Behöver all hjälp jag kan få

1595 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Andrahalvlek
Tack Varafrisk 🌸

Stort tack för omtanken ❤️

Du har helt rätt! ”Greek for dummies” borde jag kanske kunna lära mig 😆

Kram 🐘

Se klart
Grekiskan

Jag tänker att nykterheten också är en språkkurs, något nytt och framförallt bara för dig.
Tänker också att ledsenhet för såna som vi, som sällan blir besvikna utan anpassar oss efter omständigheterna med gott mod, också är nya glosor att plugga in.
När jag läser om detta att lämna barn och exman i huset och åka hem själv så spelar det ingen roll HUR rätt det än var att skiljas eller hur bra man fixat det för barnen. En mamma i medelåldern kan också komma i kläm och få ont. Det är så okej som det kan vara.
Kram! Också sol-mosig idag, härligt 🥱

Andrahalvlek
Tack Se klart ❤️

Förnuft och känsla går inte alltid hand i hand och grekiska verkar vara ett väldigt svårt språk. Men lite i taget så ska det nog gå att lära sig.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Hormoner

Jag är helt övertygad om att klimakteriet har varit en stor pusselbit i mitt dåliga mående och mina utmattningsdepressioner, både år 2007 och 2018.

Jag tror att jag kom in i förklimakteriet redan då jag var 36 år nämligen. Då tror jag att mina könshormoner började svaja, och det är just svajandet som gör att man mår dåligt.

Att jag bara tror och inte vet beror på att gynvården är ungefär lika svår att få tid hos som psykiatrin, och att kunskapen generellt är ungefär lika usel hos resten av läkarkåren.

Inte en enda gång under alla mina kontakter med vården sen 2007 och fram tills nu har någon läkare, sköterska eller psykolog ens försökt att ställa frågor om varken klimakteriet eller mitt drickande.

Fortfarande är det här bara min egen hobbyteori. Fortfarande kan jag bara utgå från mitt eget mående, det är det enda facit jag har.

Nu tror jag *ta i trä* att jag äntligen har kommit till menopaus, och då bör könshormonerna stabilisera sig på en lägre nivå så småningom.

Jag har en läkartid på gyn nästa vecka (ett år sen förra läkarbesöket) och då ska jag ösa upp alla mina tankar och teorier på bordet.

Jag ska kräva att blodprover tas för att mäta mina könshormoner. Jag ska kräva UL för att få veta att mina slemhinnor i livmodern mår bra.

Efter flera år med olika hormonmediciner, som tyvärr bara förstärkt mitt dåliga mående, så är jag nu helt utan den typen av mediciner. Så ska det förbli om ingen ytterligare skit tillkommer.

En del är oerhört känsliga för hormontillskott. Jag tålde aldrig p-piller som ung. Jag var konstant deprimerad i puberteten. Hade svår nedstämdhet veckan innan mens i alla år. Känslig sort helt enkelt.

Om du tror att ditt förklimakterie, som kan pågå redan från 40-årsåldern, kanske påverkar ditt psykiska mående så vill jag rekommendera Klimakteriepodden.

Nu senast två bra avsnitt:

#124 Klimakteriet och hjärnan
#125 Synen på klimakteriet

Kram 🐘

Varafrisk
Godmorgon AndraHalvlek🌻

Godmorgon AndraHalvlek🌻

Vad är UL för prov? Jag håller m dig jag har aldrig varit med om att någon pratat m mig om klimakteriet el frågat om alkoholen. Jag kom t gyn det året min syster fick tillbaka äggstockscancern. Tänkte att jag hade inte varit på en gynkontroll på åratal. Träffade en fantastisk kvinnlig gynekolog. Opererade bort mina äggstockar för fyra år sen.
Brukar själv berätta om mina alkoholproblem. Och kanske inte senaste gången jag var på vårdcentralen men innan dess frågade läkaren mig om jag var/hade varit utsatt för våld. Rökningen däremot brukar man ju fråga om. Har många laster men fr rökningen har jag klarat mig.

Ha en fin dag☀️😍

Andrahalvlek
Ultraljud

UL är vanligt ultraljud. De kollar att slemhinnorna inte är förtjockade. Det kan uppstå om man har östrogendominans, dvs mer östrogen än gestagen (gulkroppshormon).

Så var det för mig under några år, vilket ledde till oregelbundna och enormt rikliga blödningar, som i sin tur ledde till järnbrist. De förtjockade slemhinnorna måste liksom ut.

Enda sättet att komma tillrätta med det var att medicinera med gulkroppshormon. Men nu tror jag faktiskt att mensen äntligen har packat ihop och dragit för gott.

Det var verkligen skitjobbigt under flera år för mig när mensen betedde sig som en senil gammal kärring 😫 När jag började prata om det med äldre vänner förstod jag att det är en vanlig åkomma i klimakteriet.

Men för mig var den åkomman helt ny när den kom som en kalldusch. Det är ju ingen som helst logik i att man ska blöda MER på slutet?

Kram 🐘

Varafrisk
Ja men det är ju klart att

Ja men det är ju klart att det betyder ultraljud👍🏻Tänkte inte så långt...

Kram🌺

Andrahalvlek
Fredagstradition

En fredagstradition som jag har anammat är att lyssna på Alkispodden. Dagens avsnitt med Anna som gäst var riktigt bra!

Jag plågas ju inte av sug speciellt ofta, men om man känner sig lite orolig inför helgen så är det perfekt att genom Alkispodden få ta del av nyktra vittnesmål som påminner en om vad man håller på med.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Gabriellas sång

Idag flyttar ”Gabriellas sång” med Helene Sjöholm in på min AH-låtlista på Spotify.

”Jag vill känna att jag lever all den tid jag har.”

Idag skiner inte solen, men den kan alltid skina inombords förstås 🌞

Kram 🐘

Se klart
God morgon

Det är molnigt även här, men håller vetkligen med om att det är en fin sång att starta dagen med. Jag såg den föreställningen i stockholm, väldigt bra!
Hoppas du njuter av din lediga och såklart nyktra lördag. Tänker att dina språkkurser och andra funderingar och behov också är en del av resan. 🤗

Andrahalvlek
Min AH-låtlista fylls på

Min AH-låtlista på Spotify kommer verkligen att spegla den här våren. Det blir en låtlista som kan stärka mig i mina känslor just nu - och få mig att minnas.

En låtlista med låttips från er forumvänner, blandat med sorgliga, glada och en del samtida låtar just denna vår.

I torsdags var jag lite låg och spelade först låtarna ”I shall be released” och ”When the party is over” i bilen om och om igen på väg till min promenaddejt med min kompis.

På hemvägen spelade jag istället ”Så gott att må gott igen”, ”Tro” och ”Lev nu, dö sen” - och sjöng med så att rutorna vibrerade.

Samtida låtar som tagit plats på listan är bland andra ”Like it is” och ”Karantän”, som också fångar upp känslor som jag känner just den här våren.

Kram 🐘

Saskij
Underbart

Med musik... Musik för olika stämningslägen är så skönt att förlora sig i....

Kram Saskij 🎼🦉😍

Misselina
Varför dricker du?

Vad är anledningen till att du dricker? Jag har en ångestsjukdom i grunden, vilken ger mig psykogen smärta och väldigt mycket oro. Jag dricker cirka en gång per månad för att stå ut och få några timmar utan smärta och oro. Men det kanske blir en ond cirkel. Nu tänker jag iallafall ge mig själv ett vitt år så inga läkare kan skylla på alkoholvanor när jag ber om hjälp. Sedan behöver jag byta arbete också. Stressen efter varje arbetsvecka är brutal. Kram Sarah

Misselina
Ja, Herregud

Jag kom i klimakteriet redan vid 26 år. Efter en abort som jag helst inte ville genomgå, men omgivningen och speciellt min mamma tjatade om att jag verkligen inte borde skaffa barn så ung. Fy fan. Fick aldrig fler chanser. Jag är helt utmattad varje gång det "pöser" runt gravidmagar på jobbet och hur folk SKRYTER om sina ungar. Tröttsamt. Har aldrig fått någon som helst bra hjälp från vården angående detta. Nu har jag bytt till företagshälsovården och fått lägre halt östrogen via plåster så jag iallafall slipper gå runt med muffinsmage och hormonstinna bröst. Jag har varit konstant deprimerad sedan jag var 26 år. Nu 45. Undrar hur jag har klarat mig från att

Andrahalvlek
Varför jag dricker?

Frågan ska snarare vara: Varför drack du?

Ja, inte var det för att hantera ångesten i alla fall. De två gånger som jag har varit sjukskriven för utmattningsdepression (2007, 2018) så slutade jag dricka alkohol helt i flera månader. Ren överlevnadsinstinkt tror jag.

Jag förstod nämligen direkt att även om ångesten lindrades ett kort tag av alkoholen så kom den tillbaka etter värre mitt i natten. Som om den ackumulerades och sen exploderade.

Då valde jag att hellre ha lite lindrigare ångest konstant, än att tvingas genomlida sådana explosioner.

Jag drack för att det var festligt, för att det gjorde mig avslappnad och för gemenskapens skull. Allt det gick om intet på slutet, så då drack jag för att jag var beroende.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Hormonpåverkan

Kvinnliga könshormoner har en enorm påverkan på hjärnans kemi - och varför inte gyn, psykiatrin och beroendevården jobbar gemensamt med behandling av kvinnors mående och missbruk förstår jag faktiskt inte. Ingen tycks lägga ihop två och två liksom.

Trots att pms, graviditetshumör och klimakteriehumör är välkänt så tas det inte på tillräckligt stort allvar. Och man släpper ju bara ut en bråkdel av det dåliga måendet så att andra märker det. Det mesta håller man inom sig.

Har män samma negativa påverkan av svajiga könshormon? Jag har hört talas om ”övergångsålder” även för män, men inte förstått på vilket sätt det uttrycker sig.

Kram 🐘

Femina
Klimateriet

På sätt och vis kan övergångsåren bidra till en känsla av vemod och sorg. En fas i livet är slut och vi måste förhålla oss till vårt nya jag, såväl fysiskt som mentalt. Det är en process som fortgår under flera år och är helt naturlig men inte desto mindre smärtsam - eller befriande! 🙏

Misselina
Mycket sant

Du har helt rätt. Man har tydligen lagt ihop två och två när det gäller alkoholmissbruk och gastricbypass iallafall, även om man inte behöver vara Ei b

Misselina
Einstein

För att förstå att det är något man dövar när man överäter.

Misselina
Precis så

Fungerar jag också ♥️♥️♥️

Misselina
Men nu lägger jag av alkohol

Du mår alltså bättre nu iallafall? Härligt! Vilken läkare har du? Någon som förstår? Tips på behandling? Stor kram till dig 💕

Misselina
Män

Mäns övergångsålder verkar inte komma förrän vid 65, och då kopplar man ihop att de blir deppiga av pensionen. Vid 50 ligger vi dock ganska jämt i hormoner. Män blir mesigare sägs det och kvinnor tuffare. Galet mycket det sägs egentligen.. Men om man ger kvinnor könshormoner måste man ge män i samma ålder Viagra. Annars kommer kvinnorna att dra sig till yngre män verkar det som, eller?

Misselina
Bra låt

"När allt det här är över" också jättebra låt. Och man kan dricka dyrt alkoholfritt vin. Kram

Misselina
Allt enligt män

Vi kvinnor borde faktiskt få gå i pension, iallafall tillfälligt om man vill, vid klimakteriet.

Andrahalvlek
Jag mår mycket bättre 🌸

Har varit nykter i 15 veckor imorgon, tjoho! Känns som ett av de bästa besluten som jag har tagit i mitt liv faktiskt.

Ingen behandling och inga mediciner, förutom SSRI sen tidigare.

Jag har blivit nykter med hjälp av det här forumet och mycket böcker, poddar, youtube-klipp om nykterhet. Mycket. Hjärntvätt i princip. Jag tror att man måste gå all in även vad det gäller nykterheten inledningsvis.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Tack för tipset!

”När allt det här är över” får flytta in på min AH-låtlista pronto! Passar perfekt i dessa coronatider dessutom.

Dyr alkoholfri dryck får det bli förstås 😉 Inget annat duger.

Kram 🐘

Andrahalvlek
En grön lördag

Vädret var trist idag så jag valde att åka till en plantträdgård istället för att åka ut i naturen. Jag kan gå runt där i evigheter och bara njuta av växtprakten.

Jag fick också möjlighet att hälsa på Julius, den ”hyrgran” som jag hade i julas och som jag ska hyra kommande jular också. Han stod där i en hörna med sina kompisar och de hade fått små späda ljusgröna skott.

Tur att jag har ett nummer nedskrivet, för riktigt säker är jag inte på vilken gran det var 😂 Totalt hyrde de ut cirka 120 små julgranar i kruka i julas.

Min balkong har tyvärr sina begränsningar så blå hortensia, japansk lönn, japansk lärk och hallonbuskar fick tyvärr inte följa med hem. Men det fick tre små plantor med smulgubbar. Ett mellanting mellan smultron och jordgubbar tydligen.

När jag kom hem väntade plantering av smulgubbarna och omplantering av några krukväxter.

Och det behövdes verkligen. Clivian hade fyllt sin lerkruka med sina enorma rötter. Moderplantan separerades från två dotterplantor och 3/4 av rötterna slängdes.

Jag har långa relationer med flera av mina krukväxter. Jag har tidigare berättat om porslinsblomman, där moderplantan var en stickling som jag snodde för cirka 30 år sedan.

Clivian låmnade min ex-sambo kvar när han flyttade i augusti 2017 och ursprungligen kommer den från hans syster tror jag. (Inte barnens pappa, en senare relation.)

Sen planterade jag om en liten planta av ”hjärtan på tråd” som jag fick av min bästa kompis när vår yngsta dottern föddes för 21 år sedan i juli. Den kom med blomsterbud till sjukhuset i Lund där vi var inlagda.

När vi kom hem från sjukhuset planterade jag ett paradisträd till dottern, som också fick större kruka och ny jord idag. Den står i hennes rum och ska följa med henne till hennes eget boende.

Känner mig väldigt nöjd med dagen trots att den inte har innehållit varken motion eller naturutflykt. God mat krönte dagen.

Hoppas på lite bättre väder imorgon, även om det funkar utmärkt att cykla i regn också.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Repetera, repetera, repetera

Ikväll kände jag att jag behövde repetera lite, men jag orkade inte läsa en bok. Då får Craig Beck (youtube) hålla mig sällskap en stund istället.

Ikväll valde jag hans filmer ”What to do when fall off the wagon”, ”Getting the motivation to quit drinking” och ”How I became the stop drinking expert”.

Jag känner mig inte nära ett återfall på något sätt, är inte sugen alls, men jag vill ändå repetera med jämna mellanrum och då är hans filmer lite lagom att ta till.

Kram 🐘

Torn
Hyrgran😂

Fasen vad häftigt, kan man hyra en julgran? det hade jag ingen aning om. Gött att du har en balkong och får plats med lite växter, skönt att kunna sitta där och njuta. Det ska pissregna här hos mig i morgon, så jag tar nog en lugn dag inomhus.

Ha det bra!

Kram

Andrahalvlek
Ja, visst är det häftigt!?

Den står i en kruka och var cirka 50 cm hög, toppig och fin och jag pyntade den med mini-pynt.

Trodde inte den skulle överleva, men det gjorde den. Nu står den på sommarförvaring och dec-jan får den flytta hem hit igen.

Dels tyckte jag att det var en kul idé, och dels är det miljötänk - allt slit och släng som går att undvika gillar jag.

Här har det regnat hela eftermiddagen och kvällen, och det lär inte bli bättre imorgon. Får kanske gjort lite nytta hemma istället.

Kram 🐘

Sidor