Jag upplever samma känsla på fredagar efter en lång jobbvecka. Det är inte vin jag behöver. Jag behöver vila och slappa, kanske till och med sova. Bara vara, prestera så lite som möjligt.

Sen behöver jag under helgen motion, frisk luft, naturupplevelser - tanka energi.

Det tar lite längre tid att varva ner utan vin, men känslan är som alla känslor i nykterhet mycket mer genuin.

Även sex lär vara magiskt häftigt helt nykter. Det ser jag också fram emot!

Kram ?

Känner igen mig i det ni skriver JoYo och Andrahalvlek. Ett glas vin på fredagen för att slappna av efter en hektisk vecka är så avkopplande, om det bara hade stannat vid ett....
Har klarat min tredje fredag utan alkohol men shit vad jag var sugen igår.
Försöker hitta annan avkoppling, men det är svårt än så länge. Bara att rida ut stormen och vänta på att oro och stresskänslor lägger sig, men det kräver en del av mig.
Gott att läsa att det går så bra för er.
?

AmandaL

Jag tror det kräver en del av alla an1! Jag känner också mig sugen på ett glas vin idag men precis som du säger så stannar det inte där! Ett glas vin för mig är minst en flaska vin, och så är det varje gång, har jag väl öppnat flaskan så kan den lika gärna ta slut ? men jag kämpar på liksom du. Är bara inne på min andra helg och 10 onde dag idag men helgen är helt klart jobbigast. Tur vi har varandra och kan peppa och stötta! Heja dig, super bra jobbat att du klarade av gårdagen trotts att du kände sug, super imponerande! ?

Jepp så var det ju... men vanor ändras. Även med alkoholen. Man har svårt att tro det men det sätter sig liksom. Märker att jag tänker på alkoholfria drycker nu. Så glad? Heja oss! Kram??

Ni ger mig bra tankar!?
Nya vanor, träning, läsa, se på film. Vad vill jag fylla livet med?
Vara ute i naturen. Jag vill gärna hitta tillbaka till yogan som jag började med för många år sen och tappade på vägen när jag drack. Jag vill ha en skön balans mellan Yin (lugn) och Yang (aktivitet) ☯️.

Jag har lärt mig att när jag är ”sugen på alkohol” eller arg eller trött är det för att jag pushat mig själv för hårt. Då behöver jag stanna upp, vila, återhämta mig. Fundera en stund. Skriva av mig här. Hitta inspiration hos er, som förstår. Innan jag agerar. Förr skedde det på impuls. Känsla - handling (känsla - alkohol för att dämpa).
Nu strävar jag efter eftertanke/återhämtning/lugn.
☯️

Skönt med balans! Det mår vi bra av. Så bra insikter du nått?
Så fint att kunna må bra. Ha en bra och avkopplande midsommar! Kram??

Så var midsommar äntligen barnens! Ett lugnt litet firande med få vänner, söta blommor, god mat, en lång promenad, det traditionella springet in och ut, undan regnet. Härligt.
Jag var nykter. Min man drack. Dock inget starkt (det har han lovat mig). Jag såg. Klart och tydligt hur folk dricker. Hur de tappar omdömet. Hur pinsamt de beter sig. Så har jag varit i många år. Pinsam, utan kontroll, äcklig.

Det är ljuvligt att kunna välja.
173 nyktra dagar idag. Jag är djupt tacksam! Livet är så mycket mer nu! Så många fantastiska känslor, insikter och nyanser som försvann i dimman då jag drack. Som tyngdes ned av den geggiga grå massan av missbruk.
Jag är så glad! Mina barn har en mamma som är glad! Som skrattar med dem! Som är allvarlig och uppfostrar dem. För mina barns skull vill jag vara mitt bästa jag. Mina barn gör mig till en bättre människa. Jag sätter dem främst nu. Tänker på vilka beslut som gagnar mina barn mest.

Fåglar sjunger så vackert, som att jag aldrig hört dem förr. Trädens blad är otroligt gröna och varje sort rör sig och susar olika i vinden. Varför har jag aldrig sett så många vackra sorters blommor förr om somrarna? Havet. Solnedgångar. Djur. Min katt. Mat. Konst. Musik. Läsa. Träna. Gråta. Sorg. Glädje. Tristess.
Allt känns så mycket bättre. Utan den tunga dimman över.
Hoppas ni alla fått njuta av en nykter midsommar!??
Det nyktra livet är the shit!

Åh vilket fint inlägg.Bästa mamman till dina barn.
Vilken fin midsommarafton,som en saga ,din sanna saga?
Pilla

Hur säker är man på sin nykterhet?
Kan man någonsin bli säker?
Jag vet vad jag vill. Jag vill vara nykter foreverever!
Det krävs ett stilla mindset att hålla sig på rätt spår. Tankarna kan få kroppen ur balans, ur spår. Det gäller att vara alert. Vaken. Mindful. Observera tankar, hur kroppen reagerar på dem. Aldrig agera impulsivt. Backa 60 sekunder, andas, ta ett nytt beslut för denna stund.
Att vara fri från alkohol är det bästa för mig! Men det krävs att jag påminner mig om varför. Det är väldigt effektivt att skriva här. Jag börjar med att känna ingenting. Så kommer orden, känslorna ur mig och bekräftar och stärker mitt val.
Tack för ett fantastiskt forum! Så många människor vi är som håller fast i den här livbojen!?

Oftast mår jag bra. Ofta känner jag att livet är lättare som nykter.
Men så kommer dagar som de senaste två tre. Hormon-bergochdalbana. Arg. Känner mig osedd. Ensam. Frustration.
Jaha, bara att handskas med. Sånt jag tidigare druckit mig igenom. Hur gör ni andra med hormon-ilskan? Jag kan väl omöjligt vara enda 41 åringen som åker denna hormonella karusellen? Äter naturpreparat som hjälper en del.
Snart mår jag bättre. Behöver få egentid, slappna av, gråta en skvätt, lite förståelse (min man förstår inte utan trycker snarare på alla knappar hos mig). Tur jag har lärt mig att gå ifrån. Andas.

Ja det får mig att må bra! En skön runda eller ett pass styrka. Så sant! Nästa gång ska jag ut och springa en sväng. Inte vänta på det där passet.
kram

Så var stormiga hormondagar över! Jag har blivit lite bättre på att observera känslorna. Men så svårt när ilskan kommer! Man borde ha en egen liten ö att fly till. Med en boxboll hängande från en palm. Och en drink. En energigivande vitaminfylld drink. Såklart alkoholfri!?Och en massör. För återhämtning de dagar energin är slut.

Men istället har vi flesta en ganska stressig vardag med jobb och jobb. Både på jobbet och hemma. Återhämtningen ska man skynda sig att pressa in. Jag vill bli bättre på att hitta balans ☯️ Hitta min egen ö i vardagen. Det ska bli min nya strategi för att hålla mig här på nyktra vägen.
180 nyktra dagar idag. Semestern påbörjad. Känns skönt!?

Är på semester-tripp med familjen. Möter upp vänner för att semestra ihop vid havet.
Jag vill ut och springa, upptäcka, se och leva. De öppnar första ölen/vinet vid lunch. Sen är de lite för avdomnade för att ha intresse för annat än att sitta och prata, äta och dricka. Jag har fått med mig mannen att springa. Läsa. UppLEVA! Men jag märker att det är lite roligare för honom med de där partykompisarna. Jag är lite torrare. Jag uppskattar livet, havet, fotografera, träna... ja allt som öppnats upp sen jag blev nykter. En av vännerna tycks vara berusad dygnet runt. Det är sorgligt att se hur fångade de är av alkohol. De som ”njuter” och dricker sina ”tjusiga drinkar”. Hur tjusigt är det med detta gift? Eller med en bortdomnad hjärna? Med ett psyke i konstant ångest/stress som abstinens.
Jag är glad att jag fick möjligheten till ett nytt liv. Jag önskar att alla får uppleva den friheten!
182 dagar i frihet☯️???‍♀️

Man märker det inte när man sitter mitt i det partygänget, men jag förstår att det blir tydligt när man är åskådare.

Jag förstår att man med tiden väljer bort vissa sammanhang, väljer annat som berikar livet mer.

Kan du prata med din man och be honom hänga med dig åtminstone några timmar varje dag? Att han inte behöver börja dricka vid lunch åtminstone?

Kram ?

Vi gör utflykter och promenerar tillsammans. Han ger mig tid. Men jag ser också hur trist jag blivit. Hur det skrattas hos de som dricker. Jag skrattar mest med barnen. ? Jag är en sån där sund torrkaka som jag hatade när jag drack. Jag var så rädd att torrisen skulle döma mig när jag missbrukade. Jag ville supa. Med likasinnade. Jag märker nu hur folk liksom ”skärper sig” lite när de pratar med mig. Även om jag skrattar och är med. Kanske är det min egen upplevelse allting. Jag som har tagit avstånd. Och saknar sunda vänner.
Det tar tid att förändra sitt liv.