Det är en gåva att få vakna av sig själv (även om det är jättetidigt) en söndag, utan att vara torr i halsen, utan att ha ågren över det där som jag gjorde i smyg med flaskorna igår...

Ska jag sammanfatta gårdagen, så blir det full fart första delen av dagen, sedan blev jag toktrött trots sol o en jättefin dag, så jag slumrade i soffan en stund - var inte det smartaste för jag blev bara tröttare av det. Jag tog mig en tur med bilen till ett av köpcentrumen i stan och köpte smaksättning till bubbelvattnet (ja.. nått måste jag ju handla...), sen hem och slumra lite mer.

Tur jag har en bror som drar ut mig på lite äventyr ibland, för han ville ut med barnen o mig med båten, så det blev ut igen, med flytväst och åka med dem :-) Jag tyckte vi skulle göra en mer riktad tur innan han tar upp båten för i år, till något ställe man kan ta med lite mackor, kaffe och så.

Jag somnade strax efter tio, var tvungen stänga fönstret helt trots att det var ganska varmt, då det var partaj på minst ett ställe i kvarteret, både skrän o musik...

För att inte bli så distraherad av mobilen har jag flyttat laddaren till hallen, så den får ligga där. Ibland jättetråkigt... men försöker ha någon bra bok på nattduksbordet (sådana där fysiska saker gjorda av papper, som man var tvungen använda förr i tiden för att läsa och förkovra sig), är det en bra bok går det jättebra sjunka in i den tills ögonen blir trötta. Zzzzzz

Nu på morgonen är det helt knäpptyst ute...

Frukost och sen någon uteaktivitet :-)

Du har redan tagit intryck av Sisselas bok ser jag ?

Klokt, mobilerna stressar oss med sin blotta närvaro. Det är en sådan sak som jag borde ta tag i. Igen.

Kram ?

Hoppie

Ja, jag hade också en sådan där söndagsmorgon när jag mådde ( mår) oförskämt bra. Lång promenad med hund som fick bada och den gjorde henne lycklig hela dagen. Idag är jag tacksam för livet och att läsa allt inspirerande och tänkvärt ni alla skriver!

Mja, mobilladdaren har bott i hallen ett tag, men det är ju ett ämne som tål att fördjupa sig i på många olika sätt :-) Visst är de skrämmande de där undersökningarna som visar att även om man vet att mobilen är avstängd stressar den...

Ah, härligt må så bra och bara finnas till :) Jag hamnade en stund i en park när jag varit ute o cyklat, ett gäng ungdomar höll på med någon kampsportsuppvisning, såg ut gå i slow motion och väldigt ofarligt, men vad vet jag, kanske det var på blodigt allvar ;-)

En av de kompisar jag haft längt ringde nyss o vi pratade om ditt o datt, vi konstaterade vi känt varandra i 25 år... En bit in i samtalet nämnde jag att jag varit nykter i snart 60 dagar - "slutade du inte med det för ett bra tag sen?" "nja, vi bor ju inte så nära, och jag har ju smugit med det länge", jag berättade lite om hur illa det kunde varit. han har själv inte ens druckit lättöl men förstår ju hur det kan råka bli i livet. Skönt berätta, för vi vet ju på riktigt var vi har varandra och det blev ingen stor sak.

Ny vecka, nya möjligheter, sista semesterveckan på ett tag, även om min semesterskuld är påtok för stor så jag skulle kunna vara ledig en månad till.... ?

Jag är nöjd över mig nu på morgonen, trots jag var busseg så tog jag mig iväg på en joggingtur, och joggade hela vägen (förutom lite upp o nedvärmning), så 29 minuter utan att gå, fortfarande långsamt, men det får jag öka på eftersom, fortfarande - viktigt att inte öka för snabbt eller för intensivt så jag ledsnar eller skadar mig.

Ute i skogen var det härligt, septemberluft i och för sig, men den är skön, avkopplande med sin höga friska känsla, kravlös.

Sitter nu och väntar på att resten av dagen skall veckla ut sig, efter lite morgonpysslor här hemma så ska jag förbi till kyrkan då vår måndagssamling drar igång igen ikväll, det ska bli skönt, kul och bra hoppas jag ? Det är bra om några sådana rutiner kommer igång. Vi har aldrig haft problem med 50 gräns på den samlingen, var det fem innan coronan var det bra. Passar mig som är lite enstöring :-)

Jag har en jobbarkompis som jag ofta funderat om han dricker för mycket, men jag har aldrig vågat eller velat fråga. Mycket på grund av min egen situation - vem är jag att kasta den stenen? Någon gång här under hösten, när situationen tillåter ska jag bara lugnt nämna vad jag gjorde i sommar, eller slutade göra. Så får saker komma utifrån det.

Lyssnade på en (kristen) podcast - som handlade om ”du kan bara förändra det du är nöjd över”, det innebar att vi inte kan göra om saker i vårt liv där vi drivs av skam, skuld, eller t.o.m förakt över oss, vi behöver få bli mötta som de vi är, utan att bli förkastade. Så det är nog det sättet jag behöver möta jobbarkompisen på - om det kommer upp att han faktiskt också har/haft samma problem så går vi vidare därifrån, bättre än den dubbelskam som jag tidigare skulle
utsatt både honom och mig för.

Det är nog också sant för mig själv - så länge jag var bunden i min skam i hemlighet så var jag fast och dömd av mig själv att upprepa beteendet. Att bli mött här utan fördömelse - och även av några av mina vänner IRL gjorde hela skillnaden. Jag ÄR inte mina missbruk (det finns ju fler t.ex. snuset) utan det är saker jag tagit till för att förstöra och bedöva mig.

Mest troligt blir det en tur med kajaken till bekanta som har stuga på en ö här i närheten, jag drar sent ikväll eller i morgon. Det ska bli kul. Om det inte verkar för blåsigt.

Planer ändras
Jag hörde av mig till ledaren för samlingen ikväll och sa jag nog ska ut o paddla; så allt blev inställt för vi blev för få, eller.... vi har bön hemma.

Klart jag känner mig lite självisk, och att jag sviker. Men försöker bearbeta känslorna som kommer med att 1/ bättre säga till än bara utebli, 2/ det är bara några soliga hyfsat varma dagar kvar, 3/ jag behöver lära säga nej o smått o stort.

Så nu sitter jag här på en ö - inte framme hos mina bekanta, där tänker jag dyka upp i morgon

Har bara fikat lite, ön verkar tillräckligt bra och stor för att slå upp tältet på, ska så jag ska nog paddla runt den och se om det finns något bättre ställe att landa på för idag.

?

Alla tre skälen var verkligen kanonbra!

Det är så tröttsamt att man låter sina egna behov stå tillbaka för att man ska ”ställa upp” på ”andra”. ”Andra” som typ aldrig gör likadant tillbaka. Nä, det är slut på det nu!

Njut nu för fullt av den sista sommarrest som finns kvar ?

Kram ?

Ingen tvekan
Var värt slita iväg tält o allt o paddla ut.

Sommaren tar slut men andra aktiviteter börjar och finns hela hösten. ?

Höll på glömma gasolköket, vilket kunde blivit trist vid middag o frukost.

Vågskvalp, en hel ö för mig själv, inte världens vackraste, men mycket horisont syns, funderar på ställa väckaren så jag inte missar soluppgången som borde vara från horisonten ?

En av mina vänner sa för några veckor sen - du kan inte bara finnas till för andra, du måste tänka på ditt eget välmående också. ?? va?? Men ligger mycket i den iakttagelsen.

Jag har gjort mycket för att vinna acceptans (inte det där att ofta gå på måndagsmöte, tror jag) men massa andra saker. Blir bättre o bättre att säga nej. Men är inte bra på det. Fördel ju bättre jag blir, så säger jag ju ja för att jag vill; eller prioriterar om så jag vill. Säger inte ja lika ofta för jag inte vågar säga nej. Ja ni förstår.

tack andrahalvlek för peppet, jag gjorde en liten analys själv och uppdaterade mitt inlägg.

Mysigt med trädens sus och segelbåt som passerade när jag åt middag.

Att sova själv på öar är bland det bästa som finns tycker jag! ?

Ha en härlig kväll och natt! Och ja, det är värt att sätta väckaren. ?

Det var härligt också!

Jag somnade som en stock vid nio, men jag är klart ovan att sova på en luftmadrass, så det blev ganska många små uppvaknanden, ganska mysigt, för då kunde jag uppleva hur omgivningen så sakteliga tystnade helt. När det var som lugnast hördes ingenting, ett vågskvalp ibland. Jag gav upp tanken på att gå upp och titta på soluppgången - då hade det blivit så pass kallt (det var nog ner runt 5-6 grader... burrr), så jag tyckte det kändes mysigare ligga kvar i sovsäcken :)

Kom hem alldeles nyss, och det var både lite stunder med väl häftiga vågor, och ställen det var så grund och geggigt, jag höll på att köra fast helt i en vik fylld med vass.. De jag hälsade på var trevliga - som väntat, och jag fick njuta av både fika och lunch där, och var med när de la ut nät. Sedan gav jag mig hemöver.

Ganska skönt komma hem, slänga sig i duschen o kläder i tvättmaskin.

Zzzz skulle jag nog säga gäller resten av dagen. Inte särskilt mycket tanke alls på A....

Vem har tid med tankar på alkohol? Inte vi!

Skönt att det var en lyckad kajaktripp med en mix av bra komponenter - fysisk aktivitet, naturupplevelse, egentid och socialt umgänge!

Kram ?

Exakt, det finns viktigare och mer givande aktivteter som ger mer än kicken spriten gav! :)

Jag kommer ju kunna tänka tillbaka på vågskvalp och enkla fantastiska vyer, och titta på bilder från den resan när jag mår dåligt och tänka, jag klarade det.

Även om min puls var på bristningsgränsen några gånger. Jag gick faktiskt iland ett par gånger och tänkte att det här kommer gå åt skogen, för det var inte så bekvämt med vågorna hela tiden.... Nu vet jag att jag är mer försiktig än vad jag nog klarar av - men om det är 500 meter öppet vatten åt alla håll och något händer är man ganska ensam....

Det passar sig inte alls med alkohol och vara på vattnet, inte ens att dricka några dagar tidigare, för reaktionstiderna, kraften och humöret, allt mår bäst vara på topp då.

Kommer kunna se tillbaka att jag faktiskt vecklade ut tältet efter 18 år, och sov ute. Kanske inte blir fler gånger i år, åtminstone inte på den ön *ler*

Ack så skönt somna i den egna sängen och vakna utan väckarklocka...

Jag ska försöka läsa i fatt lite o forumet. Oj vad många som skriver kloka saker, desperata saker, i en bra röra. Alla är på väg här! Hoppas ingen ger upp. För det går alltid. Aldrig ta första glaset som någon här brukar skriva ;-)

Kompletterar inlägget med en tanke till. I min barndom blev jag en gång kallad innesittare, det värsta med det var att det inte var direkt någon sa det, utan en kompis som sa att någon sagt det om mig, och att jag skulle man inte vara kompis med. Givetsvis satte det sina spår, utstött, inte värd vara med...

Men nu, det skulle vara kul att uppsöka den som sa det och undra hur han lever sitt liv? Surfandes mest mellan TV-kanaler antagligen; inte tror jag han är lika mycket ute som jag är. ;-) Nu gör jag inte alla aktiviteter ute som revansch mot vad jag upplevde i min barndom, tänker inte på det så ofta, jag tror jag har förlåtit det helt - det sas ju av någon i 9-10 års ålder... Och även om en del saker jag gör nu känns som att jag tar igen det jag inte vågade, ville göra då så gör jag saker mest eller helt för min egen skull. För att uppleva livet så länge jag kan uppleva det. Det kan vara enkla saker - som att se en hel säsong på Netflix en kväll... Måste ju inte vara uteäventyr. Tja. babbel babbel.. Jag kommer inte bli känd för att skriva inlägg här som är totalt välformulerade och begripliga ;-)

Visst har vi alla lite revanschtankar, men det är alltid bättre att leva sitt eget liv för sin egen skull, och helt strunta i vad andra tycker. Både då och nu.

Kram ?

Jag kommer aldrig helt strunta i vad andra tänker o tycker - de kan ju ha en anledning till åsikten, men vill bli ännu bättre på att inte styras av det för att få en plats i tillvaron; oavsett om jag ser någon som jag tänker jag är bättre än (är minsann inte som den där), eller någon jag beundrar och vill bli accepterad av. Den kampen speglar nog en del av den skit jag växte upp i... aldrig duga, aldrig säga vad man tycker, bara ytan är bra.

En balans kanske. Men en del i att börja leva för sin egen skull :-)

Idag joggade jag för första gången mer än 30 minuter i sträck, nästan 5 kilometer (ja... långsamt), så snart får jag lägga det till min sommar-bucket-list också ; att kunna jogga 5 km. Egentligen redan avklarat tror jag för jag ville nog kunna jogga just en halvtimme.

En dag i taget vad gäller alkohol kommer gälla ett bra tag till, även det varit väldigt lugnt med allvarliga sug, så borde det komma, underligt vore annars.

Ha en fin kväll

Dag 57

Idag är det en mellandag, lagom seg o så. Det är inte så konstigt eftersom jag haft flera dagar med riktigt trevliga aktiviteter, med både väldigt mycket intryck och adrenalinpåslag. Och idag är det bara mulet ute, bara varit ute en kvart hittills och inte gjort särskilt mycket vettigt alls överhuvudtaget.

För att pigga till mig så blir det lunch och sen åka och hälsa på någon bekant, random, vet än inte vem som ska bli utsatt ;-)

Såklart nykter idag.

Mellandagar behöver man ha också, annars uppskattar man ju inte alla toppendagar lika mycket.
Mellandag här med, sömnen helt i obalans efter gårdagens fisketur.

Såg att du bodde väldigt långt norrut i Sverige, misstänkte det med tanke på hur nära du hade till fjällen.? Har du en egen snöskoter? Eller det kanske inte är standard med det i kustlandet.

Jag måste verkligen se till att åka till Norrland någon gång, har aldrig varit där. Det finns en fiskart ( rysk simpa) som bara finns längst upp i norr. Ska säga till frugan att jag måste fånga en sådan, så kan jag kanske komma loss en vecka eller två.?

Jag blev lite tagen på sängen bara, lite "jaha... vad händer nu", "tråkigt". Men det är helt rätt, man behöver det också.

Ingen skoter är i min ägo - bor i lägenhet; jag har kört lite (betoning på lite) skoter när jag var yngre, men annars har en av bröderna en så nog skulle jag kunna.. Det är kanske inte standard här, men nog har många det ändå, speciellt om de har anknytning till någon by eller brukar åka till fjälls emellanåt.

Överhuvudtaget är ju vintern lite tråkig, kan vara mysig och det går göra saker ute, men perioden maj - oktober gillar jag betydligt bättre.

Ja det tycker jag du ska göra, det finns ju ganska många vidder och sevärdheter. T.ex. Höga Kusten är fantastisk, men även fjällvärlden. Sedan massa små pärlor lite här o där :-)

Min "blogg" här kommer i bästa fall inte behöva handla om själva alkoholen på ett tag, det känns ganska tydligt som den akuta/första fasen är passerad; visst det kan komma en tanke som vill landa i mitt korta hår som viskar kort att "nog vore det..."; men jag har inte behövt ta tag i några kraftiga frestelser (än).

Jag kan dock tänka mig om det börjar bli en period som är extra stressig, trött, eller något jag inte kan hantera, att om de tankarna och de tillstånden får växa till obehindrat så kan det definitivt leda till att jag trillar dit. Det gäller vara vaksam över sitt välmående och prioritera sig själv. Och komma ihåg att jag själv valt bort alkoholen, dvs jag får om jag vill, men jag vill inte.

Igår var jag över till en granne och pratade, blev bjuden på ... älgörtsdricka. Det var som att dricka en svensk myr sa jag *skratt*, väldigt vuxen dricka, god på sitt sätt, men speciell. Jag får betrakta den drycken som det starkaste jag druckit på länge ;-)

Sista semesterdagen, jag ska ta tillvara på den på bra sätt, en långsam och så lång joggingtur jag klarar av till att börja med, ska stretcha tiden lite till. Jag är lite fundersam över hur jag ska planera in 3 joggingturer när jag ska jobba varje vecka framöver. Kanske flytta en till lördagar, så det bara blir två tillfällen under veckorna. Eftersom jag alltid är vaken med tuppen så blir det nog fortsatt träning på morgonen. Vi får se.

Det låter inte gott ? På Gotland har de någon konstig dricka, ”dricko” eller nåt. Går INTE att dricka. Men den innehåller alkohol, det gjorde inte den du drack?

Det är ju inte så konstigt att våra dagliga inlägg handlar mer om annat än just alkohol. I början är det största utmaningen - att inte dricka. Därefter får andra saker högre prio, även om nykterheten alltid är nummer ett.

För mig har det varit en utmaning att lära mig hantera känslor utan att ta till alkohol. Likaså att hantera stress. Det är fortsatt en utmaning, jag har inte haft så många tillfällen att träna på varje enskild känsla.

Att etablera nya nyktra vanor är också en stor utmaning för mig, liksom att sysselsätta mig med vettiga saker fler timmar per dygn.

Och sen visar det ju sig att under alkoholdimmorna finns det nästan alltid någon surdeg att ta itu med. Eller flera. Surdegar som vi gömt under den blöta filten av alkohol.

Kram ?