..

Haha, den har ju du skickat till mig, Adde, det var ju därför jag trodde att det var du som tipsat AH. ?

minnet kan ju vara lurigt fast jag är nykter :-))) Nu blev jag ju tvungen att forska i var i hela världen jag såg den först ???? Inte hos Carina och inte hos "Bli mera du" på fb :-O Får nog släppa det och det har nog ingen betydelse heller....

Ser att en del här på forumet pratar bra böcker, bla Stora Boken, och på SCAA, Swedish Council on Alcoholism and Addictions (Svenska Rådet för Alkohol- och Beroendefrågor), där de säljer allehanda bra saker för vår nykterhet. Och nu när jag inte lägger upp en länk så kanske tipset kan få vara kvar ?

Gunda

Så roligt att se att du åter har tagit ett år, det är många nu.
Jag har 2 1/2 år och är så tacksam för min nykterhet.
Arbetar med mina gottgörelser och de 12: stegen.
Livet har blivit så bra efter att jag blev nykter. Men jag vet också att det är skört om jag inte gör det jag ska.
Kram till dig.
Gunda

Gunda !!

Och visst är livet väldigt skört om vi inte sköter om oss själva ! Oavsett hur länge vi varit nyktra så har vi samma avstånd till alkoholen dvs en armlängd ! Och visst är livet så mycket bättre som nykter !

Kram Gunda !

till alla som kom igår och tack till er som arrangerade !
För mig var det finalen på ett par veckors resande med påföljande jetlag så tröttheten när jag åkte hemåt var rätt skapligt hög. Jag tycker det är starkt av er som var med första gången, jag vet hur det var när jag klev in på AA första gången :-O Kul och nyttigt att träffas !!

Man är aldrig för gammal för att lära och igår fick jag nog en förklaring till varför min alkoholism blommade upp när den gjorde tack var Magnus lilla föreläsning. Det är lite kul att upptäcka nya saker hos mig själv på gamla dagar och att frågetecken rätas ut. Nu har ju inte jag gått och grunnat speciellt hårt på just det utan accepterat att jag är en alkoholist och låtit det vara så. Men visst har tanken flutit förbi.

De sista 5 åren har jag rest rätt mycket och det har slagit mig att det är ytterst sällan jag ser nån som dricker starksprit. Jag har ett par gånger nyttjat charter för att smidigt och hyfsat billigt ta mig till en plats och just på de resorna så är det vanligt att folk måste ta en drink eller två innan start. Och självklart fota det ! Varför är det så på charter ??? Jag ser det aldrig på reguljärflyget ?? Jag reser ju ensam och är inte på nåt sätt bunden till regelbundna måltider ( till min diabetessköterskas irritation :-) ) och ser ju därför inte heller hur folk dricker och egentligen skiter jag ju högaktningsfullt i det :-)) Jag har bara var med på en resa där det av ekonomiska/praktiska skäl ingick gemensam middag och där vissa gjorde stoooor sak av hur vinet skulle väljas och drickas. För mig som är i "branschen" var det inte svårt att se att dessa åthävor enbart syftade till att "gömma" mängden de drack. Alkoholmängden gick klart före bouqueten :-))))

Jag är så glad för att jag idag slipper allt trassel med alkoholen och kan leva mitt liv som jag själv bestämmer över utan baksmälla och all tillhörande planering. Det är sannerligen en ynnest !

Trodde du rymt med någon dam och saknar dina kloka men rätt torra råd?
Så härligt att ni var där, hjältar som samlas.
Kram Strulan ❤️??

om jag rymmer med nån så blir det väl in på ålderdomshemmet :-))
Råden är jag övertygad om inte blir bättre om de är våta typ kluckande :-))
Kram påre <3

puffar lite för BliMeraDu och hennes blogg OCH nyhetsbrev !
Kanske mest läsvärd för anhöriga/medberoende men även jag har stor nytta av det hon skriver !
(borttagen länk, redigerat av admi, reklam)

början av min nyktra karriär fick jag lära mig att inget var viktigare än mitt egna mående och att jag alltså skulle rikta blicken helt och hållet inåt istället för att bry mig om andra. Jag skulle ju ändra hela mitt liv för att få till stånd en varaktig nykterhet och för det måste jag se till mig själv i första hand.

Idag vet jag att om jag inte mår bra så kan jag heller inte hjälpa andra för att det saknas bitar som gör att jag inte blir hundraprocentig i mitt beteende. Och då förstör jag för mig själv. Det finns ju en enkel förklaring till att hålla byxorna på i ett år och att jag inte får ett jobb inom alkisvården med mindre än att jag varit nykter i 3 år.

Jag måste lära mig att tycka om mig själv, helst älska mig själv, och att ta hand om mig som om jag är ett litet barn. Jag är ju den viktigaste personen i mitt liv och tar jag inte hand om mig själv så rasar allt. Det är INTE fråga om att sätta mig själv på en piedestal utan om ren, pur, kärlek till mig som person precis som jag är. Jag är unik och jag är värd att älskas som jag är.

Vi som är alkisar har så lätt för att klanka ner på oss själva och förminska vårt beteende så vår självkänsla ligger ofta på minus. Vi kan ha ett gigantiskt självförtroende medan självkänslan är som ett litet förtorkat russin i magen.
Så var det för mig när jag klev ut i nykterheten, jag var en nolla, en typ utan värde, en alkis som bara klarade av att supa. Att då få rådet att på morgonen stå framför spegeln, naken, och titta på mig själv och säga : Jag duger precis som jag är och är värd att älskas för den jag är !! kändes milt sagt löjligt. Att med hjälp av den affirmationen bygga upp min självkänsla är faktiskt rätt så enkelt och genialiskt och blev grunden för att bygga vidare på.

Visst, självkänslan är en färskvara som måste skötas om och ibland har jag inte varit vaksam utan kört den i botten men jag har med åren lärt mig att fylla på med egna måbragrejer för min egen skull. Jämför med buddismens Karma ! Idag vet jag, och accepterar, att jag har div fel och brister och jag vet också att dessa är en del av mig och som jag inte har nån som helst lust att ändra på. Är det nån annan som lider av dessa mina fel och brister så det helt och hållet deras problem inte mitt.

Jag har gjort mitt nyktra liv lätt att leva genom att se till att jag mår bra, vara ärlig, sätta gränser, inte trassla till saker och ting och att Ta Det Viktigaste Först (dvs JAG !!) !!

En som beskriver detta så bra är min favoritartist (borttagen länk)

Sköt om er !!

Blir så glad för din skull, att du mår så bra i ditt nyktra liv. Och det är bara du och ingen annan som har gjort det möjligt ?

Li-Lo

Vill förtydliga varför vi i admi ibland redigerar eller tar bort inslag i inlägg. Om en länk leder till en blogg som erbjuder försäljning av något slag är det "reklam" och då behöver vi ta bort den.

Tack för att ni vill erbjuda tips samtidigt hopp om att ni förstår vårt ansvar gällande detta.

Li-Lo
Alkoholhjälpen

...för kloka tankar om självomhändertagande och att självkänslan är en färskvara som måste skötas om! Lyssnar och lär av er som "går före". Kram

Ensammenintestark

Det du skriver om självkänsla och självförtroende ger stor igenkänning. Jag är en s.k. högpresterande alkoholist med oftast stort självförtroende på jobbet. Men självkänslan som aktiv alkoholist var i botten. Och bara det förhållandet att jag vill sluta dricka och med ett undantag hållit mig nykter i en månad gör ju inte att självkänslan växer nämnvärt. Man måste jobba med sig själv hela tiden för att bygga nåt nytt att utgå från som nykter. Tar rygg på dig och många andra här som har hittat strategier i nykterheten?.

rör sig tankarna även i en gammal gubbes huvud :-))

Har lite kontakt med en anhörig/medberoende mail-ledes (stavar man av det så ???) som också gjort behandling på 12-stegshem, alltså Minnesota/AA, och sen länge är i tillfrisknade så vi pratar ju ung likadant språk.

Jag skrev nåt som jag ursäktade med att det var typ dåligt syftningsfel och fick till svar att du som lever med de 12 stegens livsfilosofi inte på nåt sätt syftar till dåliga saker. Eeee.....jaha ?? I början av min nyktra karriär så sa jag ju ofta att jag skulle leva i de 12 stegen för det är alltid en vägledning i ett på många sätt turbulent liv. Som ofta är när jag är i en fas med utveckling så går jag ju från en "nivå" (fel ord men hittar inget bättre ! Låter ju som Yoda :-)) ) till en annan och där nånstans släpper jag det gamla livet och utforskar det nya. MEN.....jag upptäcker ju nu mha min vän att jag faktiskt försöker, ärligt, att leva i stegen. Vilket jag alltså inte tänkt på på ett bra tag !

Och nu är det bäst att poängtera att jag INTE är religiös !!!

MEN, AA's steg är en vägledning till ett hållbart liv och ger en stabil grund att stå på vilket jag under flera svåra stormar i mitt liv varit väldigt glad för. Utan tvekan har min "uppfostran" klarat mig från återfall eller än värre saker.

Att lära mig att använd deviserna har varit till en enorm hjälp för mig, så enkelt men så avgörande !
1) Lev och låt leva
2) Det viktigaste först
3) En sak i taget
4) Ta det lugnt
5) Gör det enkelt

Inte svåra saker att läsa men ack så svåra att leva efter ibland !! Framförallt för mig som ville att allt skulle hända med en gång, helst igår, och att allt skulle ske som jag ville. Att träna upp mitt tålamod är nog det viktigaste jag gjort !!!

Och jag hade så stor användning av det enkla ordet H.A.L.T innan jag lugnade ner mig och skaffade hyfsade rutiner i livet.

H = Hungrig
A = Arg
L = Ledsen/Lonely
T = Trött

Alla 4 orden är en signal på att jag KAN vara på väg mot ett återfall.

Steg 12 lyder :
"12. När vi, som resultatet av dessa steg, hade haft ett andligt uppvaknande,
försökte vi föra detta budskap vidare till alkoholister och tillämpa
dessa principer i alla våra angelägenheter."

"..... i alla våra angelägenheter." Känns rätt fint att ett litet påpekande från en vän kan ge mig en tillbakablick på hur jag gjort under min nyktra tid ! Vi behöver nog alla en sån titt i backspegeln ibland !

Har läst det du skriver under lång tid och långt innan jag startade en egen tråd. Tack för dina kloka ord och erfarenheter. Tänker också på det där att jag ofta läser här att människor verkligen klankar ner på sig själva. Och att det nästan är en omöjlighet att utgå ifrån när det kommer till nykterhet då den ju handlar så mkt om att göra gott för sig själv. Att ha det värdet.
Men inser också att det finns många olika vägar, förtröstan ändå.
Ha en fin dag!