Att få det förklarat på det viset, och vetkligen tankeväckande.
Tack för att du delar med dig. Känner så igen detta med att vara vid nästa glas innan jag druckit ur. Och att vara nervös över att det inte skulle räcka. Den tanken går igen från åratal tillbaka, även när jag inte drack varken ofta eller mycket. Men hjärnan ville i princip alltid ha mer.
Nu har min hjärna trubbats av åt andra hållet, vill inte ha något alls.
Jag gör mitt bästa för att det ska fortsätta så.
Godnatt och tack!

Mot slutet var jag glad om det första glaset gjorde mig lite chill åtminstone - efter det var det bara fullt ös ända in i minnesluckan. Läskigt.

Därför tänker jag inte ta det första glaset igen. Punkt.

Tänker att det är som med godis. Låter man bli att äta helt är det lättare att avstå. Har man tagit lite är det kört - då äter man upp allt.

Men godis är ofarligt i sammanhanget - alkohol däremot är döden i förlängningen.

Tack för att du delar med dig av vad du lär dig. Kunskap är makt.

Det är alltid skönt att inte känna sig ensam i sitt beteende och sina tankar. Så tack Se klart och Andrahalvlek! Är nyfiken på vad ni egentligen heter, men vi är ju anonyma av en anledning.

Sov jättedåligt inatt. Drömde mardrömmar och vaknade flera gånger. Vet inte varför... men har druckit kaffe och läst ett kapitel i boken. Har börjat ha det som en morgonrutin nu, tror att det är bra. Få det inpräntat i huvudet: Alkohol är gift och jag vill inte förgifta mig själv idag.

Ha en skön onsdag allihopa!

Grattis till 14 dagar!

Bra morgonrutin du har skaffat dig ? Själv läser jag två kapitel varje kväll. Läst två gånger snart - då blir det en tredje gång! Boken ”Tänka klart” ska bli sönderläst ?

Jag har känt mig rätt nere idag, och igår också. Vet inte riktigt varför och det behöver väl inte finnas någon speciell anledning. Saknar min familj och mina vänner i Sverige. Jag har inga nära vänner här. Det är på exakt den här känslan jag brukar dricka. Nedstämd, ledsen och ensam. Alkohol är en quick fix och en flykt från stunden. Efter ett tag så har vi inget begär efter alkohol, utan det vi begär är just en flykt från vårt nuvarande tillstånd. Det begäret kommer nog alltid finnas där till och från... men det finns hälsosammare sätt att deala med det typ träning, promenad, yoga, skriva och prata om det osv. Jag är sååååå dålig på att prata om känslor.

En av de jobbigaste delarna med att vara nykter är att man måste landa i sina känslor. Man kan inte fly från dem och det kan kännas väldigt obekvämt och läskigt eftersom man har druckit vid minsta antydan av en negativ känsla. Nu är det bara "jaha, nu är jag ledsen och det finns ingenting jag kan göra åt det". Det är väl bra och en del av livet men jag kan inte säga att jag njuter av det.

Lite tankar bara...

Hej Wasabi! Har läst igenom din/dina trådar och ser att du har haft det väldigt tufft. Det där med att du mår så extremt illa efter att du har druckit måste ju vara att kroppen skriker: Nej,jag vill inte ha alkohol! Nu är det bara halva hjärnan kvar att övertyga, och du har kommit på god väg. Du är ju såpass ung också och har hela livet framför dig, så jag säger bara, hold on! Livet utan alkohol är inte bara en dans på rosor, men det är 100 gånger bättre än när alkoholen har greppet över en.

Grattis till 16 dagar!?

Kämpa på, det är så mycket värt det! ❤️

Känslor är bara känslor, och de går över. Är man ledsen och arg är det inte mycket att njuta av, men det är bra att verkligen tillåta sig att vara ledsen och arg. Det lättar på trycket.

Att låta gråten komma är bättre än att hålla igen till varje pris, för då vänds ledsenheten inåt istället. Leva ut sin ilska är bättre än att knyta näven i fickan. Visst kan det kännas ovant - men allt man tränar på blir man bättre på.

Någonstans läste jag att man ska låta alla tankar och känslor komma till en, begrunda dem en stund, och sedan mentalt låta dem glida vidare. Som små molntussar på en blå himmel som då och då döljer solen.

Efter regn kommer alltid solsken ☀️

Tror utan att veta att precis alla som skriver här, dricker på känslor, för att förhöja livet såklart men också för att slippa känna.
Ibland tror jag vi dricker oss till en väldigt överdriven rädsla för känslor. Vi blir rädda för att ev bli ledsna, sorgsna, (man känner det kanske komma) och då går det snabbt att liksom täppa till med ett glas, eller tre.
Jag har lärt mig lite under mina nyktra dagar, att de jobbiga känslorna är mindre jobbiga än vad jag befarade. Jag har ordnat upp grejer som jag bävat för länge, när jag tog en sak i taget blev det enklare.
Du skriver om din rädsla för var du kommer att vara om 10-15 år, och den är reell. Och ett av de viktigare skälen för mig att sluta. Så även om vi är i olika åldrar så är det ju samma problem. Ett beteende som accelererat. Mina första månader har också lärt mig att tiden jobbar för oss. Utveckling sker, bara genom att de nyktra dagarna går, kan vara en liten trygghet när allt känns krångligt. Jag hejar på dig, massor. Kram.

Är fortfarande nykter bara så att alla vet ☺️

Tack hörni. Ja, känslor är känslor och det är okej att vara ledsen och arg och nedstämd. Måste bara få in det i skallen och att alkohol absolut inte skulle hjälpa när jag känner så, snarare tvärtom. Jag har haft några dagar av sug och igår var det riktigt jobbigt och jag måste erkänna att om jag hade haft vin eller öl hemma så hade jag nog druckit... THANK GOD I DIDN’T HAVE ANY! Det är läskigt när man börjar romantisera skiten igen. Svårt att bryta när man är mitt i ett sug, men ibland får man bara härda ut och sen är man glad näst morgon att man inte drack.

Att härda ut känslor och sug är inte lätt alla gånger, kan rent av kännas otäckt. Men du har ju knäckt koden, känslor får finnas - tills de går över, det funkar inte att dränka dem i alkohol. Därför ska men inte heller ha alkohol hemma - så bra att du visste det!

Hejja dig!

Precis Soffi, det bästa är ju att inte ha något hemma. Det kan vara lite svårt när ens partner dricker och jag vill inte ställa en massa krav på honom. Igår köpte han ett 6pack av Twisted Teas - inte min favoritdryck direkt och jag vet att jag bara skulle bli frustrerad av mängden och även besviken på mig själv om jag drack så det var inte svårt att avstå. Drack mineralvatten istället. Känns bra idag.

Jag lyssnade på Recovery Elevator (en podcast jag rekommenderar, men den är på engelska) igår och han som håller i den sa något bra. I början av nykterhet så får man så mycket fritid man inte vet vad man ska göra med. Men man har också knappt några hobbies eller intressen utanför alkoholen. Det kan kännas jobbigt och man kan bli frustrerad och uttråkad och försöka hitta saker att göra hela tiden. Men det är okej att inte ha något i början, att bara få vara nykter utan en massa krav om att hitta sin livsuppgift eller vem man egentligen är. Han sa att i början ska man fokusera på att komma in i en så kallad flow state - där hjärnan får vila och man inte tänker på något. Finns en massa olika sätt typ träning, promenad, måla, skriva, handarbete osv. Men det behöver inte alltid vara kreativt heller utan kan vara något så enkelt som att diska eller städa. En kort period där hjärnan får vila helt enkelt och inte tänka på alkohol. Kändes skönt att han sa det. Att inte behöva känna press och panik över vem jag är och vad jag ska göra resten av mitt liv. Att bara få vara nykter.

Jag tycker att det är en rätt tidskrävande hobby att bli och förbli nykter faktiskt ? Men en bra hobby!

Jag kommer att tagga ner så småningom. Jag är så all-in i allt jag gör - även när det gäller att bli nykter tydligen.

Min uthållighet brukar det vara sämre med dock. Därför jobbar jag mycket på att skapa nya sundare vanor, så att de sätter sig i ryggmärgen litegrann.

Klart att man ska jobba på nykterheten, och det gör jag också varje dag. Men det är skönt att ha stunder där man inte tänker på alkohol även om det är med avsmak. Iofs är det viktigt i början att se mönster och tankar och triggers för annars är det så jäkla lätt att falla tillbaka och romantisera alkoholen igen. Jag har gjort det ett par ggr och så glad att jag inte hade någon alkohol tillgänglig. Som Se Klart sa i något inlägg att det blir lättare bara man låter de nyktra dagarna gå. Det blir lättare med tiden.

Min man köpte alkohol till sig själv igår, jag hade ingen aning. Han dricker själv ibland för att vill inte ”fresta” mig eller vad man ska kalla det. Jag uppskattar det i alla fall. Men han hängde nere i källaren när jag gick och la mig och kom inte upp fören klockan 3 och var sjukt full! Det var rätt äckligt ärligt talat. Idag mår han skit - såklart. Jag sa still honom: ”thank you for the sober fuel”. Översättning är typ ”tack för mer bevis på att jag vill vara nykter” Såklart jag inte dricker idag. Jävla gift det är.

Hoppas du lät honom ynka i sin ensamhet ?

Vi kanske blir som en del dryga ex-rökare kan bli, som hatar röklukt och skriker ”usch och fy” om en rökare kommer i närheten ?

Du som är ledig, om än ofrivilligt, har all tid i världen att chilla och ta det lugnt och ta den här resan i maklig takt. Hellre rätt än snabbt!

Jag jobbar ju heltid så jag får ta alla tillgängliga pauser och ägna en stor del av kvällar och helger åt det här nykterhetsarbetet.

Och det gör jag så gärna! All-in som sagt. Eller som jag också brukar säga: Jag gör ingenting halvdant.

Men idag började jag faktiskt lyssna på lite feelgood på Storytel. Efter snart tio nyktra veckor behöver jag nog inte impregnera mig med nyktra argument flera timmar varje dag.

Jag förstår vad du menar men så känner jag inte. Jag hatar alkohol och vad det gör med människor. Det är en extremt beroendeframkallande drog och jag vet hur känns att vilja ha mer när man väl har börjat. Alla har sin egen resa så jag ser mer på honom som ett bevis på mig egen nykterhet men det är inte ”gott åt honom”. Så skulle i alla fall inte jag vilja att han tänkte om mig när jag hade tagit ett återfall även om han absolut inte är på samma nivå som mig. Han är min man och jag älskar honom. Hoppas att det här ger honom lite insikt i vad det är för skit han dricker. Jag ser det som att alla faller tillslut i alkoholen om än väldigt långsamt för många men snabbt för andra - som oss.

Vad för feelgood ska du lyssna på? Jag läser ”Den som haver barnen kär” av Viktoria Höglund. Den är helt okej men språket kunde vara bättre.

Men om han nu måste dricka i samma hus som du, även om det sker i källaren, så kan han vara rejält bakis.

Jag tror också att de allra flesta som dricker alkohol så sakteliga glider mot det allt mer destruktiva missbruket.

Det är ytterst få som kan säga ärligt ”jag kan dricka eller låta bli, det kvittar”.

Just nu lyssnar jag på Marianne Cedervalls femte bok om Anki och Tryggve på Gotland. Feelgood-light-crim typ. Lättsmält.

Jag skulle såklart föredra om han inte dricker alls men jag har ingen kontroll över vad han gör och tänker inte bry mig om det. Han får göra som han vill. Jag har bara kontroll över mig själv och mitt eget beroende och jag väljer att inte dricka idag ?

Exakt, de flesta tar oftast ett glas för mycket när de väl dricker och det tar emot att sluta eftersom man mår sämre när alkoholen lämnar kroppen och därför vill fylla på med mer.

Idag tar jag till mig ett par klokheter du skrivit:

"att bara få vara nykter utan en massa krav om att hitta sin livsuppgift eller vem man egentligen är". Ja, från fokus på att dricka blir det lätt fullt fokus på att inte dricka med allt vad det innebär.
Bara vara. Inte tänka. Det är det jag behöver nu tror jag :-).

"jag har ingen kontroll över vad han gör och tänker inte bry mig om det"
" Jag har bara kontroll över mig själv och mitt eget beroende"
Jättebra insikter!!

Kram!