Sommaren kom med stormsteg och med den kom mitt problem med alkohol tillbaka. Ibland kan jag tycka att det är lustigt hur jag kan gå från att en dag vara fullt övertygad om att jag vill och ska leva ett nyktert liv till att dricka alkohol varje dag.

Jag gör det utan att tänka efter, stanna upp och faktiskt fundera över mina beslut. Helt plötsligt sitter jag där med ett glas i handen som blir ett till och ett till. För att det hör till situationen, för att jag är ledsen, glad, uppspelt, stressad, ja ibland bara för att jag har det hemma. "Man ska alltid ha en flaska champagne i kylen för man vet aldrig när man har något att fira, och ibland kan man fira att man har en flaska champagne på kylning".

Men, för att ge mig själv chansen att stanna upp och göra medvetna beslut om mitt drickande så startar jag en ny tråd där jag varje dag kommer att skriva ner mina tankar. Här kommer du kunna följa mig under min resa mot ett nyktert liv. Jag kommer skriva ner hur mina dagar varit och hur det går, ibland är dagarna roliga och ibland sjukt tråkiga. Precis så som livet är. ❤

Första dagen som nykter på ett tag och jag har försökt att samla mina tankar.

Barnen är nattade och jag har hamnat i soffan och scrollar igenom bilderna på Instagram från helgen som varit. Jag slås av vilken perfekt midsommar alla verkat ha haft. Det dyker upp bild efter bild med glada barn i midsommarkransar i håret och fina uppdukade bord med massor av mat och glada gäster som skålar mot kameran.

Men, är det verkligen hela bilden? Det är ingen som visar upp bilder på skrikande barn som inte vill duscha innan de ska ta på sig finkläderna eller brottningsmatchen när man ska försöka få in dem i bilen efter firandet när de är övertrötta och fullproppade med socker.

Ingen visar heller hur det ser ut när snapsen börjat tryta och vissa fått i sig för mycket. Bakfyllan verkar inte finnas och midsommardagen går tydligen ut på att göra allt en gång till.

Själv är jag helt ärligt rätt trött efter helgen som varit. Visst har det funnits väldigt fina stunder med nära och kära men det har tagit på krafterna att få allt att flyta på. Så nu är jag rätt glad att det är måndag imorgon. Ny vecka, mindre krav på att vara perfekt och ingen förväntar sig att jag ska dricka alkohol. Nykter kväll nummer ett spenderas i soffan. Rätt skönt faktiskt.

På instagram visas bara den putsade ytan upp, det ska man alltid vara medveten om.

När jag är nedstämd mår jag dåligt av instagram. Deras ”lycka” gör mig mer olycklig. Då brukar jag avfölja de värsta i den vägen.

Överlag är jag restriktiv med antal vänner på instagram och fejjan. Har inte ens 200 vänner på fejjan. Alla jag har ska på något sätt berika mitt liv, annars tar jag bort dem.

Kram ?

Apropå ditt återfall. Svinbra att du satte stopp igen direkt! Kan du sätta ord på varför du gjorde det? Mest för att du ska identifiera risksituationer och inte hamna där igen.

Kram ?

PS. Kolla på ”How to give upp alcohol easily” med Craig Beck. Det förklarar varför hjärntvätt med nyktra argument är nödvändig - för att vårt undermedvetna ska omprogrammeras.

Jag såg din fråga i morse och har funderat på det till och från under dagen. Jag tror det finns många faktorer som spelade in till varför jag drog igång att dricka igen. Till exempel att jag var ledig några dagar, att sommaren drog fram många känslor som jag förknippar med alkohol och att jag kände mig värd ett par glas efter en tuff vår. Men alla dessa faktorer är nog inte det som var avgörande.

Jag tror helt enkelt att jag blev kaxig. Jag övertalade mig själv att jag inte har ett problem. Kanske trodde jag till och med på det efter dag nummer ett eller två med alkohol. Men när jag druckit varje dag i en vecka och har svårt att inte dricka alkohol igen så är det ganska enkelt att dra slutsatsen att jag hade fel... jag har ett problem.

Tack för dina fina ord och att du får mig att reda ut saker som jag behöver sätta ord på

Kram

Idag har jag jobbat hela dagen för att sedan gå hem och ta hand om barnen och låta min man få en paus efter en fullspäckad dag med blöjbyten och spring på lekplatser.

Men nu är barnen nattade och det är äntligen min tur att pusta ut och varva ner och jag kom på mig själv med att ha tråkigt. Men istället för att ta ett glas i ren tristess så kom jag fram till att måndagskvällar inte behöver piffas till med ett glas rosé. Det är okej att låta måndagar vara tråkiga.

Man måste vara vaksam när alkoholdjävulen börjar viska ”så farligt var det nog inte, ett glas är du värd.” Hen kommer fram efter ett tag, när röken lagt sig efter förra vurpan.

Det gäller att sätta stopp direkt när hen börjar viska. Säga till sig själv på skarpen: ”Nej, jag ska INTE dricka! Minns du...” och sen kan man påminna sig själv om några riktigt hemska fyllesynder.

Då brukar alkoholdjävulen tystna.

Kram ?

Åh, blev glad av att läsa om att låta måndagar få vara tråkiga. Så rätt och exakt vad jag behövde idag.
Vi håller på halva livet och ”piggar upp” de tråkiga stunderna så till slut står vi inte ut med minsta lilla raksträcka. Nu nöjer vi oss med en okej måndag, bra rentav pga nykter. Kram.

Catlady

Trillade också dit på midsommar. Inte lika illa som förut, drack betydligt mindre mängder och blev inte full / bakfull, förrän igår. Då var det dag 4 av dricka, och jävla måndag liksom - så det fanns ingen som helst anledning att ta ett glas vin, så jag känner verkligen igen mig i din nya tråd. Alla anledningar och ursäkter som man hittar på för sig själv. Lurade nästan mig själv att jag kunde hantera alkoholen som en vanlig person (det gjorde jag i tre av fyra dagar), men lyckades också visa för mig själv att det är galet lätt att halka in i gamla mönster, helt plötsligt, utan att man ens förstår det.

Bra att du stannar upp och stoppar. Det gör jag med. Kallar det inte för ruta 1, för jag har lärt mig en hel del, om mig själv och om mina problem, och det är faktiskt inte oviktigt.

Jag kan tänka mig att sommaren och speciellt midsommar är en svår tid för många. Så bra att även du stannade upp! Snyggt jobbat!

Det är sant det du skriver att man lär sig av sina felsteg. Nästa gång alkoholdjävulen börjar viska så kan vi sätta stopp direkt ??

I morse kom jag på att jag ska testa att "experimentera" med mig själv. Det kanske låter konstigare än vad det är, men ändå rätt spännande (tycker jag ?).

Något som vi alla möts av i ganska stor utsträckning är förvalda alternativ som ska göra det enklare för oss att välja rätt, köpa mer saker eller få oss att göra något. Tack vare alla dessa förvalda alternativ så prenumererar jag på sjukt många nyhetsbrev och har skänkt många slantar till olika välgörande ändamål samtidigt som jag köpt kläder. För jag vill ju inte vara den som bockar ur den redan ifyllda rutan där det står att man kan få fina erbjudanden via nyhetsbrevet eller rutan där de undrar om jag kan avvara fem kronor till någon som behöver min hjälp.

Summan av det hela är att när man vill få någon att göra rätt val är att göra det önskade beteendet till ”default”. Då måste man göra ett aktivt val om man inte vill hålla sig till det förvalda.

Så till experimentet: om jag vill göra rätt val att inte dricka alkohol så ska jag ha ett förvalt alternativ färdigt tills den tiden suget kommer. När jag kom hem från jobbet idag tog jag därför fram ett glas och fyllde det med saft. Glaset står och väntar på mig i köket. Dessutom tog jag av mig jobbkläderna och hoppade rätt in i träningskläder.

Så när barnen är nattade ska jag ut och springa (mannen stannar hemma med barnen) och sen hälla i mig saft. Mina val är redan gjorda. Det kommer däför att vara tuffare att ändra dessa val eftersom jag då behöver kliva ur träningskläderna och hälla ut saften innan jag kan landa i soffan med ett glas vin.

Får se hur det går.

Spännande tanke där. Jag gillar´t. Du måste berätta hur det går, kanske behövs mer än en dag för att skriva en doktorsavhandling om, men spännande.

:)

Experimentet var lyckat! Joggingrundan blev av och glaset med saft smakade underbart när jag kom hem.

Idag har allt flutit på och jag har haft fullt upp. Något som slog mig när jag stod och lagade mat var att det snart är helg. Snart är det dags att sätta planerna för helgen och jag blev nervös. Kommer helgen innebära att det är alkohol inblandat, till exempel om vi ska träffa vänner? En del av mig önskar att vi inte träffar någon alls i helgen och äter mat som passar bäst med ett glas Cola, typ tacos.

Är helt enkelt rädd att jag inte kommer klara av att säga nej till alkohol. Jag litar inte på mig själv och det är en konstig känsla...

Myrrah

Känner precis lika. Är på dag 11 nu och ”utsatte” mig för middagar m vänner redan i början. Det är extremt svårt! Men som många kloka här inne skriver -det är första glaset som är svårt att tacka nej till, sen går det rätt bra. På midsommar klarade jag inte av det och var bara hemma m min familj. Dagsformen sa att det va bäst så. Jag tycker fortfarande det är ett extremt sug, men redan börjat stäcka mig efter annat i kylen. Letar inte efter boxen eller vinflaskan. Det är rätt skönt.

Om du känner så bör du nog avstyra festligheter med vänner i helgen. Gör något helt annat än ni brukar på helgen, gärna med ett fysiskt aktivt inslag.

Man är ruskigt sårbar i början. Man behöver få sätta nya nyktra rutiner innan man kan bli så stabil att man lätt kan tacka nej till första glaset.

Kram ?

Hej, förstår verkligen att du tvekar inför helg med ev inslag av alkohol. Jag tycker man kan tänka på sig själv som lite konvalescent, vilket faktiskt stämmer till viss del.
Alltså det finns så många tillfällen man ”måste” konfronteras med alkohol framåt, så mitt tips är att lyssna på dig själv och vad som är bäst för dig just nu.
Det har tagit mig lång tid att komma till ro med att skippa långa sittningar där vin ingår. Jag kanske kommer att gilla det så småningom men jag är inte säker. Det kanske känns tråkigt, jag hoppas inte det. På något sätt handlar det om att ta sig själv på största allvar och med stor respekt. Kram!

Är tacksam för alla era goda råd och tips inför helgen som kommer. Verkar som att det kommer bli en lugn helg så det känns skönt ?

Idag har varit en bra dag. Bäst var helt klart träningspasset ute i sommarvärmen. Tufft och varmt men ändå väldigt härligt. Jag älskar verkligen att träna, det rensar huvudet och lämnar en skön känsla i kroppen efteråt. Nu är huvudet trött och kroppen som spagetti så jag tänker varva ner med ett avsnitt av New girl, eller två. ☀️

Fredag morgon är här! Vanligtvis brukar jag se fram emot fredagskvällen som kanske innebär god mat med ett passande vin till.

Idag kommer det däremot bli annorlunda. Maten kan jag äta som vanligt men drycken ska bytas ut. Har du något tips på vad jag kan byta ut vinet med? Jag tänker att jag ska ha bestämt vad jag ska dricka under dagen och handla det på vägen hem så att allt är fixat när maten ska lagas. ?