De första 50 dagarna är sköna att ha i ryggen ?
Du känns så självklar i din nykterhet och jag är helt övertygad om att du hittat ditt nya nyktra jag.

Tack för ditt väldigt berörande och nyttiga inlägg. Det fick mig att tänka lite extra och minnas mina anhöriga som också gått bort alldeles för tidigt i alkoholrelaterade sjukdomar.
Så fruktansvärt sorgligt och meningslöst att dricka bort sitt enda liv.

Ibland kan jag slås av tanken hur mitt liv sett ut om jag haft föräldrar som varit trygga och harmoniska. Som inte drack och där vi barn blev bekräftade och älskade. Där man visste och kände att ens föräldrar också älskade varandra.

Så idiotiska tankar egentligen men ändå vill jag pröva dessa och fundera på vilken typ av mamma jag skulle blivit då?

Varför jag tänker detta just ikväll beror nog på att jag såg Frida Hansdotter på SVT:s Mästarnas mästare och bilder från hennes uppväxt.
Där såg man just vilket engagemang som föräldrarna hade i henne och hennes syster.
Blir lite avundsjuk (men absolut inte missunnsam!) och hade så gärna velat växa upp i en sådan trygg omgivning själv...

Men nu babblade jag iväg alldeles för långt i din tråd, förlåt!?
Sov så gott Andrahalvlek, du ska vara stolt över dina 50 dagar?
Kram ?

Du är klok och fin Andrahalvlek! När jag läser ditt inlägg förstår jag det som att du har nått din botten genom din pappa. Jag har en liknande historia med min pappa med den stora skillnaden att han slutade dricka för 24 år sedan. Är i dag nykter, jobbar, tränar och är morfar till sina barnbarn. Någon pappa var han aldrig till mig men det räcker så.

Grattis till 50!

Kram!

Javelin

Ja stort grattis Andrahalvlek! Jag blir oerhört berörd av dina ord om din pappa och din egen kamp. Din målmedvetenhet styrker även mig och jag borde ta efter ditt driv att söka mer kunskap och bearbeta problemet på alla vis jag kan. Har samtidigt en förälder med lång historia av alkoholproblem och det blir än vidrigare dessa coronatider.. Knappast så det stoppar inköpsvändorna trots multipla riskgruppsfaktorer. Så jävla sorgligt bara att det aldrig upphör, jag kan inte göra mer. Känns som att man bara väntar på vad som kommer göra slut på det hela - alkoholen eller viruset? Men jag är trotsallt nykter och firar tre månader i helgen och det är ju alltid nåt dessa tider.

Det känns faktiskt som om min pappa nådde botten för oss båda. Om han finns någonstans omkring mig så gråter han av glädje och stolthet över mitt beslut ❤️

Och jag är så glad för din skull, och för dina barns skull, som fått en nykter pappa/morfar ❤️

Både du och jag vet hur illa det kan gå om man inte sätter stopp. Ändå tog det så lång tid för oss att fejsa sanningen.

Men nu har vi gjort det och nu finns det bara en väg framåt - mot fortsatt nykterhet! Vi vill inte sluta som våra föräldrar. Jag är dig hack i häl, två månader på skärtorsdag ?

Och vad det gäller din fortsatt sjuka förälder så kan du tyvärr inte göra så mycket. Beslutet att sluta dricka måste komma från individen själv.

Det du kan göra är att med viss regelbundenhet berätta för vb att du vill och kan hjälpa till den dagen vb faktiskt har bestämt sig för att sluta dricka.

Ibland kan det krävas att man berättar det gång på gång för att individen till slut faktiskt ska ta chansen att ta emot hjälp. Gäller speciellt tjuriga föräldrar ?

Som exempel på det kan jag nämna min mamma, som bodde ensam efter att min pappa dött. 30 mil från mig eftersom jag har flyttat från min barndomshemort. Och jag är ensambarn.

Inför hennes pension för några år sedan började jag bearbeta henne ”kan du inte flytta ner till oss” men det blev kalla handen och nej, nej, nej gång på gång.

Efter fem års ”bearbetande”, då jag regelbundet erbjöd mig att sköta allt praktiskt med flytten osv så hade jag nästan gett upp. Då sa hon plötsligt ”Jo, jag gör det. Jag flyttar ner till er.”

Fem månader senare fanns hon på plats i min hemstad, och hon bor numer fyra hyreshus från mig. I juni blir det fyra år sedan hon flyttade hit, och ingen av oss har ångrat det beslutet. Nu när hon är äldre och rejält skröplig är det så skönt att ha henne nära, för oss båda.

Varma kramar till dig Javelin ❤️

Hostat, snorat och ynkat mig igenom den här dagen. Jobbat cirka två timmar med de allra nödvändigaste. Samma sak imorgon. Sen blir det nog att jobba hemifrån resten av veckan.

Betalat räkningar också, både mina och dotterns. Ni som följt mig ett tag vet vilken vånda jag hade med årsredovisningen till överförmyndarnämnden för någon månad sedan. Nu har jag fyllt i alla summor för årets tre första månader i bokföringen! Och jag har alla fakturor och kvitton sparade redan. *klapp på axeln*

Att göra NU för att slippa jobbet senare tillhör kanske mitt nya nyktra liv ? Inte skjuta allt jobbigt framför mig utan ta tag i saker direkt. Jag vill tro att det är så faktiskt.

Jag ”firar” två månader som nykter på skärtorsdag och det känns stort! Två nyktra månader!

Grattis till alla dina dagar!

Som jag sagt tidigare ..du är så målmedveten...strongt??

En helt annan sak...å vill inte låta som en polis...kan du vara på ditt jobb när du är hostig och snorig?

Kram?

Li-Lo

Hej Andrahalvlek och alla ni andra.

De länkar som finns i ovan inlägg leder till såväl information som inspiration. Ren välvilja.

Med detta sagt är idén om att fylla på den listan vansklig. Vi får inte tillåta reklam och har ett ansvar för vad som publiceras här och det där med källkritik är en ständig diskussion. Historiskt har vi tagit bort flertalet länkar då de leder till osäkra källor eller till plattformar som på något sätt leder till reklam, försäljning eller hotar anonymiteten.

Era erfarenheter och berättelser är era att berätta och ni ÄR experterna. Ni gör detta forum och ni har varit livlinan och den uppmuntran som förändrat liv.

Så tack för din generositet och vi lämnar listan som den är just nu och är tacksamma om ni trycker på "anmäl-knappen" om ni stöter på länkar som möjligen kan leda till reklam, röja identitet eller av andra skäl är svåra för oss att ha publicerade.

Vänligen Li-Lo
Alkoholhjälpen

Andrahalvlek för att du påminner mig om hur det en gång var för mig ! Jag behöver läsa/höra sånt så jag inte glömmer....
Kram !!!

Vi behöver alla påminnas då och då. Det mänskliga psyket funkar så, allt som är svinjobbigt glöms bort snabbt. Annars hade få kvinnor fött mer än ett barn ?

Li-Lo

Tack för din förståelse, och du har helt rätt. Hur ska en veta!? Vi arbetar mer med riktlinjer mer än förbud vilket lett till att vi ibland låter länkar vara kvar, för att de är just hjälpsamma. Det här är sannerligen ett levande och dynamiskt forum. Vi vill behålla det så trots vårt ansvar för vad som publiceras och med hänsyn till anonymitet. Därav att vi ibland går in och redigerar eller "pekar" lite.

Blir så glad att du och alla andra användare finns och gör detta till vad det är. Omtanke, förståelse och så mycket klokskap.

Varma hälsningar igen
Li-Lo
Alkoholhjälpen

Jag hostar vidare och kraxar som en kråka. Har jobbat hemifrån cirka 3 tim idag, men bara gjort det allra nödvändigaste.

Idag har jag funderat en del över min impulsivitet. Som jag trodde var en del av min missbrukspersonlighet. Jag tänker sällan efter utan kastar mig in i saker. Hur svårt kan det vara? Det har jag aldrig provat - klart jag klarar av det!

Jag snackar inte om farliga saker, det är jag för feg för. Känner mig med åren mer och mer ”dödlig” - vågar knappt ställa mig på en stol längre ?

Men i jobbet tex, klart jag fixar det. Jag bangar aldrig på jobbsaker. Säg vad jag ska göra så gör jag det - nu direkt.

Samma sak om jag ska handla något. Om jag ska köpa en ny soffa kollar jag vad jag kan få för pengarna, väger för och emot, och bestämmer mig. Det går på nolltid. Sen vill jag helst ta soffan med mig ut från affären direkt.

Under 24 år då jag bodde ihop med barnens pappa så var han min naturliga broms. Jag gasade - och han bromsade. Slitsamt i längden dock. Men sen hösten 2013 bor jag själv, och bestämmer själv.

Igår fick jag för mig att det hade varit roligt med akvarium. Hade det i barndomen och älskade det. Inom bara några timmar hade jag pluggat på om akvarium, surfat på Blocket och var beredd att lägga ett bud på ett akvarium 20 mil bort.

Men jag hejdade mig och tänkte ”jag sover på saken”. Och idag är jag inte alls lika sugen på att skaffa akvarium längre.

Hösten 2014 skaffade jag mig till och med en hund på det sättet. Barnens pappa ville inte ha hund, det ville jag. Men efter separationen bestämde jag själv - en hund ville jag ha.

Så hem till mig flyttade en sjuårig omplaceringshund. Jag hade aldrig haft hund tidigare, var inte alls beredd på ansvaret.

Vi två var en match in heaven ❤️ Jag ångrar inte en enda dag av de vi fick ihop under fyra år. Men det var ett enormt stort ansvar, som jag absolut inte hade tänkt igenom ordentligt. Ett ansvar som jag förstås tog fullt ut!

Fick tyvärr avliva min älskade hund i augusti 2018 pga tumör i munnen. Och det har inte blivit någon ny hund sen dess. Lite klokare blev jag nog. Väntar med nästa hund tills jag går i pension om cirka 20 år ?

Blir så trött på mig själv ibland. De flesta impulsiva beslut tar jag faktiskt nykter - så det kan inte vara alkoholen som spökar egentligen.

Jag måste bli duktigare på att alltid ”sova på saken”.

Idag är jag nykter, och imorgon och inom överskådlig framtid.

Kraxar vidare. Jobbat hemifrån några timmar. Inte varit utomhus, inte cyklat sen i lördags. På tv är det bara corona, corona, corona. Det känns som ett vakuum, det finns ingen framtid att förhålla sig till i hyfsad närtid? Hur ska man kunna planera då?

Ja, jag får göra så gott jag kan. Det blir ju en sommar ändå, och tidningen ska väl komma ut på ett eller annat sätt så vikarier måste vi ju ha. Samtidigt blöder vi enormt ekonomiskt, så kan jag dra ner på bemanningen lite är det verkligen önskvärt.

Mina chefer är fullt upptagna med att hantera nuet, släcka bränder typ, så de har varken tid eller motivation att bollplanka med mig.

Att jag dessutom blivit genomförkyld och bara orkar göra det allra nödvändigaste hemifrån gör ju inte saken bättre.

Ingen bra dag. Jag har tröstätit all choklad jag hade hemma. Sista glassen tar jag strax. Nu vill jag bli frisk så att jag kan cykla istället för att äta choklad. Det hade jag behövt nu.

Kom just på att det här hemmasittandet gör att jag inte lyssnat så mycket på poddar heller, för det gör jag alltid ”på väg” någonstans. Inte bra.

Ingen bra dag. Men jag är nykter - och det är allra viktigast!