Man borde verkligen tänka mer på vad man vill och orkar och göra precis därefter. Minimera alla måsten och krav. Träna på self care som är så viktigt.

Bra att baka istället för att dricka. Njuta av att äta något gott istället för att vara bakfull.

Kram till dig och kämpa på, det är du värd!

Så härligt att du tänker på en flytt till vidare livet.
Jag tänker att man gör det när man känner att det är dags. Jag har haft ett sug nu under kvällen som fick mig att tveka. Så läser jag din tråd och att du ör så beslutsam. Kände att jag får fortsätta haka på nykterheten. Nu ska jag läsa ett par kapitel ur ”Tänka klart”.
Heja!!

Så härligt att du tänker på en flytt till vidare livet.
Jag tänker att man gör det när man känner att det är dags. Och det vet bara en själv.
Jag har haft ett sug nu under kvällen som fick mig att tveka på hur jag fixar det här. Så läser jag din tråd och att du ör så beslutsam. Kände att jag får fortsätta haka på nykterheten. Nu ska jag läsa ett par kapitel ur ”Tänka klart”.
Heja!!

Flytta inte! Släpp oron om att du skriver i ett forum som nykter, det är precis detta som forumet finns för, att kunna skriva och reflektera över fortsatt nykterhet. Önskar att du kan släppa känslan om att du stör, det gör du inte, du är magisk som skriver och ger dig chansen att skriva av dig var dag. Att du inspirerar oss andra är en bonus, men det är utifrån vad du behöver och dina villkor inte oss andra. Jag har varit här förr och min erfarenhet är att andra skriva här i flera månader eller år tills de känner att de vill gå vidare. AH har säker sina regler och det är deras ansvar och inte ditt att upprätthålla dem, att följa dem är möjligt vårt ansvar men som jag kan se så finns det inte några skrivna regler om när du ska sluta skriva här. Nu gissar jag lite här, (du får skälla och opponerar dig om jag kliver över gränsen här), jag tror att din jobbarkompis svärmor har en poäng. Som du själv klokt beskriver genom att vara mindre duktiga kan andra människor få kliva fram. När vi kliver in och tar ansvar som inte alltid är vårt gör vi ibland en björntjänst. Du skriver när du går på AH möten så oroar du dig om det inte finns någon ledare där och att du har svårt att hindra dig från att kliva fram och lösa situationen. Att ändra ens beteenden är inte lätt varken med A eller andra beteenden. Gissar att det är något som vi behöver jobba med, jag har nämligen samma dilemma att jag gärna går in och hjälper till, till den milda grad att jag inte hinner med mig själv, jag ger upp mig själv om och om igen. Att lämna utrymme till andra att klara sig själva och ta eget ansvar är något bra. Det vi kan göra är att coacha istället för att lösa deras problem. Jag tror att det är något som vi alla människor behöver bli lite bättre på likt det klyschiga talesättet "Ger du en man en fisk och du föder honom för en dag. Lär en man att fiska och du föder honom för hela livet.". Problemet med detta talesätt/förhållningssätt är att jag och många andra inte alltid undermedvetet vill att andra ska klara sig själva, för då känner vi oss inte behövda. Vi vill gärna ta på oss ansvaret för att säkerställa att vi är relevanta i vår omgivning. Det är inte alltid fel, men vi behöver kunna väga och avgöra detta medvetet och så vi inte ger upp oss själva på kuppen att bli sedda och behövda. Smicker är inte vår vän i alla lägen.

Nu blev jag kanske en aning djup här. Men tänker att jag själv behöver jobba på detta och känner igen mig genom din ord.

Kram på dig.

Vi är nog många här som har det i oss. Jag har varit sååå himla duktig hela mitt liv. Skulle bevisa bl.a. för mina föräldrar att jag "kunde". När jag fick det arbete jag har i dag (många år sedan nu) ringde jag min pappa, glad i hågen och berättade. "Hur faan kunde du få ett sånt jobb?" blev reaktionen. Jag har skrattat åt minnet många gånger. Har inga problem med det nu, men vill berätta för er eftersom det säger en del om hur jag är uppfostrad. För inte alls länge sedan tackade jag nej till ett större uppdrag på mitt arbete. Chefen sammanfattade det själv med att "Du behöver inte bevisa något mer nu". Och det är precis så jag känner. Jag backar och då stegar andra fram med glatt humör och energi (som inte jag har just nu). Passar mig utmärkt!

Jag tänker att det absolut är upp till var och en i vilket forumrum man vill skriva. Många har varit nyktra i många år och fortsätter skriva i Förändra... Andra börjar sin resa i Det vidare livet. Jag kan garantera att det är ok att diskutera som ni gör på den här sidan. De enda oskrivna regler som finns är att man bör vara nykter när man skriver, vilket endast är ett önskemål, liksom att man inte bör försköna drickandet i alltför målande bilder. Ska tilläggas att detta är min upplevelse av forumet efter två och ett halvt år.

Duktiga flickor (eller pojkar) finns det en hel drös av här. Behövs knappast en vetenskaplig undersökning för att hitta en av våra gemensamma nämnare till vårt missbruk. Tack och lov verkar de flesta kunna minska åtminstone lite på prestationskraven med åren. Äldre och klokare? Ja, ibland så... Kloka är vi i alla fall som börjat skriva här och därmed antagit den kanske största och viktigaste utmaningen i vårt liv, nämligen att bli nyktra.

Ha det gott!

Kram

svagis

Vilken fin present ni gav mig när jag nu ramlar in efter en lååång arbetsdag på helt annan ort, lång tågresa dit, möten osv. lång tågresa hem, trött så ini bänken....stekte ett par ägg och kall potatis med rödlök och röd chili, diskade och har nu parkerat framför datorn med en kopp té - och vad ser jag? Jo mina finaste vänner har skrivit så engagerat och lärorikt för mig att läsa - blev så himla glad att ni finns! TACK!

Tack för era råd om flytt eller inte flytt. Nu är det spikat - vi flytt int' på ett bra tag ännu :) Trivs härinne och vill kanske också markera min sårbarhet genom att vara kvar...slaget är inte vunnet på långa vägar än....på hemvägen kände jag sug och började fantisera lite, men sen dök Syster Anna upp igen! Henne har man knappt sett röken av på flera veckor men nu såg jag hennes stärkta sköterskemössa som guppade upp och ned litegrand när hon förmanade mig "Men inte vill du väl förstöra allt som du har byggt upp nu under mer än 3 veckor? Dina värden är ju nästan normala igen!! (inte för att jag har en aning om mina värden men antagligen har hon ganska rätt). Så då tänkte jag, men om jag inte köper 1 liter vin på hemvägen så kan jag ju handla något annat för de 68 kronorna istället....vad längtar jag efter? Blommor? Choklad? En pocketbok? Nej, jag ville bara ha en liten påse salt godis idag:) Så jag köpte det och åt på vägen hem och sen var suget över. Jag äter sällan godis faktiskt, även om jag nog har stoppat i mig lite mer än vanligt sen jag blev nykter. Det är helt ok!!

Nöjd och stolt över mig själv och inser att jag har tappat räkning på dagarna....? Men Rolf och Charlie - ni ligger väl någon dag efter mig bara....kan det stämma att det är Dag 25 som nykter för mig tro? I så fall är det ju snart en månad :) Har nästan bestämt mig för att istället för att säga till nya människor att jag är "nykter alkoholist" (vilket jag aldrig skulle klara av) så ska jag säga att jag är "nykterist" kort och gott. Vad tror ni om det?
KRAM!
svagis

Var Dag

God kväll. Visst blir man glad när man är här inne på forumet - sådan värme ?jag fick också en insikt skriven i min tråd att man ska vara snäll mot sig själv - även jag har stoppat i mig lite mer än vanligt nu när jag varit nykter ☺️ Nykterist låter jättebra ? njut av teet och kvällen ?? kram

svagis

Du skrev: "Vi vill gärna ta på oss ansvaret för att säkerställa att vi är relevanta i vår omgivning"
Huvet på spiken! Jag har aldrig kunnat vara en "doldis" utan vill fram och göra mig nyttig på något vis i alla sammanhang. Och jag tror som du säger att det beror på en längtan efter att räknas, att inte bli bortglömd, att inte känna sig ensam...

På mitt jobb finns en kollega som är en "doldis" och på den korta tid jag jobbat där så har chefen "glömt" boka bord till henne när vi skulle ut och äta, trots att hon anmält sig och förbeställt mat som vi andra (jag hade rasat ihop om det hände mig) och vid ett annat tillfälle så var det bara hon som hade anmält sig till den AfterWork som samme chef föreslagit och då sa han " ja så då blev det ju inget som ni förstår" (samma här - jag hade känt att; nähä, det blev inget för jag är ingen....?) TUR att hon verkar starkare än jag och inte har rasat ihop, men jag vill så gärna säga till chefen att han absolut inte får tabba sig fler gånger när det gäller henne (för då kanske jag bryter ihop och börjar gråta å hennes vägnar).

Fröet

Dag 26 för dej och 24 för mej, fasiken vad duktiga vi är ?

Jag har tänkt precis som du, jag tänker kalla mej för nykterist, inte nykter alkoholist.
För nykterist är ju vad jag är just nu.

Kram och ha en fin dag på jobbet

Jag ska simma idag

Fröet

Dag 26 för dej och 24 för mej, fasiken vad duktiga vi är ?

Jag har tänkt precis som du, jag tänker kalla mej för nykterist, inte nykter alkoholist.
För nykterist är ju vad jag är just nu.

Kram och ha en fin dag på jobbet

Jag ska simma idag

svagis

Oj vad de nyktra dagarna rullar på :) Vi är ju rätt fantastiska du och jag <3 Tack för att du uppdaterade mig!

Sovit gott och vaknar nykter och ganska pigg. Nu när kroppen inte behöver bryta ned A hela nätterna så blir sömnen så mycket bättre och jag tror till och med att jag har slutat snarka! DET känns så himla gött :) Men jag känner också av några småkrämpor här och där som jag inte har märkt av lika mycket förut. Det är väl ändå bra att bli mer kroppsmedveten tänker jag - så man vet hur man verkligen mår och inte bara känner sig bakfull när man vaknar. Och just det där att slippa undra hur andra uppfattar en - syns det på mig hur dåligt jag mår? Nu behöver jag inte ens tänka tanken :)

Hur går det med läkningen av ditt ben Fröet? Går du på sjukgymnastik eller är det kanske det som simningen är till för? Ja så är det nog :) Vad bra i så fall!
Nu ska jag gå ut i stormen här i västsverige och försöka ta mig till jobbet!
Kram
svagis

Fröet

Har jag inte blivit erbjuden.

Nej jag brukar simma, det är min favoritträning, men har ju inte varit möjligt med gips ;)

Angående sömn så kom jag just på att jag inte har haft mardrömmar sedan jag slutade att dricka.
Hade jag ganska ofta tidigare.

svagis

och idag kändes det vanligt på ett så skönt sätt....för första gången på länge:)
Jobbade, åt lite sallad till lunch, ett bra möte...åkte hemåt...gick av i stan och köpte fyra garnnystan...ville sticka lite och kolla på TV ikväll. Så jag snabblagade lite pasta, åt och satte mig sen framför Rapport och lite annat ett par timmar - och stickade <3 DET är så mysigt att sticka - tänker tacksamt på min gamla mamma som lärde mig redan när jag var 8-9 år hur man handarbetar. Det är rogivande och jag har blivit så pysslig sen jag slutade dricka A. Har lust att göra kreativa småsaker. Min son sa när jag berättade vad jag hade gjort att jag har blivit så "Ernstig" nu, och att han gillar verkligen det :) Han är rolig min fina pojke <3.

Har inte haft något sug alls idag. Skönt att få vila :)
Nöjd och ska krypa ner i sängen med min bok nu - Den femte sanningen av Doris Lessing.
Kram alla fina nykterister och kämpar
svagis

svagis

Vaknar med en känsla av att något är fel - jojomen, jag vaknade inte av larmet 6.10 utan vaknar nu, tre timmar senare...Har ju svårt med insomningen på kvällarna och somnar sent men att jag inte skulle vakna av larmet är verkligen extremt ovanligt och nu har det hänt flera gånger sen jag slutade dricka? Visst är det skumt? Men det verkar också som att kroppen har liksom "tagit över" mitt liv nu och ser till att den får vad den behöver för att återhämta sig från alkoholismen, och är det sömn som behövs så får det väl vara så då.

Ogillar verkligen att behöva rita om planerna för dagen men men vad ska jag göra? Sån tur att det i alla fall är möjligt. Så på ett sätt känns det skönt ändå :) Och min vilopuls när jag vaknade var 63 slag per minut så det känns ju mycket bättre än de 80 slag och hjärtklappning som jag ofta vaknade med när jag drack. Hjärnan bygger om sig och de inre organen får äntligen rensa ut en massa rester - det finns tid för det nu!

Funderar ett varv till på Krav Maga-träningen på måndag....kanske det är lite att ta i ändå? Dessutom måste jag då anpassa mig till två bestämda tider i veckan, klarar jag det redan? Borde kanske vänta till hösten istället och nöja mig med promenader och simning som jag ju planerat och skaffat årskort för men inte varit en enda gång hittills...? Borde backa lite och plocka upp sånt jag droppat på vägen, efter mig...istället för att alltid sträva framåt, uppåt. Så jag passar på att fundera en extra gång innan jag inleder nya vanor - vad är RIMLIGT? För det är en fråga jag aldrig ställer mig - jag bara dundrar på. Men har alltid varit eftertänksam också, innerst inne, och tänker ge mer plats åt den sidan nu.

Charlie - jag kan lära dig att handarbeta om du vill?! Det är inte svårt :) Man kan t.ex. börja med att virka, som är enklast. Om du skaffar ett medeltjockt bomullsgarn och en virknål så kan du vara igång på nolltid!
Kram
svagis

Försov mig medvetet... tror vi behöver det. Det verkar som att det tar tid det här att hämta sig. Men enträgna är vi som dagligen får planera om och sträva efter att hitta nya rutiner. Tänker att det är lite så när man gör nya saker, det tar tid och energi att hitta nya rutiner. Lästa någon gång, vet inte vart, men att lära sig nya rutiner är som att lyfta med en rymdraket från jorden. I början är dragningskraften till jorden enorm och det krävs enorma mängder energi att lyfta från jordens dragningskraft. Desto längre vi kommer från jorden desto mindre energi krävs det att bibehålla farten för att till slut hitta vår omloppsbana.

Jag röstar på Krav Maga.. Du vill och saknar det, det är en gåva av smärta och glädje för din kropp och knopp. Det hindrar inte simning och promenader. Bara för att det är fasta tider behöver du inte gå på alla passen, gå på dem som funkar och skit i resten. Det är ok att gå samma kurs flera gånger om och om igen. Grejen är att ha kul och inte ställa massa krav på dig själv. :)

Förr kunde jag bli irriterad på kollegor som försov sig. Nu gratulerar jag dem! Att försova sig är hälsa. Kroppen tar det den behöver och man mår som bäst av att försova sig när man inte "får" det. Så, grattis svagis till dina sovmorgnar. Jag är lika övertygad som du om att kroppen nu har möjlighet att ta igen det den behöver för att du ska bli frisk och stark igen! Det gör den rätt i. Allt annat än du och din hälsa är världsliga ting just nu.

Kan du inte lära mig sticka i stället? Inbillar mig att man kan göra mer "nyttiga" grejer med stickning, typ vantar och sånt. Eller vad tror du? Virkning är ju annars ett väldigt fint handarbete som jag uppskattar mycket. Men några dukar vill jag inte ha. Är jag fördomsfull nu?
Kram!

svagis

För det första: Jag gjorde mina arbetsuppgifter som planerat, fast på distans och det funkade utmärkt idag. Imorgon FÅR jag inte försova mig för då är det 3 viktiga möten på raken och det går inte att missa något av dem. Så nu har jag ställt 3 larm med olika melodisnuttar så att jag kommer igång plus att min mamma lovade att ringa kl.7.00 :)

För det andra: Ok då. Tror du har rätt Rolf - Krav Maga är i GRUPP med andra människor av kött och blod och jag tror det är precis vad jag behöver just nu. Inga distanserade simturer och promenader på egen hand. Jag vill ju skojbrottas :-D

För det tredje: Nej du är inte fördomsfull Charlie! Jag avskyr virkade dukar och gardinkappor och gör aldrig sånt. MEN däremot har jag virkat en stor filt som tog evigheter att göra vilket var rena rama terapin. Den är i grått bomullsgarn men en klarrosa kant runtom och ligger i soffan idag. Det är monotont att virka, nästan tråkigt, men så himla rogivande. Om man inte vill göra en jättestor filt så kan man faktiskt virka handdukar. Det är när man börjar blanda in hål och spetsmönster som det blir för jäkla fult :) Men jag lär dig gärna sticka istället om du vill! Det kräver bara lite mer fingerfärdighet och koncentration men med tjocka stickor och grovt garn så kan du t.ex. sticka en mysig halsduk som första projekt. Vantar är ganska svårt men lovikka-vantar skulle kunna vara nåt kanske?

Tack för era inlägg - de fick mig att skratta gott innan jag nu ska krypa till kojs så jag kommer upp i tid!
PS. Inget sug idag. Köpte isté och har faktiskt vant mig vid att det är té och isté jag dricker på kvällarna nu.....helt otroligt vad fort det gick att ersätta vinet. Och ingen skampåse på huvet om telefonen ringer, ingen doft av gammal fylla i sovrummet när en vaknar, det är ju sååå mycket skönare nu <3
Kram
svagis

Vilken bra ide att virka en handduk! Det vill jag lära mig. Jag ska se om jag kan cykla in om en affär i dag och skaffa mig det nödvändiga. Handdukar har man ju alltid nytta av och storleken är tilltalande för en nybörjare. Vi hörs av vidare om det svagis. I dag försover ju inte du dig. I morgon får du sova igen, hur länge du vill. Bra med sömn. Jag tänker ofta på hur bra det har varit för mig att arbeta halvtid nu när jag slutat dricka. Halvtiden har gett mig utrymme för sömn, vila och reflektion. Viktigt och nödvändigt.
KRAM!