This is it

227 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Wasabi
This is it
Wasabi
Dag 1

Good ole' dag 1 igen.

Känns otroligt skönt och men även jobbigt på samma gång. Nu har jag lovat min man att vara nykter i minst 30 dagar så det är det som gäller. Jag har gjort det förut och jag kan göra det igen. Förhoppningsvis så inser jag att jag vill fortsätta efter 30 dagar så som jag gjorde förra gången. Det längsta jag har varit nykter är 56 dagar.

Alkoholen har också börjat förstöra i mitt jobb. Jag var tvungen att sjukanmäla mig en gång pga av jättebakis och jag missade ett obligatoriskt möte pga av var full. Kanske hade jag missat mötet ändå men jag är inte klar i huvudet just nu så jag tror inte det. Jag har bara jobbat på det här stället en månad så det har inte varit världens bästa intryck, men jag kan bara visa dem nu att jag är värd att behålla...

Igår drack jag en massa öl och några shots. Jag var mest irriterad och blev inte ens full. Skönt att inte vara bakis idag i alla fall - kanske blir en långpromenad senare.

Jag har inte så mycket mer att tillägga just nu... nykterhet är rätt för mig. JAG VET DET. Jag ska försöka vara mer aktiv här på sidan och skriva i alla era trådar också, men oftast så känner jag att jag inte har några bra råd eller att det blir krystat (vem tror jag att jag är liksom?). Ska försöka i alla fall - kan ju stötta och heja på.

"Recovery is scary, but so is remaining exactly the same."

Soffi
"Recovery is scary, but so is remaining exactly the same."

Tack för citatet! Det tar jag med mig.

Jag är ny här sedan några dagar, bara 4 dagar nykter i bagaget - och RÄDD fast jag inte riktigt kan förstå det...

Wasabi
Soffi svar

Starkt jobbat med 4 dagar.

Jag är också rädd... rädd för att misslyckas igen. Rädd för att Inte känna glädje i livet utan alkoholen - inte kunna klara mig utan den och att det är försent (det är aldrig försent!). Men det är okej att vara rädd. I början så fokuserar jag mest på att lägga vita dagar bakom mig och skapa en nykter vardag. Att lära mig handskas med sug och sociala situationer. En dag i taget...

Lycka till!

IronWill
Skrev i nån annan tråd om vita perioder

Jag har haft flera 1-3 månaders vita perioder. (Hjälpte föga) Satt hemma och ”höll ut”. Och det är svårt då att lära sig att känna nån glädje utan alkohol. För att verkligen uppleva det måste man försöka leva som vanlig men utan spriten. Först när jag valde bort A helt så var jag tvungen att leva fullt ut nykter. Det är en annan grej än att ”hålla ut”. Klart jag känner glädje även utan. Men man är ju indoktrinerad till att tro att man inte kan gå på krogen eller fira midsommar utan artificiell glädje. En stund, sen rätt verklig ångest en mycket längre stund. Och så fort man är på benen så börjar det om. Visst sållar man bort lite alkoholförväntan och lugn som kommer efter första två glasen. Men sen, ärligt, är det inte mest bara att hälla i mer för att desperat uppnå den där första känslan som är grejen? Sen kommer fyllesnacket, flörtandet med kollegan, fylleilskan, de korkade idéerna och flera påfyllningar. Allt som man sen ångrar eller i alla fall inte minns med glädje. Men det känns ju kul då...
Så man kanske får rannsaka sig själv lite kring vad lycka och glädje egentligen är. För mig är det glädje att aldrig skämmas mer, alltid välja själv hur mycket kontroll jag släpper, sluta fundera på om jag kommer bli lika patetisk som farsan, inte bli lika patetisk som farsan och vakna utvilad och redo varje dag. Det gör mig glad :)

Edit: Jag har haft riktigt kul ute på stan helt nykter också (med lite träning) det är ibland som att stämningen och de andras avslappning smittat av sig så att man nästan känner sig lite påverkad. Kanske är nån sorts ”muskelminne” som kickar in.

Wasabi
Blä

Idag har varit en riktigt jobbig dag. Jag är stressad över det nya jobbet, trodde faktiskt inte att det skulle vara så intensivt och jag jobbar ändå deltid. Men det är 7+ timmars pass och oftast utan paus eller lunch... och vi springer fram och tillbaka mellan patienter och ska städa och organisera emellanåt. De anställde mig och 3 andra personer på samma gång så vi är liksom alla nya och har inte lärt oss rutinerna än. De förväntar sig att vi ska veta allt efter bara några gånger. Tydligen så har vi inte gjort ett bra jobb för att chefen har sagt åt oss att vi måste skärpa oss... de kommer tydligen sparka en av oss om en månad eller så när de flyttar lokal, så de kollar vilka som levererar. Typ Hunger Games eller? Kul att veta att man kan bli av med jobbet - jättekul verkligen. Nästan så att man vill sluta direkt. Jag gör mitt bästa, vad mer kan jag göra? De kanske inte ska ta in så många patienter på en gång då. Fan, jag är bitter idag men jag ska inte dricka idag i alla fall.

Nu ska ta en kopp te och läsa min bok. Försöka glömma dagen...

Wasabi
Ironwill svar

Tack för din kommentar. Jag förstår absolut vad du menar. Det heter väl typ "dry drunk" på engelska. Jag ska försöka jobba med alla sociala situationer och försöka njuta av dem utan alkohol. Enligt mig är det lättare efter typ några veckor nykter då det känns mer naturligt men vissa saker kan jag göra såklart - typ gå ut och äta, gå på konsert osv. Klart man inte ska sitta inne och sura bara för att man är nykter ;) som du säger så romantiserar man alkoholen men sen leder det ändå alltid till skit och så ångrar man det.

Mirabelle G-S
Men usch... Snacka om att

Men usch... Snacka om att sätta sina arbetstagare i en omöjlig situation. Och den som kan trolla med knäna och leverera det omöjliga utan invändningar får den stora ”äran” att vara kvar efter ”effektiviseringen”. Offentlig sektor i ett nötskal. Hoppsan, jag är visst också bitter 😜 Kram till dig iaf

Wasabi
Lite bittra får vi vara va

Haha, jamen precis så! Priset är att man får stanna kvar och stressa ihjäl sig ;)
Kram Mirabelle!

Wasabi
Dag 3

Laddar för ännu ett långt pass på jobbet... det borde vara lugnare idag. Hoppas på det. Jag vred till ryggen på något konstigt sätt i duschen... så nu har jag ryggvärk också. Jag är i alla fall INTE bakis vilket jag är tacksam över.

Hoppas ni får en fin dag! 🌷

Wasabi
Reflektioner om moderation

Jag ser en del på forumet som skriver: "jag vill kunna dricka 2-3 glas" eller "jag vill kunna ta en öl på verandan" etc. Det är intressant att på något sätt så måste vi alla vara medvetna om vad vi gör på den här sidan, varför vi ens kom in här och vad alkoholen har gjort med oss och våra liv. Att först skriva (generaliserar nu) "alkoholen har förstört relationer/jobb/hälsa/liv" men att sen i nästa inlägg vilja dricka 2 glas vin till helgen. Alkoholen är beroendeframkallande! Det är därför vi vill fortsätta dricka. Jag förstår såklart eftersom jag också tar återfall efter återfall även fast jag vet vad alkoholen gör med mitt liv.

Men att kunna "lära mig" dricka ett par glas låter det som en mardröm, ärligt talat. Jag kommer ALDRIG kunna leva så. Det är allt eller inget för mig. Antingen så tar jag konsekvenserna och försätter dricka som jag gör eller så lever jag ett nyktert liv. Jag har aldrig försökt att moderera mitt drickande för att jag vet att det är lönlöst. Jag dricker för att bli full, det är mitt mål varje gång jag dricker liksom. Tycker inte ens det är särskilt gott. Jag vet att när jag tar det första glaset så kommer jag fortsätta dricka hela kvällen/natten och sen vakna upp nästa dag med en bakfylla. JAG VET att dagen efter är förstörd - varje gång. Ändå så dricker jag för att på något sätt har jag accepterat att det här är jag och såhär blir det. Det är extremt mycket lättare att avstå - även om det också är skitsvårt såklart!

Alla har vi våra personliga resor, jag vill inte trampa något på tårna. Bara något jag tänkte på.

Dag 4 idag... en dag i taget.

Mirabelle G-S
Här parkerar jag

Dina tankar om moderation stämmer väl överens med mina egna. Jag är ute efter berusningen. Varje gång. Att dricka vin utan att bli berusad ser jag ingen som helst mening med. Så antingen låter man bli helt, eller så accepterar man att sjunka djupare och djupare in i ett alkoholberoende. Jag väljer att låta bli.

Kristina78
Äntligen

Någon som sätter ord på mina tankar....när jag dricker så är det bara berusningen som är viktig...resten spelar ingen roll.
Jag har också kommit fram till att jag aldrig kommer att kunna dricka bara några glas...eller nån gång ibland...så jag väljer också att avstå helt.

Ensam1984
Wasabi

Dina ord är mina exakta tankar. Att den där dualiteten att inse att A har förstört allt och samtidigt vilja dricka ibland, det klickar inte för mig. Det låter omöjligt. Och ärligt så tror jag att om man är där själv så är man inte redo, man har inte nått sin botten, man vill inte sluta. SEN är återfall och att man dricker igen en helt annan sak. Men att gå in med inställningen, dualiteten... det tror jag bara är att lura sig själv.

Jullan73
Har ju trott så många gånger

Har ju trott så många gånger att jag bara kan ta en men det slutar alltid med flera
Så för mig finns bara en väg att kriga fölr bli nyckter Alkolist och med er alla här så känns det skönt och hoppfultt och när det känns tungt finns ju ni här att komma in till å dela glädje,sorg,abstinens, m.m

Talien
En till här!

Håller med. Jag dricker för att bli full. Allt eller inget. Dricker jag igen ÄR det ett återfall och jag hoppas att jag snabbt kommer bryta om jag hamnar där. Tycker ändå det är rätt schysst att vara nykter 😉

getfree
Wasabi, en mycket läsvärd och

Wasabi, en mycket läsvärd och bra tråd. Grattis till dina nyktra dagar. Jag är ännu på dag 1 vilket jag varit MÅNGA gånger! Jag tror inte heller ett dugg att man kan uppnå "normaldrickande". Kanske finns det något undantag här på forumet som kan det, men majoriteten har precis som du säjer, sökt sig hit av en anledning. Själv vet jag att det bara finns 2 alternativ. Inget A alls eller fortsätta dricka som tidigare. Tyvärr har det sistnämnda vunnit de sesaste åren. Varit här på forumet länge och i många skepnader, men A har vunnit varje gång. Ger man honom lillfingret.....
Kommer fortsätta följa din tråd.
Starkt jobbat!

Pellis
"Word" på det...

...så himla klokt skrivet! Vi alla har samlats här inne för att vi har en unik eller ounik bakgrund. Vill skapa förändring. Jag tillhör dock dem som aldrig druckit för att bli full utan för att det är gott och mysigt. Men det mysiga kan ju lätt bli för mycket också.
Vill bara skriva att jag gillar dina kloka rader och att jag inte blir trampad på tårna :-) Kram på dig!

Vinäger
En hälsning

Vill bara skicka en hälsning och höra hur du mår/hur det går. 💛

Kram

Wasabi
Att aldrig sluta försöka...

Igen och igen och igen. Jag faller men jag reser mig upp. Vad är det jag inte förstår? Det är fortfarande något "alkohol är positivt" som gnager i huvudet. Samma sak igen - det undermedvetna vs det medvetna. Som att man lurar sig själv. Jag blir överväldigad, dels pga av min ålder. Jag är bara 26 år. Det är omöjligt för mig att se ett långt nyktert liv framför mig. Typ 60 år (om jag är frisk och har tur)! Och JAG VET att man inte ska tänka så - utan en dag i taget. JAG VET JAG VET JAG VET! Ändå... blir så trött på mig själv.

När jag drack i tisdags så mådde jag så dåligt i onsdags. Jag var nästan nära på att åka till sjukhuset för jag kunde inte sluta spy galla. Det har jag nog skrivit förut men nuförtiden när jag dricker så får det hemska konsekvenser dagen efter där ibland gallaspyan som aldrig vill sluta. Det är hemskt för kroppen. Jag läste på om det och det handlar om att jag har skadat maglinningen (heter det så på svenska?) eller magfodret. Jaja, ni fattar. Jag har supit så mycket att jag har skadat mig själv inombords. Kan inte dricka vatten eller äta någonting på hela dagen så jag blir extremt uttorkad.Hur FAN kan man vilja dricka igen efter det här förstår jag inte?!

Idag är jag tacksam för att jag inte tog beslutet att dricka igår och att jag inte dricker idag. Har laddat ner en sober time app på telefonen. Sekunderna och minuterna tickar på...

Ha en bra lördag!

Wasabi
Tack Vinäger

Jag mår sådär... hoppas du mår bättre ❤️

Fibblan
Wasabi!

Hur mår du idag?
Läst ifatt lite i dina trådar och jäklar vilken kämpe du är💚💪!
Du faller men du reser dig upp - varje gång!
Du är så bra - sluta aldrig försöka!
Nu tar vi en dag i taget som du säger 👍! Jag har en hel vecka imorgon 😆, men det börjar med sekundrar och minuter.. 🍀
Hur gick det igår?
Stor kram
/Fibblan 🌼

Vinäger
Tänker på dig!

Hör av dig när du orkar och vill. 💗

Kramar till dig

Wasabi
Nej, jag är inte nykter. Jag drack senast igår.

Tack, Fibblan och Vinäger <3

Jag skrev i Vinägers tråd att hon borde fortsätta skriva även om hon inte är 100% nykter och måste väl då själv ta mitt råd. Jag känner mig less, inte så konstigt kanske. Dricker, ångest, löfte till mig själv att sluta, minsta trigger ---> Dricker, ångest, löfte till mig själv att sluta osv osv osv i all oändlighet. När ens kur mot ångest är alkohol och ångesten växer när man slutar dricka är det väldigt, väldigt svårt att inte ge in. Men jag vet ju att jag kan, att jag har gjort det förut.

Jag märker hur suget är STORT på jobbet. Jag längtar tills jag slutar och kan gå och dricka - och jag slutar jobbet 14:30. Alltså för mig har då en hel jobbdag gått och jag är "värd" alkohol. Sen fortsätter jag dricka tills jag somnar, typ. Ångesten på jobbet (inte så mycket arbetet men allt runtomkring) gör att jag tänker typ: "bara två timmar till sen kan du gå hem och dricka vin". Inte bra alls. Borde inte känslan av att bara kunna gå hem och vila vara nog? Eller hänga med min man och hund. Göra något roligt? Kanske för att jag är på helspänn hela passet och sen måste "slappna av" fort och direkt med alkohol.

Jag har druckit en del ggr dagen innan jobb också vilket gör allting MYCKET värre. Ångesten och skammen och de fysiska åkommor som en bakfylla ger mig får jag leva med resten av jobbpasset. Jag kan inte koncentrera mig och gör det minsta jag kan för att ta mig igenom dagen. Tror att alla kan se igenom mig, att alla hatar mig. Fyfan.

Varför dricker jag? Ångest. Vad ger alkohol mig? Ångest. Men alkohol är också extremt beroendeframkallande, så snart har jag väl inget val. Eller är jag redan där?

Mirabelle G-S
Ojoj Wasabi... Du har hamnat

Ojoj Wasabi... Du har hamnat i den där nedåtgående spiralen som är så plågsam, men svår att ta sig ur... Men inte omöjligt. Här på forumet finns många som har gjort det. Vad är det som ger dig sådan ångest på jobbet? Arbetsgivare har lagstadgade skyldigheter vad gäller arbetsmiljö och att motarbeta arbetsrelaterad psykisk ohälsa... Det försökte min husläkare resonera med mig kring vid några tillfällen under min depression, men jag var för långt under isen för att ta till mig det. Finns det någon företagshälsovård du kan kontakta? Kram

Talien
Räkna ner timmarna, ja... Och

Räkna ner timmarna, ja... Och sätta sig ner med nåt i handen direkt efter jobbet. Ångest på jobbet dagen efter. Känner igen!
Idag har jag också räknat ner, men faktiskt bara för att få komma hem. Nästan så att jag önskade att jag var sugen på att dricka för att få ha den där belöningen efteråt. Men jag är inte ens sugen.
För mig har det blivit lättare att ta tag i det som stör och är jobbigt när jag inte har alkoholen att längta efter. Idag höll jag nästan på att braka ihop vid lunch.. Gråtfärdig bad jag om hjälp, sen pratade jag med några kollegor om saker som känns fel och eventuella lösningar. Dagen vände och i slutet av passet fick jag fin feedback. Hade nog inte hänt om jag hade velat dricka, för då hade jag nog hellre mått dåligt hela dagen för att på nåt sätt trigga mig själv mer. Om du förstår? Som nåt mentalt självskadebeteende.

Fortsätt skriv! Alla behövs här, alla har viktiga saker att säga, oavsett hur det går 💚

Wasabi
Idag dricker jag inte alkohol

Jag tacksam att jag inte drack igår. Kroppen får vila och jag kan få saker gjorda idag. Städa, planera men även läsa, virka och gå en lång promenad i skogen. Inget jag skulle göra som bakfull - som igår alltså. Det är något allvarligt fel om man ligger "sjuk" i sängen hela dagen, flera dagar i veckan. Självförvållat också. En ond cirkel som bara blir svårare och svårare att ta sig ur...

Är det inte konstigt att jag kämpar så med att sluta dricka men sabbar det gång efter gång? Ena dagen kan jag ligga och reflektera i timmar om mitt alkoholmissbruk, lyssna på podcasts om nykterhet, läsa böcker/titta på videos om nykterhet, skriva ner tankar här på forumet. Nästa dag så är det noll reflektion och jag bara dricker, utan konsekvensanalys. Varför? That's the million dollar question. Såklart så vet jag hur alkohol fungerar och det är beroendeframkallande, men tror även att det finns något djupare (eller jag vet det). Jag kan skrapa på ytan om varför, men spelar det egentligen någon roll? Om jag slutar dricka så kommer svaret kanske finnas där... Är det det jag är rädd för? Jag vet inte.

Det jag vet är att jag vill sluta dricka. Jag vill inte må såhär längre.

Andrahalvlek
Fortsätt skriv

När man skriver tvingas man sätta ord på sina tankar och känslor. Man plockar fram trollen i ljuset. Att enbart skriva här när det går bra är förkastligt. Det här är inget ”duktighetsforum”. Vi finns här för varandra i både med- och motgång.

För varje gång du snubblar är det viktigt att fundera över orsaken. Så att du förhoppningsvis kan undvika den falluckan nästa gång. Försök också hitta andra sätt att ”belöna” dig. Som på sikt kommer att belöna dig lika bra som alkohol.

Vi kämpar ihop!

Kram ❤️

Wasabi
3 dagar - 11 timmar - 6 minuter - 54 sekunder nykter

Efter några dagar utan alkohol börjar dimman lätta lite smått. Drack senast i måndags vilket var ett stort jävla misstag efter som jag hade jobb på tisdag. Genomled dagen med illamående, huvudvärk och svettningar. Sov såklart inte alls på natten så jag var också extremt trött och mitt ansikte var svullet och puffigt med rödsprängda ögon. Skämdes och var säker på att alla fattade. Kändes hemskt att inte kunna göra mitt bästa för patienterna. De förtjänar 100%. Spydde ett par ggr på toaletten... är botten nådd? Ja, sen länge skulle jag säga.

Jag har inte sovit bra de senaste nätterna heller, men i alla fall nykter. Jag vet att sömnen blir bättre efter ett tag. Men idag mår jag helt okej. Vaknade tidigt, tacksam över att inte vara bakis. Igår när jag åkte hem från jobbet kände jag ändå det välbekanta suget men jag slog bort det. Jag orkar inte mer, jag orkar inte må så dåligt längre och jag orkar inte vad alkoholen gör mot mig. Jag hörde ett tips på en podcast idag om hur man ska tänka när man får det där suget av alkohol. Ta ett par minuter och fundera över hur du kommer må i kroppen när du vaknar imorgon (både om du dricker och inte dricker). Sekunden när du öppnar ögonen. Hur känns det i magen? I huvudet? Är du utvilad? Hur är ångesten på en skala? osv. Kan rekommendera det om du känner att du vill dricka.

Idag har jag gjort mer på några timmar än jag någonsin gör när jag har druckit dagen innan. Jag har gått igenom en massa olika övningar för mina patienter som jag var osäker på, även en del muskelanatomi. Jag har tvättat ansiktet och borstat tänderna (inte alls ovanligt att jag skippar detta som bakis), lyssnat på en Recovery Elevator podcast och ätit en nyttig frukost. Gick även igenom ett kort stretchprogram för axlar och nacke vilket var skönt. Ikväll ska jag och mannen på en Halloween konsert/musikal med ett annat par. Han har träffat dem men inte jag. Det ger mig lite ångest men det kommer gå bra. Tänkte först skippa det men så kan jag inte hålla på. Om jag ska leva nykter så måste jag kunna gå på allt och förhoppningsvis njuta av det också. Ingen alkohol för mig idag, det vet jag.

3 dagar - 11 timmar - 6 minuter - 54 sekunder nykter. Jag räknar från midnatt till tisdag, hur räknar ni?

Fibblan
Heja dig Wasabi!

Blev det bra igår..?
Och då tänker jag inte främst på om musikalen var bra eller ej..
Du tänker ju helt rätt som inte tänker låta alkoholen styra över vad du ska göra eller ej, samtidigt som jag väl kan få förstå att med endast 3-4 dagar innanför västen, kan det vara svårt att hålla i, inte minst tillsammans med nya människor i ett socialt sammanhang, där det antagligen är det vanliga att dricka.
Hoppas så, att du klarade prövningen✊🍀🙏! Samtidigt förståeligt om du snubblade. Om så var fallet - GE INTE UPP!
Vi ska vinna över a-👿! Bli FRISKA och FRIA!
Eller hur💕!
Styrkekramar 🤗
/Fibblan 🌼.

Wasabi
Fibblan, jag gick faktiskt

Fibblan, jag gick faktiskt inte på konserten. Ångesten blev värre och värre ju närmare det kom och jag orkade inte. Jag var också jättetrött och hade ont i huvudet. Gick och la mig tidigt istället. Som du säger så hade jag bara några dagar i bagaget (drygt en vecka nu) och måste fokusera 100% på nykterheten. Det kommer fler tillfällen i framtiden...

Sidor