig, säkert 1,5 månad, ja det gör det fortfarande iof. Men nu är det mer blixtar från klar himmel eller faktum som kommer.

Jag samlar dagar, det är min motivation, och lovar mig själv eller väljer varje dag att inte dricka. En dag i taget.

Du fixar detta, Jag drack A-fri öl i början för att släcka törsten, funkade för mig, men vet att vissa blir triggade av sånt. Annars häll upp god läsk i vinglas, ta en promenad, sticka, lägg pussel - fokus på annat.

Lycka till, du är ju bestämd liksom ❤️

Bestämd
Tack för dina ord och tips ❤

Tack för dina ord och tips ❤ Det känns så skönt att inte vara ensam och så är det spännande att höra från någon som kommit en bit längre på vägen. Försöker fokusera på allt det positiva stenhårt.

Bestämd
Summerar dag 10 -pms och strategier

Har bestämt mig för att summera dagen här varje dag eftersom jag tror att det är bra för mig att kunna kika tillbaka. Lite låg idag, men det är nog faktiskt mest pms. Pms är dock inte ointressant i sammanhanget. Efter som jag loggar min cykel vet jag också att det är i den här perioden som jag dricker mest. Ännu är det hanterbart men jag vet att det kommer att komma mycket tuffare dagar inom det närmaste. Vet också att jag då kan få en "skiter i allt-känsla". Det är riktigt farlig. Det jag gör nu är att försöka förbereda mig och hitta andra sätt att varva ned när det är som värst. Det ska gå!

Annars har dagen varit fin! Tycker mig märka en liten förändring i mitt initialmotstånd som annars varit skyhögt. Har fått en hel del gjort idag utan att det känts speciellt trögt. Märker också att jag mår som allra, allra bäst när jag är ute och rör mig så det ska jag göra mer av.

Mirabelle G-S
Eureka!

Nu när du säger det - PMS är en bov i dramat! Att jag inte sett sambandet tidigare är ju underligt eftersom vi diskuterat hormonbalans mm i min tråd, men nu när jag tänker tillbaka ser jag det. Suget efter avtrubbningen i vinflaskan är helt klart som värst sista veckan på cykeln. ”Skiter i allt känslan” är även jag välbekant med. Jag brukar kalla det fuck-it-mode. Brukar känna mig som den där emojin vars huvud exploderar.

Bestämd
Mirabelle G-S

Haha, light bulb moment 😊
Som om det inte räckte ändå liksom, samtidigt blir det ju kanske enklare när man vet vad man har att förhålla sig till.
🤯 <- Den? Jag med 😂

Bestämd
När också någon liten

När också någon liten förhoppning om att pms:n ska bli liiite lättare om jag inte dricker.

Dee
Alkohol & PMS

Hej! Såg någon blänkare om PMS och bestämde mig gör att bara glida förbi och säga att min PMS blev lite bättre (tog över ett halvår från dess att jag slutade dricka helt).
Jag upptäckte innan när jag va aktiv att jag fördubblade/drack mer intensivt när jag hade PMS, hade lite jobbigt första 6 månaderna i samband med det men till sist verkar kroppen rätta till hormonerna 👌🏻 Det tar dock tid, som allt annat.

Mod och styrka,
Dee

Bestämd
Dee

Åh, tack för att du tog dig tid att titta in och inge lite hopp! Det vore så himla mycket värt för mig om det kunde lätta lite. Just nu ramlar jag ner i ett svart hål och är noll fröjd för mig själv och omgivningen om en säger..haha

Sidor