älskar dina liknelser och ditt sätt att tänka ! Vi är de Upplysta !

Idag har jag äntligen tvättat. Ni som följt mig ett tag vet vilket hie jag haft med mina tvättider. Eller otur snarare. Men trägen vinner! Två veckor till nästa tvättid, en månad är lite väl långt.

Söndagen har delvis tillbringats i solen. Jag, yngsta dottern och hennes kompis gick till en närliggande park och solade en stund. Vi kunde åkt till havet, men en promenad kändes lockande också. All rörelse är bra.

En timme på en filt i solen var lagom för oss alla tre, dock gränsfall för de andra två men de kämpade på bra. De hade ljudbok i mobilen, precis som jag hade. Locka med fika i parken brukar alltid funka.

Den här fyradagarsledigheten känns nästan evighetslång. Och så välbehövlig den var. Har inte tänkt på jobbet överhuvudtaget. Nu ska jag nog orka med att hålla skärpan ytterligare några veckor innan det är dags för semester vecka 28-31.

Nykter? Självklart. Mer och mer en ickefråga för mig. Endast samtalen med äldsta dottern och besöken här på forumet påminner mig. Och klipp på youtube.

Jag kollar inte alkoklipp för att det känns svårt alls, utan det är bara mitt sätt att repetera, repetera, repetera. Hjärntvätta mig. Avprogrammera mig från sekten ”drinkare” och nöta in ”sanningen” hos sekten ”de upplysta”.

Nästa vecka är det midsommar och det känns plättlätt. Visserligen ett tillfälle då jag brukar dricka och därför sova över i huset, men nu kan jag köra hem när jag är trött och känner mig färdigfirad.

Och sen får jag två hellediga dagar i min ensamhet. Då blir det nog platt fall på en enslig klippa vid havet, om det fina vädret består. Havet börjar nog bli badbart snart.

Kram ?

Har inte varit inne på några dagar men ser att du lever livet AH, HÄRLIGT! Tack för ytterligare youtubetips. Jag tar det till mig. Får nog bli "filmkväll" för mig i kväll.
Kram!

Vilka fina dagar! Och så skönt att du känner dig så trygg inför midsommar och framtid.
Jag tror knappast det blir några större problem för mig men jag tänker ännu dag för dag och vissa saker gillar jag inte att tänka så mkt framåt kring, fester och sånt tar jag liksom när de kommer. Jag är glad över den trygghet det ändå innebär med hemmajobb och väldigt få sociala krav denna vår. Och när nu sommaren kommer är det helt ljuvligt att möta den- klar och pigg.
Ha en bra avslutning på helgen! ?

Så bra att du fick tvättat! Hos oss går tvättmaskinen nästa dygnet runt alla dagar i veckan, men vi är ju 4 pers varav två barn.?

Då har du fått laddat batterierna till max nu under 4 härliga dagar, det behövde du!? Midsommar fixar du lätt som sagt, och Se klart också, det är jag övertygad om.

Ha en bra måndag!

Kram

AmandaL

Du är så fin! Du skriver och peppar, stöttar och analyserar alltid vad alla skriver och kommer med eftertänksamma råd och tips.
Du är en fin själ och jag hoppas du vill vara kvar här då du är ett stort stöd och tillgång till mig och andra som önskar få följa i dina fotspår! Tack andrahalvlek ?

Jag tror på positiv förstärkning - om man lyfter positiva exempel så blir det mer av det. Jag tror också på tänket få-hjälp-ge-hjälp. Som ringar på vattnet sprider det hjälpsamma sig vidare i allt större cirklar.

Och du är precis likadan ❤️

Kram ?

Igår lärde jag upp en ny vikarie. I morse smsade han sig magsjuk ? Typiskt nog skulle han jobba hela midsommarhelgen.

Folk står knappast på kö för att jobba midsommarhelgen när de redan är inställda på att vara lediga. Inte mindre än tre vikarier, som jobbar varsin dag, blev lösningen till slut.

Varför ska man ens tro att man ska få en lugn arbetsdag då och då?

Är faktiskt lite avundsjuk på kollegorna på en annan avdelning som är permitterade med lön två dagar per vecka pga arbetsbrist. Det har inte vi på vår avdelning.

Den här känslan brukar jag dricka vin på. Svårlöst-problem-som-äntligen-är-löst-mot-alla-odds kallar jag den känslan.

Men, precis som Se klart brukar skriva: Jag dricker ju inte längre, så jag får göra något annat för att skaka av mig spänningarna i kroppen.

Nu ska jag hem och lära yngsta dottern en ny maträtt: Stekta köttbullar och stuvade makaroner. Tveksamt om mitt tålamod klarar det, men jag har ju lovat så jag gör ett försök.

Kram ?

PS. Sen är jag förstås orolig över att ha smittats, jag satt ju bredvid honom större delen av gårdagen.

Femina

Det kan ju vara så att han är frisk som en nötkärna men hittat något roligt att göra på midsommar...
Oroa dig inte. ?

På vägen hem förberedde jag dottern med ett sms ”jag lagar maten ikväll, du kan titta på om du vill”. Det ville hon inte, så jag fick laga maten själv.

Lite prat blev det förstås, hon har ju så mycket att berätta ? Om och om igen. Pratkvarn. Men jag har lärt mig sortera bort ungefär hälften helt automatiskt. Ren överlevnadsinstinkt. (Tänk er en fem-sjuåring på prathumör.)

Timmen kring kl 18 då maten ska lagas är en prövning, för då är jag som allra tröttast mentalt.

En höneblund på 30 min ska jag belöna mig själv med nu ?

Kram ?

Läste lite längre upp att du har myrkryp i benen ibland om natten. Jag hade jätteproblem med det. Trodde att det kanske kunde vara RLS (Restless legs) så gick till farbror doktorn och så var det. Fick en medicin som även används av patienter med parkinson (fast i väldigt låg dos alltstå) Benen slappnar av och behöver inte röra sig alls. Nu vet jag ju inte om det är det du lider av. Men värt att kolla upp om det är något som förstör din tillvaro.

Och håller tummar och tår att den där nya arbetskollegan inte smittade dig.

Ha det fint!

Symtomen är lika som vid restless legs. Vidrigt ? Först tror jag att det var magnesiumbrist. (Man läcker tydligen mkt magnesium när man svettas i klimakteriet.)

Det hjälpte ett tag. Sen kom det tillbaka, trots magnesiumtillskott, men då fick jag konstaterad järnbrist (Pga rikliga blödningar i klimakteriet) och järnbrist kan också ge myrkrypningar.

Nu har mina järndepåer piggat på sig hyfsat, men sen lämnade jag blod (4 dl) häromdagen och då kom myrkrypet tillbaka. Fick då veta att även B12-brist kan ge sådana symtom.

Så nu tar jag varje kväll magnesium och järntillskott, plus en multivitamin för 60+ ? Och ormsalva med magnesium på benen.

I natt hade jag inte myrkrypningar, jag hoppas verkligen att det håller i sig *ta i trä* Men om inte detta hjälper heller får jag gå till vårdcentralen. Tack för att du tipsade mig!

Jag mår bra ? Järnmage. Är aldrig magsjuk, inte ens när barnen var små och man hade spyor överallt stundtals. Kräks endast av matförgiftning och alkohol, och alkoholspyor slipper jag nu!

Kram ?

Myrrah

..jädrans vad vi ska behöva stå ut med saker och ting ? Mens, graviditeter, förlossningar och så klimakteriet. Hormoner är ju livsfarliga ? Hoppas att du får bukt på krypningarna med alla kosttillskott. Annars får man ta ett blodprov och se ifall man ska fylla på med nått nytt. Kram

Min leverstatus har varit big nono tidigare. Har inte ens närmat mig de tankarna. Sekundsnabbt har jag dragit för skynket, inte släppt fram dem alls.

I höstas sökte jag hjälp på vårdcentralen. Minns inte varför ens, jösses. Tror att jag ville kolla upp mitt s-ferritin, dvs järndepåerna.

I vilket fall fick jag ett brev från läkaren. Det stod att jag hade något förhöjt värde på något som rörde levern. Minns inte ens vilket prov det var men jag hade 1,7 nånting när övre referensvärdet var 1,5.

I brevet stod det också ”sluta helt med alkohol”. Lätt för läkaren att säga. Jävligt oansvarigt dessutom att inte göra ett uppföljande besök och erbjuda mig hjälp att sluta dricka, utan bara skicka ett brev.

Jag löste problemet genom att riva brevet i småbitar och slänga bort det, och inte tänka på det mer. Moget. Typiskt alkoholister.

Men nu har jag börjat tänka på det igen. Nu som först efter fyra månaders nykterhet. Tanken kom till mig som ett gammalt bortglömt minne. ”Ja visst ja, så var det”.

Så nu har jag börjat googla på fettlever.

Kram ?

Femina

Ät spenat och liknande mörka bladgrönsaker varje dag, det ska tydligen hjälpa. Men eftersom vi nu vet att fettlever inte bara orsakas av alkohol utan även socker, fett & vissa mediciner så måste jag säga att läkarens kommentar i brevet låter rent ut sagt oförskämt. Har hen ens frågat om dina alkoholvanor? ?

Fast det skadar ju inte att följa upp vad dina värden beror på naturligtvis.
Kram, ?

Jag tog själv kontakt med vårdcentralen i höstas för att följa upp mina provsvar på s-ferritin, dvs järndepåerna.

Mitt HB brukar alltid vara bra men tydligen inte järndepåerna, vilket upptäcktes av en slump för några år sedan. Det kan förklara min enorma trötthet och värk i musklerna, och myrkrypningarna. Lågt järn gör att blodet inte syresätts tillräckligt.

Alla prover (inklusive s-ferritin) var bra, förutom detta (som jag inte minns namnet på) som visade liten förhöjning (+0,2).

Läkaren hade inte ens sagt något om att det provet skulle tas, vi hade bara pratat om järn och b12, som också kan ge myrkrypningar.

Otroligt oproffsigt dessutom att bara skriva så ”sluta med alkohol”. Han borde ha kallat mig till ett återbesök och frågat om mina alkoholvanor. Och erbjudit mig hjälp att sluta dricka.

Eftersom jag är överviktig så vet jag att även det är en orsak till fettlever, och övervikt i kombo med alkohol är nog verkligen inte bra alls.

Levern blir som ett ihopgeggat filter i diskmaskinen typ. Inte konstigt att jag är konstant trött.

Tack för tipset om spenat och liknande! Det gillar jag ?

Kram ?

Idag gav jag mig själv en ”mellandag” på hemmaplan, med jobb från köksbordet. Om jag igår jobbade i tempo 150 så jobbade jag i 50 idag.

Jag måste tillåta mig själv dagar då jag inte presterar på topp, annars går det åt bahia fullständigt.

Vecka 28 går jag på semester. Det är 2,5 vecka dit. Kämpa! Jag har ingenting planerat.

Jag har alltid så fullt upp den här tiden på året med att planera för mina kollegors semester och alla vikarier, så jag orkar knappt tänka på min egen semester.

Så det blir sällan storslagna äventyr utan mest utflykter i närområdet och besök hos släkt och vänner. Så blir det i år också. Yngsta dottern är väldigt hemmakär också och det påverkar förstås.

Jag behöver framför allt återhämtning under min semester. Att sönderplanera semestern skulle jag aldrig få för mig. Det mår jag inte bra av.

Om varje semesterdag blir som en oplanerad lördag, med något litet oväntat och roligt möjligen, så blir jag supernöjd.

Ikväll är jag galet sugen på choklad. Men det har jag inte hemma - och det är medvetet att jag inte har köpt hem någon choklad. Det är skit...
...bra, förstås. Eller inte.

Kram ?

...i år har nog många av oss ganska diffusa semesterplaner.
Även jag känner att återhämtning är prio ett.
Och vi rör oss alla i närområdet.
För egen del finns det också en ro i det.
Jag ska leva nykter i en lite oplanerad semester i närområdet:-)
Det viktiga först är självklart i år.

Inte planerat något alls, känns lite konstigt och väldigt skönt.
Besök av barn och småttingar här, men allra mest ser jag fram emot ledig ”vardag” när det precis som ni beskriver inte händer så mycket.
Em ovanlig sommar för oss, på så många sätt. Jag har de senaste åren oroat mig över mitt vindrickande just på semestern. Ibland har det gått bra, ibland inte. Som lösa patroner eller vad det kan heta. Nu väntar en annan sorts sommar. Ser också fram emot att få följas åt här och höra hur livet framskrider! ?