Min assistent Syster Anna tvingar mig att skriva detta

409 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
svagis
Kväll 22

Jag har nästan kommit till ro, helt utan A och jag började istället påminna mig om vad jag brukade göra som påminde om verklighetsflykt förr i tiden....jo, läsa har alltid varit min grej, men även att skapa, måla, göra musik och skriva. Idag gjorde jag inget mer kreativt än att pussla ihop en lampa som jag köpte på IKEA för 2 (!!) år sen men inte "orkat" sätta ihop förrän idag. Fast jag kunde inte låta bli att måla lite på de fula vita plastbitarna som utgör skärmen :) Bara några prickar i silver och brunt men det blev ganska fint :)

När jag drack senast så kände jag mig så sliten, gammal och nästan bitter när jag vaknade dagen efter. Såg mig i spegeln och letade efter den lilla tjejen som en gång var jag - pigg, levnadsglad, kreativ och energisk - och jag undrade när hon försvann ur mig? Så jag bestämde mig för att inte ge mig förrän jag fått kontakt med henne (i mig) igen och jag har faktiskt börjat få liiiite hopp om att hon finns där någonstans....när dimmorna lättar <3
Nu skriver jag inte mer idag. Over and out!
Kram
svagis

Charlie70
Godmorgon svagis!

Hur är det i dag?
KRAM!

Vinäger
Tid

Det är helt otroligt så mycket tid vi har när vi inte dricker. Eller, rättare sagt, så otroligt mycket tid det gick åt för planering, smusslande, döljande, drickande, ångest... Ja, listan på allt som följer i alkoholens spår kan göras lång. Så skönt att vi inte behöver slösa tid på detta mera.

Ha en fin söndag. /Kram

Charlie70
Precis!

Tiden är en fantastisk bonus i det nyktra livet! För att inte tala om orken och tålamodet. I går rensade jag papper. Högar skulle sorteras. Normalt tar det typ "evigheter" att göra dessa övningar. Så var det inte igår :-)

svagis
Gomorron Dag 23 och Charlie!

Tack Vinäger och Charlie för era bekräftande inlägg <3

Jodå, jag har sovit gott - vaknar lugn och nykter tack och lov :)
Dricker kaffe och lyssnar på Gomorron Världen - min söndagsrutin som jag gillar så mycket. Ska ge mig ut på en långpromenad strax, vädret verkar ok.
Ha en fin söndag ni som läser också!
Kram
svagis

Charlie70
Långpromenad här också

Ska ut och promenera med min granne på 80 som blev änkeman för ett par månader sedan. Jag föreslog en kaffe i helgen. Han föreslog kaffe med promenad. Så snart ska jag fixa en termos och ta ut bullar ur frysen. Jag har ju haft svårt att komma ut ens på promenader under min utmattning så det här är ett gyllene tillfälle för mig. Vi har så fina vägar runt där jag bor. Nära vattnet och skog finns också. Jag vill gå åt skogshållet i dag. Hoppas jag och grannen kommer överens haha!

svagis
Du är fantastisk!

Vilken bra idé att gå med grannen! Att han är 80 år är väl bara en fördel tänker jag - då blir det inte så raskt (troligen, en kan aldrig veta med dagens 80-åringar). Det låter supermysigt <3
Kram
svagis

Rolf
Tid och promenader

Har alltid känt mig stressad att jag inte har tid att promenera, träning ska vara effektivt har jag tänk för jag har aldrig tid. Men som du säger så har man mer tid nu. Långpromenad fick det bli. Hoppas att även din promenad fick sol som min. :)

PimPim
Många som varit ute i friska luften idag!

🌟Grattis till dina nyktra dagar🌟

Jag har passat på att röja här hemma... vad sägs att skura luckor i köket... så jätteroligt 🤪

Nåväl nu är det dags för lite jobb!
Ta hand om dig!

Kram PimPim🌷

svagis
Tack Charlie, Rolf och PimPim <3

Jodå, jag fick en jättefin promenad i solen, äntligen lite ljus igen! Gick till havet och hem igen - älskar att vara vid vatten och helst hav så det gjorde min dag på många sätt <3 Nästa gång tar jag också med mig termos o fika som du Charlie :)
Sen har jag förstås tittat på skidskytte och det gick ju rätt bra idag :) Fortsatte också fylla i programmet här på AH, jag hade nästan glömt bort det, men skrev in mina tillfällen med sug och vad jag tror det berodde på samt hur jag hanterade situationen. Det blev 0 på intag av alkohol och då känner jag mig så stolt över mig själv...har förstått att en del flyttar sin tråd till "Det vidare livet" när de märker att de inte börjar dricka igen...har ni funderat på det? Jag vet inte...kanske när det har gått en hel månad att man vågar...? Hur resonerar ni?

Har lyssnat klart på Mathilda Gustavssons "Klubben" idag och den var väldigt bra och sorglig. Att "Kulturprofilen" kunde hålla på att begå övergrepp på unga tjejer i så många år innan någon vågade sätta stopp för honom? Intressanta funderingar om vad hierarkier, prestige och rädsla kan göra med oss.
Är glad att jag haft sån relativ tur i livet, ok jag har fått min beskärda del men sluppit bli knäckt av det iaf.
Kram vänner <3
svagis

Charlie70
Flytt?

Härligt med promenaden! Angående flytt av tråd har jag också funderat. Jag har sett att flera har flyttat sin tråd relativt tidigt, efter några veckor/någon månad. Jag vet inte. I min värld tänker jag att förändra sitt drickande är väl något man gör åtminstone under ett års tid. Osäker på vad fördelen skulle vara att flytta tråden tidigare än så faktiskt. Här är det aktivitet. Det behöver jag. Dels min egen aktivitet i form av dagbok, men även aktiviteten från alla er andra som jobbar mot samma mål som jag.
Tacksamhet och förnöjsamhet är en fröjd. Jag försöker nå de känslorna så ofta jag kan.
KRAM!

svagis
Håller med dig Charlie

Livsstilsförändringar tar tid - det är nog bäst att hänga kvar här ett tag till och så får en stå ut med att det skrivs om lite annat också, inte bara om A, för jag läste om skillnaden på trådarna. Ingen är ju tvingad att läsa ens tråd :)
KRAM!

Charlie70
Bespara?

Bara så jag förstår. Tänkte du att du vill bespara andra att läsa om annat än a i din tråd och att det är ett skäl att flytta den?

Charlie70
Godmorgon svagis!

Hur är läget i dag?
KRAM!

svagis
Ja precis

Det verkar som de har tänkt ut att det ska funka så men det är säkert inte hugget i sten :)

Stor-Babs
Crossboss mm...

Hallojs! Läser att du försöker hitta tillbaka till saker att göra utan alkohol. Kan tipsa om spelet Crossboss om du gillar att lösa korsord. Om du inte provat. Där går en hel del tid för mig. Förra året ungefär samma tid som nu slutade jag dricka en längre period. Det blev ganska tydligt på kvällarna då jag väl kom igång och satt och pysslade med ditt och datt. Ju pillrigare projekt desto mer engagerat för hjärnan och det gick skitbra faktiskt. Ville bara tipsa och säga Hej då jag numera är på dag 5 igen. KRAM!

svagis
Gomorron Charlie!

Jo tack, har sovit gott när jag väl somnade....lite snabbare igår kväll faktiskt, kanske berodde på långpromenaden?

Hur är det själv? Det lät så underbart med en sån promenadgranne, med humor och självdistans - vad roligt att du blivit vän med honom :) Jag har ingen sån kontakt där jag bor men pratar med mina grannar i alla fall. Gillar även att lyssna på podd eller bok när jag promenerar men det hade nog varit mer givande med en prom.kompis. Det kanske dyker upp någon :)

Idag jobbar jag hemifrån. Ska skriva och det gillar jag. Hoppas du får en bra dag på jobbet!
KRAM
svagis

Charlie70
Tack bra!

Jobbat 4 timmar i dag vilket jag ska göra eftersom jag är halvtidssjukskriven. Älskar mina kollegor! Trivs verkligen på mitt jobb, men jag hinner inte få mycket gjort på 4 timmar, det får nog erkännas. Jag känner mig pigg och stark! Tyvärr har jag kommit på att det också är en trigger för a. Många gånger när jag känner så här och det är mot slutet av veckan har jag valt att åka till systembolaget. Jag klarar ju allt (så känns det då)! På det sättet har jag så klart tagit ner mig själv på jorden igen. Blivit trött, tappar kreativitet och social förmåga. Så ska jag INTE göra längre.

Promenadkompis är bra tycker jag. Jag gör gärna många olika grejer på egen hand men just promenera gör jag gärna tillsammans. Grannen har jag egentligen bara känt i ett och ett halvt år. Vi bor i nyproduktion så alla flyttade hit samtidigt. Jo, han är en stor människa som inte känns gammal alls. Vi snackar och skojar som med vem som helst. Det är bra att ha en relation till folk som finns lite fysiskt nära också. Förutom det uppenbara med blompassning och annat när man är bortrest kan man hjälpa varandra på så många olika andra sätt.

Flytt av tråd. Det kanske är som du säger svagis. Vi kan väl fundera på saken. Flyttar du, flyttar jag :-)

svagis
Nä vi flytt in än :)

Vi kanske får en vänlig vink från någon på AH om våra samtal svävar ut för mycket :-D

Idag har jag varit nykter. Skrev i din tråd att jag fick kämpa med sug en stund på eftermiddagen men det gick över. Hemma nu. Bakar bröd, focaccia som är det bästa som finns. Blir nog tillsvidareanställd vad det verkar (nä inte som bagare :-D)- jag går ju redan på tjänsten och det var "bara" andra 6 sökande och ansökningstiden går ut idag - skönt och lugnande för mig. Trivs också jättebra på mitt nya jobb (sen 1 april 2019) och vill stanna till pension.

Jag känner av yrsel och lite huvudvärk igen. Trodde alla abstinenssymtom värkte ut under helgerna men det är nog lite gift kvar i levern :( Äter ju blodtryckssänkande medicin också och ska gå till VC och kolla om jag behöver ta en mildare version nu i livet utan A. För det har gått förvånansvärt fort att tänka: Jag är nykterist nu. Jag kommer aldrig mer att dricka alkohol. Precis som alla troende muslimer och nykterister så avstår jag hädanefter. Det känns väldigt skönt - som en stor lättnad inuti. Jag har haft detta problem i nästan 20 år och verkligen lidit av att inte kunna kontrollera mitt drickande. Precis som Vinäger och andra härinne har jag känt skam över att behöva denna "fristad" från duktigheten. Men nu märker jag att jag har taggat ned på duktighet och säger precis som det är till nära och kära: Typ "nä jag har huvudvärk idag så jag kan inte gå och träna" eller "nej, det blir alldeles för många timmar för mig om jag ska ta på mig det ansvaret också" och det känns görbra! Varför har jag inte gjort det tidigare? Trodde inte att det gick...

En fd jobbarkompis berättade att hennes svärmor gett henne rådet inför starten på nytt jobb: "Var inte FÖR duktig bara Eva..." och det var verkligen ett bra råd till Eva för hon led av samma tankefel som jag; att allt skulle gå käpprätt åt helvete om inte vi jobbar ihjäl oss för att få allt att fungera. Men nu vet jag bättre. Genom att vara mindre duktig kan andra människor få kliva fram och vara hjältar på jobbet, i hemmet osv. Det är ganska många som blir glada för en sån chans men inte alla...då får man sura miner från kollegor, "vad är det med henne? är hon sjuk eller? håller hon på att bli utbränd?". Nej, men när det börjar lukta liiite bränt omkring en så är det hög tid att bli mindre duktig. Omedelbart! Och om kvällarna går ut på att fly och dricka tills en somnar (jag) så är det dags att bli nykterist.

Nu ska jag gå ut och kolla om brödet jäst tillräckligt. Ni som läser får stå ut med mitt resonemang med mig själv om duktighet och alkohol.
Kram
svagis

Var Dag
Svagis

Undrar om det är vanligt med duktighetssyndromet -
Det är samma här nämligen 🥴 mitt sätt att varva ner var med a om helgerna och så rullade det på. Men inte längre 💪 Så gott med focaccia 🤗 god kvällsmat 😀 önskar dig en fin vit måndag 🌷

Stormenlilla
Jättebra

Man borde verkligen tänka mer på vad man vill och orkar och göra precis därefter. Minimera alla måsten och krav. Träna på self care som är så viktigt.

Bra att baka istället för att dricka. Njuta av att äta något gott istället för att vara bakfull.

Kram till dig och kämpa på, det är du värd!

JoYo
Hej Svagis..

Så härligt att du tänker på en flytt till vidare livet.
Jag tänker att man gör det när man känner att det är dags. Jag har haft ett sug nu under kvällen som fick mig att tveka. Så läser jag din tråd och att du ör så beslutsam. Kände att jag får fortsätta haka på nykterheten. Nu ska jag läsa ett par kapitel ur ”Tänka klart”.
Heja!!

JoYo
Hej Svagis..

Så härligt att du tänker på en flytt till vidare livet.
Jag tänker att man gör det när man känner att det är dags. Och det vet bara en själv.
Jag har haft ett sug nu under kvällen som fick mig att tveka på hur jag fixar det här. Så läser jag din tråd och att du ör så beslutsam. Kände att jag får fortsätta haka på nykterheten. Nu ska jag läsa ett par kapitel ur ”Tänka klart”.
Heja!!

Rolf
Om jag får säga vad jag tycker?

Flytta inte! Släpp oron om att du skriver i ett forum som nykter, det är precis detta som forumet finns för, att kunna skriva och reflektera över fortsatt nykterhet. Önskar att du kan släppa känslan om att du stör, det gör du inte, du är magisk som skriver och ger dig chansen att skriva av dig var dag. Att du inspirerar oss andra är en bonus, men det är utifrån vad du behöver och dina villkor inte oss andra. Jag har varit här förr och min erfarenhet är att andra skriva här i flera månader eller år tills de känner att de vill gå vidare. AH har säker sina regler och det är deras ansvar och inte ditt att upprätthålla dem, att följa dem är möjligt vårt ansvar men som jag kan se så finns det inte några skrivna regler om när du ska sluta skriva här. Nu gissar jag lite här, (du får skälla och opponerar dig om jag kliver över gränsen här), jag tror att din jobbarkompis svärmor har en poäng. Som du själv klokt beskriver genom att vara mindre duktiga kan andra människor få kliva fram. När vi kliver in och tar ansvar som inte alltid är vårt gör vi ibland en björntjänst. Du skriver när du går på AH möten så oroar du dig om det inte finns någon ledare där och att du har svårt att hindra dig från att kliva fram och lösa situationen. Att ändra ens beteenden är inte lätt varken med A eller andra beteenden. Gissar att det är något som vi behöver jobba med, jag har nämligen samma dilemma att jag gärna går in och hjälper till, till den milda grad att jag inte hinner med mig själv, jag ger upp mig själv om och om igen. Att lämna utrymme till andra att klara sig själva och ta eget ansvar är något bra. Det vi kan göra är att coacha istället för att lösa deras problem. Jag tror att det är något som vi alla människor behöver bli lite bättre på likt det klyschiga talesättet "Ger du en man en fisk och du föder honom för en dag. Lär en man att fiska och du föder honom för hela livet.". Problemet med detta talesätt/förhållningssätt är att jag och många andra inte alltid undermedvetet vill att andra ska klara sig själva, för då känner vi oss inte behövda. Vi vill gärna ta på oss ansvaret för att säkerställa att vi är relevanta i vår omgivning. Det är inte alltid fel, men vi behöver kunna väga och avgöra detta medvetet och så vi inte ger upp oss själva på kuppen att bli sedda och behövda. Smicker är inte vår vän i alla lägen.

Nu blev jag kanske en aning djup här. Men tänker att jag själv behöver jobba på detta och känner igen mig genom din ord.

Kram på dig.

Charlie70
Duktighetssyndromet

Vi är nog många här som har det i oss. Jag har varit sååå himla duktig hela mitt liv. Skulle bevisa bl.a. för mina föräldrar att jag "kunde". När jag fick det arbete jag har i dag (många år sedan nu) ringde jag min pappa, glad i hågen och berättade. "Hur faan kunde du få ett sånt jobb?" blev reaktionen. Jag har skrattat åt minnet många gånger. Har inga problem med det nu, men vill berätta för er eftersom det säger en del om hur jag är uppfostrad. För inte alls länge sedan tackade jag nej till ett större uppdrag på mitt arbete. Chefen sammanfattade det själv med att "Du behöver inte bevisa något mer nu". Och det är precis så jag känner. Jag backar och då stegar andra fram med glatt humör och energi (som inte jag har just nu). Passar mig utmärkt!

Vinäger
Flytt eller inte

Jag tänker att det absolut är upp till var och en i vilket forumrum man vill skriva. Många har varit nyktra i många år och fortsätter skriva i Förändra... Andra börjar sin resa i Det vidare livet. Jag kan garantera att det är ok att diskutera som ni gör på den här sidan. De enda oskrivna regler som finns är att man bör vara nykter när man skriver, vilket endast är ett önskemål, liksom att man inte bör försköna drickandet i alltför målande bilder. Ska tilläggas att detta är min upplevelse av forumet efter två och ett halvt år.

Duktiga flickor (eller pojkar) finns det en hel drös av här. Behövs knappast en vetenskaplig undersökning för att hitta en av våra gemensamma nämnare till vårt missbruk. Tack och lov verkar de flesta kunna minska åtminstone lite på prestationskraven med åren. Äldre och klokare? Ja, ibland så... Kloka är vi i alla fall som börjat skriva här och därmed antagit den kanske största och viktigaste utmaningen i vårt liv, nämligen att bli nyktra.

Ha det gott!

Kram

svagis
Var dag, Stormenlilla, JoYo, Rolf, Charlie och Vinäger - <3 :)

Vilken fin present ni gav mig när jag nu ramlar in efter en lååång arbetsdag på helt annan ort, lång tågresa dit, möten osv. lång tågresa hem, trött så ini bänken....stekte ett par ägg och kall potatis med rödlök och röd chili, diskade och har nu parkerat framför datorn med en kopp té - och vad ser jag? Jo mina finaste vänner har skrivit så engagerat och lärorikt för mig att läsa - blev så himla glad att ni finns! TACK!

Tack för era råd om flytt eller inte flytt. Nu är det spikat - vi flytt int' på ett bra tag ännu :) Trivs härinne och vill kanske också markera min sårbarhet genom att vara kvar...slaget är inte vunnet på långa vägar än....på hemvägen kände jag sug och började fantisera lite, men sen dök Syster Anna upp igen! Henne har man knappt sett röken av på flera veckor men nu såg jag hennes stärkta sköterskemössa som guppade upp och ned litegrand när hon förmanade mig "Men inte vill du väl förstöra allt som du har byggt upp nu under mer än 3 veckor? Dina värden är ju nästan normala igen!! (inte för att jag har en aning om mina värden men antagligen har hon ganska rätt). Så då tänkte jag, men om jag inte köper 1 liter vin på hemvägen så kan jag ju handla något annat för de 68 kronorna istället....vad längtar jag efter? Blommor? Choklad? En pocketbok? Nej, jag ville bara ha en liten påse salt godis idag:) Så jag köpte det och åt på vägen hem och sen var suget över. Jag äter sällan godis faktiskt, även om jag nog har stoppat i mig lite mer än vanligt sen jag blev nykter. Det är helt ok!!

Nöjd och stolt över mig själv och inser att jag har tappat räkning på dagarna....? Men Rolf och Charlie - ni ligger väl någon dag efter mig bara....kan det stämma att det är Dag 25 som nykter för mig tro? I så fall är det ju snart en månad :) Har nästan bestämt mig för att istället för att säga till nya människor att jag är "nykter alkoholist" (vilket jag aldrig skulle klara av) så ska jag säga att jag är "nykterist" kort och gott. Vad tror ni om det?
KRAM!
svagis

Var Dag
Svagis

God kväll. Visst blir man glad när man är här inne på forumet - sådan värme 🌷jag fick också en insikt skriven i min tråd att man ska vara snäll mot sig själv - även jag har stoppat i mig lite mer än vanligt nu när jag varit nykter ☺️ Nykterist låter jättebra 👍 njut av teet och kvällen 🌷💕 kram

svagis
PS. En särskilt viktig mening Rolf

Du skrev: "Vi vill gärna ta på oss ansvaret för att säkerställa att vi är relevanta i vår omgivning"
Huvet på spiken! Jag har aldrig kunnat vara en "doldis" utan vill fram och göra mig nyttig på något vis i alla sammanhang. Och jag tror som du säger att det beror på en längtan efter att räknas, att inte bli bortglömd, att inte känna sig ensam...

På mitt jobb finns en kollega som är en "doldis" och på den korta tid jag jobbat där så har chefen "glömt" boka bord till henne när vi skulle ut och äta, trots att hon anmält sig och förbeställt mat som vi andra (jag hade rasat ihop om det hände mig) och vid ett annat tillfälle så var det bara hon som hade anmält sig till den AfterWork som samme chef föreslagit och då sa han " ja så då blev det ju inget som ni förstår" (samma här - jag hade känt att; nähä, det blev inget för jag är ingen....?) TUR att hon verkar starkare än jag och inte har rasat ihop, men jag vill så gärna säga till chefen att han absolut inte får tabba sig fler gånger när det gäller henne (för då kanske jag bryter ihop och börjar gråta å hennes vägnar).

Fröet
God morgon

Dag 26 för dej och 24 för mej, fasiken vad duktiga vi är 🙂

Jag har tänkt precis som du, jag tänker kalla mej för nykterist, inte nykter alkoholist.
För nykterist är ju vad jag är just nu.

Kram och ha en fin dag på jobbet

Jag ska simma idag

Sidor