Dag 9 – Jag blev irriterad på min sambo igår och lät henne veta det. Jag känner mig låg och orkar inte riktigt ta konflikter samtidigt som jag är lättirriterad. Jag kom iväg och träna ett rejält pass igår och jag kände mig riktigt trött på kvällen, vilket är bra, det är på kvällen man ska vara trött. Kom i säng och somnade vid 11 och vaknade av kl 07:30 av klockan. Rätt nöjd över att jag börjar hitta mer normala tider för dag och natt.

Gårdagens bråk finns kvar i väggarna och sambon säger knappt ett ord. Försöker peppa henne men det var inte mycket värt. Att samtala verkar inte vara det här förhållande styrka, får inte någon bra dialog. Får känslan av att hon har gett upp och det tär på mig.

Jobbade idag med mitt företags ekonomi, såg till att alla leverantörer får betalt och att bokföringen är sin ordning. Skönt att få det gjort och jag kan släppa detta ett tag. Nästa projekt är nyårsafton, planera mat, handla och se över dryck till gästerna. Själv är min plan att vara nykter på nyårsafton. Dagen var seg, kom aldrig riktigt igång, antar att det är min tidiga morgon som är lite ovan. Ser fram emot imorgon då jag har bokat in ett träningspass kl 09.

svagis

Du ordnar och reder i sånt som annars skulle skapa oro - att ha eget företag är något jag aldrig ens övervägt så jag är full av beundran för dig som har kontroll på det samtidigt som du skaffar kontroll över dig själv också. Men egentligen är det ju "lätt" att bli nykter - det är bara att aldrig ta det där första glaset så går resten av sig självt. Att aldrig börja förhandla med sig själv...Du låter lika beslutsam som jag inför nyår och eftersom det är ett helt nytt decennium som inleds ikväll så känner jag mig extra högtidlig över att inleda 20-talet nykter!

Det där träningspasset håller väl på som bäst precis nu. Själv ska jag ta en promenad.
Kram och Gott slut!

Dag 10 – O yes en natt till med normal sömn. Idag är jag betydligt piggare. Det tog emot att gå till årets sista träningspass kl 09, men jag vet att det är för mig det bästa tricket i boken att hålla mig nykter och må bra. Om jag lyssnade till ur-hjärna så sover jag gärna en stund till och äter chips till frukost och drogar mig till ett välmående. Någonstans är jag underbart glad för att vi har förmågan att kunna tänka oss en framtid och dess konsekvenser, det gäller bara att vinna över den där ur-hjärnan och inte lyssna på den. Att träna är som en omvänd bakfylla, först ångest för att komma iväg sen gör det grymt ont och jobbigt i en timme under träningen, sen kommer belöningen och välmående. Träningsvärken som jag får leva med några dagar ser jag som förändringsvärk, den går över med tiden då det till slut blir en vana att röra på sig.

Idag är det nyår, har bjudit vänner och jag har bestämt mig för att inte skämmas över det faktum att jag inte ska eller kan dricka. Jag behöver inte ursäkta mig på något sätt, inte förklara mig på något sätt eller göra de andra till lags genom att dricka med dem. Jag kommer ha trevligt ändå och ser fram emot att umgås och äta god mat. Sen ska det bli lite kul att se hur A påverkar de övriga, tycker om att betrakta och begrunda.

Gott Nytt år önskar jag er alla och framförallt beundrar jag er för ni alla kämpar, för det gör vi.
Kram!

"Du låter lika beslutsam som jag inför nyår och eftersom det är ett helt nytt decennium som inleds ikväll så känner jag mig extra högtidlig över att inleda 20-talet nykter!"
Ja det är jag och jag är glad att även du är det. Tack för dina kommentarer de värmer. Hoppas att du har lika mycket sol som här på din promenad.
Gott nytt år och kram.

Nyårsafton är en knepig kväll. Den blir så lång, man hinner dricka för mycket innan tolvslaget och sen ska det vara nattmat och mera dryck. Den är också en utmaning då man är nykter. Inte för att jag saknar drycken men jag blir så trött på folk som fått i sej för mycket. Så dom senaste åren har vi varit ensamma hemma mannen och jag.

Att vara nykter är något att vara stolt över. Det kan vara knepigt innan man är bekväm med sej själv. Då försöker man slingra sej med olika förklaringar. Den man blir ifrågasatt av är nog nån som själv har problem.

Ni är beslutsamma, det kommer att gå bra!

Dag 10 – Märker att jag är utarbetad. Trots att jag tog det lugnt inte la någon press på att ordna med allt och valde en enkel tillställning så stänger min hjärna ner. Intrycken blir för många. Jag har svårt att hitta orden, minnas anekdoter. Blir mest tyst och lyssnar, hänger inte med i alla sociala svängar. Jag är nykter men ändå sviker min kropp mig. Hade trevligt ändå, tänker att jag inte ska sätta så stora krav på mig själv, har en bra bit kvar att hämta mig till mitt normala läge. Att isoleras sig har jag förstått inte är den bästa vägen och därför väljer jag att fortsatt umgås. Nykter var jag i den bemärkelsen att jag inte var påverkad. Jag kan dock inte säga att jag avstod helt från alkoholen. Whiskyn som jag fick i julklapp lät jag bjuda på och min nyfikenhet av vad den smakade vann över min beslutsamhet att inte dricka. Ett glas, 4 cl whiskey vart resultatet av nyårsafton. Att avstå champagnen var inte lätt för mig, jag älskar verkligen champagne. Jag vet med mig att jag har svårt att hålla mig till ett glas champagne och valde helt att avstå. Jag kan ärligt inte säga att jag känner mig slagen av min nyfikenhet, jag somna spik nykter och vaknade idag med en känsla av att jag fortfarande att jag är på rätt väg. Lurar jag mig själv? Vet inte riktigt? Kanske gör jag det, en sak är säker att det är att leka med elden för en som mig och kanske inte det smartaste i nuläget.

Envisa vänner ville förstå och veta varför jag inte väljer att dricka. Det är knepigt det här, jag har bestämt mig för att inte ge mig in och förklara, utan bara få dem att respektera att det är mitt val. Jag stod på mig och det kändes bra. Det är mitt val och jag tänker mig inte påverkas av andra.

Sent blev det, kom inte säng förrän kl 3 på natten, är lätt mosig idag men är på gott mod. Mår så mycket bättre än vad jag gjorde för 10 dagar det är något jag ska fortsatt minnas.

Anonym28381

Hej!
Att välja bort alkohol bland de som dricker är laddat. Man avviker eftersom man inte följer strömmen och ibland kan man också påminna människor om deras eget alkoholintag: "om han/hon inte dricker vad säger det om mig?". Vad bra att du kunde stoppa och att du drack mindre än vad det kanske hade blivit i "vanliga fall". Se det som att du övar. Det kan vara svårt att sluta tvärt och det gäller att vara snäll mot sig själv och fira de odruckna glasen istället för att gräma sig över de druckna. Ett tips kan vara att förbereda fester osv men alkoholfria alternativ. De kan aldrig bli som innan men med allt det goda som nu finns på Systembolaget kan man hitta bra alternativ till det mesta. Dels så tar det fokuset från vad du har i glaset eftersom det ser likadant ut som det dina vänner dricker men sedan så kan det också göra att det blir mindre "deppigt" för alla dricker champagne, bara det att vi som har en allergi mot alkohol dricker utan alkohol, men det är ändå champagne.

Gott Nytt År!

Vet inte om min beslutsamhet vacklade igår eller inte. Tänker att den inte har det, vacklat alltså, jag vill kunna fungera och jag vet att ända sättet är att avstå A och inte bli påverkad av den. Kan inte säga att mina vänner blir otrevliga när de är påverkade, dock så blir de osammanhängande och möjligt okontrollerat ärliga av sig. Filtret försvinner och det som kommer närmast deras tanke är vad som kommer ut som ord. Ler mest och betraktar, tror att det funkar rätt bra för att vi är så goda vänder och det är bara kärlek och välvilja som finns bland oss. Är tacksam för dessa vänner även fast de inte har gjort samma val som mig. Jag behöver kunna lära mig att förhålla mig till att de dricker och jag inte. Du har rätt att det tar ett tag att bli bekväm med det. För att bli det så behöver jag öva på det.

Hoppas att ni hade en trevlig nyår du och din man, för det är ni alla gånger värda!

Du tog ditt nyktra beslut i en tuff tid; jul och nyår. Ofta förknippat med alkohol i nån form även om man inte skulle dricka för mycket. Tänk vilket försprång du har nu! Dom flesta tar beslutet efter nyårsafton och börjar sitt nya liv som nyårslöfte. Du har ett bra utgångsläge.
Jag ser det inte som att din beslutsamhet vacklat. Inte alls. Du drack medvetet, lite, och avstod från champagnen. Det var strongt. Se det inte som ett misslyckande utan starkt gjort. Men det är viktigt att du inte blir övermodig och tycker att du nu kan kontrollera ditt drickande. Jag vill inte leva så här är din rubrik, ta fasta på det. Ge dej några vita månader för att hinna bli bekväm med din nykterhet. Det tar tid. Du känns stabil i ditt beslut. Man behöver kanske inte säga sej själv att det är för alltid. Ta lite i taget och vänj dej vid tanken.

Det jag vet av egen erfarenhet och av många andras är att det är så oerhört svårt att ta beslutet igen om man fallit. Man kan tänka att man kan dricka ett tag igen och sen slutar jag på nytt men det är så mycket svårare.

Tack vi hade en perfekt nyårsafton. Maken som kan dricka mer ”normalt” hade inte köpt hem nåt heller. Han drack också för mycket tidigare men inte på samma sätt som jag. Han har minskat sitt alkoholbruk undan för undan sen jag slutade. Hans val. Men när han dricker för mycket trivs jag inte med honom och då går jag undan. Och sover i gästrummet. Så han har väl med tiden insett att det inte är så trevligt. Visst skulle det vara fint ibland att kunna dela en flaska vin till maten men nu är jag tyvärr inte sån att jag nöjer mej med det. Och han föredrar mej så här:).

Dag 11 – Märker att mina rutiner är sköra. Nyårsnatten blev sen och det störde min sömn. Svårt sova i natt igen trots att jag var galet trött. Allt jag företog mig kändes inte meningsfullt överhuvudtaget. Försökte välja en film men ingen ville inte se någon. Övade på att acceptera att dagen inte blev som jag tänkt och att jag inte fick särskilt mycket utav den. Denna dag är betydligt bättre, fortfarande seg men ett hårt träningspass botade min känsla av tomhet. Nykter är jag och jag tänker förbli det.

Espandrill

Otroligt bra gjort att inte dricka på julafton. Skulle aldrig ha klarat det, alla människor och allt liv och fix :)

Du kommer greja detta.

Dag 12 - Orkar inte skriva idag. Dålig natt, morgon - känner ångest. Nykter i varje fall.

Tråkigt att du har det jobbigt och inte mår bra. Kanske du skulle behöva nåt tillfälligt hjälpmedel för att få sova. Utan sömn blir allt så dystert. Huvudsaken är att du inte tar till alkoholen. Nu går det ändå framåt även om det verkar segt.
Tänk, 12 dagar, det är stort! Och det trots flera helger. Det ljusnar. Jag är säker på att du klarar detta.

svagis

Hoppas du har möjlighet att vara "sjuk" i omgivningens ögon just nu...dvs. inga krav utan bara gå in i dig själv och pyssla om din ångest med det som hjälper...varmt bad, sval dusch, träning, promenad, musik som du gillar extra mycket (för mig brukar Pink Floyd vara till hjälp - mest deras instrumentala musik, som en resa att bara åka med på). Vet du att du kan lura ångest genom att stå på huvudet mot en vägg en stund - det händer något i hjärnan som gör att det kan lätta iaf tillfälligt?

Vila, värme och vänlighet är vad du behöver. Hoppas du mår bättre snart <3
Kram
svagis

Santorini - ja min sömn ställer till det och jag blir verkligen dyster. 12 dagar är bra, du har rätt. En dag i taget.
Svagis - Tack för dina ord. De värmer. Förståelsen runt att jag inte har ordning på mitt mående är inte superstort, men jag låter mig ta saker i mitt tempo och försöker berätta så gått det går att berätta.
Dag 12 - Tränade ett crossfit pass, börjar få upp farten och styrkan, inte fullt lika jävlig träningsvärk längre. Lyssnade och valde att äta två Propavan och jag somnade tidig, har lovat mig att inte äta dessa men som du säger det får vara en tillfällig åtgärd.
Dag 13 - Jag minns nu varför jag inte ska äta dessa, tröttheten består dagen efter trots att jag sov en hel natt. Humöret är i botten, blir arg för minsta lilla, är inte stabil denna dagen... Men men ordning på sömnen ska det bli.
dag 14 - Sov normala tider och Propavan har gått ut ur kroppen. Ska inte sätta mig i denna sits igen vill verkligen inte äta dessa piller någonsin igen, mådde verkligen skit.
dag 15 - Sov normalt igen och mår bättre, jobbat och fått massa bra saker gjort även fast de känns tråkigt.
dag 16 - Saknar verkligen något som gör att det jag gör känns meningsfullt. Sprang 5km, behöver motion, vet att det är bra.
Fortfarande nykter och är på rätt väg. Dags för en bok och sova :)

Dag 17 - Jag har nu varit ledig i 16 dagar. Jag hade bestämt att ta denna ledighet till att nyktra till. Jag trodde det skulle vara enklare och gå fortare att komma i ordning. Hade inte gissat att jag skulle ha några sömnlösa nätter men inte att det skulle ta så många dagar att komma i ordning med normala tider. Kanske är det för att jag just är ledig och inte tvingas upp på morgonen, att jag kunde sova då det inte var något som tvinga mig att gå upp. Jag mår bättre, betydligt bättre idag och jag ska nu börja jobba. Känner att jag fortfarande inte är stresstålig, men det tänker jag att det inte har med A att göra isig, snarare en konsekvens av att jag inte varit bra på att planera och att inte lova för mycket. Jag behöver vara skärpt och kunna koncentrera mig för att få mina leveranser gjorda. Vet att det är en blandning av trolig ADHD och att jag har missbrukat A som har försatt mig i stressiga situationer. Nu behöver jag hämta mig från någon slags lätt utbrändhet vilket jag vet är motion som är medicinen och att fortsatt lära mig att sätta gränser och tydligt kommunicera vad som jag ska göra och framförallt inte göra. Konsten att säga nej.

Mins sambo har visat en bättre sida av sig själv och börjat ge mig mer omtanke, det hjälper det är så trist att gå runt och vara sura på varandra. Möjligt att jag är på bättre humör hjälper att hon blir på bättre humör mot mig.

Har ersatt A med att ständigt går runt och äta, vilket är lite sisådär, men en sak i taget tänker jag. Så länge jag tränar så vet jag att mina kostvanor kommer förbättras. Jag blir helt enkelt inte lika sugen på onyttigheter när jag rör på mig. Det märks på vågen att jag har börjat skurit ner på kalorierma, antar att det är mycket kalorier i A som jag inte längre dricker. Det går neråt efter trots julen och nyårets eskapader i kylskåpet.

Nu börjar vardagen och det nya året.

En knölig väg som du verkar hålla dig i mitten på, och särskilt utmanade dessa helger. Min sömn krånglar också men det är okej. Så länge jag inte går upp och dricker två glas vin och tar en halv Imovane. Och det gör jag inte. Tänkte på det du skrev om relationen. Den kan ju bli både mer härlig- och skitjobbig. Ungefär som det nyktra livet. Man ser allt lite klarare. Ibland har man tagit ett glas/tre för att det är enklare än att bli irriterad. Jag tror vi alla som är i starten av ett nytt liv kommer känna mer av både det härliga, och jobbiga. Och att det är att leva livet på riktigt.

svagis

Vi är på samma våglängd. Jag försov mig till jobbet idag :( Hade inte satt på ljudet på mitt alarm?! Helknasigt.
Men men, jag är nykter och det är dag 19 om jag räknat rätt. Vi fixar det här nu!
Kram
svagis

Jo. Jag är ju rädd för det, att se livet mer nyktert är inte alltid något en ser fram emot. Min sambo tror att jag ska bli snällare bara för att jag inte dricker. Jag är ytters sälla dum eller elak när jag dricker, möjligt plump och dålig på att uttrycka mig. Kommer inte med personangrepp eller osakliga argument. Ofta misstar hon det som hon upplever som elakhet för vad det egentligen är, integritet. D.v.s. att jag säger ifrån och säger nej när jag själv inte inte vill eller att påpekar när löften bryt. Att påpeka när någon inte håller det en har kommit överens om eller lovat är inte att vara elak, kanske inte trevlig heller men definitivt inte elakt. Med min nykterhet så blir det svåra tydligare och det är inte alltid lätt för varken mig eller andra. Det gäller även mina egna löften till mig själv, kan vara rätt rättrådig när det kommer till min egna brister och svek mot mig själv. Jag försöker jobba på att vara mer förlåtande både mot min omgivning och mig själv. Som sagt det är inte lätt att inte kunna fly i bland .