Tack för era svar!!?
VaknaVacker - jag vet inte vad för slags terapi hon använder men samtalsterapi inom beroendevård. Kbt? Dbt? Ska fråga henne!
Hon har hjälpt mig enormt! Jag har gjort förändringar jag var livrädd för förr. Har lite lättare att sätta mig och mitt värde främst. Vågar ta fler beslut utifrån mina känslor istället för att ta hänsyn till alla andras åsikter. Men har mycket kvar att jobba med

Igår var jag ute. Folk dricker, de flesta mycket. Jag tycker att vi beter oss pinsamt i vår kultur. Vuxna människor, ”gamla” människor, föräldrar till barnens skolkamrater. Vinglar och skriker och beter sig buffligt. Varför gör vi så? I vardagen är vi städade och lite stela....men med sprit i kroppen ute på krogen som marionettdockor vars trådar släppt. Fladdrar med armar och schluddrar och tror att vi är roliga, snygga och tuffa. Varför har jag ens gillat det där? Att bli totalt hjärnskadad? Mitt sällskap drack, 4 glas vin under middagen, sen ytterligare nåt glas vin och en drink i baren efteråt. Samtalen var faktiskt helt ok under större delen av kvällen pga det kloka sällskapet... men alkoholen fick deras ögon att liksom hamna lite snett och trött och orden kom inte längre så flytande utan munnen trögade ut allt lite grötigare och tydligen skulle allt sägas högt och skrattandes.
Jag drack cola och ramlösa. Det fanns inga roliga alternativ. Servitrisen skulle återkomma med namnet på det alkoholfria vinet men glömde bort mig. Mitt sällskap var roligare.
Jag hade en trevlig kväll som kunde förevigas på instagram. Men alkoholen hade inte behövts.
Min man sover än. Hör att han andas tungt. Jag ligger här, tycker att det är sorgligt att vår kultur innebär missbruk. Att våra barn ska in i den livsstilen?
Jag är glad att jag fick en ny chans att ge mina barn en chans. Jag vill gärna visa dem att jag njuter av livet fullt ut! Nykter såklart! Allt är mer njutbart som nykter!
61 dagar!
Heja alla! Vi kör på!
??‍♀️???

När jag är riktigt stabil i min nykterhet ska jag också gå på krogen och nyfiket studera det där ”sociala experimentet” som jag själv varit en del av.

Givetvis har det hänt att jag har varit nykter i sådana sammanhang tidigare pga bilkörning eller graviditet. Flera gånger faktiskt.

Jag minns tex en personalfest, då jag var gravid med yngsta dottern, som var den roligaste av alla personalfester under mina 28 år på företaget. Personalfest för mig har annars förknippats med megafylla och dito baksmälla. Men på den festen var jag hundra procent närvarande, och hade svinroligt. Men som folk betedde sig ?

Jag minns också en hemmafest i närtid då jag körde bil, men ändå blev lika uppsluppen och glad och pratsam som fyllan brukar göra mig, till en viss gräns. Jag minns att jag tänkte där och då ”jag beter mig ju som om jag har druckit några glas vin, konstigt.”

Jag har inga problem att festa utan alkohol. Jag är typ född supersocial, med eller utan alkohol. Sällskapet och situationen är viktigast för om jag ska släppa loss och ha svinroligt.

Men jag behöver bli mer stabil i min nykterhet först. Stabil nog att hundra procent veta och känna inifrån och ut att jag inte kan dricka ett enda glas, för då är det kört. Stabil nog att stå emot grupptrycket. Stabil nog att argumentera för min nykterhet om jag måste.

Hur argumenterar du om din nykterhet i sådana sammanhang JoYo?

Och sen tror jag att alkoholfri öl är det enklaste att få på krogen. Men man måste kolla på etiketten så de inte tagit fel styrka på ölen!

När jag var på en musikfestival i somras tog den alkoholfria ölen slut efter halva kvällen. Många körde förstås bil, men det fanns säkert många nyktra alkoholister på plats också. Medelåldern var rätt hög, jämfört med andra musikfestivaler. Till nästa sommar hoppas jag att de breddar utbudet och har ett större lager.

Boken Se klart som i en liten ask eller hur??
Vad härligt! Heja dig? Låter bra med terapi. Skall se om jag kan hitta något. Det knäppa med mig är att det är supernoga med kemin. Har så svårt att öppna mig. Brukar vara den som tar hand om andra... så det kan bli så att terapeuten får gå på terapi hos mig?
Ha en fin dag??

Andrahalvlek! - Exakt så - ”socialt experiment”.. det är faktiskt lättare att vara nykter om man ser på allt med nyfikenhet! ?
Jag känner mig ganska säker i att jag inte kommer att dricka, dessutom kör jag för att säkerställa det. Så jag har inte behövt tänka på grupptrycket. Men hur hanterar jag den? Den kommer att komma, till våren, närliggande uteserveringar med promenadavstånd. Jag har tänkt att börja berätta att jag inte dricker. Sen. Av nån märklig anledning har jag inte vågat ”jinxa” nykterheten genom att säga att jag inte dricker, eller byta forum till ”det vidare livet”. Så hur säker är jag på min nykterhet? Jag vet att den är skör och måste vårdas.
Hur tänker ni andra? Blir man nånsin säker? Jag är säker i nuet. Jag vill vara nykter och älskar mitt nyktra liv. Men hur kan jag ta steget till nykterist? När är man det?

Vaknavacker - ”Tänka klart” har hjälpt mig mycket!
Gällande terapi.... kemin är lite svajig i början men i mitt fall utvecklades ett förtroende för terapeuten. Hon är så olik mig men jag litar på henne, hon är klok och har alltid belägg för vad hon säger och gör. Jag har sett resultat. Ibland får man ha tålamod. Jag jobbar också med rådgivning till människor ? och har fått jobba fram ett förhållningssätt, att backa, stilla mig, lyssna in, inte ha brått att få säga mitt. Jag har lärt mig massor av den här människan som jag initialt kände avstånd till. Ge terapi en chans! Som ett experiment!☺️
???‍♀️?

Livet känns så mycket. Det är livsfarligt att leva. Man kan ju dö liksom! Jag inser att jag druckit ”bort” mycket ångest. Ni anar inte hur jag läst mig igenom gällande Corona. Jag byter ångest. Är det inte TBE-skräck så är det flygfobi eller virus-skräck eller oro över att mannen ska vara otrogen eller att det ska hända nåt annat katastrofalt.
Jag går inte omkring och visar min ångest. Jag är en ganska lugn person med mycket humor. Men den finns där underliggande. Ångesten. Alltid. Värre förr, då fick jag panikångest och rädslor för olika sjukdomar/döden. Nu serveras man så mycket hemska nyheter att gå och oroa sig över så jag behöver inte ens hitta på nåt själv. Jag har ganska mycket självdistans och kan se det komiska i mitt neurotiska sätt. Önskar jag var lite mer känslokall, kunde hoppa bungyjump och fallskärm och dyka bland hajar. Men nej, jag har haft så enormt mycket stress och drama i mitt liv att jag nu bara tycker om lugnet, se på naturen, vara vid havet, träna, baka med barnen, spela sällskapsspel, gå på bio, äta gott, promenera...
Jag har även börjat gilla mig själv och låta mig själv vara operfekt. Bara vara. Inte vara till lags. Bara vara jag. Allt blir lättare så. Och ångesten, den har krympt så pass att jag ofta kan se på den med distans...den kan få åka med mig genom livet på min axel. Kanske den blir så liten en dag att den stackaren kan få hoppa ned i fickan. Det viktigaste är att den inte ska påverka mitt liv. Allt känns skönt! Så länge jag är nykter!
?

Javelin

Grattis till dina 60+ dagar! Jag fastnade för dina ord om att dricka bort ångest. Det var länge min anledning till att välja alkohol, för att slippa känna allt, framförallt all oro och rädsla. Är som en svamp och suger i mig det jag ser på nyheterna, hör på radion, det andra berättar och om jag inte preppats med nåt dagsfärskt så har jag inga problem med att påminna mig om tidigare orosmoln...

Tyvärr har längtan efter en stunds avstängning många gånger bidragit till att jag börjat dricka efter en tids uppehåll. Är för tillfället inne i en period där jag känner mig lite låg och extra mottaglig och nervig. Vet inte hur jag hade fixat det om det hade hänt första veckan i nykterheten. Vet inte hur jag ska fixa det nu heller men det måste gå. Frisk luft och motion brukar underlätta och jag ska ge det en chans idag med. Tack för en intressant tråd! ?

Så fina svar! ?
Jag är också rädd för att börja dricka efter en tid. Så har jag gjort innan. Försvunnit härifrån. Av skam. Druckit en period. Sen försökt igen.
Men nu tänker jag lite annorlunda. Den här gången har jag lite mer kraft, vilja, inre lugn. Jag har fått så bra hjälp med mitt inre av en terapeut. Det är det bästa, att gå i terapi, och boken ”tänka klart” gav mig så mycket strategier/kunskap.
När jag vacklar, är jag noga med att stanna upp. Backa, luta mig tillbaka i känslan, låta den vara där. Känslan vill säga mig något. Jag ska inte fly från den. Även om jag inte förstår den, behöver jag inte springa till närmsta exit. Som oftast varit alkohol. Den nödutgången leder ingenstans förutom ner i svart källare med ännu mer alkohol. Den dörren ska vi inte ta. Vi stannar kvar i ängslan, oron, tristessen, låter känna, slappnar av, tar inga beslut så länge det sker i panik. På så sätt sjunker vi inte ned i träsket av alkohol igen. Stannar kvar där vi är, tar snarare nästa steg uppåt, mot nästa delmål. Vart vill vi? Hur vill vi vara? Och varför? Så mitt tips är, stanna upp så som du gör nu och reflekterar! Lägg energin på något bra för dig. (Läsa ”Tänka klart” av Annie Grace) (en hobby) (träna) (meditation)...
Vi ska unna oss att må bra. Vi har rätt att känna allt vi känner. Vi behöver inte bli av med våra tentakler och känslor.

??‍♀️?

Jag lärde mig otroligt mycket av henne och hennes bok. Hon förklarar på ett sätt man förstår och ger en så mycket hopp om ett liv utan alkohol. Jag har läst den 2 ggr. Kan också rekommendera Alcohol Explained av William Porter. Tror du skulle gilla den om du gillade Tänka Klart. ?

Ska kolla den!
Gillade verkligen ”tänka klart”, kanske var det du Wasabi som tipsade mig om den också. Lånade den på biblioteket men ska beställa och läsa om.
??‍♀️?

Grå dag. En sån dag jag skulle köpt hem vin. Som om solen skulle spricka fram då? Eller för att sluta känna? Eller för att fnissa en stund? Just nu vet jag att jag behöver träna (hur ogärna jag än vill så är det just det jag behöver och ska!).
Så, ingen självömkan. På med träningskläderna och på tuffaste passet.
Här kommer jag!??‍♂️

(är inte alls så tuff som jag låter men jag försöker fake it til I make it!)
????‍♀️?

Och heja dig!
Grått här även idag. Men lätt och ljus på insidan, hoppas det lättat även för dig och så bra kämpat m träningen! ?

Idag tog jag steg 66! Uppför trapporna till nykterheten. Det finns visst oändligt många steg och för varje steg blir vi starkare och klokare.
??‍♀️?

Nåt djävulskt river i mig.
Får mig att hata, bråka, vilja dricka, ojjjjj vilket sug jag drabbades av under kvällen. Helt desperat, ville röka (jag röker inte), ville desperat ha något, tänk så nära att gå iväg och dricka. Dag 66! Vad händer??

Läs några favvokapitel i boken ”Tänka klart” så lägger det sig snart. Det är bara Alkoholdjävulen som bråkar med dig lite ? Låt den hållas lite på avstånd så kommer den till ro igen snart.

Jag hade lånat och lämnat tillbaka boken. Jag beställde den nu. Nödvändig att ha hemma. Överlevnadshandboken.
Alkoholdjävulen, är en riktig djävul. Lurar när man minst anar. Huu...
Tur jag har forumet!
Ni är ovärdeliga! ?

Jag ska läsa den MÅNGA gånger! Och lyssna på ”Skål! Ta mig fan” av Torbjörn Åberg MÅNGA gånger. Finns som ljudbok på Storytel.

Varje gång jag får en svacka - tillbaka till böckerna!

Fortsatt trevlig nykter helg önskar jag dig!

Tack för din tråd. Vilken kämpe du är!
Inspirerande att läsa.....
Jag är lite dålig på att skriva..men läser varje dag. Ska även skaffa boken "tänka klart"
Att få vara klar i huvet är en ynnest och att förlora kontrollen och värdigheten i ett vindrickande som går överstyr är så sorgligt. Det är en känsla som jag får mer och mer när jag tänker på mitt drickande - sorg.
Varför tog jag inte hand om mig själv bättre? Varför utsatte jag mig för förnedringen att dricka för mycket - det är ju lika förnedrande att dricka i ensamhet (jag drack måttligt med vänner...och för mkt i ensamhet....DET tyckte jag var kontroll!)

Ja vi kämpar här.. sorg över att ha druckit bort många år, försöker tänka att det är tur jag vaknade nu, och inte om ytterligare tio år, eller aldrig.
De senaste två dagarna har varit konstiga. Den där lyckan över nykterheten och allt annat smått i livet har inte infunnit sig. Kanske jag hade för höga förväntningar på dag 66. Nåt magiskt skulle ske!? Jag skulle äntligen bli fri? Så blev det bara platt? En insikt i sig. Nykterheten och lyckan är i nuet.
Väntar på boken (beställde från adlibris 79kr). I väntan ska jag unna mig att vänta. Avvakta. Backa. Luta mig tillbaka. Jag pratar mycket om att inte skena iväg i panik i känslor. Så nu gäller det att leva som jag lär och läser.
Jag tar det lugnt. Behöver återhämtning. Avslappning. God mat. En bra film/bok.
Ha en skön lördag!??‍♀️?