Nu är det dags, att vända blad och gå in i ett nytt skede i livet. Jag har planerat det en längre tid och på måndag ska mitt nyktra liv komma in. I helgen har jag ett planerat avstamp, ett sista farväl till alkoholen. Mitt i semestern, efter en tillställning, som ska bli den sista är planen. Jag vet att det är riskfyllt och att jag riskerar att falla direkt, men jag vill så gärna få tillbaka mitt liv. Jag har en fråga. Kan man jobba med tolvstegsprogrammen via nätet, eller måste man gå på möten irl? Jag bor väldigt avsides och det är svårt att ta sig till möten och det är även svårt personligen i ett litet samhälle.

Min historia ser ut som för många, med missbrukande trasiga föräldrar, skillsmässa, dödsfall, sjukdom. En riktigt trasig historia i flera generationer faktiskt, där även krig, sjukdom och svår sorg lever som en röd tråd genom vårt liv. Jag har sökt hjälp och mött läkare som förminskat mitt missbruk till bruk. De har skickat mig till samtalsgrupp med personer med utmattningssyndrom och sömnproblem. Jag har visserligen även de problemen men grunden är alkoholen.

Just nu är jag så trött, så trött och jag vill få tillbaka mitt liv. Jag vill känna glädje, genuin glädje och livslust. Jag vill leva och leva livet fullt ut ren och våga känna utan att krasha och döva. Jag inser att jag kommer att krasha, men vill våga rida igenom och våga känna smärtan och sorgen utan att döva mig med a. Det är svårt, jättesvårt och jag bävar jättemycket. Men vad har jag för val? Jag vill inte sagga ner mig och få skador på lillhjärnan, få alkoholdemens och bli helt frånkopplad. Jag har sett hur det är på nära håll och det är hemskt. Jag ska ta stöd i detta forum och läsa era trådar som stöd och försöka finna aktiviteter som upptar min tid, för nåt måste jag göra istället. Jag tror att, om man tar bort något måste det ersättas med något annat. Det bli något som är bra för mig.

60 dagar säger appen, woow. Så tacksam och glad för detta, men det är både lätt och ett arbete. Igår var jag på en fest och det gick bra, inga problem, men. En framtida tjejresa kom på tal och då kom tankarna. Ska jag.....vågar jag...kan jag....

Det är ett arbete, ett ständigt arbete

Önskar er en fin helg!

Tankarna på ”bara två glas vin” dyker upp vid alla möjliga och omöjliga tillfällen. Varje gång har jag valt nykterheten, men vissa gånger är det mer arbetsamt än andra... Jag börjar surna till över att det är så. Ska man aldrig få vara ifred?

...skulle vara intressant och höra från någon som varit nykter typ 6 månader, ett år eller så. Hur länge tänker man så? Alltid? (hemska tanke) Nu är jag bara på dag 8 men satt och funderade på det idag....

Försöker aktivt intala mig att det är ett gift. Vi dricker bensin. Än så länge funkar det, men är bara på dag 46. Om du åker på tjejresan och är nykter, tänk så fräsch du är när du vaknar på morgonen. Hur du kommer att komma ihåg allt du sagt och gjort. Inte ha kemisk ångest. Inte må dåligt. Du fixar det! ?

Det går bra, väldigt bra faktiskt. Häromdagen blev det väldigt sresspåslag när en familjemedlem blev allvarligt sjuk och samtidigt så hände en jobbig sak. Allt var utom min kontroll och vi fick lägga allt hopp till läkarna och högre makt. Det sket sig med sömnen och jag gick runt här hemma med tårar hela dagen. Tidigare hade jag druckit 1 flaska vin och gråtit mig till sömn. Nu focuserade jag på att ge andra stöd och ta emot stöd. Det var en stor skillnad ?????????och idag mår vi alla mycket bättre. Jag är stolt och nykter idag. Försöker vara i nuet och psykist är vinsten stor för mig. Mitt minne börjar att fungera igen och jag är driftig ibland och ser till att jag vilar massor. Nuförtiden hinner jag även träffa mina väninnor på fika ☺☺

Fantastiskt ju! Vilken skillnad, och så himla mycket starkare du blir när du nu har energi och kan få mer genom kloka beslut och fina vänner. Så himla bra gjort. ?????

Ja, det är himla skönt. Jag är inne i en bra period just nu och känner mig stabilare är på evighetes evigheter. Det är ett arbete och jag tar rygg på dem som gått före i olika poddar och böcker. Min syn på andra "bråkstakar" har ändrats och jag tar inte in drama som jag inte behöver i mitt liv lika mycket. När jag skriver märker jag att det blir mycket jag, jag, jag. Men faktum är att mitt focus är mer på andra än på mig själv i verkligheten i dag. När jag drack var det annorlunda. Då var alla andra jobbiga och jag hade inte en tanke på att mitt drickande kunda orsaka min offermentalitet.

Nu går vi mot helg igen och jag önskar er alla en nykter fin härlig helg!

Så otroligt insiktsfull du är. Och vad skönt att läsa att du kommit så långt i ditt arbete med dig själv. Glad att jag få följa din inspirerande resa. Du gör den så bra. ? Tack för det.

Kram till dig

Sakta sakta ändrar jag på mitt sätt att leva och att tänka. Tankarna verkar vara det som jag behöver jobba mest med. Just nu funderar jag mycket på min framtid och hur den ska bli. Min make dricker fortfarande och verkar ha hamnat i en dålig period med varjedag drickande. Det bekymrar mig och jag väntar på en öppning för samtal. Tänker också på att om jag inte slutat dricka skulle jag säkert ha hängt på hans varjedags drickande. Tror att han är medveten om problemet och kanske han också väljer att sluta. Vi hade 1,5 år som nyktra tillsammans tidigare. Det lär visa sig...

Jag har nu kommit igång med min kombuchabryggt på allvar och satt min andra omgång i morse. Den egengjorda fermenterade drycken är mycket mer intensiv i smaken än den köpta som (visserligen också är god) är kolsyrad. Jag har köpt många olika kombucha och kommer nog att fortsätta köpa mina favoriter men den egengjorda känns mer som en hälsodryck, som jag tar ett litet glas av varje morgon.

Jag har börjat att pyssla hemma. Visserligen har jag alltid gillar att fixa hemma men de sista åren har det inte blivit så mycket. Men nu, sätter jag blomskott och planterar, liljor, porslinsblommor, paradisträd och murgröna. Just nu håller jag på och fyller på ny jord på de gamla växterna. Min 30 år gamla benjaminfikus som är flätad och klippt som en bonsai, vill gärna ha mer näringsrik jord. Den stackarn har nästan ingen jord alls bara rötter. Ute får växterna vila till våren. Täcker deras fötter med extra löv som skydd för vinterns kyla. Jag har fått ett sprirande intresse för växter och vill ta mig till nån plantshop och titta. Jag ska planera trädgården, så jag kan sätta spaden i jorden till våren.

Nu ska jag ta mig ut och hämta in lite höstblommor

Dina 70 dagar andas lugn och ro, så himla skönt att få läsa din text.
Hoppas att mannen tänker till och kan vara nära dig igen med nyktert sinne.

Visst är det rofyllt att pyssla med växter, och vilken ynnest med egen trädgård ?
??☘️??️?❇️
Jag är glad för min balkong men skulle önska bo lite mer på landet. Men vissa saker styr man ju inte över...
Fast en sak kan man ju välja:
Att vara nykter?

Kramar
???

Låter som en riktigt skön tillvaro du hamrar ut åt dig själv ? Håller med om att de största slagen bekämpas i ens egna tankevärld. Det är där allt börjar liksom, med hur vi filtrerar och tolkar tillvaron. Vad gäller gubben din tycker jag att du är oerhört stark som håller i nykterheten medan han gör tvärtom. Du lever det goda exemplet ? Han följer nog efter när tiden är mogen. Så var det hos oss. Men det var min man som gick i spetsen, inte jag ? Kram

Mysigt att du pysslar om hemmet och blommorna. Och så starkt av dig att fortsätta din nyktra bana även när maken gör det motsatta. Otroligt bra! ?
Men hoppas att han snart gör dig sällskap! Ditt nyktra liv låter rofyllt och härligt.

Vaknade i morse rätt sent med en besvärlig huvudvärk, ont i nacken och förkyld. Första tanken var, att det nästan känns som om jag vore bakis. Den andra, tur att jag inte är bakis också. Satte på mitt kaffe och gick nästan automatiskt efter en treo, men stoppade och var lite förvånad över mitt beteende. Valde att dricka vatten, strecha nacken, armar, axlar och ryggraden innan kaffet. Efter 30 min släppte huvudvärken. Jag behövde inte ta treo eller alvedon, Det var "bara" en vana från bakistiden som kickade in. Nu funderar jag på vilka fler vanor jag haft som är alkoholrelaterade?

Fina Lisa, Knaskatten och Mirabelle G-S, tack för pepping och respons. Jag blir inte sugen på a men ibland irriterad på maken när han dricker och är full. Vi är på olika ställen mentalt då. Jag upplever honom som larvig och han tycker att jag är stel och trist. Så är det nog också, för jag är obekväm när han är full. Det är det lilla barnet i mig som är orolig, som var rädd som liten när pappa var full. Att jag är medveten om det hjäper lite men inte fullt ut. Jag vill helst inte vara med fulla personer alls längre. Den ångest det kan dra igång i mig är inte bra för min nykterhet. Så, jag drar mig undan och går ut med hunden, lägger mig och läser eller sover. Det kan bli svårt i längden men så är det just nu.

Idag boostar jag mig med Berocca och långpromenad med min bästa vän, min hund. Jag funderar på att ta en spaadag alldeles för mig själv nån dag :)

Visst är det tufft att leva nyktert när ens partner är aktiv. Jag blir inte sugen på att dricka, bara jävligt irriterad och arg. Den som dricker blir personlighetsförändrad,larvig och jobbig ?. Jag blev likadan, men förut var vi på samma plats. När jag har typ kommit hem full har min man också regerat med irtitation. Det är jobbigt? för den nyktra oavsett vem det är.
Tänker på det sociala arvet. Min mamma började dricka på allvar vid min ålder och varje dag när hon gick i pension. För att stå ut med pappa som söp. Vad är odsen för att jag gör samma val? ?

Jag funderar på, tänk om maken inte vill välja att vara nykter. Hur blir mitt liv då? Jag vet innerst inne svaret men vill inte behöva ta det beslutet. Och vilket val tänker maken ta? Kommer jag oavsett välja mig själv ? Stora frågor....

Känner mig oerhört privilegierad som åtminstone slipper en partner med egna A-problem. Förstår ändå att det måste vara tungt med alla dessa funderingar.

Stark eller envis? Eller kanske både ock? I de allra flesta fall är båda egenskaperna bra att ha, så länge de används i ett positivt syfte. Om du får står hur jag menar? Att inte vara stark och envis så att man i förlängningen inte orkar alls. Men eftersom du även kan lägga till egenskapen klok så har du alla chanser att utnyttja styrkan på rätt sätt.

Hoppas livet går åt rätt håll nu. ?

Kram

Jag har varit nedstämd, lite apatisk, mörka tankar om nu och framtid. Känner en stor oro och ilska. Plockade fran Al-anons bok, En dag i taget och lyssnade sen på medberoendepodden. Nu när jag är nykter börjar allt jag stängt av att komma ikapp. Min barndom, mitt barn som dog, mina missfall, mamma som söp sig till döds, min bror som tog livet av sig. Det är mer men orkar inte plocka fram mer. Funderar på vad jag ska göra nu. Åka på ett retreat? Gå på Al-anon möte eller söka hjälp igen?
Imorgon är en ny dag. Kanske det är mina hormoner som spökar idag?

Kram till dig underbara kvinna, mitt i hormonsnurror och mörka tankar ❤️ Låter oerhört skönt med retreat. Det kanske är så att du behöver fundera ikapp, kring alla trauman i ditt liv. Gå igenom sorgeprocessen istället för att trycka undan den. Om du fastnar i att älta kan det kanske vara bra att söka samtalshjälp. Du är klok. Du känner gränsen mellan sunt och osunt. Kram

Jag känner mig mer närvarande och lugn. Jag kan sitta still och meditera men Yogan vill inte riktigt än. Ställer mig på mattan, men det vill sig inte. Jag får söka upp nån Yogaklass så jag får igång kroppen igen. Jag behöver få motivation, inspiration och lust, resten klarar jag själv.
Lite låg, inget att skriva...