Jag vill inte leva så här.

198 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Rolf
Sociala sammanhang?

Behöver hitta på något kul, tillsammans med andra, har behov att humor och skratta. Har tappat det på vägen någonstans i vardagen och i all strävan. Känner mig isolerad och socialt fattig just nu. Förr när jag kände så här kunde jag gå själv till krogen och där hitta folk att prata med. Undrar hur det skulle te sig om gick dit själv och är nykter? Kanske ska hitta alternativa tillställningar, vad det nu kan vara? Några tips?

svagis
Att börja med

Du kanske kan införa lite mer humor i din vardag med sambon och dina barn till att börja med? Kolla upp lite roliga filmer och föreslå att ni ska kolla tillsammans kanske? En TV-serie som jag själv tycker är jätterolig är "Friday night dinner" - den är dessutom i familjemiljö :) Här kommer länk till SVT Play https://www.svtplay.se/friday-night-dinner

Annars är det ju genom att jobba ihop med andra kanske på frivillig basis, eller eftersom du gillar att träna, kanske en ingå i ett lag med andra som du sakta men säkert kan bygga upp ett kompisgäng att ha roligt med. Fast risken är ju att du får ännu fler åtaganden som du upplever att du inte hinner med... Svårigheten med ensamlivet är ju att man IBLAND vill ha sällskap och vara social men för att ingå i en gemenskap måste man ju också ställa upp även när man inte känner för att vara social - så det är ju både ge och ta. Detta kan ju vara ett hinder...så är det för mig iaf.

Bra att du sätter ord på dina känslor och delar med dig - det föder även tankar i mig själv som jag är tacksam över!
Kram
svagis

Charlie70
Jag saknar också skratten

Jag kan också känna en saknad då och då. Nu har jag en himla tur på jobbet då vi nyligen hade en omorganisation som ledde till att 1. jag arbetar inte ensam och 2. de jag nu arbetar tillsammans med är extremt sociala och trevlig att ha och göra med (en av dem lobbade jag in i gruppen - en riktig vinstlott). Den senaste tiden har jag fått mina riktiga asgarv när jag läst här på forumet. Det blir ju dråpligt i bland och jag märker att det finns många på forumet som har humor och kan distansiera sig då och då från sina personligheter. Min läkare rekommenderade TV-serien Dag som finns på Netflix. Den gav mig många skratt. Jag har ju också fått en vän i min granne på 80 bast som nyss blev änkeman. Hans lågmälda, subtila humor ger mig också många skratt. Vi ses ibland över en kaffe, lite mat eller som det blev häromhelgen, en långpromenad. Jag odlar gärna dem som finns fysiskt nära mig som grannar. De är alltid bra att ha och umgänget med dem är kravlöst. Man byter ett par ord vid soporna eller på gatan.
Föreningsliv som svagis föreslår kan ju också vara bra. Jag är engagerad i ett sådant. De är supertrevliga fina människor men jag upplever att det oftast blir en stress när vi ses för möten. Vi vill bara riva av de frågor vi samlats för att prata om, sedan bråttom hem. Nu känns det som om jag drar i väg här Rolf. Men, som vanligt, det är bara att plocka av det som passar annars LÅT STÅ!

Rolf
Thanx <3

Svagis - Jag vill verkligen hitta på mer roliga saker tillsammans med min sambo. Ska föreslå "Friday night dinner" och se om det faller i god jord. Du har så rätt i att jag oroar mig för att ta på mig saker som jag inte kan fullfölja, behöver hitta ett sammanhang där jag kan delta men inte kliva in och ta ansvar. Gick en buggkurs i höstas och det var verkligen roligt, varje söndag. Har sällan skrattat så mycket, för det går inte så bra alla gånger. De som tränar X-fit ska ha en AW, tänker att det ska bli kul och en övning på att bara umgås och inte fokusera på dryck, det får de andra stå för.

Charlie - Det är verkligen skönt när en hittar hem i jobbet, det är en stor del av sin dag och att trivas där och att ha roligt är underbart bra. Har jobbat hemma i en månad nu och jag känner verkligen att det inte är bra i längden. Har några uppdrag på gång och ser verkligen fram emot att hitta nya kollegor. Dag är helt underbart bra serie, såg den när jag var nyskild ( 5år sen ) och bättre terapi fanns inte. Ska tag i någon förening, typ dansen som jag nämnde ovan.

Tack för inspiration, tror jag ska sluta tänka så mycket och bara göra :)

dag 37 - Haft en skön helg och jobbat undan massor, städat, handlag, tvätta bilen, tränat, jobbat, jobbat lite till, kolla klart mr.Robot (HBOnordic), tränat, lagat mat, städat undan disk, tagit hand sambo som har haft migrän hela helgen. Är underbart trött på kvällarna, som sig bör och börjar känna mig utvilad på morgonen även fast jag går upp kl 6-7 och lägger mig 23. Försöker ha samma rytmen på helger som vardagar. Unnar mig ostbågar, god mat och njuter av att jag känner mig starkare för varje dag som går. Har sjukt ont av träningen och äter ipren och låter som en gubbe när jag rör mig (Jag är dessutom gubbe med tanke på att jag snart är 50år). Konstigt nog så tänker jag på A och känner sug då och av A på helt andra tider och tillfällen än förr. Fortfarande tydligt kopplat till stress, smärta och obehag av dess olika slag. Men med tanke på allt jag listade innan och förståelsen av att detta är möjligt för att just inte dricker A längre så har jag inte särskilt svårt att vifta bort tankarna om A och dess sug. Jag läser på om A och dess sidor och förstår mer och mer att A är en bluff på alla sätt. Har till och med börjat förlika mig med att dess goda smak kan jag vara utan, det finns så mycket annat som är gott i livet.

Kram på er.

santorini
Alkoholen är en bluff

Det är verkligen en bra slutsats. I måttliga mängder för den som kan hantera den så kan den ge lite guldkant. Ett fint vin till en köttbit eller ett glas rosévin en sommarkväll. Men för oss som är här så fungerar inte det. För oss är den en bluff och en falsk vän. Vi saknar smaken, tja, inte är det smaken vi drömmer om utan ruset, en stunds flykt från verkligheten. Visst saknar jag det ibland men när jag spelar filmen till slut så vet jag hur det slutar. Inte med ett eller två glas. Inte för mej.

Alkoholen är en destruktiv partner, en psykopat, som man inte får släppa för nära. Lära sej att leva i dess närhet men inte släppa in i sitt liv igen.

santorini
Dubbel post

x.

svagis
Gubbar och gummor :)

finns det gott om härinne - det känns skönt, då är man i gott sällskap :)
Det låter himla bra, bara gör utan att tänka för mycket. Jag har själv blivit mer och mer "Ernstig" som min son säger och tillverkade en lampskärm av ett fint gammalt 50-talstyg i helgen - gillar verkligen att pyssla och dona. Jag får ju mitt sociala på jobbet åtminstone 2 dagar i veckan vilket räcker ganska bra för mig.
Kram
svagis

FinaLisa
Rolf och Santorini 🤗🤗

Absolut!! Så sant som det är sagt!!
Alkoholen är en bluff!
Kram 🧡

Kontentan
Alkoholen är falsk

Börjar mer och mer tänka på alkoholen med avsky, jag tänker bara på allt ont den har orsakat mig. Visst känner jag sug varje dag i olika sammanhang men det går att hantera.
Angående det där med andra aktiviteter och sociala sammanhang så har jag anmält mig till en jägarexamenskurs för att komma ut och träffa lite nytt folk.
När jag är klar med den så tänkte jag kanske försöka lägga till lite fler bokstäver på körkortet. BE och C skulle vara bra att ha 😊

Se klart
En fin helg!

Och nykter, hoppas jag att du njuter av. En liten uppdatering vore inte helt dumt.
Tänker på dig och hoppas att allt är väl! Kram.

Charlie70
Håller med Se klart!

Hoppas du har en fin helg Rolf!

Ensammenintestark
Samma här

Hoppas du haft en bra helg🌸

Rolf
Tack <3

Jag lever och är glad. Nykter är jag dessutom.
Ska skriva mer när jag får mer tid.
Kram på er

Rolf
AW och hotell

Har nu avverkat en AW och en hotellnatt utan en droppe A. Så skönt. Saknade inte ens alkoholen. Möjligt saknade jag barhäng men o andra sidan så är jag glad att jag sov tidigt.

Kram på er.

svagis
Heja Rolf!

Bra jobbat - fantastiskt skönt att du har skapat en erfarenhet av nyktert AW att falla tillbaka på :)
Kram
svagis

Yzfr1
Grymt

Bra kämpat Rolf!

Känner igen mig med det med humor. Istället för fylla och fyllesnack och fyllegarv som jag var bra på söker jag nu äkta känslor och humor och skratt. Som när man var barn och hängde på rummet hos en kompis och asgarvade åt löjliga saker.

Se klart
<3

Härligt att läsa ditt inlägg Rolf! Små steg för vem som helst men gigantiska kliv för oss här. Kram.

Rolf
Fredag.

Första veckan avklarad på mitt nya uppdrag. Försöker med alla knep jag kan att inte känna mig stressad och respektera sömn, träning och balansera familjens behov.

Just nu sitter jag i fel stad för att jag missade att kliva av tåget. Jag som hade åkt tidigare för att hinna hem och ta hand om familjen. I denna stund känner jag många saker.. ilska, trötthet, frustration, irritation och kanske någonstans om jag ser mig själv utifrån lite humor i att jag missade stationen.. Jag ska nu hem o trösta mig med ostbågar. Det får bli fredagsmyset.

Hoppas att ni får en trevlig fredag :)

svagis
Även solen har sina fläckar Rolf ;-)

Men visst är det väldigt irriterade att missa sin hållplats :(
Hoppas du får ett fint fredagsmys med familjen i alla fall!
Bra strategier!
Kram
svagis

Rolf
AH träff

Hoppas att ni har det trevligt på träffen idag. Har 10 ungdomar som ska sova över här och kunde inte riktigt lämna dem själva.. tips om hur man håller 10 st 14 åringar under schack välkommnas! 😀😁😋

Rolf
Missad läkartid

Suck missade tiden till min läkare och fick ett argt handskrivet brev från läkaren. Det absurda är att det är just därför jag vill ha läkartiden för att börja reda om jag har ADD / ADHD. Jag missar tider rätt ofta, är alltid i sista stund för att jag ständigt har svårt att fokusera. Min svårighet att fokusera på en sak i taget leder till att jag ständigt växlar kontext och reagerar på intryck runt om kring mig. Intrycken fångar mitt fokus och får mig att missa det jag ursprungligen förtog mig att göra. Att inte bli klar med det som jag har prioriterat för att jag reaktiv gör andra saker leder till att jag blir stressad när jag kommer på att jag inte har gjort det jag borde. Jag tror inte att jag är unik i detta, vi alla har detta till mans mer eller mindre och vi behöver metoder för att kunna hålla fokus och stänga av de intryck som stör oss. Det kallas för uppmärksamhetstörning vilket det egentligen inte är, det är egenskap som är till stor nytta vid jakt efter föda. Men just den egenskapen är i vårt samhälle, där vi kan köpa antilop eller färdigstyckad ko på ICA, inte vidare värst högt värderad, till den milda grad nedgraderad att kallas en störning. Jag som reagerar på allt och inte kan hålla fokus mer än några få sekunder och blir galet otålig när någon inte kommer till saken får hela tiden bida mig och arbeta med att passa in i samhället. Pushnotiser är inte att tänka på, de har jag opererat bort ur telefon och datorn för länge sedan. Twitter är för mig helt obegripligt att någon överhuvudtaget kan hålla koll på och få något annat gjort samtidigt. Vidare i rangordning av microproakastineringsapplikationer som Instagram och Facebook går även det bort, jag fixar inte det helt enkelt, för då får jag intet någon annat gjort och hamnar efter i det som jag har lovat att göra. Nu har jag o andra sidan inte någon längtan till dessa verktyg, så det gör mig inte särskilt mycket.

Jag har inte fått diagnos och det är möjligt att jag kanske gissar mig själv fel, därav att jag vill komma till en läkare som har verktyg för att kunna reda i detta. Hur upplever jag mig själv då? Jag har ständigt i mitt liv alltid kommit sent, varit i sista minuten för att jag är alltid mitt upp i något och glömmer av tid. Min tidsuppfattning är nära obefintlig. Jag har alltid varit trött på morgon och pigg på kvällen då jag är upp i varv och kommer i mitt esse vilket leder till sena kvällar och med konsekvensen att jag är trött på morgonen. Jag var aldrig närvarande i skolan på förmiddagarna utan kom vid 10-11 eller vid lunch. Om jag förmodat var närvarande så tappade jag fokus levde i min egen värld. Jag var aldrig hyperaktiv fysiskt utan gick in i mig själv. Det finns en styrka i det hela och där när jag väl går in i en uppgift och blir engagerad så är det med 100% och jag upplevs som en virvelvind av de om betraktar mig vilket ofta kan vara entusiasmerande och energifullt, eller bara irriterande för de som vill ha ett metodiskt och strukturerat möte.

Att vara uppe i varv är underbart när jag får kanalisera min energi, när jag inte kan det så har A varit min medicin att komma ner i varv. Den medicinering slutade jag med sedan 54 dagar. Nu behöver jag hitta andra vägar. Det är dags att på riktigt ta tag i mitt grundproblem som har fått mig att hamna i mitt beroende.
Kram på er.

Andrahalvlek
Så otroligt tråkigt

Lider verkligen med dig. Du måste nog hitta strategier för att tex passa läkartider. Förstår att du kan ha svårt att själv komma på hur sådana strategier ska se ut, men det borde väl gå att få hjälp med?

Min äldsta dotter jobbade ett tag som läxhjälp och det hon fick lägga mest tid på var att tillsammans med ungdomarna strukturera upp pluggandet, så att de la energi på rätt på saker vid rätt tillfälle.

Ska kolla om jag hittar några bra böcker i ämnet.

Tills vidare tänker jag att ställa larm i mobilen är ett sätt. Det gör även jag om jag absolut inte får missa en tid.

Jag skulle inte heller klara en dag utan min papperskalender. Det jag har skrivit i den kan jag släppa för tillfället. Sen kollar jag kalendern varje kväll inför morgondagen, varje morgon, och har den liggande uppslagen på skrivbordet hela dagarna. På fredagar kollar jag hur nästa vecka ser ut osv.

Charlie70
Fy vad segt Rolf!

Vad segt med den missade tiden. Tycker att det kan väl vara nog att du nu får vänta en tid på en ny tid. Arga brev kan vi vara utan tycker jag...

Imponerad av din styrka och strategi i detta! Vi är säkert många här som har eller misstänker att vi har någon diagnos. Själv har jag velat utredas för ADHD precis som du, men fick inte igenom det. Resurserna räcker väl bara till de allra mest utsatta tänker jag. Har man jobb och bostad får man kanske stå tillbaka. Sen är det, precis som du är inne på, svårt att veta vad som är hönan eller ägget. Just nu snurrar det mindre i min skalle än förr. Trots att det är MINST lika mycket kring barnen som vanligt. I vilket fall vet vi ju båda att alkoholen INTE bidrar till något gott på sikt.

Vi kör vidare i nykterheten!
Kram!

svagis
Heja Rolf!

Din beskrivning av hur du fungerar gör att jag tror du är på helt rätt spår med din utredning. Frågan är vad en diagnos kan göra för dig i nuläget? Jag tror att du skulle kunna börja "behandla dig själv" redan nu som en människa med ADD, medan du väntar på din nya läkartid och utredning. Jag tror också att den största vinsten med en diagnos för dig som vuxen är om du 1. skulle behöva medicinering 2. skulle få tillgång till stöd från Habiliteringen

Du kan läsa mer t.ex. här: http://www.lul.se/sv/Kampanjwebbar/Infoteket/Funktionsnedsattningar/Adhd...

Kram
svagis

Rolf
Tack snälla ni.

Ja. Strategier är precis vad som är lösningen. Rutiner, checklistor, larm, påminnelser, lappar. Jag har med åren lärt mig att vad jag behöver. Men ibland faller det. Jag har varit ledig, nyktrat till och bytt uppdrag. Rutinerna försvann och jag tappade rutinen att kolla den privata kalendern som jag sig bör varje morgon och kväll. Det jag behöver är medicinering för att fixa mitt jobb utan att det ska behöva vara en kamp varje dag. Den absolut bästa medicinen som jag använder just nu är träning, minst 3 ggr i veckan. Men ibland faller det och jag behöver något att ha som alternativ när jag blir sjuk och förkyld.

Rolf
Läst klart!

Har nu läst klart "This Naked Mind" av Annie Grace (Finns även på svenska "Tänka Klart"). Jag var aningen skeptisk från början, men den fungerar verkligen för mig. Boken har skiftat mina tankar, både de medvetna och undermedvetna tankesystemen har fått lära sig nya sätt att se världen.

Idén med boken är att gå igenom olika upplevda sanningar kring alkohol dess kultur och vad som vi tar för givet. Hur vi under år av intryck, observationer, iakttagande och erfarenheter har gjort antaganden och till slut dragit slutsatser och skapat oss värdering kring vad A betyder för oss i vårt liv. När hon i boken går igenom just hur våra värderingar har blivit förvridna av felaktiga observationer, antaganden och slutsatser som vi har dragit av dessa observationer så skapas en grund för att just ändra vårt undermedvetna och medvetna. Detta är en befrielse att komma till ro med att inte bara sluta dricka A, utan faktiskt inte ens längta till det någonsin mer.

Jag kommer aldrig kalla mig nykter alkoholist på grund av det ger ett felaktigt ett intryck att det är normalt att kunna dricka alkohol på ett friskt sätt. Jag dricker bara inte A för att jag inte vill det. Det finns inte något friskt sätt att dricka alkohol, punkt. Med andra ord alla som dricker regelbundet är alkoholister med mer eller mindre problem, det finns inget normalt drickande, det är en drog och det är inte normalt för människan att droga sig utan konsekvenser. För de som känner att de tycker om det, längtar till det, känner ro eller behöver det för glädjen är i ett beroende till A och det är inte friskt att vara beroende till en substans som får dig att i längden må skit. Det är för mig helt tydligt och det finns de som kommer känna sig kränkta för det, men tyvärr så fattas det bara fakta och förståelse för att de har blivit lurade till att tro att A är något som går att konsumera "normalt". Mitt tips till er som läser detta och känner att det jag skriver är främmande, läs boken och bilda er egen uppfattning. 😊

santorini
Inte nykter alkoholist

Jag vägrar också vara det. Jag är en som valt att inte längre dricka alkohol. Som inte vill dricka alkohol. Inte kan heller för den delen men det hör inte hit. Jag är inte nykterist heller. Så trist med dessa benämningar.

Vinäger
Bra tankar

Håller med om att ord kan vara/är viktiga. Tycker också att det räcker med att säga att vi inte dricker, eventuellt med tillägget längre. Varför har ju faktiskt ingen annan med att göra. Om vi inte själva vill berätta mera, förstås. Många ord, som till exempel alkoholist, är fortfarande oerhört stigmatiserande.

Hejar på dig, du gör det så bra.

Kram

Andrahalvlek
Slutat dricka alkohol

Funderat mycket på just det. Till helgen ska jag berätta för min äldsta dotter. Hon blir ”först ut” att berätta för IRL. Jag har nog landat i att jag ska säga ”Jag har slutat dricka alkohol”. Sen får vi se vart diskussionen leder vidare till.

santorini
Bra att tänka igenom

Man behöver vara klar över vad man vill säga. För givetvis kommer frågor då man inte dricker längre. Jag valde att säga att jag inte dricker alkohol längre. På följdfrågor säger jag att det blev lite för mycket. Sen finns det tillfällen då man får höra att ett glas kan man väl ta. Då kan man välja att förklara mer eller bara säga nej. Det är faktiskt ens ensak men det kan trigga vissa människor. Dom tillfällen jag träffar vissa vänner ser jag till att ta bilen så slipper jag detta.

Sidor