Över vad jag varken är eller blir men det är intressant att ta del av era tankar. Just nu säger jag väl mer att jag har en förlängd vit månad, men såklart kommer frågan att bli aktuell så småningom. Hoppas jag! Dvs att jag forsätter att inte dricka. Rolf, blir nyfiken på boken och ska beställa/läsa. Har lyssnat på Olle Carlssons 12-stegsbok ”Konsten att leva innerligt”, tangerar dessa frågor. Fin söndag tillönskas er!

Sanotorini, vinäger, Andrahalvlek, Se klart. Tack för era kloka kommentarer. Alla har vi olika förhållningsätt och har olika behov att hitta en ny relation till A. Oavsett om man känner sig klar, eller på väg att bli klar eller bara har ett uppehåll så dömer jag ingen vad vi väljer att göra. Till sist är det ens eget liv och det står oss fritt att göra vad vi önskar med det så länge vi inte skadar andra. Jag önskar bara att vi gör informerade val och förstår konsekvenserna av våra val och när det kommer till att dricka, inte dricka, dricka lagom så är det ett inte lätt att ta ett informerat beslut då vi dels är så påverkade av samhället och dess kultur (priming i marknadsföringspråk) och dels, för oss som är här, för att vi har utvecklat ett beroende som påverkar våra känslor och känslor är i alla lägen det som får oss att bestämma vad vi gör. Men jag tror det är klokt som ni säger, att tänka igenom vad en ska säga, när och till vem och då välja om en ska berätta varför och då vara klar för sig själv med varför en har valt att avstå.

I Helgen var jag o lyssnade på Fredrik Lindström och hans show ”Mänskligheten” vilket var en underbart rolig show som jag varmt kan rekommendera att se. Han förklarade varför det rationellt inte går att bestämma sig för att bara ta ett glas och sen sluta. Det är väldigt enkelt, de första som händer när vi dricker alkohol är att just den rationella delen slås ut, sen är det fritt fram för våra primala delar av hjärnan att ta över. Kan absolut känna igen mig här. Har så många gånger kommit på bra idéer på fyllan som den rationella delen av min hjärna inte vill kännas vid eller ta ansvara för dagen efter, den var ju helt enkelt inte med på kalaset.

Skrattar åt din kommentar här på morgonen, om att hjärnan inte var med på kalaset... hehe, de festerna har man varit på, dvs utan sin hjärna. Jag funderar mycket kring frågorna du lyfter och är glad över dialog och resonemang här. Ha en fin dag!

Så bra sagt! Kanske den slås ut av redan ett glas. Rolf, dina inlägg och efterföljande kommentarer triggar mej att tänka och frestar mej att skriva. Härligt med input som sätter igång tankarna. Fredrik Lindström kommer till min ort i maj, ska gå och lyssna på honom.

Jag bokade resor på fyllan. Tyckte jag blev kreativ och hade bra idéer. Dagen efter kunde jag märka att jag bokat fel datum eller skrivit upp fel bokningsnummer. Eller att det inte var en så bra idé i alla fall. Min rationella del av hjärnan fick sedan reda upp det. Åratal efter att jag blivit nykter då vi planerade en resa sa min man att han aldrig fått vara med och bestämma förut. Och det är alldeles sant. Jag visste varför men jag ville inte påminna honom om det. Det var för att jag blev inspirerad då jag druckit. Alkoholhjärnan är väldigt egotrippad.
Det finns resor jag gjort som jag inte vill tänka på. Där jag drack för mycket. Alkoholen blev huvudsaken. Skam då damen i Supermarket säger att det finns kallt vitt vin i kylen då man handlar på förmiddagen. Och man tycker att det är bra att det är kylt redan...
De mest minnesvärda resorna, bokstavligt talat, är dom jag gjort sen jag blev nykter.

Förlåt att jag kapade din tråd nu;)

Tänker mycket på vilka förändringar som sker. Tänker att jag vill dela dem med er och inte minst för mig själv då jag kan gå tillbaka och läsa vad som händer när en går från alkoholist till att vara nykter. Santorini det behöver inte ursäkta dig att du skriver i min tråd, du är så välkommen. Som Se klart skriver i sin tråd, det är bara skriva på, det finns få krav i detta forum. Just att en blir så egoistisk när en är onykter är något som jag inte har tänkt så mycket på sedan tidigare, du har rätt, igen ?. När jag är nykter tänker jag igenom mina handlingar i större utsträckning. Finner mig själv som mer rationell och väger in flera aspekter i mitt handlande, tar större hänsyn för att det är lättar att vara observant och ta in omvärlden. Möjligt att vår empatiska förmåga hör till den rationella delen, vet inte om det är så men det skulle jag kunna gissa mig till med tanke på att en sällan är så värst omtänksam som onykter.

Det är små saker som blir bättre varje dag och efter två månader börja bli tydliga:

Mina hudeksem är nästa helt bort. I två år har jag haft dem och är så innerligt less på självsprickor och blödande fötter. Bara min vänstra hand som fortfarande har problem som jag gissar är kvar för att jag tränar crossfit vilket sliter rätt hårt på huden.

Jag sover nära utan problem när jag går och lägger mig vilket är underbart skönt. Alla dessa sömlösa nätter eller tanken att jag behöver alkohol för att kunna somna finns inte längre. Jag är dock en kvällspigg person och mår som bäst på kvällen vilket är ett annat problem som jag behöver jobba på. Att jag inte vill gå lägga mig handlar mer om att det finns så många roliga saker som jag vill hålla på med.

Jag stressade nära alltid till träning (och till det mesta som skulle göras), mest för att jag var trött, glömsk och många gånger bakis när jag skulle träna. Nu är jag klar i huvudet, glömmer inte att planera inför träning och vet när jag ska åka för att komma i tid, bara det att jag ser till att det finns rena träningskläder är en vinst för mig. Träningen blir av och jag tycker det är galet roligt, efter två månader börja det ge resultat, jag har mycket bättre kondition, är starkare, smidigare och det är inte längre sjukt jobbigt att ta sig till träningen. Tvärtom träning är något jag ser fram emot och längtar till.

Jag har allmänhet problem med att fokusera och min nykterhet har helt klart hjälpt mig att bli mer skärpt. Främst tror jag det beror på att jag är piggare och att min träning blir av. Känner mig taggad att åka till jobbet även fast det är svåra uppgifter och komplexa problem som jag jobbar med. Nykterheten ger mig självförtroende att jag har skapat bra förutsättningarna att ta mig ann utmaningarna.

Sociala sammanhang var svårt att hantera utan att ta mig ett glas eller två för att känna mig ”normal”. Nu när jag är nykter känner jag mig inte längre lika nervös över att min egen förmåga ska vackla. Har ett annat lugn när jag umgås med andra, fokuserar mer på att lyssna och fundera. Då jag upplever att jag har bättre minne kommer jag håg andras namn enklare, jag minns händelser och anekdoter bättre vilket leder till att det är roligare att umgås och vara social.

Jag behöver rutiner. Rutiner fungera när de just blir rutiner. När jag drack så sprack de ofta på grund av bakfyllor, sena nätter och svåra dagar. Att ständigt behöva planera om är inte bra för rutiner. Med hjälp av rutiner får jag mer gjort och glömmer färre åtaganden då jag ständigt kollar av mina checklistor på vad som ska göras. Det är en befrielse att känna att rutinerna börjar fungera och sätta sig.

Det finns mer detaljer som bara blir bättre som jag ska föröka skriva om när jag får chansen. Vill minnas det här och inte glömma att livet är för mig så galet mycket bättre utan A.

svagis

Tack för att du gör en lista - det är så viktigt att inte glömma alla fördelar - självkänslan som ökar när du vet att du inte behöver skämmas är så skön :) Vi kör på!
Kram
svagis

Blir så glad för din skull ? Du har verkligen gjort enorma vinster i ditt nyktra liv. Att göra en sådan lista, ta sig tid att reflektera, hjälper både en själv och andra.

Min lista är inte jättelång än, dag 11, men för mig är vinsterna helt enorma ändå.

Tack bästa Svagis och tack Andrahalvlek för era kommentarer, det värmer att höra och jag är glad att jag kan bidra.
Dagen har varit fylld med göremål från morgon till kväll. Lyckades äta frukost med kids vilket är supermysigt. Var sugen på en kaffe i morse, vilket jag inte brukar vara. Vill mest bara sova kl 06:50 när jag pendlar på tåget. Inte idag. Tyvärr hade jag inte något kaffe med mig. Det får bli till att köpa en termos som jag kan ha med på tåget. Tänker mig en kopp kaffe och läsa böcker, böcker som bidrar till mitt jobb och kunskap. Har 1:20 på tåget i varje riktning som jag kan ägna mig åt att förbereda dagen och läsa, om jag då får i mig en kaffe så kommer jag igång.
Som sagt jag har haft en bra dag med jobb, familj och träning. Lyckades springa 6 km medans jag vänta på att hämta min dotter, kände mig vardagssmart som kombinerade väntan med nytta. Imorgon ska jag jobba hemifrån vilket ger mig lite ro.

Nykter är jag och glad för det är jag.
Kram på er.

Ibland är det så rofullt att bara läsa om någons vardag. Då, när den bara flyter på och känns bra.

Trevlig helg! /Kram

Jag känner att jag kan sakna den där känslan av att belöna sig med ett glas vin eller en öl efter hårt arbete. Efter att klivit upp 06 på lördag, rivigt av träning och städat hela huset så är man värd en belöning. Det fick bli en Nogger glass och en kopp kaffe som belöning. Känns lite fattigt dock. Får jobba på det här. Har bara inte bestämt vad det kan vara. Är vilket fall som helst glad för att jag inte dricker. Jag hade aldrig klarat av det jag har gjort idag utan att jag har avstått A under en längre tid, bara det i sig är en belöning :)

Kram på er!

Det är ju den stora utmaningen, belöning som uteblir, och för mig är det helt klart det svåraste.
På helgen (fredag aw och lördag kväll) dricker jag ett a-fritt bubbel eller rött a-fritt vin.
Jag tillåter mig själv lite dyrare kläder.
Jag försöker stå ut med torftigheter som nogger.
Min största vinst tjatar jag mkt om, helgmorgnar (och även vardag)
Så otroligt härligt m lång och lyxig frukost. Det är inte som en kväll med goda viner och ostar,
Men inte helt väsensskilt sett till njutning.
Men helt klart en utmaning vi delar, många av oss! Ha en fortsatt skön helg!

svagis

är nog viktigt. Men det tar lite tid att inse att alla pengar vi sparar in på att inte dricka faktiskt kan omsättas i belöningar. Tror det var Kontentan som tipsade att han nu ibland köper de där dyra burkarna med iskaffe som finns i affären, som han tidigare aldrig köpte eftersom så mkt pengar gick till alkohol, och nu har han insett att han kan unna sig detta med gott samvete :) Kanske har du också några såna vardagslyxnjutningar Rolf?

Jag åker tåg 1 timma i var riktning när jag är på jobbet och jag brukar sällan jobba på tåget. Istället äter jag frukost i lugn och ro och lyssnar på ljudböcker vilket är ren njutning för mig. Ibland sitter jag och spanar ut genom fönstret efter rävar och rådjur vilket är så mysigt när en får se dem :) En slags meditation tror jag.

Kram
svagis

Behöver värdera om vad som är belöningar. Jag känner ibland rus av energi och att jag är stark. Den känslan kan jag inte välja utan den kommer till mig då och då. Ska stanna upp och njuta och minnas dessa tillfällen, någonstans tror jag att det är en av mina största belöningar. Jag mår bra och får galet mycket gjort. :)

Se klart nämnde i sin tråd att hitta barnen i sig, jag instämmer.. ska ställa till med bus. Behöver släppa min präktighet och hitta på tok. Behöver verkligen inte A för detta.

Kram på er.

Igår när jag gick från tunnelbanan överrumplades jag av en otroligt häftig känsla, som ett rus men också rent visuellt, att jag liksom såg världen (människor, hus och kala träd...) på ett sätt som var nästan tredimensionellt. Har varit med om det någon gång tidigare men har inte lyckats förstå när det kommer. Kanske gör det inte ihop m nykterheten men jag försöker se det så. Vi får fortsätta leta uppsidor och små luckor att då ramla ner i som inte innefattar a.
Tack för fin läsning i din tråd som berikar! Kram.

Jag har kommit på att en belöning för mig är att sätta mig i bästa fåtöljen efter jobbet och bara må. Inte må dåligt, inte vara överväldigande trött. Utan bara vara närvarande och få en stund att sitta och glo eller lyssna på radion eller skriva här eller vad som helst.
Kram!

Jag behöver skriva av mig. Jag har någonstans bestämt mig för att inte vara nykter på den konferens som jag själv hade anordnat och bokat med mitt företag. Jag visste att denna dag , dag 71 skulle komma och jag har undvikit att skriva om den här på forumet för jag visste att jag inte kunde lova eller ville lova att vara nykter. Just den här konferensen är speciell i den bemärkelsen att det var förlagt till ett destilleri av whisky. Jag vet hur dumt detta är med tanke på att det är jag själv som har föreslagit det. Till mitt försvar så var det bokat redan innan jag bestämde mig för att nyktra till.

Jag har läst boken Tänka klart och den jobbar med tanken av att försöka intala sig om att alkohol inte är något att sukta efter genom att ändra min perception av A. Jag tog det som ett exprimen. Nu när jag provade whisky så försökte jag att tänka på hur illa det smakar, vilket jag även tyckte, så där gick mitt experiment hem. En annan kunskap som jag har lärt mig är att första glaset får ens omdöme att stänga ner och gå hem. De experimentet blev även det bekräftat. Fösta glaset ledde till andra o.s.v. Tyvärr kunde jag inte lyckas intala mig om att vin var äckligt eller öl för den delen. Tror inte att jag kommer att lyckas övertala min hjärna om att uppfatta öl och vin på det sättet. Kvällen slutade med 7 glas och rätt onykter rumlande i säng kl 01:30.

Dagen efter, var precis vad jag kände dagen efter. *Suck*. Hade nästan glömt hur sjukt drygt det är att må skit när jag vaknar. Men skadorna är så mycket mer än bara bakis vilket min nykterhet har lärt mig. Att gå från att vara nykter och må bra, vara skärpt, vaken och alert till bakis, trött och svårt att bilda tankar blir en tydlig kontrast. Den kontrasten såg jag inte när jag drack kontinuerligt för då var trött och okoncentrerad ett normaltillstånd. Nu blev skillnaden tydligt, att mitt drickande dagen innan förstörde konferensen dagen efter. Min leverans var medioker än vad den hade kunnat vara.

Jag har läst att det tar ca 5 dagar innan alkholen är ur kroppen och att biefekterna håller i bra många dagar efter. Jag fösökte vara observant under veckan och känna efter hur jag mår och fungerade. Måndagen kunde jag inte sova igen, vilket jag helt uppenbart kan tillskriva A. Tisdagen var jag trött och okoncentrerad på jobbet, missade möten och att svara på viktiga mail. Onsdagen började suget åter komma tillbaka och känslan av att ta en öl började dyka upp i min hjärna igen. Torsdag gick jag på AW med jobbet och höll mig nykter men jag var bra sugen att bara ta en öl. Men jag vill verkligen inte hamna i samma skit igen så jag höll mig. Idag är det fredag och alkholen från min fadäs är nu ur kroppen. Men jag känner inte samma balans som jag har gjort de senaste fredagarna.

Nu är det helg och jag är fortsatt övertygad om att det nyktra livet är det jag väljer. Jag väljer att se detta tillfälle som något jag kan lära mig ifrån. Det jag har lärt mig är att jag har intet att göra på provningar av A i framtiden för det inte meningsfullt för mig som inte ska dricka mer.

Nu är det dag 76 (-1) som jag är nykter.

Önskar er en trevlig helg.
Kram!

Det låter som om du har tagit ditt beslut med hela hjärnan nu!

Läs mitt senaste inlägg om just boken ”Tänka Klart” så förstår du bättre vad jag syftar på ?

Och tack för att du delade dina viktiga insikter om detta återfall! Höll på att skriva ”överfall”, det måste varit en freudiansk felskrivning ?

Själv är jag beredd på mitt första återfall. Om det kommer. Jag har kanske också tagit mitt beslut med hela hjärnan ?

Du gick in i det med öppna ögon och du verkar klara det bra och tar med dig det som en erfarenhet. Tack för du delar!

För min egen del skulle jag vara rädd att komma in i det där jag måste sluta tänket... och inte klara att sluta. Kämpigt! Så skönt nu när jag bestämt mig.

Nu kör vi en nykter kväll till?Kram

Du beskriver så bra hur återfallen fungerar. Ungefär runt tredje dan har man glömt besvären och suget kommer igen. Det är närmast otroligt hur alkohjärnan fungerar. Den förtränger baksmällan och lyfter fram det positiva. Nå nu har du testat. Nu gäller det att vara extra mycket på din vakt. Börjar du ge efter nu så kan det snabbt bli värre. Det blir lite som att börja om igen. Det kan du. Du är övertygad. Räkna med mera sug och tankar på alkoholen. Det är för jäkligt så starkt detta beroende kan vara.
Min erfarenhet är att det går om bara man inte ger efter. Beroendet finns ju kvar men känns inte så länge jag är nykter. Det skulle väckas om jag tar ett glas men hålls borta annars. Skönt.
Jag klarar att ta alkoholfritt vin, 0,5% är min gräns. Väckte inget sug. Men smakar inte särskilt bra så det har jag skippat. Det var ändå ruset jag var ute efter.

Du känner inte samma balans säger du, nej så blir det. Tar ett tag att komma tillbaka. Större risk för återfall ett tag efter men du är beslutsam. Det har du varit från början, det var det som drog mej till ditt inlägg fast jag sällan läser här. Det kändes att du är övertygad på riktigt. Jag tror på dej.