Behöver all hjälp jag kan få

903 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Andrahalvlek
Tack Soffi ❤️

Det är verkligen bra att skriva här på forumet dagligen. Man tvingas sätta ord på vad man tycker, tänker och känner. Man sätter ord på det diffusa så att det blir mer tydligt.

Andrahalvlek
Märklig känsla

Tänk att jag en dag kan berätta för barnbarn eller barnbarnsbarn att jag blev nykter samma vår som coronaviruset härjade som värst över hela världen.

Tänk att vi just nu ingår i ett stort historiskt skeende. Det kommer alltid finnas ett ”före” och ”efter” corona. Även om fler och fler säger covid-19 sen någon vecka tillbaka.

Positivt är att det har tagits fram ett snabbtest - som jag hoppas blir godkänt och använt brett snart.

På ett äldreboende i Stockholm har det tagits blodprov på all personal. Två hade aktivt virus och skickades hem direkt. Fyra hade antikroppar och hade läkt ut viruset. Ingen av dem hade haft några symtom. Och sen blir en del så himla dåliga 😔

Javelin
Du har så rätt Andrahalvlek,

Du har så rätt Andrahalvlek, före, efter och nu mitt under rasande Corona... nyktra och närvarande. Jag undrar verkligen hur jag hade känt om jag fortfarande drack. Om jag hade blivit ännu mer stressad av alla nyheter eller bara slagit ifrån mig allt. Förmodligen både och i omgångar.. Det som är säkert är att jag hade legitimerat mitt drickande med att nu är det ok att dricka mer, eftersom det pågår en kris i världen. Dessa ursäkter... Jag hade säkert läst högt ur nån artikel i tidningen där de beskriver den ökade alkoholmängden och placerat mig bekvämt i det facket en stund. Det hade känts mer ok för just stunden men innerst inne hade jag ändå vetat att det var åt skogen redan innan.

Så himla läskigt med detta virus. Har familjemedlemmar som tillhör riskgrupper och man vill ju bara fly härifrån tills det är över. Ändå ska tillvaron fungera normalt. Det blir ännu märkligare när man som nynykter inte hittat det nya "normala" i tillvaron. Det kommer ta tid, säkert år innan man riktigt landar men med det sagt så är det också ok att känna sig vilse dessa tider. Om inte gemeneman klarar att hantera krisen utan alkohol, så gör vi ju faktiskt ett dubbelt så starkt jobb att lotsa oss genom detta nyktra. Mitt djupaste tack att du hjälper mig och många andra att hantera denna tid i kris. Vi kommer nog känna oss oövervinnerliga när lugnet väl lägger sig i framtiden..😊

Ångestgubben
Grattis Andrahalvlek

Får uppmärksamma din prestation där du passerat två hela månader i skenet av nykterheten!

Kram på dig!

Andrahalvlek
Tack Ångestgubben ❤️

I söndags var det 8 veckor, imorgon 60 dagar, och på torsdag blir det 2 månader!

Man kan inte fira nykterheten för mycket liksom 🤪

Andrahalvlek
Håller med Javelin ❤️

Är så glad att jag har kommit dithän att min nykterhet känns hyfsat stabil. Så stabil att inte ens ett virus kan rucka på den 👍🏻💪🏻👏🏻

Värsta chocken och oron har dock lagt sig för min del. Största huvudbryderiet för mig nu är hur man ska hitta en bra vardag i allt detta. Och hur sjutton jag ska göra med sommarplaneringen här på jobbet känns också lite meckigt.

Men jag förstår att du som har anhöriga som tillhör riskgrupperna är otroligt orolig 😢 Å andra sidan vet vi ingenting om framtiden, så det bästa just nu är att utgå från att de slipper bli smittade.

Andrahalvlek
Dag 59

En mil på cykel blev det ikväll också. Kom iväg lite tidigare, så jag fick njuta lite mer av solen ☀️

Det här blev pass 2/12 i april. Målsättningen är tolv träningspass per månad. Jag har ju varit sjuk så månaden började inte så bra, men det tar jag igen nu i påskhelgen.

Prioriterar cykling framför gymträning och squash just nu. Lättare att hålla avstånd till andra då. Plus att det är så underbart skönt ute just nu ❤️

Jag måste börja tänka mer på kost och träning nu. Under dessa två nyktra månader har jag typ inte haft några begränsningar alls vad det gäller mat, godis/snacks. Det har jag ”varit värd”. Känns det igen?

Så jag har inte som så många andra gått ner i vikt sen jag slutade dricka - tvärtom. Men nu får det vara slut på svullandet!

Mindre portioner - frukost, lunch, middag, ett-två mellanmål, inget godis/snacks, och cykla minst tre gånger per vecka. Så får det bli.

Egentligen känner jag mig helt chill med detta, men jag vill sätta stopp innan vikten skenar. Och jag vill inte ersätta ett missbruk med ett annat.

En sak i taget. Viktigast först - vara nykter!

Ångestgubben
Svullen

Känns igen det där med Svullo!
Jag har också " spårat ur " gällande att ha något truten hela tiden. Har väl gått upp ett par hekto kanske 😏
Jag har tack och lov inte lätt för att gå upp i vikt.
Men känner att airbagen har fått lite tendens av likna en Barbapappa.

Är också ganska lugn i båten gällande att överdriva det hela med att svulla..

Ha en skön och avkopplande kväll

Andrahalvlek
Just det!

Några hekto är det värt! Några kilo också faktiskt - hälsovinsten som nykterheten ger är nog större 😊

Adde
Ähum.....

jag ska inte tala om hur mycket jag gick upp första nyktra halvåret :-))) Men....hellre fet än full :-))

Andrahalvlek
Håller med Adde!

”Hellre fet än full” 😂 Bra mantra!

Andrahalvlek
Dag 60

Ikväll blev det ingen cykelrunda - idag blev det körsång live på Facebook. Det är alltid lika roligt att sjunga 😊

Jag saknar dock min IRL-kör massor! Tre saker kan inte live-kören bidra med:

1) Den kollektiva känslan ”där satt den” när man har sjungit igenom en låt från början till slut.

2) Den innerliga känslan inombords över att man faktiskt är delaktig i något som låter så underbart vackert ❤️❤️❤️

3) Glädjen över att varje vecka återse sina körkompisar och förenas i ett gemensamt intresse.

Men körsång live på fejjan är ändå bättre än ingenting!

Idag har jag tackat av en medarbetare. Han har vikarierat hos oss i flera år. Allra första gången som vi träffades gjorde han praktik hos oss när han gick på gymnasiet. Nu är han 27 år och drar vidare till Stockholm på vikariat.

Det allra bästa med mitt jobb är faktiskt att lära känna nya, unga talangfulla medarbetare och bidra till att de får en schysst start i yrkeslivet. Att se dem växa och utvecklas är magiskt.

Varje dag anstränger jag mig för att bygga vidare på vår relation, som startar från första kontakten och sen tar den typ aldrig slut. I resten av sitt yrkesliv ska de minnas både mig och vår arbetsplats med glädje och tacksamhet.

Pust. Det är bannemej ingen lätt målsättning att ha med sig till jobbet varje dag 😂 Men det är inte jobbigt alls - jag gillar att bonda. Jag gillar att både kallprata och prata på djupet. Jag samlar på relationer ❤️ Alla sorters relationer.

Inte mycket om nykterhet i det här inlägget. Det är tydligt att nykterheten blir mer och mer självklar i mitt liv och att andra saker då får ta mer plats.

Åh, vad jag längtar efter påskledigheten nu. Bara en arbetsdag kvar. Sen är jag ledig i fyra dagar. Ska få träffa båda mina döttrar i helgen ❤️❤️❤️

Vi ska vara ute mycket, grilla och mysa, promenera både med min mamma och ute i skogen. Jag ska cykla varenda dag och jag ska inte tänka på jobbet en enda minut.

Se klart
Härligt!

Åh vilket fint inlägg, kraft och energi till både livet och arbetet, och skapandet- som i kören.
Håller med dig om att det är fantastiskt att vinka av medarbetare som man följt genom viktiga år. Det gör iaf att mitt jobb känns extra betydelsefullt. Låter som du har, och tar, en viktig roll och ansvar.
Låter också som du kommer att ha en ljuvlig helg! Snart där. 🤗

Andrahalvlek
Kvällens citat

Läser två kapitel i boken ”Tänka klart” varje kväll. Snart klar med andra läsningen, och då börjar jag om igen.

Två citat från kvällens läsning:

”Måttfullhet är ett farligt spel. Det är som att säga att man vill hoppa litegrann ur ett flygplan eller bara förlora aningen av sin oskuld.”

”Alla alkoholister inledde med en drink. Den enda skillnaden mellan alkoholkonsumenter som upplever att de har kontroll och de som erkänner att de inte har det beror på vilket stadium sjukdomen har äntrat.”

Soffi
Smittsam

Fantastisk glädje och energi i ditt inlägg! Den låter jag mig gärna smittas av trots smittskyddstider :-).
Tar också med mig dina tänkvärda citat.

GRATTIS till dina 60 dagar!

Andrahalvlek
Tack Soffi ❤️

Positiva baciller vill vi verkligen smittas massor av 😍

Andrahalvlek
”Så som jag minns det”

Persbrandts biografi är verkligen jättebra! Fy fan vilket destruktivt liv han har levt 😢 Lyssnat på 10 timmar nu och 4 återstår.

Nu snart får Micke sin diagnos bipolär - som krävde medicinering innan han kunde bli nykter och drogfri.

Att han läser den själv gör boken ännu bättre. Språket är så lättsamt. Det är som om han bara sitter timme efter timme och berättar om sitt liv vid en lägereld typ.

Samtidigt förstår jag att författaren Carl-Johan Vallgren har lagt ner ett hästjobb för att få språket så lättsamt, rensa bort alla upprepningar och ologiska tankevurpor, samt skapa dramaturgin och kronologin.

Då och då hoppar Micke i tiden med små inpass, men för det mesta berättar han rakt upp och ner från barndom till nutid.

Andrahalvlek
Påskledig

Min påskledighet inleds NU! Sitter på bussen hem. Vi är alla på jobbet rejält slitna efter dessa veckor med coronanyheter.

Jag hoppas innerligt att vi alla får en riktigt lugn påskledighet, som lugnet efter stormen typ. Sannolikt är det lugnet innan stormen också. Endast 39 konstaterade fall i vårt län hittills, så kurvan är på väg uppåt i blygsam fart fortfarande.

Men det är samtidigt glest utomhus, på bussar och tåg, i affärer, på uteserveringar, så vi behöver ju inte få flera hundra fall.

Torn
Coronafall

Härligt med påskledighet!🐤🐤 Endast 39 fall i hela Blekinge, då förstår jag varför du inte var orolig när du var sjuk. Här i Västra Götaland börjar det öka på ganska rejält, men är ju inget jämfört med Stockholm ännu så länge. Bara att hålla tummarna att det inte eskalerar, så sjukvården inte klarar av det.🙁 Så typiskt att den här pandemin skulle slå till samma år som man beslutat sig för att bli nykter.

Ha det bra!

Kram

Andrahalvlek
2 månader

Den 9/2 var dag 1 så idag har jag varit nykter i 2 månader. Känns helt otroligt häftigt! Eller mäktigt snarare. Som ett mirakel snudd på. Ni märker hur exalterad jag är 😂

Så här länge i sträck har jag endast varit nykter vid fyra tillfällen sen jag började dricka i 14-årsåldern. Då jag var gravid (97, 99) och då jag var sjukskriven för utmattningsdepression (07, 18). Fyra gånger på drygt 35 år.

Jag har aldrig tidigare lyckats ha en vit månad tex, men jag har inte heller gjort några seriösa försök. Jag har tänkt ibland efter jul och sommar att ”jag borde ha en vit månad”.

Borde? Det är mycket man borde. Det ordet är lika meningslöst i nykterhetssammanhang som måste. Man varken borde eller måste sluta dricka. Ingenting tvingar dig.

Det håller inte i längden om du känner dig tvingad. Du måste verkligen vilja själv och bestämma dig för att sluta dricka.

Eller rättare sagt - du måste komma till den punkten då du inte vill dricka mer. Lika lite som du vill dricka bensin. (Lånat av Annie Grace 🤗)

Nu siktar jag mot 9/5 ⭐️⭐️⭐️

Charlie70
Hurraaa!

Hurra för dig Andrahalvlek och grattis! Du har all anledning att vara exalterad och framförallt stolt!
Kram!

Andrahalvlek
Tack Charlie70 ❤️

Det känns verkligen magiskt 😍

Torn
Grattis!

Stort grattis, grymt bra jobbat! 🎈🎉

Andrahalvlek
Tack Torn!

❤️

Se klart
Bra kämpat och grattis!

Verkligen bra gjort. Konsekvent och målmedveten! Heja, kram till dig!

Andrahalvlek
Tack Se Klart!

❤️

Andrahalvlek
Hur gjorde jag?

Ni som är nya här på forumet undrar kanske hur jag gjorde för att bli nykter.

Ni kan förvisso läsa hela min långa tråd, men här kommer sju punkter på viktiga saker som jag har gjort för att bli nykter - och förbli nykter. Aldrig släppa garden!

Jag har gjort följande:

1) Läst och skrivit MYCKET dagligen här på forumet. Några timmar varje dag totalt fördelat över dagen - från morgon till kväll.

2) Lyssnat på Alkispodden, Missbrukspodden och ljudböcker med vittnesmål tex ”Så som jag minns det” av Mikael Persbrandt.

3) Lyssnat på boken ”Skål! Ta mig fan” av Torbjörn Åberg (Storytel). Först en gång helt och hållet. Nu lyssnar jag 30 min varje kväll innan jag ska somna och sätter då timer. Det tänker jag fortsätta med - börja om från början igen när boken är slut bara. Hjärntvätt kräver repetition!

4) Läst boken ”Tänka klart” av Annie Grace (adlibris). Två kapitel varje kväll - om och om igen. Snart läst klart den för andra gången - då börjar jag om igen. (Ska beställa några nya böcker snart för variationens skull.)

5) Tittat på yotube-inslag om ”alkohol och hjärnan”, plus alla vittnesmål hos Malou, Skavlan osv. Mata, mata, mata skallen med kunskap och aha-upplevelser.

6) Bestämt mig för att sluta dricka med HELA hjärnan. Låter inte begäret efter alkohol få plats någonstans i min hjärna.

7) Accepterat fullt ut att jag inte vill ta det första glaset. Att avstå helt är tusen gånger lättare än att dricka ”lite”.

Kan jag - så kan ni!

Hoppfull Påsk allihop!

Andrahalvlek
Påskmys med familjen

Vi firar alla högtider och födelsedagar ihop - jag, barnen och ex-sambon. Så också påsk förstås. Så det blir påskmys ihop både idag och imorgon.

Äldsta dottern är SÅ duktig på att laga både mat och baka. Nu är jag proppmätt minst sagt.

Inte heller idag behövde jag berätta om min nykterhet. Att köra bil hem gör att man slipper det.

Det var inte heller läge direkt när fyra personer i ett sällskap av sju dricker öl och whisky i så pass stora mängder att ”sorlet” bara blir högre och högre efterhand.

Jag och äldsta dottern, som är nykterist och aldrig har druckit alkohol, drack citronvatten. Yngsta dottern drack cola, som vanligt. Hon är tyvärr solklart colaberoende 😫

Innan jag åkte hem korrekturläste jag en 10-sidig uppsats som dottern har skrivit. Den handlade om en amerikansk behandlingsmetod mot drogmissbruk. (Minns inte namnet nu.)

Det var i alla fall en metod som sker individuellt mellan terapeut och klient - och som syftar till att klienten ska fokusera på andra saker i sitt liv och göra förändringar där.

Utveckla nya eller nygamla intressen, hitta ett inspirerande jobb, hitta nytt drogfritt umgänge och så vidare, med handfast hjälp av terapeuten. Behandlingen pågår under ett år på hemmaorten.

Man träffas två gånger per vecka första halvåret och sen en gång per vecka det andra halvåret. Det som är speciellt med metoden är också att den ska påbörjas inom 24 tim från klientens första kontakt. Man ska börja när motivationen hos klienten är hög.

Som komplement har man ett belöningssystem som ger poäng. Urintest tas varje vecka och klienten får poäng för varje positivt test. Fem positiva test i rad ger extra mycket poäng, ett negativt test nollställer poängen, men ytterligare fem positiva test i rad kan göra att man får alla poäng tillbaka och så vidare.

Poängen motsvarar pengar, och klienten får berätta för terapeuten vad hen vill göra för pengarna, allt eftersom de ökar i mängd.

Detta belöningssystem i kombination med den andra behandlingen har gett otroligt bra resultat. Förvånande bra resultat. Belöningssystemet håller klienten lojal till behandlingen tills mer livgivande vinster ger sig tillkänna.

Det kändes lite märkligt att sitta sida vid sida med dottern och diskutera drogbehandling. En typ av drogbehandling som är bevisat effektiv även för alkoholism. Alkohol är ju också en drog.

Dottern utbildar sig till psykolog och anledningen till att hon skriver en uppsats om missbruk är att hon så ofta fått höra ”om klienten både har missbruk och en psykisk diagnos så ska missbruket behandlas först”. Och sen får de inte veta mer om hur missbruket ska behandlas.

Jag förstår inte varför man inte behandlar båda delar samtidigt, samsjukligheten är ju enorm. Och missbrukare som har psykisk diagnos hamnar ofta mellan stolarna.

Missbruksvården vill inte befatta sig med den psykiska diagnosen, och psykiatrin vill inte befatta sig med missbruket. Mycket märkligt hanterande. Och väldigt ineffektivt.

Jag ser fram emot att jag i lugn och ro kan få prata med äldsta dottern om mitt problemdrickande och att jag har valt att bli nykter. Hon kommer att bli så otroligt glad.

Det känns inte ett dugg märkligt för mig att dricka citronvatten medan de andra dricker öl och whisky. Jag är van att köra hem därifrån.

Ibland sover jag över, för att kunna dricka vin, men det behöver jag inte göra mer. Jag kan alltid köra hem och sova i min egen säng.

Soffi
Mycket intressant!

Först GRATTIS till att ha passerat 2 månader!
Du har hittat din strategi, en bra strategi som fungerar :-).

Den där behandlingsmetoden som din dotter skriver om låter mycket intressant för att den "syftar till att klienten ska fokusera på andra saker i sitt liv och göra förändringar där."
Har finns nog en av mina nycklar...
Och det där med att psykologer inte får lära sig om behandling av missbruk var också intressant. Det förklarar mycket som jag har mött... Alkohol är verkligen en "het potatis" som de inte vill röra vid.
Men det är ju verkligen så konstigt! För samsjukligheten är ju som sagt hög.

Önskar dig en fortsatt mysig påsk!

Andrahalvlek
Tack Soffi ❤️

Ja, visst är det märkligt? Tror inte att det finns någon psykisk diagnos där inte alkohol eller andra droger är inblandat på något sätt, så kallad ”självmedicinering”.

Depression till exempel kan ju nästan helt och hållet bero på just alkoholism, eftersom alkoholen fördärvar hjärnans kemi.

Som i min pappas fall till exempel, som hade depressioner som kom i skov under hela hans vuxna liv.

Jag har också återkommande depressioner. Fick senast för två år sedan diagnosen ”kronisk depression”, vilket fick mig att hicka till av skräck.

Jag har fått SSRI och samtalsterapi i flera år. Men frågor om alkohol har jag typ aldrig fått mer än enstaka gånger, och då har jag alltid ljugit. ”Så farligt är det inte.”

Först nu när jag har lärt mig om alkoholens påverkan på hjärnans kemi så har jag förstått sambandet. Först nu alltså.

För att citera Annie Grace i boken ”Tänka klart”: ”Alkohol förändrar din hjärna fysiskt för att avlägsna din förmåga att uppskatta normala saker.”

Dessutom gör alkoholen att vi skjuter upp saker, gör bort oss, skadar oss och våra närstående, och baksmällan stjäl flera år av vår livstid. Det vore nästan konstigare om man inte vore deprimerad under de förutsättningarna!

Så mycket onödig misär bara för att psykiatrin och missbruksvården inte kan samköra behandlingarna 😔

Folk blir intagna på behandlingshem och tar livet av sig för att inte depressionen behandlas samtidigt. Bortkastade pengar, och bortkastade liv 😢

Sidor