AmandaL

Underbart andrahalvlek! Njut av dina lediga dagar, ingen ställd klocka, goda middagar. Och riktigt stort grattis till dina 145 nyktra dagar, var stolt över dig själv och vad du har gjort för din kropp ???

Ha en underbar semester Andrahalvlek, det är du verkligen värd. Grattis till dina 145 dagar. Glöm inte att vila och tänka på dig själv☀️?
Kram?

Nästan lika stor frihet som att skippa alkoholen, eller nåja.
Önskar dig en undebar start på semestern som du är så grymt värd nu. Vi har kämpat på rätt bra under våren, men jag upplever också att sorgen kring att inte dricka inte alls dyker upp numera, i undantagsfall. Idag frågade min man om jag skulle sakna en viss spritsort som jag endast dricker om simmare. Har inte ägnat detta en tanke men känslan flaxade förbi ovanför mitt huvud utan att bygga bo.. men snuddade. Jag minns detta som gott och mysigt på kvällen,em jag ser det inte heller längre som nån rättighet utan har fullt ut accepterat att jag inte dricker längre. En stor lättnad, utandning, ja ungefär som semester! Tack för att du har hängt m mig, peppat och läst och skrivit.
I min värld är du själv faktametodem, ? och kram!

Som vi har kämpat ihop denna våren, och som vi är värda semester och ledighet ? Nyktra. Självklart.

Vi ska hitta nya favoriter att läska våra strupar med. Nya favoriter att njuta av i solen på uteserveringen, trädäcket och balkongen.

Ni är bäst ? Utan er här på forumet hade den här nyktra resan varit så mycket svårare, kanske omöjlig.

Kram ?

Den här jobbslutspurten har nog varit på gränsen till vad jag klarat av, med tanke på min historia av utmattningsskov.

Endast några få jobbtimmar återstår pga min långa höneblund i fredags. Det får bli imorgon. Eller på måndag. Eller på tisdag. Två timmar ska jag jobba, inte en sekund mer ska det bli.

Det var som om min kropp och hjärna tog semester innan jag själv gjorde det. Checkade ut liksom. Snubblade på mållinjen.

Ändå har jag gjort allt jag kan för att skala bort allt annat som krävt ett uns av ork och engagemang. Egentligen helt felaktigt, men ibland nödvändigt - om man faktiskt ser mållinjen.

Jag har inte orkat varken promenera eller cykla senaste tiden. Jag har inte orkat städa. Senaste dagarna inte ens orkat diska eller gå ut med soporna ens.

Jag har inte orkat handla eller laga mat. Den senaste ensamveckan har jag ätit upp det som funnits i kyl, skafferi och frys.

Idag regnar det. Lika bra. Då kan jag ligga kvar här i sängen hela dagen med gott samvete. Den första veckan på semestern ska jag vila, vila, vila. Vila tills jag känner ett embryo av lust att göra något. Den känslan är så efterlängtad. Allt blir så mycket lättare när lusten att göra är startskottet.

Jag känner tillit för att lusten att göra kommer tillbaka. Jag respekterar olusten som just nu fyller min kropp, och har tålamod med den.

Som ett barn med särskilda behov låter jag olusten kura ihop sig och vända ryggen mot omvärlden. Jag låter olusten sakta mjukna medan jag med en hand på axeln och mjuka ord visar att jag finns här. Jag finns här och stöttar när du är redo att ta dig an omvärlden igen. Jag ska hjälpa dig att åter få glimten av livsglädje i dina ögon.

Det är väl det som kallas självsnällhet kanske. Borde bli ett av nyorden 2020. Självsnällhet.

På tal om det har jag en ny bok på mitt nattduksbord. Den heter ”Utan press - om medkänsla, prestation och press” och är skriven av psykologen Sofia Viotti.

Boken bygger på compassionfokuserad terapi (CTF) - en terapiform som fått stort genomslag i Sverige på senare år. En variant på KBT (kognitiv beteendeterapi.)

Eller så kan man kalla det en grundkurs i grekiska ? Hur som helst blir det perfekt semesterlitteratur när lusten pockar på.

Så här står det på baksidan av boken:

”Har du höga krav på dig själv? Är du ständigt upptagen med tankar på vad vill eller borde göra? Har du ofta många projekt på gång och jobbar i ett snabbt tempo - både på jobbet och hemma? Har du svårt att slappna av och ta det lugnt? Eller är du rädd för att göra fel och känner dig ofta otillräcklig?”

Räck upp en hand ni som känner igen er.

Kram ?

Semester, så skönt! ?☔????
Det behöver du verkligen. Göra roliga saker, vila dig... återhämtning.

Det har varit en härlig men intensiv vår. Ha en bra dag o kram??

Att det har varit så illa den senaste tiden trodde jag inte.❤️ Jag har märkt att du inte skrivit något om cykelturer på ett tag och tänkte faktiskt fråga dig om hur det gick med det. Men nu förstår jag. Det låter ju nästan som om du har hamnat i en utmattningsdepression igen. Väldigt tur att din semester börjar nu så har du chansen att vila ut ordentligt och få tillbaka orken och lusten. Det kommer du fixa, det är jag övertygad om.?

Kram

Absolut förstadiet, men inte så illa. Absolut inte så illa.

Det som är helt nytt den här gången är att det inte finns ett uns av depression i symtomen, utan bara mental trötthet och bristande ork.

Och det väljer jag att tacka alkoholstoppet för ?? Att jobba så hårt att hjärnan checkar ut går att läka hyfsat snabbt. Men depression tar en oerhörd tid att läka, mest därför att man där och då inte har tillgång till sina förmågor. Varken de intellektuella eller rationella förmågorna. Allt är bara svart och meningslöst. Man får bara vänta ut det.

Så känner jag inte nu. Jag är bara mentalt helt slut och behöver fysisk aktivitet. När hjärnan är trött behöver kroppen jobba.

Därför ska jag ta mig ut idag, till fots eller på cykel.

Kram ?

Det var skönt att höra. Jag blev lite orolig när du inte ens orkade gå ut med soporna.?
Helt rätt, ut och cykla eller promenera, du vet ju vad du behöver!

Kram

Fibblan

Allt hänger ihop så förträffligt ?!
Blir så glad för din skull Andrahalvlek ?! Va, vänta vaddå kanske man kan tänka. Utarbetad, slutkörd, inte ens orkat cykla eller promenera, ta ut sopor m.m. Men det är just det som du gör så fenomenalt och som ditt stoppade inflöde av gift också bidrar till?! Du tar dig tiden att lyssna in och vänta på att lusten ska infinna sig?! När vi inte bedövar, kan vi lita på att det vi känner är det riktiga! Det tycker jag är den finaste gåvan med nykterheten?. Och då kan man också lättare ge sig av den självomtanken, som gör att man hamnar på fötter igen efter en pressad period?❣️

Idag var det läge för lite motion igen av något slag?! Gott!

Du gör det så bra Andrahalvlek ?!
Stor kram!
/Fibblan ?.

April

Det låter som att du har koll på läget och det är bra men att pressa sig så som du har gjort är inte lika bra?.

Jag har själv gjort mina turer i utbrändhetsträsket och precis som du med alkoholen blev lösningen att jag tog till faktametoden (från början med mycket bra hjälp från en stressläkare) och tänker ofta att jag kan bra mycket mer om stress och utbrändhet än läkarna man råkar ut för på vårdcentralerna?.

Jag känner igen det där med att se målsnöret och jag ska bara bli klar med det här, och fixa det där osv och SEN ska jag minsann vila. Det är ingen bra metod. Antingen blir man aldrig ”klar” eller så ramlar man ihop helt utslagen när man passerat målsnöret. De som klarar sig bra är de som prioriterar återhämtning INNAN kroppen/hjärnan säger ifrån!

Även om du känner noll lust nu kan man ibland behöva kick-starta sig själv, dvs göra saker som man vet att man normalt sett tycker om att göra. Så att ge dig ut på promenad eller cykeltur låter kanon.

Jag tror vi funkar lite lika med det här med faktametoder. Tycker det låter toppen att du läser på om CTF och annat. Du kommer att komma till rätta med att sänka prestationsnivån och kraven som du tror ställs på dig på samma sätt som du hanterat problemdrickandet, det är jag övertygad om?!

Och jag ska göra detsamma med ”the evil clown” !

Kram?

Idag har jag vilat, sovit, vilat, läst, lyssnat på poddar, och vilat lite till.

Sen har jag diskat, slängt sopor (Torn ?), planerat och handlat mat till frukost, lunch och middag hela veckan. Storkok = många matlådor.

Nu slipper jag gå ut på hela veckan om jag inte vill. Men det vill jag nog. Planerar om inte annat att göra en mini-runstreak under semestern, alldeles för länge sedan jag sprang. Tänker att det borde piska upp energin i mig. Det behöver jag.

Och cykla ska jag också göra. Har funderat ut några fina rundor som är 2-4 mil långa, vilket känns lagom. Några nya och gamla naturreservat ska också få besök, och hittaut-kontroller ska jag leta efter. Hämtade en helt ny karta för grannkommunen häromdagen.

Så det blir nog bara mycket mer av sådant som jag vet ger mig energi i vanliga fall på den här semestern. Men det är inte så bara, tvärtom. Jag vill att semestern blir som en enda lång oplanerad lördag där väder och lust får styra.

Har inlett den andra ensamveckan på rad nu, men nästa fredag kommer yngsta dottern så jag får klura på aktiviteter som kan passa henne också.

Kram ?

... på din grekiska andra halvlek!
Vill ha det som du, en oplanerad lördag som bara fortsätter, det är mitt mål. Dock väldigt imponerad av din planering när det kommer till mat, under ledigheten- men ett bra sätt att städa undan måsten och plikter förstås. Ser fram emot att följas åt under ledigheten, nyktra såklart, och nyfiken på vilka nya erfarenheter som väntar. Ha en fin kväll, kram!

Så heter en dokumentär på Svtplay. Ser den för andra gången just nu. Repetera, repetera, repetera.

Snart läggdags. Hoppas jag. Höneblunden blev nog lite för lång idag tror jag.

Kram ?

Börjat titta på den nu, väldigt bra. Tack för tipset? ska se klart den sen.
Ha en fin dag?

AmandaL

Nu har jag precis sett dokumentären älskade alkohol ? tack för tipset andrahalvlek! Tror att det är bra att se så mycket man bara kan, som du säger, fakta, fakta, fakta! ???

Mannen som fick sparken som regeringsrådgivare för att han tydligt sa att man borde fokusera insatserna på just alkohol var en riktig ögonöppnare för mig. Fy fan.

Kram ?

Nu är det faktiskt JULI, även om det är svårt att tro just idag.

Apropå knappen ”Anmäl” kanske den ska heta ”Admin” som i att uppmärksamma admin? Eller ”Varning”? Kanske lite väl alarmerande kanske.

Vad tycker ni andra forumvänner?

Kram ?

PS. För övrigt fick jag just ”error” när jag försökte anmäla det här inlägget. Funkar ”anmäl” som det ska? Eller kan man inte anmäla sina egna inlägg kanske? Just vid suicidfall är det ju viktigt att det verkligen funkar!