Jag blev helt rörd när jag läste ditt inlägg. Du har blivit min nya förebild!
Själv stånkar jag på och undrar om jag kan komma dit du är nu.

Du är så modig. Vet dina nära och kära om denna historia? Har du varit öppen med dina tidigare problem?
Jag kämpar fortfarande med min skam, men är också glad att jag är så förbannat envis ibland.
Idag ska jag gå på tre av våra vänners barns studentfester. Lite eldprov att inte ta vin när det brukar vara så lätt att hinka i sig utan att det direkt märks.

Kram på Andrahalvlek! Du är en sådan inspirationskälla. ??

Ja, det är otroligt skönt att slippa förgifta min kropp och hjärna. Jag ser verkligen fram emot att utforska mitt nya nyktra liv ?

Kram ?

PS. Om bara några dagar är det dig vi ska gratta Femina ❤️

Min äldsta dotter vet att jag har slutat dricka och jag har hänvisat till min psykiska hälsa. (Har fått diagnos kronisk depression och har ångest och sömnstörningar i skov.)

Hennes reaktion: ”Jag tycker bättre om dig som du är när du är nykter”.
Hon har några gånger bett mig att inte dricka vid familjesammankomster, jul tex. Så hon har varit väldigt väl medveten om att mitt drickande har varit osunt.

Ingen annan, förutom ni, har fått veta mer än så. Och ska heller inte få veta. Jag har ingen redovisningsplikt.

Nu känner jag mig stabil nog för att söka upp situationer som kan vara frestande. Jag känner mig redo att ta kloka och nyktra beslut.

Nu kan jag nog lugnt säga ”nej tack, har du något alkoholfritt alternativ?” Utan att säga mer än så. Jag behöver inte säga mer än så.

Du borde skylla på bilkörning på studentfesterna idag. Eller penicillinkur. Du är nog inte riktigt redo än, tror jag, och det skriver jag av omtanke. Vita lögner är okej i sådana lägen, tycker jag. Även att skylla på sjukdom om det är något sammanhang man vill undvika är okej, så länge det syftar till att bibehålla nykterheten.

Nykterheten är oerhört skör i början. Fördelarna är inte så stora än, man brottas med tankar om uppehåll eller aldrig mer osv.

Kram ?

PS. Min yngsta dotter har en utvecklingsstörning så att prata med henne om min nykterhet vore to much info för henne.

Bra påminnelse Andra Halvlek, nej tack är ett underskattat ”säg”.
Det räcker, och ingen annan behöver veta varken det ena eller andra. Vi bestämmer.
Men vet att tex studenter kan vara förrädiska, glas och påfyllningar överallt, inte bra för oss.
Jag förbereder middag här med några vänner. Kommer att köpa vin då vi umgås så, men köper en flaska ein Zwei zero till mig själv och dricker ett par glas av den.
Jag har fortsatt på min vita januari är den enkla förklaringen.
Idag känns nykterheten självklar och jag noterar det i min lilla kalender. Ha en fin dag!

Jag minns inte när det hände senast. Måste ha varit när jag fyllde 50 år i slutet av oktober och äldsta dottern fixade ett överraskningskalas till mig, när jag kom hem från spa-övernattning med en vännina.

Ikväll bjuder hon på vegetarisk gryta. Förstås. Det finns väl inga i den åldern som inte äter hel- eller halvvegetariskt. Dottern är bara halv. Hon gillar kött och korv för mycket, men äter det i mindre mängd.

Medan maten blir klar kryper jag ner i badet. Njuter av att denna onsdagkväll blev som en fredagkväll, med sällskap dessutom ?

Jag ska njuta massor av dessa två lediga dagar ihop med äldsta dottern. Vad vi gör är oväsentligt, att vi gör det ihop är viktigast.

Kram ?

Halloj!

Har läst igenom dina senaste inlägg och vill bara säga: Bra Jobbat!!!
Det känns som det går sakta med säkert framåt och åt rätt håll. Från klarhet till klarhet så att säga!

Igenkänningsfaktor hög på mycket!

Keep it up!

....med dottern och badet.
Även min dotter är vegetarian...och äter fisk:-)
Att vara med sina ungar - närvarande !

Vi började dagen med yoga, sen köpte vi med oss smarrig lunch och åkte till naturreservat nummer 29 för mig. En ö i Blekinge skärgård dit vi fick åka en pytteliten linfärja som tog oss 100 meter på 3 min.

Vi gick lite vilse, njöt av den goda lunchmackan för att få ny energi, skrämde några kor, klättrade och hoppade på klipporna, badade fötterna i havet och avslutade med medhavd fika i fint sommarregn.

Vi har också pratat, pratat, pratat. Bland annat om mina skov av depression, varför jag har slutat dricka, men också om vilka reaktioner som min dotters nykterhet brukar ge.

Hon fyller 23 år i år och har valt att inte dricka alkohol. Hon har aldrig druckit. Orsaken är det ”dåliga arvet” på min sida.

Om hon säger ”jag dricker inte ikväll” brukar folk fortsätta fråga och truga. Svarar hon ”jag dricker inte alkohol” bemöts hon med förståelse och respekt.

Det är lite spännande att jämföra bakgrunden till våra respektive nykterheter. Olika bakgrund men grundorsaken är densamma, det vill säga det ”dåliga arvet”.

Hon vet ju inte vad hon går miste om, men suktar inte efter det. Jag har upplevt det med råge, men suktar inte heller efter det. Längre.

Två timmars underbart rolig körsång blev det ikväll också ? En riktig toppendag!

Kram ?

Låter som en helt underbar dag med din dotter. Blir lite avundsjuk på henne som har fått dig som mamma. Och hur klok och smart är hon som inte dricker, verkligen.

Låter som en riktig toppendag minst sagt!? Så härligt att din dotter väljer att umgås med dig när hon är ledig. Betyder ju att du är prio 1. Det är ju långt ifrån alla ” barn” som väljer att umgås med sina föräldrar när dom blir lite äldre.?

Ha en underbar dag till!

Kram

Idag letade vi efter hittaut-kontroller och åt ute nu ikväll. Däremellan har äldsta dottern hjälpt sin mormor med den nya mobilen medan jag hämtade yngsta dottern på en studentfest.

Sen tittade vi på film ihop alla tre, det blev ”Skönheten och odjuret”, som gjordes som spelfilm för några år sedan. Funkade bra för oss alla.

Träningsvärk efter yoga och bergsklättring igår kräver liniment på benen. Hittade en ny sorts ormsalva som innehåller magnesium och lite mentol.

Värmer lagom skönt. Hoppas slippa myrkrypningar i benen ikväll. Två nätter i rad har det gett mig enorma problem att somna, trots att jag tar magnesium som kosttillskott.

Nykter? Självklart!

Kram ?

PS. Inleder idag min 16:e nyktra helg. Det finns verkligen ett tydligt ”före” och ”efter” nu. Säger/skriver ofta ”i mitt förra liv” ? Som man gör när relationer tagit slut. Jag har slängt ut min sambo sen 36 år och nykterheten är min nya sambo ?

Sov till tio idag. Märkligt. Det var säkert för att benen höll mig vaken länge i natt. Myrkryp i benen är SÅ jobbigt ? Omöjligt att somna!

Ligger kvar i sängen och dricker kaffe. Hör båda döttrarna småprata i köket. Den äldsta diskar medan hon instruerar sin lillasyster verbalt. Amerikanska plättar är på gång.

Vi har ett projekt där vi lär yngsta dottern att laga ett antal maträtter, så att hon behärskar dem hyfsat när hon flyttar till eget boende. Med verbalt stöd av personal ska hon kunna laga dem själv.

Det krävs mycket övning så varje gång hon är hos mig äter vi fläskpannkaka (jag skär fläsket innan), pannbiffar och klyftpotatis. Hos pappa lagar de alltid pastalåda och pizza med pizzakit.

Med sin storasyster brukar yngsta dottern baka kladdkaka och chokladbollar, och nu som sagt amerikanska plättar. De är lättare att vända i stekpannan än vanliga pannkakor.

Målsättningen är att hon ska klara tio maträtter när hon flyttar. Sen får vi med hjälp av boendets personal utöka efterhand.

Det är mycket som ska läras in förstås. En gång då hon själv gjorde chokladbollar med en kompis så förväxlade hon msk med dl. Hon blev så arg på sig själv. Men jag visade henne att det gick utmärkt att äta smeten med sked istället. Då blev hon nöjd och glad igen.

Yngsta dottern har verkligen lärt mig att leva i nuet. Allt är nu, nu, nu och jag, jag, jag. Hela världen snurrar runt henne. Alla känslor hänger utanpå och både upplevs och utlevs i kubik.

Om hon inte behärskar något inledningsvis krävs mycket varsam hand för att lotsa henne vidare, så att hon inte ger upp. När hon väl tagit sig igenom, känner att hon har kontroll, är hon så nöjd att hon konkurrerar med solen ☀️

Vi har alla mycket att lära av henne och hennes medsystrar och medbröder. Att hon ger mig så god inblick i funkisvärlden är en gåva. Så många sköningar som jag har fått lära känna ❤️

Igår tog en ett år yngre kompis till dottern studenten. När jag hämtade dottern hemma hos henne gick jag fram och gratulerade kompisen och berömde de fina presenterna.

Kompisen tog min hand så mjukt och fint, lutade sitt huvud mot min axel. Vi känner varandra väl efter alla dessa år, men hennes tillgivenhet gör mig alltid helt varm inombords ❤️ Jag vet ju att den är få förunnad.

Dagens kontemplation handlade inte ett dugg om nykterhet, snarare tacksamhet över livet jag har fått. Och jag upplever nog livet ännu starkare i nykterheten, så på ett sätt hänger det faktiskt ihop.

Kram ?

Nykter helg nummer 18 är det visst. Jag har på min väggalmanacka fyllt i antal nyktra dagar på lördagar och antal veckor på söndagar. I förtid dessutom, jag tar ut segern i förskott ?

Så idag lördag 13/6 är 126 nyktra dagar och imorgon söndag 14/6 blir det 18 nyktra veckor.

Fy fan vad jag är bra ??????

Kram ?

Ikväll har jag tittat på ”Old before my time Alcohol documentary” som handlar om unga människor i England som har supit sig dödssjuka. Fy fan vad läskigt.

En kvinna tappades på 23 liter vätska ur buken på grund av leversvikt. 23 liter!

Min pappa dog av leversvikt och han tappades på 7 liter vätska när han kom in till sjukhuset. Det tyckte jag lät mycket.

23 liter på en liten kvinna är helt abnormt mycket, hon ser höggravid ut innan ingreppet.

Engelskan var si och så att förstå ibland (mycket dialekt), men jag förstod mer än väl av sammanhanget.

Kram ?

Kämpigt med myrkryp... hm. Kollat järnvärde? Brist på b12? Äter du en bra sorts magnesium, med bra upptag? Prova magnesiumolja att spruta på benen??

Låter som du har det riktigt bra annars. Wow vad tiden går, grattis till 18 nyktra helger. Höll på att skriva att det är super? Det är toppenbra menar jag. Heja dig!!???❤
För mig är det lätt att hålla koll på veckorna för jag slutade ju 30 dec, bara att kolla vilken vecka det är. Så jag har två veckor kvar till 6 mån. Känns mycket bra förstås?
Ha en fin dag o kram??

Jag använder magnesiumtillskott som brukar ge bra effekt. Möjligen är mitt järn lågt eftersom jag lämnade blod nyligen, äter järntabletter nu. Ska nog köpa B12 också.

Annars känns myrkrypningarna förknippade med att jag promenerat mycket och hårt, typ träningsvärk som ger kryp i benen. Köpte ormsalva som innehåller magnesium och mentol, den hjälper lite.

Kram ?

Läste Lims senaste inlägg och blev lite inspirerad. Tänk hur mycket lättare den här resan blir om vi nyktra ser oss som de upplysta. Att de andra är grundlurade. Att de tillhör en sekt som får folk att göra jättekonstiga saker.

Jag känner redan starkt att det är en massa tillfällen som jag inte vill delta i längre. Tillfällen då alkoholen står i centrum, då fyllan i princip är det primära. Då dåligt beteende viftas bort med ”äh, hen var full”.

Nu har jag tack och lov inte så många sådana tillfällen i mitt liv. Längre. Men historiskt har jag haft massor. Massor. Jag har haft högst betyg i den klassen/sekten. Betett mig mest illa av alla.

Min äldsta dotter (som aldrig har druckit alkohol) har under hela sin tonårsperiod medvetet undvikit festande av den typen. För att det inte har gett henne någon behållning alls. Hennes kille har fått festa med sina polare själv medan hon stannat hemma.

Jag börjar känna lite så, och jag vill att den känslan bara ska bli ännu starkare. Att jag tillhör de upplysta, alla andra är grundlurade.

Craig Beck har en svinbra liknelse. Tänk att du är på en trollerishow och får se ett helt vansinnigt häftigt trollerinummer. Du bara: Wow!

Sen förklarar någon hur numret går till. Ett rep där och en fallucka där och så vidare. Hela trollerinumret förklaras in i minsta beståndsdel, och du ser plötsligt vad du ska kolla efter.

Nästa gång du ser numret kan du inte låta bli att se repen och falluckorna. Du kan plötsligt inte se det magiska längre. Har dina ögon väl öppnats så har dem liksom. Det sedda går inte att göra osett.

Kram ?