Behöver all hjälp jag kan få

1275 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
VaknaVacker
Sov gott💤🌸

Åh, du verkar ha haft en mysig dag trots regn... Hyr du Julius i år också? Så smart😄
Smulgubbar låter jättegott!
Sov gott fina du🤗

Biggie
Så fint

Du skriver så fint och innerligt. 15 veckor är ju helt fantastiskt! Du är en riktig förebild och att du tar dig tid till alla dessa poddar, böcker och filmer visar ju verkligen på att du hittat ditt sätt.
Tack för din pepp i min tråd, försöker skriva här när jag har tid över, blir inte så mycket av den varan med 2 små barn tyvärr 🙈 Men idag är det lördag och jag lägger mig nykter för tredje kvällen i rad, vilket känns fantastiskt. Kram ❤

Andrahalvlek
Till VaknaVacker 🌸

Jag tänker hyra Julius så länge han får plats hos mig. Det är en dvärggran så det ska nog funka.

Den var ca 50 cm i julas och jag hade den stående på ett bord. Jättesöt 😊

Kram 🐘 och sov gott 😴

Andrahalvlek
Till Biggie 🌸

Tack för fina ord. 15 veckor är otroligt mycket. Samtidigt som jag har kämpat så har det varit oväntat lätt.

Jag har lagt en massa tid på att ta till mig fakta, fakta, fakta, men väldigt lite tid på att kämpa mot suget. Fått jobba på vanorna en del, men framför allt har jag fokuserat på fördelarna med nykterheten.

Och det kommer du att göra också! Med tre nyktra dagar bakom dig och snart första helgen till ända har du det värsta bakom dig. Nu kan det bara bli bättre! Bara du låter bli att ta det första glaset.

Kan verkligen rekommendera Craig Beck på youtube. Han har precis det tänket som jag har anammat med hjälp av boken ”Tänka klart” av Annie Grace. Sannolikt är han influerad av henne.

Kram 🐘

Varafrisk
Grattis AndraHalvlek t dina

Grattis AndraHalvlek t dina 15 veckor🌺

Bra gjort! Starkt kämpat!

Kram😍

Andrahalvlek
Tack Varafrisk ❤️

Jag firar genom att dra till skogs, eller havsnära snarare 😊 Hyfsat väder här just nu.

Kram 🐘

Varafrisk
Härligt👌🏼

Härligt👌🏼

Naturen är det allra bästa! Bor du nära havet ....du berättade ju att du bodde i Blekinge. Min brorsdotter pluggade under några år i Karlskrona. Min familj och jag var och hälsade på henne en sommar. Tror att det regnade.m och var kallt...minns inte att vi badade🤔

Önskar dig en fin dag🌻😍

Andrahalvlek
Vi är inte så unika

Den känslan blir verkligen stark när man lyssnar på ljudboken ”Skål, ta mig fan!” av Torbjörn Åberg. (Finns på Storytel.) Igenkänningen var enorm för mig.

Jag vill tipsa alla mina forumvänner som funderar på att sluta dricka, dricka kontrollerat, eller precis har blivit nyktra, att lyssna på kapitel 2-3 (00:24:40-01:24:20).

Den gemensamma nämnaren på dessa två kapitel tycker jag att man kan sammanfatta med rubriken ”Du är din egen värsta fiende”.

Vi andra som har varit nyktra ett tag kan också lyssna på dessa kapitel. Repetera, repetera, repetera. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

PS. @varafrisk: I Blekinge är det aldrig längre än några mil från havet. Fyra av fem kommuner ligger vid havet. Själv bor jag 3 km från havet, dvs cykelavstånd.

Andrahalvlek
Mör i ben och skalle

Tre timmar och totalt 11.000 steg blev det idag. Gick en vandringsled där man i princip följer en klippa rakt ut i havet - en enormt hög klippa med vidunderlig utsikt.

Hade en kompis som sällskap och fika på en brygga smakade enormt gott. Lite blöta blev vi, men det var det lilla i sammanhanget. Större delen av rundan var det uppehåll.

Mus, groda, ekorre, fem sångsvanar och en kvinna med hund var de enda vi mötte. Det allra bästa med Blekinge är att det inte är en massa folk överallt 🙏🏻

Då har mängden folk ändå ökat enormt ute i naturen, men vi är ett glesbefolkat län och vi har mycket vacker natur att njuta av.

Lärde mig en ny växt också: Getrams. Aldrig sett innan. Tänkte både liljekonvalj och ramslök först, men bladen stämde inte riktigt. Jag älskar verkligen att lära mig nya saker 😍

Känner mig mör i både ben och skalle nu. Och slö. Har precis diskat och ätit värmda rester. Borde dammsuga och sortera tvätt. Borde jobba lite så jag ligger på plus imorgon bitti. Borde. Orka.

Nä, jag ska lägga mig i badet en stund. Mina ben behöver lite värme. Kanske färgar jag håret också. Kanske.

Det är ju inte så noga att färga den grå utväxten nu när man ändå jobbar hemifrån så mycket. Plus att väldigt många låter det grå växa ut nu när man inte kan gå till frisören i samma utsträckning längre.

Vet inte hur länge jag ska hålla på med det här färgandet. Men jag är ju bara 50 år så jag får väl hålla på ett tiotal år ytterligare åtminstone.

De första enstaka grå stråna kom när jag fyllde 30 år. Nu är utväxten rätt så jämn över skallen. Med åren får jag nog sluta hemfärga och be frissan göra ljusare slingor.

Till 25 års ålder var jag blond, med hjälp av slingor. Efter barnen blev jag mörkare och började färga brunt. Den ”naturliga” färgen är nog blyertsgrå numer, men nu blir det allt mer ljusgråare och krulligare. Märkligt fenomen.

Sist jag klippte mig lite kortare trodde alla att jag hade permanentat mig. De grå håren som kommer nu är superkrulliga. Som barn hade jag blont spikrakt hår. Hormoner kan verkligen påverka allt möjligt, även håret.

Kram 🐘

PS. Det är väldigt gott med Kiviks äppelmust 😋

Andrahalvlek
Konstiga drömmar

Jag minns sällan vad jag drömmer. Men den här drömmen var så konstig att jag bara måste skriva ner den nu när jag minns den.

Först lite bakgrund. Jag är väldigt hemmakär. Har inte tågluffat eller rest ”jorden runt” (som man gjorde med flyg under min ungdom istället för tåg). Charterresa var femte år kanske. Väldigt bekväm. Utedass och bajamajor är det knappt att jag fixar. Hellre en natt på hotell än en vecka i husvagn. Föredrar dagsutflykter, då får man sova i egen säng. Möjligen en-två övernattningar, sen längtar jag hem. Hemester är för mig inget nytt begrepp, det är standard.

I drömmen upplever jag en stor vänthall. Som på en flygplats men med typ indiska mått mätt. Mycket folk, nästan som ett flyktingläger men väldigt uppåt stämning. Det är jag som är väntad på, av en man.

Mannen är typ övervintrad hippie, dreadlocks, färgglada kläder, mycket smycken, lite rastatypen. Eller nästan lite åt shamanhållet faktiskt, men han har nordiskt ursprung. Norrman eller dansk tror jag faktiskt.

När vi väl träffas kan vi knappt hia oss där och då trots att det är fullt med folk överallt, ja ni fattar 😆

Sen blir det plötsligt matprogram. Konstiga kryddor, ris, någon form av blad att rulla in maten i innan matlagning och maten tillagas på marken, i typ vildmarken.

Lite Sydamerika, Inkavibbar. Kulturellt gammal miljö, regnskog, mycket sand. Nästan lite Robinson över det. (Jag kollar inte ens på Robinson längre, har tröttnat.)

Sen blir det riktigt konstigt. Då snackas det om att det är viktigt att man har en noga utmärkt ”ruta” i skogen. Inom den rutan har man ett system för hur man gräver så att man inte gräver upp ”för färska högar”.

Mannen med dreadlocksen påtalar, som inför en tv-kamera, att nu är vi ju två som ska dela på samma ruta och då måste vi ju ha samma system så att vi inte gräver upp varandras ”högar”. Snusförnuftigt resonemang om det, så långt från sexobjekt man kan komma är han just då.

Och jag tänker att man får väl bara dela rutan på mitten, ungefär som man gör med en dubbelsäng - din sida och min sida. Alltid lösningsorienterad.

Plötsligt är det mycket folk omkring mig igen och det går förbi en äldre man och berömmer mig för att jag har hittat ett bra ”system”. Det säger han när jag sitter på huk.

Varför det blir så detaljerat om just toalettbesök fattar jag inte. Det hade gärna fått vara mer detaljerat om vårt återförenande, om jag nu fick välja. Men det får man ju inte.

Vad säger den drömmen? Sannolikt en del om karantän, semester, sova ute, tillbaka i utvecklingen, längtan efter en man (vem som helst duger tydligen) och samboskap som kräver gemensamma rutiner osv.

Inte ett dugg om alkohol i alla fall och det är ju skönt 😊

Kram 🐘

VaknaVacker
Drömmande...

Alltid fascinerad av drömmar. Inte för att jag tror de betyder något särskilt, mer att det är rensning av hjärnan. Mycket märklig dröm du hade. En sån där man kommer ihåg ett tag. Mycket detaljer...

Har du drömt om alkohol någon gång sedan du slutade dricka? Jag har inte det, och det är på 5 månader på onsdag🤔

En härlig dag du hade igår. Hoppas du får en bra dag idag. Kram!🐻🌞🌸

Andrahalvlek
Jo, en gång

Jag drömde en gång att jag drack tills jag kaskadspydde. Viktig påminnelse om vart jag inte vill tillbaka till 😫

En gång på slutet hann jag knappt ut i badrummet och spydde sen ner hela badkaret. Tack och lov var jag ensam hemma.

Det var som om kroppen då ville säga mig: ”Idiot, sluta hälla i dig den här giftiga skiten som du inte mår bra av.”

Och drömmen påminde mig igen, ungefär två-tre månader in i nykterheten. Då minnena börjar blekna lagom mycket.

Kram 🐘

Zukav
Har börjat lyssna på Torbjörn

Har börjat lyssna på Torbjörn Åberg. Känns som att jag kan få stöd att helt sluta dricka alkohol. Tack för tipset och lycka till med ditt liv

Andrahalvlek
Tack Zukav 🌸

Så glad jag blir att mitt boktips hjälpte dig att komma till skott att på allvar överväga att sluta dricka 🙏🏻 Berätta gärna mer om hur det går för dig framöver!

Kram 🐘

Biggie
Grått hår

Jag måste bara säga att jag tycker det är såå snyggt med grått hår!! Har själv inte fått det än, men har alltid sagt att den dag jag får det så kommer jag behålla det grått. Men självklart, det är en sak att säga det nu och förmodligen en helt annan sak när man står där. Då kanske jag har helt annan åsikt 😆

Wasabi
Ner med normerna

Jag trodde du var äldre 🙊 vet inte varför. Du skulle säkert rocka grått hår! Så många krav på oss kvinnor ändå. Men men, det är lättare sagt än gjort.

April
Grattis till dina 15 veckor😁

Har varit frånvarande ifrån forumet av olika anledningar men har tittat in igen och blev så glad att se att det det går så bra för dig och att du fortsätter att hjälpa alla de som kämpar🤗! Såg ditt tips om Craig Becks youtube. Har tittat på hans webinar, sett några youtube avsnitt och börjat läsa hans bok. Känns väldigt rätt och något som kan funka! Är det något att satsa på tycker du, har du gått hans program? Har framförallt fått mig att inse att fakta är allt och vad jag läst i din tråd så har det varit din taktik?

Andrahalvlek
Tack April 🌸

Exakt så är det. Fakta, fakta, fakta och sen repetera, repetera, repetera. Hjärntvätt. Det har varit min taktik.

Min stora ögonöppnare var Annie Graces bok ”Tänka klart”. Där fick jag lära mig den stora skillnaden på det medvetna och det omedvetna i missbrukssammanhang.

Det är därför jag tjatar om att man måste bestämma sig med hela hjärnan. Inte ett uns av begär efter alkohol får man tillåta sig att ha kvar i skallen.

Vårt omedvetna är ingrott med alkoholglorifierade bilder, och för att tvätta bort dessa bilder krävs hjärntvätt helt enkelt.

Craig Beck har jag förstått har samma tankar som Annie Grace. Båda två är inte så positiva till tex AA eftersom de anser att det är individen som måste ta makten över sitt liv, istället för att lägga sitt liv i någon högre makts händer.

För mig spelar det ingen roll hur man väljer att bli nykter, men för mig har ”faktametoden” funkat. Med hjälp av den tog jag mig snabbt från ”jag får inte dricka” till ”jag vill inte dricka”.

Men man måste hela tiden jobba med sig själv - ifrågasätta, rannsaka, utvärdera, utforma strategier. Och jobbet tar aldrig slut, även om jag inte tänker på det 24/7 längre.

Men jag repeterar ändå regelbundet. Bland annat lyssnar jag på ljudboken ”Skål, ta mig fan” 30 min varje kväll när jag ska somna. För att påminna mig. Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Kram 🐘

Andrahalvlek
Grått hår

Problemet med grått hår när man är mörk är att det börjar växa väldigt ojämnt. En fläck här och där, enstaka strån. Först nu, 20 år efter de första gråa håren, kommer mitt gråa jämnt över hela skallen.

Men utväxt är inte kul. Ljust grått mot det mörkbruna under väldigt lång tid medan håret växer ut.

Men jag har tagit första steget och klippt håret pagekort åtminstone. Innan nådde det en bra bit ner på ryggen.

Nästa steg är att börja göra ljusare slingor och sakta men säkert få det mörka att övergå i grått. Helst utan att behöva se ut som en panda under tiden 😫

Min nya frisör är inne på min linje och tillsammans ska vi transformera min hårfärg kommande år. Om tio år är mitt hår helgrått sannolikt.

Kram 🐘

Biggie
Grått hår

Ja självklart ska du hjälpa det gråa på vägen genom färgning! Har sett vissa som bara låtit det växa ut sakta men säkert, det ser ju inte klokt ut 🙈

Andrahalvlek
Nykterhetsnormen

Idag har jag lyssnat på podden”Hur kan vi” avsnitt #84 med gästen Moa Gürbüzer under rubriken ”Hur kan vi prata om nykterhetsnormen?”

Hennes målsättning är att vi alla i offentliga sammanhang ska få frågan ”vitt eller rött vin, med eller utan alkohol?” Precis som vi får frågan ”kaffe eller te, med eller utan mjölk och socker?”

Så hon startade företaget Oddbird som ”befriar” goda viner från alkohol. Hon säger inte ”alkoholfri” utan ”alkoholbefriad” om sina viner.

Här finns en artikel om Moa Gürbüzer och hennes företag:
https://accentmagasin.se/personportratt/moa-gurbuzer-vi-ar-udda-faglar-s...

Ett citat ur artikeln:

”Vi har en föreställning om att den som dricker alkohol är normal och den som inte dricker är onormal, vilket innebär att människor som inte dricker alkohol diskrimineras.”

Kram 🐘

Andrahalvlek
Alkoholfria alternativ

Hittade en intressant artikel om ”Alternativbolaget” också.

https://accentmagasin.se/nykterhet/alternativbolaget-satsar-alkoholfritt/

Ett citat ur artikeln:

”När vi vuxna kan sätta ett gott exempel och visa att det kan vara lätt att välja bort alkoholen och att man ändå kan delta i sociala sammanhang, förs det vidare till ungdomarna.”

Kram 🐘

Andrahalvlek
Helt slut

Idag har jag inte ens packat upp datorn på jobbet. Möten, möten, möten. Viktiga möten, enskilda möten. Korta möten, alldeles för många möten. Knappt ingen luft alls mellan mötena.

Nu är jag helt slut. Den här känslan brukar jag dricka vin på.

Men, för att citera Se klart: ”Nu dricker jag ju inte längre, så då får jag göra något annat.”

Min skalle skriker ”stäng av mig en stund, jag behöver vila”. Så en höneblund blir det nu, även om nattsömnen riskeras 😴

Kram 🐘

Andrahalvlek
Fortsätter repetera

Jag är inte speciellt sugen, bara väldigt mentalt trött, men jag fortsätter repetera, repetera, repetera.

Ikväll ser jag dokumentären ”Alcohol will kill you” på youtube. Leverskador som leder till levertransplantation - som en skräckfilm nästan.

Min pappa dog vid 61 års ålder pga söndertrasad ickefungerande lever. När han kom in på sjukhuset tappade de honom på sju liter vätska i buken. Nästa morgon lika mycket. Efter obduktionen fick vi veta att man aldrig tidigare hade sett en så trasig lever, som slamsor som föll isär.

Efter att han dött gick min mamma till bilen som stod i ett garage. Bilen var inte körd på länge, men den var överfylld med ölburkar (10%) och alvedonpaket. Alltså FULL med ölburkar långt uppåt väggarna i bilen.

Kram 🐘

PS. I Sverige får inte alkoholister någon levertransplantation, men det kan man tydligen köpa sig till i England.

Odette
Sänder en kram och lite styrka din väg ...

förstår vad du menar med att dricka vin för den mentala tröttheten... att få TYST PÅ HJÄRNAN ... jag har gått all in med mina andningsövningar nu... jag hoppas du ändå får sova gott inatt. Så ledsamt att höra om din pappa :( .. sänder dig varma tankar och kram.

Andrahalvlek
Tack Odette 🌸

Tack för omtanken. Det är 19 år sedan min pappa dog, men han känns närmare mig än någonsin nu i nykterheten.

Finns han någonstans omkring mig så vet jag att han är överlycklig för min skull ❤️

Kram 🐘

Se klart
Glädje

Vi är många omkring dig som glädjs över din nykterhet 😍
Ps. Jag köpte Oddbird mousserande förra helgen! Mycket gott om man gillar de alternativen. A-fri öl har jag nästan slutat med men desto mer cola zero. Har inte tagit mig in i kombucha-träsket än...

Andrahalvlek
Tack Se klart 🌸

Delad glädje är dubbel glädje ❤️

Finns Oddbirds vin bara på Systembolaget? Nyfiken på deras prosecco 😊

Jag har varit lite fast i alkoholfri öl-träsket ett tag. Drack typ aldrig öl tidigare utan nästan enbart rödvin. Försöker avvänja mig nu med hjälp av örtte och rött te, och nu senast äppelmust och äppeljuice.

Det suger att somna redan kl 22-22.30. Då vaknar man pigg redan kl 5 när klockan ringer först kl 6.30. Sex-sju timmar tycks vara min kvot.

Det känns som om hjärnan har vilat upp sig under natten. Den är redan igång och lägger sommarschema 😂 Det står på mitt schema idag nämligen. Den första sommarvikarien kommer på mån 1/6.

Att jobba med sommarrekryteringen är ett jobb som jag påbörjar i januari och slutför först när alla är på plats och jag själv går på semester den 6/7. Parallellt med allt annat jag gör.

Det är en rolig men tidskrävande arbetsuppgift, som i år påverkats enormt av coronakrisen. Precis som allt annat alltså.

Först lägger jag de stora pusselbitarna, sen ska alla små pusselbitar läggas. Dag för dag, vecka för vecka. Cirka 60 medarbetare berörs totalt, inklusive vikarier.

Bakom varje beslut finns en människa som ska vara hyfsat nöjd, samtidigt som verksamheten ska tryggas. Och hela tiden uppstår nya problem förstås. Klar blir man aldrig.

Det är med andra ord inte så konstigt att jag är mentalt trött. När jag själv går på semester den 6/7 har jag sällan hunnit/orkat planera någonting.

Mest behöver jag då bara vila. Dagsutflykter och spontana resor i närområdet blir det därför mest för mig, och det är så jag vill ha det. Hemester är inget nytt för mig, det är så jag brukar ha det. Det är så jag vill ha det.

Jag har spanat in en stugby och två-tre b&b i närområdet. Får jag lite ork över ska jag kontakta dem och planera in några övernattningar åtminstone.

Yngsta dottern vill alltid besöka Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Hon älskar alla Astrids sagofigurer 😍 Sex-sju teaterföreställningar brukar vi hinna med på en dag. Men i år är det ju bara att glömma.

Kram 🐘

Femina
Oddbird

Jag blev nyfiken och tvungen att googla. Det fanns flera mousserande A-fria varianter på Systemet. Kanske ska jag prova nån? 🤔

Själv dricker jag Sommersby Secco eller Sommersby rose nuförtiden. Finns i dagligvaruhandeln. Till maten blir det Falcon A-fria öl som är bärnstensfärgad och mer smakrik än ljusare öl.
Ha en fin dag! 😊

Andrahalvlek
Gillar också bruna Falcon

Bruna burkarna alltså. Sexpack för 35 kr på Maxi 😊 Smakar lite mer än ljus öl. Gillar också IPA med gul etikett och ett fartyg, NAPA från Sigtuna och Brooklyn.

Kram 🐘

Sidor