Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Tack gulliga Pellis och Fibblan för att ni fortsätter att följa mig. ❤️❤️❤️
Checkar bara in för att fortsätta rapportera från mitt ospännande liv. Borde som sagt döpa om mig till Tråkkatten.
Jag har inte så mycket som lockar och pockar just nu. Inga sociala tillställningar i sikte på ett tag, förutom om ett par veckor då jag ska på en middag. Det känns lite för långt bort för att reflektera över just nu, och dessutom känns det så självklart att jag ju kommer att vara nykter. Nu förväntar sig folk inte ens något annat från mig heller.

Jag tänker lite framåt också, men försöker att inte fokusera för mycket på det. Det är klart att det kommer att kännas annorlunda att inte värma sig med starkvinsglögg och fira jul med öl i år. Men jag har samtidigt aldrig druckit speciellt mycket kring jul, mest på grund av att det inte brukar serveras vin... Nyårsafton utan Champagne är ju också något nytt. Det kommer helt klart att kännas mer onaturligt än en vanlig fredag utan vin, men jag ska klara det också. Att fira in ett nytt år genom att göra något jag inte mår bra av låter inte så klokt. Hur som försöker jag som sagt att inte tänka så mycket på det just nu. En dag i taget.

Alltid skönt att läsa dina inlägg som andas stabilitet och hopp om framtidens nya nyktra liv ?
Det ger också mig ett självförtroende, kan du så kan jag jag?
Visst är det bra att den här typen av "smitta" sprids, det blir positiva ringar på vattnet?
Hörde också på nyheterna igår att bland våra ungdomar i de lägsta åldrarna sjunker användandet av droger, alkohol och tobak. Vi får hoppas att den trenden håller i sig?
Ha en fin torsdag, kära Knaskatten ?
Kram ?

Allt puttrar på! Jag sitter här och dricker tonic och myser.
Har de senaste dagarna börjat tänka lite på vin, speciellt på Champagne. Det tyckte jag var så himla gott och festligt. Jag har känt mig lite snuvad, liksom. Ska jag inte kunna fira stora händelser med Champagne framåt?! Typ så. Det börjar blinka en varningslampa i huvudet av det. Jag behöver uppenbarligen jobba ännu mer med omprogrammeringen där och bekräfta att jag gör rätt som är nykter. För jag känner ju det! 99,9% av min tid känns det helt rätt och bra. Jag har inga planer på att bryta min svit.

Idag gick vi och åt lunch på en trevlig restaurang. Servitören tittade på mig och sa ”ett glas vin, kanske?”
Förr i tiden hade det triggat mig. Jag älskade servitörer som frågade, så kunde jag låtsas att jag inte redan tänkt tanken. Och liksom ”Oj! Ja, varför inte?”. Då var det ju inte jag som hade något problem, jag nappade bara på ett busigt förslag. Bejakade livet, lite härligt sådär.
Det gjorde jag idag också. Jag unnade mig en cola zero och bejakade livet!

Trevlig lördag på er! ??

Håll dig till alkoholfritt och slå bort tankarna på champagne (haha, autocorren skrev champinjoner?)
Det är bara en villfarelse eller illusion även om den kan tyckas tjusig.
Har läst flera historier här på forumet om folk som varit på fest och åkt dit på ett glas bubbel. Så det är helt enkelt inte värt det!
Det finns massa drycker som bubblar och är goda utan alkohol.
Så fortsätt vara den kloka Knaskatten?

Kram??

Fibblan

Inne här hos dig och tankar på med lugn?! Allt puttrar på - låter hur bra som helst! Du är grym, som fortsätter bejaka livet, på det mest livsbejakande viset, om du frågar mig..?! Unnar dig cola zero, unnar dig rent och friskt sinne!. 99,9 % övertygad ?! Och kan det bli mer än så, egentligen? Att den där lilla decimalprocenten finns kvar.. konstigt vore kanske annars..?. Det är ju bara en tanke, och de är inget vi behöver agera på, inte sant?! Det kanske är just den lilla procentenheten som gör att vi inte släpper garden? Vad vet jag..(?) Du gör det j-ligt bra iaf! Det vet jag?!
Hoppas du har en bra måndag!
Stor kram!
/Fibblan ?.

Allt kör på här! Inga konstiga tankar de senaste dagarna, utan jag är stabil i nykterheten.
Men i dag var jag nära att NÄSTAN åka dit. Eller vad man ska säga.
Var på en grej med jobbet och fick en öl i handen. Jag har ju bara druckit alkoholfri öl på sista tiden och tänkte faktiskt inte ens på att det kunde vara något annat! Så hjärntvättad är jag tydligen. Har heller aldrig varit någon stor öldrickare. Men efter några klunkar fick jag veta att det var folköl. Så även om jag inte ens kände någon alkohol tänkte jag att det var bäst att stanna där, så jag drack inte vidare. Bestämmer mig för att det fortfarande är dag 109, även om jag tekniskt sett fick i mig en liten gnutta alkohol idag. Nära skjuter ingen Knaskatt.

Ja, det gäller att vara på sin vakt när man är på kalas?‍♂️ så idiotiskt att man skulle åka dit på något som man själv inte orsakar?.
Men självklart har du inte druckit, det lilla som du inte ens kände av kan ju inte räknas.
Du är fantastisk Knaskatten ?
Ha en fin tisdag ?
Kram ?

Tack för att du går före och lyser upp framgångsstigen för oss vilsna själar. Grattis till tresiffrigt.

Kram till dig

Fibblan

Ville bara titta in o höra hur det är med dig??
Kram
/Fibblan ?.

Jag har varit dålig på att vara inne här och rapportera. Men allt fortsätter precis som vanligt. Nykterheten har liksom blivit en del av mitt liv. Som att vara vegetarian eller feminist, liksom? Jag har valt och nu är det så.
Av den anledningen känner jag inte riktigt samma behov av att skriva lika ofta. Men jag vet samtidigt att det är bra - att fortsätta påminna mig själv om vad jag gör och varför jag gör det. Bekräfta valet om och om igen, och få pepp av - och gemenskap med - er alla härinne.
De senaste dagarna har jag varit sjuk. Så trist! Tyvärr hinner jag inte bara ligga och tycka synd om mig själv, för jag har en deadline på jobbet som inte går att flytta på. Så det är bara att trycka i sig Alvedon och köra på ändå. Försöker i alla fall få till det här med sömnen, så att jag inte slarvar med den. Det har jag lärt mig.
Tack för att ni fortsätter titta in och följa mig. ?

Knaskatten, du är fantastisk och jag tycker det är jättebra att du tittar in på forumet då och då. Både för vår skull och din egen...?
Många kramar
???

Fibblan

Trist att du också är sjuk, jag med ?. Lär också få masa mig iväg till jobbet iaf..?. Vad bra att du prioriterar din sömn ?! Så viktig!
Men jag får inte riktigt till det, tyvärr.
Blir så speedad av alla måsten. Så mkt man ska hinna med på helgen och vardagarna går det i ett kör..?. Och med stressen och sjukdom, så har jag det tufft med sug och tankar på a. Jag vill inte känna så ?! Blir frustrerad ?! Hur gör du?! Egentligen har du ju redan svarat, du är en sån som inte dricker, lika gärna som andra kallar sig feminist eller vegetarian???! Jag hade det också så självklart för en tid, men jag ska väl bara över ngn liten puckel nu ?.
Krya på dig Knaskatten ?! Och tack för att du skrev! Du är en sådan stor inspirationskälla för mig ??!
Stor kram!
/Fibblan ?.

har blivit en del av ditt liv..Så känns det för mig också..Livet är enklare när man slipper fundera så mycket..Det är total nykterhet som gäller..Krya på dig, det går snart över hoppas vi???

Nu börjar det bli knepigt att hålla reda på dagarna... Dels för att de blir fler och fler, men främst för att jag inte skriver så ofta. Har haft en riktigt spretig vecka med alltför mycket jobb och alltför lite sömn (trots att jag skrev att jag skulle prioritera den...) och sjukdom uppepå allt. Hu!
Men alkoholgrejen har fortsatt gå strålande! I torsdags var jag på ett event med jobb och kunder och det serverades alkohol från höger och vänster. Och alla drack. Jag med, fast alkoholfritt. Ingen märkte något! Jag hade trevligt ändå, kunde köra hem och var betydligt piggare än kollegerna dagen efter. Som sagt: LIFE HACK det här med att inte dricka! Det enda som var lite trist var att alkoholfritt vin ju inte är någon höjdare. Nobelpriset till den som fixar det!
Eller så får vi bara alla att servera kombucha med citron och ingefära istället.

Fibblan

Så härligt o läsa om ditt alkoholfria och.på det sättet iaf friska liv?!
Kryakramar till det andra som härjat runt i dig och med dig; sjukdom, mkt jobb, för lite sömn. Det var nog den kombinationen som tyvärr fick mig på fall..?. Menmen, ingen mening o gråta över spilld mjölk, utan jag har ställt om räkneverket och är fast besluten om att samla på mig flera fina, rena dagar ???!

Du är bara så grym?!
Stor kram!
/Fibblan ?.

I dag känner jag mig friskare och piggare på länge. Konstigt, eftersom jag gick och lade mig alldeles för sent igår. Men jag har gjort en massa duktiga saker. Plockade undan i hela huset, åkte med återvinningsgrejer som legat på hög och vikt in tvätt. Sånt som jag brukar göra på söndagar men inte hann i helgen. Allt känns så mycket bättre när jag har ordning på torpet. Och jag är ikapp med jobbet också, vilket känns fantastiskt. Hurra!
Nykterheten är ingenting jag funderar över, förutom när jag är inne här och läser. Det känns självklart och enkelt. För mig funkar det lite tvärtom än vad det verkar göra för dig, Fibblan. När allt annat är jobbigt, varför skulle jag vilja göra det ännu jobbigare genom att dricka? Det orkar jag absolut inte. No thanks. Typ så. Men inser också att det inte alltid har varit såhär - tvärtom. När drickandet var en del av mitt liv var ursäkterna många, och det var mycket "åh vilken jobbig dag, jag behöver ett glas vin" trots att det förstås var det sista jag behövde. Hoppas du är uppe på spåret igen!

Fibblan

Förstår att det känns fantastiskt bra just nu! Det är ju just de många små sakerna som har så stor betydelse! Så är det för mig också! Har man ordning på torpet och är i fas på jobbet, då känns allt så mkt bättre och lättare! Förstår att det kan verka knas att falla, som jag gjorde. Skriver helt klart under på resonemanget om att det inte underlättar bördan precis i längden. Så, därför är jag uppe på spåret igen ???️?!

Härligt o höra att du känner dig frisk och pigg igen också?!
Känns dig stolt och duktig - för det är du??!
Stor kram!
/Fibblan ?.

Ni är så gulliga! Känner mig inte alls inspirerande, men blir hemskt glad över att ni uppfattar mig så. Ingenting skulle göra mig gladare än om jag hade kunnat hjälpa någon att klara nykterheten lite lättare.
???