Jag tänker att nykterheten också är en språkkurs, något nytt och framförallt bara för dig.
Tänker också att ledsenhet för såna som vi, som sällan blir besvikna utan anpassar oss efter omständigheterna med gott mod, också är nya glosor att plugga in.
När jag läser om detta att lämna barn och exman i huset och åka hem själv så spelar det ingen roll HUR rätt det än var att skiljas eller hur bra man fixat det för barnen. En mamma i medelåldern kan också komma i kläm och få ont. Det är så okej som det kan vara.
Kram! Också sol-mosig idag, härligt ?

Förnuft och känsla går inte alltid hand i hand och grekiska verkar vara ett väldigt svårt språk. Men lite i taget så ska det nog gå att lära sig.

Kram ?

Jag är helt övertygad om att klimakteriet har varit en stor pusselbit i mitt dåliga mående och mina utmattningsdepressioner, både år 2007 och 2018.

Jag tror att jag kom in i förklimakteriet redan då jag var 36 år nämligen. Då tror jag att mina könshormoner började svaja, och det är just svajandet som gör att man mår dåligt.

Att jag bara tror och inte vet beror på att gynvården är ungefär lika svår att få tid hos som psykiatrin, och att kunskapen generellt är ungefär lika usel hos resten av läkarkåren.

Inte en enda gång under alla mina kontakter med vården sen 2007 och fram tills nu har någon läkare, sköterska eller psykolog ens försökt att ställa frågor om varken klimakteriet eller mitt drickande.

Fortfarande är det här bara min egen hobbyteori. Fortfarande kan jag bara utgå från mitt eget mående, det är det enda facit jag har.

Nu tror jag *ta i trä* att jag äntligen har kommit till menopaus, och då bör könshormonerna stabilisera sig på en lägre nivå så småningom.

Jag har en läkartid på gyn nästa vecka (ett år sen förra läkarbesöket) och då ska jag ösa upp alla mina tankar och teorier på bordet.

Jag ska kräva att blodprover tas för att mäta mina könshormoner. Jag ska kräva UL för att få veta att mina slemhinnor i livmodern mår bra.

Efter flera år med olika hormonmediciner, som tyvärr bara förstärkt mitt dåliga mående, så är jag nu helt utan den typen av mediciner. Så ska det förbli om ingen ytterligare skit tillkommer.

En del är oerhört känsliga för hormontillskott. Jag tålde aldrig p-piller som ung. Jag var konstant deprimerad i puberteten. Hade svår nedstämdhet veckan innan mens i alla år. Känslig sort helt enkelt.

Om du tror att ditt förklimakterie, som kan pågå redan från 40-årsåldern, kanske påverkar ditt psykiska mående så vill jag rekommendera Klimakteriepodden.

Nu senast två bra avsnitt:

#124 Klimakteriet och hjärnan
#125 Synen på klimakteriet

Kram ?

Godmorgon AndraHalvlek?

Vad är UL för prov? Jag håller m dig jag har aldrig varit med om att någon pratat m mig om klimakteriet el frågat om alkoholen. Jag kom t gyn det året min syster fick tillbaka äggstockscancern. Tänkte att jag hade inte varit på en gynkontroll på åratal. Träffade en fantastisk kvinnlig gynekolog. Opererade bort mina äggstockar för fyra år sen.
Brukar själv berätta om mina alkoholproblem. Och kanske inte senaste gången jag var på vårdcentralen men innan dess frågade läkaren mig om jag var/hade varit utsatt för våld. Rökningen däremot brukar man ju fråga om. Har många laster men fr rökningen har jag klarat mig.

Ha en fin dag☀️?

UL är vanligt ultraljud. De kollar att slemhinnorna inte är förtjockade. Det kan uppstå om man har östrogendominans, dvs mer östrogen än gestagen (gulkroppshormon).

Så var det för mig under några år, vilket ledde till oregelbundna och enormt rikliga blödningar, som i sin tur ledde till järnbrist. De förtjockade slemhinnorna måste liksom ut.

Enda sättet att komma tillrätta med det var att medicinera med gulkroppshormon. Men nu tror jag faktiskt att mensen äntligen har packat ihop och dragit för gott.

Det var verkligen skitjobbigt under flera år för mig när mensen betedde sig som en senil gammal kärring ? När jag började prata om det med äldre vänner förstod jag att det är en vanlig åkomma i klimakteriet.

Men för mig var den åkomman helt ny när den kom som en kalldusch. Det är ju ingen som helst logik i att man ska blöda MER på slutet?

Kram ?

En fredagstradition som jag har anammat är att lyssna på Alkispodden. Dagens avsnitt med Anna som gäst var riktigt bra!

Jag plågas ju inte av sug speciellt ofta, men om man känner sig lite orolig inför helgen så är det perfekt att genom Alkispodden få ta del av nyktra vittnesmål som påminner en om vad man håller på med.

Kram ?

Idag flyttar ”Gabriellas sång” med Helene Sjöholm in på min AH-låtlista på Spotify.

”Jag vill känna att jag lever all den tid jag har.”

Idag skiner inte solen, men den kan alltid skina inombords förstås ?

Kram ?

Det är molnigt även här, men håller vetkligen med om att det är en fin sång att starta dagen med. Jag såg den föreställningen i stockholm, väldigt bra!
Hoppas du njuter av din lediga och såklart nyktra lördag. Tänker att dina språkkurser och andra funderingar och behov också är en del av resan. ?

Min AH-låtlista på Spotify kommer verkligen att spegla den här våren. Det blir en låtlista som kan stärka mig i mina känslor just nu - och få mig att minnas.

En låtlista med låttips från er forumvänner, blandat med sorgliga, glada och en del samtida låtar just denna vår.

I torsdags var jag lite låg och spelade först låtarna ”I shall be released” och ”When the party is over” i bilen om och om igen på väg till min promenaddejt med min kompis.

På hemvägen spelade jag istället ”Så gott att må gott igen”, ”Tro” och ”Lev nu, dö sen” - och sjöng med så att rutorna vibrerade.

Samtida låtar som tagit plats på listan är bland andra ”Like it is” och ”Karantän”, som också fångar upp känslor som jag känner just den här våren.

Kram ?

Med musik... Musik för olika stämningslägen är så skönt att förlora sig i....

Kram Saskij ???

Misselina

Vad är anledningen till att du dricker? Jag har en ångestsjukdom i grunden, vilken ger mig psykogen smärta och väldigt mycket oro. Jag dricker cirka en gång per månad för att stå ut och få några timmar utan smärta och oro. Men det kanske blir en ond cirkel. Nu tänker jag iallafall ge mig själv ett vitt år så inga läkare kan skylla på alkoholvanor när jag ber om hjälp. Sedan behöver jag byta arbete också. Stressen efter varje arbetsvecka är brutal. Kram Sarah

Misselina

Jag kom i klimakteriet redan vid 26 år. Efter en abort som jag helst inte ville genomgå, men omgivningen och speciellt min mamma tjatade om att jag verkligen inte borde skaffa barn så ung. Fy fan. Fick aldrig fler chanser. Jag är helt utmattad varje gång det "pöser" runt gravidmagar på jobbet och hur folk SKRYTER om sina ungar. Tröttsamt. Har aldrig fått någon som helst bra hjälp från vården angående detta. Nu har jag bytt till företagshälsovården och fått lägre halt östrogen via plåster så jag iallafall slipper gå runt med muffinsmage och hormonstinna bröst. Jag har varit konstant deprimerad sedan jag var 26 år. Nu 45. Undrar hur jag har klarat mig från att

Frågan ska snarare vara: Varför drack du?

Ja, inte var det för att hantera ångesten i alla fall. De två gånger som jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression (2007, 2018) så slutade jag dricka alkohol helt i flera månader. Ren överlevnadsinstinkt tror jag.

Jag förstod nämligen direkt att även om ångesten lindrades ett kort tag av alkoholen så kom den tillbaka etter värre mitt i natten. Som om den ackumulerades och sen exploderade.

Då valde jag att hellre ha lite lindrigare ångest konstant, än att tvingas genomlida sådana explosioner.

Jag drack för att det var festligt, för att det gjorde mig avslappnad och för gemenskapens skull. Allt det gick om intet på slutet, så då drack jag för att jag var beroende.

Kram ?

Kvinnliga könshormoner har en enorm påverkan på hjärnans kemi - och varför inte gyn, psykiatrin och beroendevården jobbar gemensamt med behandling av kvinnors mående och missbruk förstår jag faktiskt inte. Ingen tycks lägga ihop två och två liksom.

Trots att pms, graviditetshumör och klimakteriehumör är välkänt så tas det inte på tillräckligt stort allvar. Och man släpper ju bara ut en bråkdel av det dåliga måendet så att andra märker det. Det mesta håller man inom sig.

Har män samma negativa påverkan av svajiga könshormon? Jag har hört talas om ”övergångsålder” även för män, men inte förstått på vilket sätt det uttrycker sig.

Kram ?

Femina

På sätt och vis kan övergångsåren bidra till en känsla av vemod och sorg. En fas i livet är slut och vi måste förhålla oss till vårt nya jag, såväl fysiskt som mentalt. Det är en process som fortgår under flera år och är helt naturlig men inte desto mindre smärtsam - eller befriande! ?

Misselina

Du har helt rätt. Man har tydligen lagt ihop två och två när det gäller alkoholmissbruk och gastricbypass iallafall, även om man inte behöver vara Ei b

Misselina

För att förstå att det är något man dövar när man överäter.