Alltid lika roligt att få peppiga hälsningar i sin tråd ❤️

Jag vill berätta för äldsta dottern av två anledningar: 1) jag vet att hon oroat sig massor för mitt drickande i många år, 2) jag vill att min nykterhet ska vara bestående och då vill jag stänga de ”bakdörrar” som gör det möjligt att börja dricka igen.

Jag tänker att alla sätt som kan hålla mig nykter är bra. Och att berätta för äldsta dottern, och inte vilja göra henne besviken om jag börjar dricka igen, kan vara ett skäl som känns viktigt bland alla andra skäl.

Jag minns ju verkligen alla gånger som min pappa slutade dricka, och hur glad jag blev, och hur besviken jag blev när han började igen. Och hur jag till slut inte alls trodde på att han skulle lyckas. Vilket han inte gjorde heller, han söp ihjäl sig.

Och jag vill inte bli som min pappa. Jag vill inte följa i hans fotspår till döden. Jag vill inte. Jag ska inte.

Jag har aldrig hållit på och slutat dricka och sen börjat igen. Det här är första gången jag på allvar slutar dricka. Tidigare gånger har jag bara försökt ”dra ner på drickandet”, men det är inget jag delgett någon annan.

Däremot har jag slutat dricka helt i flera månader de två gånger jag varit sjukskriven för utmattningsdepression. Av ren självbevarelsedrift. Har man redan ångest pga sjukdom blir den etter värre om man adderar alkohol.

Apropå sömnen har jag köpt ett tyngdtäcke på 11 kg. Inköpet sammanföll med min nykterhet tillika ångest/sömnstörning. Så då kände jag mig helt kvävd av täcket och fick sova utan.

Nu när jag sover bättre har jag börjat ha det liggande över benen, åtminstone delvis av natten. Vänjer mig så sakta.

För som någon så klokt uttryckte det ”Tyngdtäcke är inget sömnpiller. Har man ångest pga stress så känner man så under ett tyngdtäcke också.”

Däremot tror jag på tyngdtäckets positiva påverkan av generell oro och rastlöshet i kroppen. Min hund som var väldigt rädd för åska och fyrverkerier blev lugnare när jag lindade hans kropp hårt med en sjal till exempel.

Fortsatt trevlig och nykter helg!

Kram ❤️

Vi är ju nykterhetskompisar du och jag, mitt datum är den 8 februari. Känner igen det där med din pappa, även om det var min mamma för mig. Varje gång hon tog ett återfall så lovade hon att det var sista gången - det var det såklart inte. Hon dog av en överdos av piller (var beroende av dem också). Dina döttrar kommer vara så stolta över dig, de förtjänar en närvarande och frisk mamma och du förtjänar att må bra!
Ha en underbar lördag

Blir så glad av att gå in och läsa hur bra det gått för dig och grattis till tvåsiffrigt! Jag hade gärna hängt på samma dag som dig men jag ska kämpa vidare jag med!

Vad fint att läsa om dina barn ❤️

Du är så himla inspirerande och snäll. Stor kram till dig

Och 9/2 är min första nyktra dag så vi är verkligen nykterhetskompisar ? Andra nyktra helgen och det känns toppen att tillbringa den med båda döttrarna ❤️

Ta rygg på mig - du fixar detta! Och du vet hur mycket bättre du mår som nykter ❤️

Jag ska fortsätta titta in hos dig varje dag ? Och efterlysa dig när du varit tyst för länge.

Kram ❤️

Det är himla fint av dig! Ja jag mår mycket bättre nykter. Man förstår inte hur man lyckas sitta där igen.

Ha en fin kväll! Kram tillbaka ❤️

Andra nyktra helgen och det känns fortsatt bra ? Mellomys med bägge döttrarna med frukt och brownies gjorda på svarta bönor och avokado (jättegoda!) Och alkoholfri öl, te och mangojuice.

Jag pratade inte med äldsta dottern om min nykterhet ikväll. Istället visade jag henne. Och att vid 22.30-tiden kunna köra henne hem till sin pappa, utan några betänkligheter, kändes så bra i mammahjärtat ❤️

Det finns tid att prata om det när vi båda är redo. Nu vet hon i alla fall, även om hon förstås inte vet hur bestämd jag är i mitt beslut. Men det lär hon märka efterhand.

Att idag tillsammans med båda döttrarna först besöka min mamma, sen handla gemensamt på Willys, laga tacos och baka brownies och sen titta på mello ihop - så mysigt från början till slut ?

Cyklat en mil har jag gjort idag också, trots att det regnade. Heja mig!

Att skriva här dagligen funkar som självterapi för mig. Jag tvingas sätta ord på vad jag tänker, tycker, känner. Pendlar i mina inlägg mellan nutid, framtid och dåtid - huller om buller.

Jag skriver för min egen skull, men jag blir oerhört glad om ni andra som läser också blir hjälpta av att läsa vad jag skriver. Vinn-vinn ❤️

Det som kommer fram i skrift just den dagen var det som behövde komma fram helt enkelt.

Att man sen får respons från andra, pepp och råd, tröst, grattis och kramar berikar mitt liv oerhört mycket. Att faktiskt veta att jag inte är ensam om de här problemen gör mig väldigt mycket mindre ensam.

Jag tänker mer och mer på alkoholen som en födoämnesallergi. Hade jag varit allergisk mot gluten eller laktos hade jag aldrig fortsatt äta/dricka sådana produkter. Och jag hade inte provat gång på gång ”nu är jag nog inte allergisk längre”.

Nej, jag hade förstås istället nyfiket hittat andra alternativ, lärt mig hur jag ska tänka/agera på kalas tex eftersom alla inte har kunskap om min allergi och därför inte har anpassat det man bjuder på efter det.

Och det här känns som en oerhört viktig insikt för mig i min nykterhet. En insikt som jag inte hade blivit varse om jag inte hade formulerat den i skrift just nu.

Ensammenintestark

Håller med dig i dina insikter. Även jag tänker i de banorna. Att jag inte tål alkohol och ska hålla mig borta från det för att må bra. Och att man måste tänka till inför vissa situationer precis som t.ex. en glutenallergiker måste göra. Är ju inte helt klockrent att äta tårta med gluten bara för att ”alla andra” kan göra det.

Och jag kan inte nog upprepa att detta forum är så bra för att få egna insikter, dela och peppa och bli peppad.??

I eftermiddag fick jag ett enormt ångestpåslag när jag började tänka på jobbet. Har en hel del kaos att bringa ordning i om man säger så.

Inget kaos som jag orsakat på något sätt, men ibland hopar det sig och den framförhållning jag helst vill ha går då om intet och jag ägnar dagarna åt att släcka bränder. Trots att jag borde planera framåt.

En hel del av mitt jobb kan jag inte varken lösa eller ens göra förrän en chef har fattat vissa beslut. Värsta läget - då känner jag mig bakbunden. Chefen har ju dessutom själv en jä.... massa att göra, och hens framförhållning är inte på samma nivå som min.

1) Jag kan inte hjälpa att problemen hopar sig, det är inte mitt fel.

2) Jag är inte ytterst ansvarig, och vill inte vara det heller.

3) Jag kan bara göra mitt bästa utifrån förutsättningarna. Och det är alltid tillräckligt.

4) Jag kan inte trolla, så ibland löser sig inte vissa saker, och då får det vara en lösning.

5) Allt löser sig på något sätt. Det vet jag av erfarenhet.

6) Vi jobbar inte på akuten, vårt jobb handlar inte om liv och död.

Behövde bara skriva ner det, för att påminna mig själv.

Sen tror jag att helgen känts lång med tanke på ledig fredag, men också rätt så intensiv umgängesmässigt, så jag är lite mentalt trött och då reagerar kroppen automatiskt med ångest, som en ren reflex.

Viktigast först - vara nykter!

Allt annat får lösa sig bäst det kan helt enkelt. Kommande jobbvecka är inte riktigt lika uppbokad som den förra, så jag hinner nog jobba både ikapp och framåt en hel del.

Jag ska dessutom ha en heldag med koncernkollegor som jobbar med samma sak som jag, och det ger mig alltid energi.

Slutgnällt ?

Idag blev det lunch på stan med min kompis, min yngsta dotter och hennes kompis, och sen gick jag och tjejerna på bio. Mysigt ?

Inga problem med nykterheten alls, det känns bra och jag är fortsatt bestämd i mitt beslut ?

Kolla vad förnuftig du är! Det är bra att du skriver ner allt. Väldigt bra att påminna sig själv om att man inte behöver vara den som ska lösa allt jämt. Jag jobbar själv med projekt och där är alltid saker beroende av andra och det kan sega och gå åt pipan med saker rätt mycket. Så fattar dig verkligen. Så länge man gör det man kan själv så är det inte så mycket mer att göra. ❤️

Kolla vad grym du är!! Längtar tills jag har fixat två veckor.

Stor kram

Ingen öl på vardagar, även om den är alkoholfri. Istället har jag rosa dryck i vinglaset, svartavinbärssaft.

Jag dricker 2-2,5 liter vatten fördelat över dagen, och behöver hitta alternativ, framför allt framför tv:n på kvällen.

Äppelmust och mangojuice är gott, liksom örtte spetsad med ingefära-shot, och nu svartavinbärssaft ?

Jo det är skönt att gnälla av sig ibland?
Så kan man ta nya tag. Hm. Har också en lite speciell situation på jobbet som jag klurar på.
Man hittar sin taktik på drickandet. Kör som du, mycket vatten. Kan lyxa med något gott i glaset i veckan men nu blir det mindre av det för jag vill få in nya vibbar och vanor. Känns bra so far.

Bra jobbat av dig. Heja oss????

Idag har jag känt mig splittrad och jag har haft svårt att komma igång med saker. Det brukar kännas så på måndagar. Jag har tidigare skyllt på alkoholen, men jag är väl generellt trögstartad på måndagar kanske ?

Tis-tor är de dagar som jag oftast levererar i 190 knyck, sen dalar jag lite på fredagar igen. Jag kan inte ligga på topp varje dag.

Jag är typ ensamt ansvarig för de arbetsuppgifter som jag gör, och jag styr min egen tid till 90 procent. Men ibland behöver jag beslut från vissa chefer innan jag kan göra mitt jobb. Och det är drygt.

På onsdag blir det heldag på annan ort med koncernkollegor som gör samma arbetsuppgifter som jag - och det brukar alltid ge mig energi, så det ser jag verkligen fram emot.

Jobbet med dotterns årsredovisning till överförmyndarnämnden äter mig också. Yttepyttelite kvar nu. Det ska bli SÅ skönt att lämna in pärmen. Kanske på fredag, annars på måndag. Skulle helst vilja ha en ”ledig” helg även från det ”jobbet”.

Sen SKA jag göra det här löpande var tredje månad, så jag slipper slita med ett helt år så här i sista minuten ?

Dottern är 20 år, så jag har bara gjort detta två gånger tidigare. Det tar kanske lite tid att hitta strukturen - allra helst om man har noll erfarenhet av arbete med ekonomi.

Jag skulle aldrig varit god man om det inte var min dotter. Men jag vill inte att någon utomstående är det. Fast det känns ju märkligt minst sagt att hon har varit en naturlig del av min ekonomi tills hon fyllde 18 år, men efter det ska allt redovisas med kvitton och bokföring och kontoutdrag och rubbet.

Tre kvitton hittar jag inte, och inte faktura heller. Så jag har fått maila och efterlysa kvitton eller fakturor. Det ska nog lösa sig till slut. Summorna går ihop i slutändan i alla fall. Det är huvudsaken!

Jag märker nu när jag skriver detta att den här årsredovisningen verkligen slukar min energi, mer än något annat just nu tror jag. Kan jag slutföra alltihop imorgon så är nog mycket energi vunnen resten av veckan.

Skjuta-upp-sjukan är verkligen jobbig att lida av, eller ”undvikandebeteende” som min psykolog kallar det. Själv brukar jag skämtsamt säga att det finns ju en dead-line för att man ska snubbla eller krypa in över den. Tre olika beskrivningar av ett destruktivt beteende.

Jag tror att uppskjutandet är intimt förknippat med alkoholen. Jag har prioriterat alkoholen - ville hellre bli lite avkopplad och ha kul på fritiden istället för att göra det jag borde göra. Bara att betala räkningar har vissa månader känts övermäktigt jobbigt. Trååååkigt.

Alkoholen gjorde dessutom att jag som bakfull inte har haft varken ork eller lust att ta tag i jobbiga saker, att hantera surdegarna.

Jag har ett knep. Jag ”lurar” mig själv genom att tänka ”jag ska bara titta på det lite” och plötsligt är jag igång för fullt. Så gjorde jag ikväll. Gav mig själv ett ”delmål”, men slutförde av bara farten det som kunde slutföras.

Beslutet att vara nykter känns självklart idag också ?

Förresten, Friggs te med smak av rabarber och mynta kan jag rekommendera!

Jag brukar fira löningsdag med att köpa vin. Även om det är en tisdag. Löning ÄR ju verkligen värt att fira!

Men det gjorde jag inte idag. Istället firade jag löningsdag med att gå och få massage - så skönt ? Ska boka en ny tid 25/3, för det här ska bli en ny nykter tradition för mig!

Idag pausar jag helt från årsredovisningen till överförmyndarnämnden. Slutspurtar på torsdag istället, och jag hoppas kunna lämna in pärmen på fredag för att kunna njuta av helt ledig helg.

Fått mycket gjort på jobbet idag. Imorgon blir det heldag på annan ort, så resten av jobbet får vänta till tor-fre. (Fast heldagsmötet imorgon är också jobb förstås.)

Jag har lärt mig mycket efter mina två utmattningsdepressioner (2007, 2018). Båda gångerna gick jag tillbaka till samma arbetsplats och arbetsuppgifter.

Mest handlar det om hur jag förhåller mig till stress, och det går si och så i perioder, men en hel del kan man förändra med hjälp av ändrade rutiner och tydligare gränser.

Här är tre exempel på rutiner som jag praktiserar med framgång:

1) All kommunikation av typen ”jag vill att du gör... ” ska ske via mail. Om det framförs muntligt, så vill jag ha mail också. Då har vi en överenskommelse skriftligt, jag vet vad som meddelats vem och när, och det är sökbart och kan sorteras in i mappar.

2) Jag kollar inte min mail på jobbet förrän kl 11.00. De första timmarna kl 8-11 ägnas i huvudsak åt arbetsuppgifter som kräver en pigg hjärna och fokus under lite längre tid. Kollar jag mailen direkt på morgonen kan jag lätt sysselsätta mig hela dagen med det, och då tenderar jag bara att springa på flera bollar samtidigt.

3) När jag som imorgon ska träffa koncernkollegor på annan ort så kollar jag inte mailen alls. Istället praktiserar jag fullständigt här-och-nu. Likadant försöker jag göra i alla möten, enskilda såväl som i grupp. Att bara ”sitta av” möten är slöseri med tid, då avstår jag hellre.

3) Jag kollar inte heller mailen när jag är ledig, varken kvällstid eller på helgerna, eller när jag är hemma sjuk. Min tjänst är självständig och framåtsyftande. Inga mail är så viktiga att de inte kan vänta, och i så fall har vb skickat mailet till fel person. Vi har chefer i det dagliga arbetet som sköter det dagliga och akuta som inträffar. Givetvis vet de cheferna att jag inte är på plats, och skulle det brinna så kan de nå mig på sms. Men det får inte missbrukas!

Jag var helt enkelt tvungen att styra upp mitt eget arbete mer, och sluta curla medarbetarna i tid och otid. Det är förvånansvärt mycket som löser sig om man inte är på plats eller tillgänglig ?

Och beslutet att vara nykter känns självklart idag också ?

Fira löning med en massage! Det tycker jag låter som en mycket bättre grej för kroppen!

Dag 17! Grattis till det också ???

Jag tycker att det är jättebra att du har strategier, dom känns sunda. Man är inte jobbet och hälsan är så mycket viktigare.

Kram ?

Har redan bokat tid 25/3, behöver komma dit hyfsat ofta. Riktigt mycket ”skräp” i nacken som massören uttrycker det ?

Han är rejält hårdhänt, och det behövs. Känner mig nästan mörbultad efteråt. Men det är skönt också bitvis. Det är när han hittar ”skräp” som han blir hårdhänt.

Jag har problem med återkommande spänningshuvudvärk och tinnitus, och hoppas att massage ska frigöra det som är spänt och eländigt.

Angående spänningshuvudvärk så kan det komma av att man biter ihop och pressar tänder när man sover.
Själv fick jag bra hjälp av en bettskena för några år sedan då jag också var i en stressig utmattningsperiod och vaknade med ständig huvudvärk.

För övrigt så är jag imponerad av din kamplust och energi och att du kommer med så många bra råd till så många här på forumet ?.
Dessutom har du så bra och kloka strategier för din egen del???
Lycka till ?
Kram ?