Nu får det vara nog!

Profile picture for user VaknaVacker

Fiskesug istället för alkoholsug. Det är grejer det!
Aldrig upplevt dig som kaxig, alltid bra och stöttande!
Ha en fin dag?? Kram

Profile picture for user Vjlo

Håller med VaknaVacker;

Humor, skämt, ironi tycker jag om ? Vet inte om du ska sluta med det, ofta har det varit kul läsa dina inlägg med glimtar i ögonen.

Profile picture for user Se klart

Är svårt. Och superlätt!
En smart chef-grej jag lärt mig angående hur man ska kommunicera med alla- eller en medarbetare är ungefär såhär:
Om en medarbetare säg- försover sig ofta.
Och jag mailar ”till alla” (för att inte peka ut denna medarbetare)
”Tänk på att komma i tid om om morgnarna”.
Så kommer medarbetaren som försovit sig en gång i hela sitt liv.
Att känna skuld över det här mailet.
Medan den som försover sig varje dag- inte hinner läsa mailet pga försovning.

Här blir det mycket ”maila alla” på gott och ont.
Om jag fick önska något vore det att du tar till dig av precis alla kommentarer som skrivs här om hur värdefull du är, hur viktiga dina inlägg är. Vilken motivation det ger andra. Hur självklar du är i ditt beslut och hur det påverkar - oss allihop!
För mig är det urviktigt att olika humör och röster får finnas här!
Att du är en snäll person med kraft och humor finns ju ingen tvekan om ? Önskar dig en fin dag med
S O L! Kram!

Profile picture for user Andrahalvlek

Vi gillar ju verkligen dina kommentarer Torn ? Som alltid är väldigt snälla och peppande tycker jag. Men kommentarer med humor och ironi är kanske klokt att enbart ge till de personer som uppskattar dem. Det märker man rätt snabbt.

Så kallad galghumor är otroligt viktigt tycker jag, men jag har också förstått att den här processen är så olika för varje individ. Det tar olika lång tid att få distans till sina egna problem.

Det kräver träning och många aha-upplevelser för att lära sig skilja på att man har ett dåligt beteende utan att man är en dålig person för det.

Jag minns att när jag började lyssna på Alkispodden så undrade jag massor över hur de så lättvindigt kunde kalla sig alkisar. Och hur de kunde skoja och skratta åt om hur de betett sig.

Själv kunde jag inte tänka tanken ens. Motståndet var så starkt inför att kalla mig själv alkoholist. Jag ville verkligen inte ta in det faktumet.

Nu skulle jag kunna skoja om det, och jag tar inte alls illa upp om andra gör det. Men av respekt för andra som befinner sig i det första sköra stadiet så undviker jag att göra det.

Jag gillar förresten definitionen av skillnaden mellan just alkoholist och problemdrickare. En alkoholist är fysiskt beroende och behöver drogen för att fungera ”normalt”. En problemdrickare kan låta bli att dricka och mår mest känslomässigt dåligt av att inte göra det. Jag var en problemdrickare. Nu är jag nykter.

Kram ?

Profile picture for user Torn

Det är nog som ni skriver Andrahalvlek och Se klart. Er som jag har "känt" så länge och kämpat ihop med är ju med på noterna om jag skriver något skämtsamt och kanske lite rått i era trådar, men någon nykomling som läser i era trådar kanske sätter kaffet i vrångstrupen och tar illa vid sig och undrar vad jag är för en känslokall
jävel.? Det blir en massmail effekt helt enkelt. Jag fick mig en funderare när jag läste Amandas inlägg som berörde ämnet, funderade på om det var mig hon menade, massmail där med. Ja-ja, jag skriver ju inte så många kommentarer ändå, och
en av anledningarna, förutom tidsbrist och få tankar kring alkohol nu, har varit just att jag måste lägga så mycket energi på att skriva "rätt" så att ingen blir sårad eller mår sämre.Bättre att inte skriva alls då.

Jag ska tänka på att jag kanske är värdefull ändå. Tack för era kommentarer! ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Du ÄR värdefull ?

Kram ?

PS. Jag tror absolut inte att Amanda refererade till dig. Jag tror hon menar en person som är aktiv då och då och alltid reagerar med ilska. Du försvarade mig en gång när jag fick en släng av sleven.

Profile picture for user Jullan65

Värdefull och viktig för forumet är du, och ni alla förresten. Jag har aldrig noterat något elakt eller någon tråkig ton från dej. Jag har faktiskt inte stött på det heller någonstans. Men jag läser inte allas trådar. Acceptans och kärlek är väl vad forumet ska innehålla. Och det har ju du massor av. Sköt om dig och fortsätt skriv. Vi behöver dig. Jullan

Profile picture for user miss lyckad

Säger jag om dig Torn..Och även väldigt reflekterande, inspirerande och kunskapstörstig..?..Dessutom lär vi oss allt om fiske..?..Det är omöjligt att vara alla till lags..Vissa klickar man med, andra inte..Precis som i den vanliga världen där ute..Jag är jätteglad att jag hittade dig..Trodde länge att du var en tjej, men det spelar ju ingen roll, men lite kul..? Ha en fin kväll..Kram..

Profile picture for user Torn

Tack för pepp Andrahalvlek, Jullan och miss lyckad!? Då släpper jag detta och kör på som vanligt.?

Vädret här har varit minst sagt bedrövligt denna sommar. Hade sett fram emot att åka ut till små öar med familjen och bara ligga och slappa i solen, varvat med svalkande dopp i havet. Utan att vara bedövad av öl. Det har inte blivit av en enda gång. Men i morgon och på lördag ser det äntligen ut som det blir bra väder. Det blir ingen båttur, men vi ska ut till havet med övernattning i min mors sommarstuga. Gött ska det bli!? Det gäller att passa på. Möjligen kan det bli lite artfiske också, där dom rara arterna Klarbult och Mindre kantnål står på önskelistan. Har blivit klar med mitt lilla renoverings projekt här hemma. Två nya fönster och en ny dörr är på plats på garaget.

Ha det bra! Kram ?

Profile picture for user Kennie

Jag håller med föregående talare om att dina kommentarer aldrig varit otrevliga på något sätt. Bra inlägg om mejla alla-problematiken, Se klart. Jag tycker att det är bra att olika perspektiv möts, och jag tycker också att det är värdefullt att ibland bli ifrågasatt. Sen är det ju många personer här inne som mår dåligt på olika sätt, och kan reagera på en kommentar på ett sätt man inte kunnat förutse, hur försiktigt man än formulerar sig, och det kan vi nog inte undvika om vi samtidigt vill kunna hjälpa varandra här på forumet. Det är ju inte bara medhåll som hjälper en vidare..

Profile picture for user Torn

Så har jag äntligen tagit årets första dopp i havet, tjoho!? Min svåger var nyfiken på hur det gick med mitt alkoholstopp. Han var nämligen sugen på att testa att inte dricka under en längre period för han har tyckt sig märka att han blir så risig i magen av alkohol. Jag sa bara som är att sedan jag slutade att dricka så är min mage i toppform. Sedan pratade vi ( min morsa och frugan var också närvarande) om varför jag har slutat och hur bra jag mår nu. Känns som vanligt numera helt naturligt och avslappnat att prata om det.
Jag rekommenderar er som är tveksamma och rädda för att prata om varför ni har slutat att dricka att göra det. Prata! det är inget att oroa sig för, tvärtom, man blir ännu starkare och stoltare.

Frugan är dock snäll och drar inte upp en massa onödiga skräckhistorier, vilket känns skönt.
Där går min gräns i nuläget.?

Jag älskar verkligen att vara nykter!?. Ha en toppenfin kväll!
Kram

Profile picture for user Varafrisk

Kommer du ihåg en gång när jag skrev att jag blev ledsen för ditt inlägg på min tråd, Torn? Du berättade för mig att du ville kanske provocera...eller jag kanske jag minns inte rätt...men vad du ville vara ju att få mig att tänka..." att nu banne mig ska jag visa dem att jag fixar det här"...å faktum var ju att jag tänkte så även om jag inte har lyckats ännu. Jag tycker även att det är så lustigt att du tycker att det luktar så illa på systembolaget...nu skriver jag på datorn och har inga emojis annars skulle jag ha en skrattande sådan...jag tycker nog inte att det luktar så illa förutom om det inte är så att någon har tappat en flaska som gått sönder ..då luktar det riktigt illa...eller om det är personer som inte sköter hygien...på det systembolaget som jag handlar på är personalen väldigt fräsch...och några av dem vet att jag har alkoholproblem. Hur som helst så tycker jag att du är toppen...en vänlig själ...och även om jag inte har lyckats så inspirerar du med din nykterhet och med ditt fiske!!

Kram:)

Profile picture for user Se klart

Jag längtar lite efter fler sociala tillfällen, så jag också får prata lite, känner mig redo ?
Mysigt med utflykt men tråkigt att ni haft så mycket regn. Här har det inte direkt varit mallorca men bara en dag då jag stängt dörren till trädgården pga regn (igår).
Önskar dig sköna och avkopplande dagar nu! Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Både för samtal om nykterheten i fikarummet, lite på ytan i förbigående, och på djupet med personer som betyder mycket för mig. Kanske någon blir inspirerad.

Nu har du kanske inspirerat din svåger också! Alla behöver ju inte uppleva kris och panik för att sluta, ett enda riktigt gott skäl kan vara tillräckligt.

Hur kallt var det i vattnet? Jag ska sola och bada i helgen - det ska tydligen bli fint väder ☀️ Lämnade dottern hos sin pappa ikväll. Två lediga dagar, sen är det jobb igen. Känns okej!

Kram ?

Profile picture for user Torn

Efter grill och kortspel så var alla utom jag trötta och kröp till kojs. Svågern och frugan hade fått i sig ganska mycket vin och jag reagerade på hur osmart man blir med alkohol i kroppen. Korkade kommentarer och klantigt tänk ökade ju längre kvällen framskred. Sorgligt att se faktiskt, men vi hade trevligt trots allt. Jag tog bilen den korta biten ner till havet och gick runt och spanade efter fisk. Jag såg massor av fisk i pannlampans sken, men ingen som hade varit en ny art för mig. Men jag plockade en stor Piggvar med bara händerna (3,6 kg). Den blir perfekt till middag i morgon. ?

Det var faktiskt hela 19 grader i vattnet Andrahalvlek. Trodde det skulle vara kallare, så det blir mer bad i morgon. Ha en go sol och badhelg! ?

@Varafrisk, jag kommer i håg, det var inte meningen att du skulle bli ledsen utan som du skriver, jag tänkte att du skulle få lite extra kämpaglöd. Jag vill verkligen att du ska få uppleva en längre tids nykterhet, och få känna hur bra man mår både fysiskt och psykiskt.❤️ Du kommer klara det, det är jag övertygad om, för du ger aldrig upp.

@ Kennie, Tack för din kommentar! Jag håller med om vad du skriver. Det är en balansgång helt klart, inte lätt att förutse hur ens kommentarer tas emot. Men den goda viljan att stötta och hjälpa är en gemensam nämnare som finns hos den absoluta majoriteten av oss som hänger här. ?

Nu ska jag sova, ha en skön helg!

Kram

Profile picture for user Se klart

En piggvar, så stor, helt otroligt!
Får nöja mig med vacuumpackad torskrygg här. Blir tårögd av att tänka på piggvar, pepparrot och brynt smör. Färskpotatis! Kanske kokt och sen krossad på en plåt, lite riven Västerbotten över och sen sista svängen i ugnen med piggvaren. Slurp.
Det känns nu tydligt att jag inte ätit lunch...
Ha en ljuvlig dag- och kväll! ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Låg den och skvalpade på grunt vatten eller? Kommer att tänka på Emilfilmen där Emil och Alfred går i ån på natten med en lykta och plockar en hel säck med kräftor enbart med händerna ?

Kram ?

Profile picture for user Torn

Piggvar är min absoluta favoritfisk att äta. Bara att salta den väl och in hel i ugnen på 100 grader i ca en timme. Sedan serverad med pepparrot, smält smör och färskpotatis. Västerbotten har jag inte testat Se klart, du har ju bättre koll än mig där!? Piggvararna ligger helt stilla, halvt nergrävda på väldigt grunt vatten och väntar på bytesfiskar att fånga. Dom litar på sitt kamouflage och är helt orädda. Det är egentligen fusk att ta dem med händerna och jag brukar aldrig göra det, men hade inte piggvarsutrustning med mig. Och vi hade bestämt att äta fisk i dag, så jag tog den.?

Nu är det förresten dags att sätta in den i ugnen.

Ha en bra kväll! Kram ?

Profile picture for user Se klart

... idiotiska idén om Västerbotten.
Det spar jag till mina frysta fiskar.
Som sagt, njutning delux. Här grillades i den väldigt ljumma kvällen. Och en solnedgång som konkurrerade med en fullmåne som är helt makalös.
Stackars de som dricker bort dessa små och stora mirakel. Inte vi!
Kram ?

Profile picture for user Jullan65

Oj piggvar är väldigt länge sen jag åt, typ 20 år. Hade ingen aning om att man kunde fånga dom på det viset. Alltid lär man sig nåt?.Håller med om att det tjatas lite mer ju längre kvällen lider med alkoholen närvarande. Jag har precis dragit mig undan sällskapet, nykter. Jag vaknar nykter och inte ett dugg bakis, vilket inte lär vara fallet med mitt sällskap. Ha en fin helg Jullan

Profile picture for user Torn

Jag tycker också det är bättre att dra sig undan om ens sällskap börjar bli lite för på kanelen. Det går bra och är kul i början när personerna fortfarande kan tänka hyfsat klart, men till slut blir det bara jobbigt med allt korkat fyllesnack, upprepningar och spillda glas. Jag har dock bara behövt göra det någon enstaka gång hittills tack vare sällskap som sällan blir för onyktra. Det som är skönt nuförtiden är också att jag aldrig är det minsta avundsjuk på de som dricker. Det kunde jag få en släng av den första tiden som nykter. Frugan bad mig att köpa Sprite Zero i dag till middagen i kväll. Hon ville inte ha vin i kväll av någon anledning.?

Hemma nu efter två härliga dagar med sol, bad och fiske med händerna. Piggvaren var ljuvligt god.? Det regnar nu, så allt är som vanligt igen här.

Ha en go Söndag! Kram

Profile picture for user Torn

Vi var ute och käkade tapas på en mysig restaurang i går. Jag kom att tänka på hur mycket jag uppskattar
god mat numera, förr i tiden var det viktigaste alltid att det först och främst fanns fullständiga rättigheter
på stället och sedan synades dryckeslistan noggrant innan jag kollade vad restaurangen hade för mat
att erbjuda. I går tänkte jag inte ens på vad alla runtomkring mig hade i sina glas, men antar att det mest innehöll alkohol. Riktigt god mat var det, helt klart har maten mest varit ett tilltugg till drycken för mig förut.

Dock kom jag på mig själv att jag noterade hur många vackra och välklädda personer av det kvinnliga könet
som satt på restaurangen. Och kunde inte låta bli att snegla lite extra. Vad fan, jag har ju min fru och underbara barn, inte ska jag väl bete mig som en singel.? Nåja ingen fara antar jag, har inga planer på att återvända till singellivet, man måste väl få kunna njuta av vacker utsikt någon gång ibland. Eller är jag ute på hal is? Förr i tiden stirrade jag bara ner i glaset, och det gör jag tack och lov aldrig numera.

Ha en bra dag alla som jobbar, kämpar eller njuter!

Profile picture for user Varafrisk

Tänker att det är hälsosamt att titta på allt vackert som finns både människor, djur och natur❤️?
Att inte vara singel innebär ju inte att man inte får titta på någon annan ...det skulle ju vara rent förfärligt i så fall?

Ha det gott?

Profile picture for user Se klart

Jag älskar mat numera! Jag har alltid lagat mkt mat och det har på sätt och vis varit en hobby, men nu för tiden kan jag verkligen njuta av smaken på helt nytt sätt. Jag var rädd att det skulle bli tvärtom, att maten skulle förlora sitt värde. Vad mycket knäppt man målar upp i det nyktra livet från andra sidan...
Kan inte säga att det drällt av manlig fägring här i mina trädgårdsland i sommar, men tycker inte det är det minsta konstigt att få en ny blick på sin omgivning inklusive män/kvinnor.
Jag kan ärligt sakna att få vara på min stora arbetsplats med mycket roliga och spännande personer, inte för att jag tänkt ingå kärleksaffärer men för att det gör livet intressant och spännande. Och att man också kan möta sin omvärld med rak rygg.
Så tänker jag! ??

Profile picture for user Jasmine

Att titta på vackra människor är något man kan göra både som singel och gift! Tänker som Varafrisk, att det är hälsosamt. Om min man tittade på vackra kvinnor skulle det inte göra ett dugg (jag gör ju det själv...), det är om man hittar dig på dejtingsidor som det är big no no ?

Profile picture for user Torn

Ni har rätt så klart, det är ingen fara på taket. Kom att tänka på det bara när frugan sa åt mig att jag inte skulle glo så ögonen poppade ut. Min dotter frågade förskräckt, kan dom verkligen göra det??

Kram

Profile picture for user Kennie

Jag tror det viktiga är känslan man har om man tittar på någon. Att bara se och uppskatta men inte fundera på hur man skulle kunna agera tror jag inte är någon fara, men man får passa sig lite så inte beroendehjärnan hittar på något nytt jävelskap när den insett att det är kört med alkohol..

Profile picture for user Torn

Det är sant Kennie, det gäller att passa sig nu så man inte fastnar i något annat beroende som inte är bra.
Jag har mitt snusberoende som hänger kvar sedan gammalt. Vore ju jättebra att bli av med det också, men
känner att det inte är läge för det ännu. Får vänta ett år eller så tills nykterheten satt sig riktigt rejält.
Mat och godis är det ingen fara med ännu så länge i alla fall. Käkar dock mer godsaker numera än när jag drack, så där får jag passa mig.
Att jag skulle bli beroende av sex/dejting ser jag som ytterst otroligt. Jag har två barn och har haft ett långt förhållande tidigare + diverse kortare förhållanden innan dess. Det är "been there, done that" för min del
på den fronten. När jag var alkoholberoende så var jag även beroende av att spela dataspel på ett osunt sätt.
Kunde sitta i timtal och spela diverse äventyrsspel på datorn samtidigt som jag drack öl. Det lustiga är att det beroendet försvann helt samtidigt med alkoholen. Har inte spelat en sekund sedan jag tog min sista öl,det lockar mig inte för fem öre numera. Tror att det är verklighetsflykten som inte lockar mig alls mer.

Vanligt spelberoende då? hästar, casino mm. Det tänker jag passa mig för väldigt noga, kan säkert vara lätt
att trilla dit om man väl börjar.
Jag har dock ett beroende, och det tänker jag fortsätta med. Mitt stora intresse för sportfiske, det ger både spänning och avkoppling och chans att uppnå olika mål. Tex många olika arter, eller stora exemplar av olika arter, slå personbästan osv. Hade jag inte haft mitt fiske, då vet i sjutton om jag inte hade supit fortfarande.?
För jag var väldigt nära att supa bort det helt.

Tack för att du fick mig att tänka till Kennie!? Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Underbar natur, mycket frisk luft, spänning och bekräftelse när du lyckas få upp rariteter - perfekt och hälsosamt beroende!

Bra att du slutat med datorspelen, det kan skada oerhört mycket. Det var en av många orsaker till att jag ville separera från barnens pappa, som spelade WOW typ dygnets alla vakna och lediga timmar.

Jag är hellre själv i självsamhet än ensam i tvåsamhet.

Kram ?

Profile picture for user miss lyckad

Verkar vara vanligt..Jag fattade inte det i början av min nykterhet..Träffade en man som gick på AA, han kunde en massa om alkoholberoende, även om droger..Jag var med honom på något AA- möte..Efterhand förstod jag att han var sex- och relationsberoende, även spelmissbrukare..Då fattade jag mer och mer..Det finns folk som sitter på möten och bedyrar sin nykterhet, samtidigt som dom håller på med andra beroenden..?..Har även lite egna teorier om tex unga kvinnor och män som har sex- och bekräftelsebehovs beroende. Som äldre är det inte lika lätt att få ragg längre och då går man över till alkohol..Stämmer iaf bra på vissa av mina äldre släktingar..Angående att sitta och titta på vackra människor av motsatt kön..Tycker du det är ok att din kvinna tittar och beundrar vackra män lika mycket, utan att du känner dig åtsidosatt, så varför inte..?..

Profile picture for user Torn

Det ligger nog mycket i din teori miss lyckad, när folk blir äldre blir det lättare att ta till flaskan när raggningsförsöken misslyckas. Jag tycker det är helt ok om/när min fru kikar på snygga karlar. Hon gör det ju varje dag när hon kollar på Netflix serier, så varför inte live.?

Gött väder ska det bli i dag, dags att fixa med båten och planera för kommande fiske till helgen.?

Ha en härlig dag! Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Som två ståtliga fyrtorn står ni där i det okända mörkret och vägleder mig vidare på den nyktra resan. Alltid steget före mig, så jag vet litegrann vad som komma skall. Alltid ett glatt hejarop och mycket omtanke - så hjärtinnerligt tryggt på alla sätt. Nu kör vi vidare!

Kram ?

Profile picture for user Torn

Tack Andrahalvlek, jag glömmer ofta av att du ligger en månad efter mig och Se klart. Känns som vi
är ett litet team på något sätt, där du drar det tyngsta lasset vad gäller kommenterar hos andra här,
och är en grym faktaspridare som får nybörjarna att få skrämselhicka och bli livrädda för alkohol.?
Av ren omtanke så klart!
De tre musketörerna som inte har druckit en droppe alkohol under hela den här resan!
Härligt är det.? Kram

Profile picture for user Se klart

Ja, grattis Torn, tycker också vi är samma lika nu, Ah har forum-jobbat in en månad ?
Tack för att du är min kompis här, och för att du är så självklar och icke- babblig, min motsats. ?Tänker att olika behövs. Så glad för det känns som du fångade upp mig där i början och sen har jag följt dig som denna valp vi lånar nu. Lite stökigt ibland men himla säkert känns det. Att vi är ett team.
Önskar dig en fin dag. Jag ska ut och plocka kantareller till min potatis, zucchini, broccoli och sockerärtor. Undrar varför det aldrig blev något med de där pallkragarna förr om åren. ??
Njut av kvällen! Största kramen ?

Profile picture for user miss lyckad

Både Se klart och Torn..Så bra jobbat av er..Såklart övriga också som håller sig nyktra, eller i alla fall försöker..Ha en fin kväll, bland kantarellgrytor och annat gott..???

Profile picture for user FinaLisa

Läste precis din lista från i våras (#21) på alla sköna fördelar du märkte då du hållit dig från alkoholen ett antal veckor.?
Wow, så inspirerande läsning och vad härligt att du trivs i dina nya vita skor som nu måste sitta perfekt vid det här laget...?
(Varför måste min hjärna alltid hitta på massa tramsiga metaforer!??)
Ha en fin helg med alla firrarna!☀️
??????

Kram ?

Profile picture for user Torn

Den listan ja, den skulle jag ju fylla på med saker kom jag på nu! Det kommer ta sin stund, har en massa mer fördelar att lägga till där.? Dina metaforer är bara roliga FinaLisa, mer sånt.? Och trevligt att du hälsar på här i min tråd! Tack för grattis också, Se klart och miss lyckad.?

Kräftskivan i går var bra, jag älskar skaldjur så det var gott att verkligen frossa loss. Varför finns det en konstig tradition att bedöva smaken och sinnet med nubbar på kräftskivor slog det mig? Helt idiotiskt.? En person ( som jag inte känner) blev tidigt riktigt full och fick ledas iväg av sin fru. Min blick mötte hennes, och den blicken var fylld av skam, hat, förtvivlan, ursäktande och uppgivenhet. Annars så höll sig övriga hyfsat normala. Kvinnan som ledde hem fyllot, var helt normal då hon körde bil och var nykter. Men det är garanterat inte så många som är så pigga, glada och fräscha som jag är nu.?

Snart drar jag i väg på artsatsning, kommer hem i morgon någon gång. Behöver jag sova så får det ske i båten eller på en klippa under bar himmel.

Ha en härlig dag! Kram

Profile picture for user miss lyckad

Tänk om det fanns någon person med som aldrig stött på alkohol på er fest..?..Och hen undrar vad som hände med den berusade mannen? Blev han sjuk? Har han någon sjukdom som gör hans tal sluddrande, gången vinglig, fylleröd i ansiktet, tappar hörseln? Så frun får avbryta festandet och leda hem sin sjuka man..Nejdå han har blivit förgiftad..”Av vem då?”säger hen som aldrig sett alkoholens effekter..Av sig själv..Vi sitter alla här och förgiftar oss..Men vi försöker få i oss i lagom mängd!!....Ha en härlig dag på sjön, Torn..?⚓️???..Och alla andra med..??

Profile picture for user Andrahalvlek

Den blicken... Har jag nog aldrig sett hos någon, eftersom jag själv nog varit för full då. Dock utan att ledas hem, även om det hade behövts ibland ?

En gång cyklade jag ner i diket på hemvägen från en grillfest. Två meter sluttande dike. Där de hade kapat sly och jag kunde skadat mig rejält, blivit spetsad på en sådan trädstam. Inte en skråma fick jag.

Båda barnen och deras pappa var med, det var då vi fortfarande vi var ihop. De blev förstås helt förfärade. Hade jag sett blicken på min exex-sambo då så hade den nog varit snarlik med kvinnan på din fest.

Aldrig glömma. Aldrig ta första glaset.

Lycka till med fiskandet! Sova utomhus låter supernajs ? Har du myggnät med dig att vira in dig i?

Kram ?

Profile picture for user Sisyfos

Haha Miss lyckad, ja tänk om man skulle förklara drickandet precis så... vi sitter och förgiftar oss och försöker göra det precis lagom... och även om vi lyckas under kvällen så blir morgondagen sannolikt något förstörd. Man kan verkligen undra vad vi håller på med.
Torn, det är så trevligt att läsa dina inlägg och det liv du har nu. Bra jobbat!

Profile picture for user Torn

I morgon börjar jag jobba igen efter fem veckors semester. Den bästa semestern hittills i mitt liv trots mycket regn och kyligt här där jag bor. Ingen utlandsresa pga Corona. Men, ett stort men, jag har inte druckit en enda droppe alkohol!? Det har aldrig hänt förr så jag har inte vetat om hur en riktigt bra semester kan vara. Jag är på riktigt nu, ser, hör och känner allt på riktigt. För har jag försökt fly från verkligen genom att hälla i mig ett livsfarligt, beroendeframkallande och dyrt gift! Så otroligt dumt gjort.

Läser här om de klassiska föreställningarna hos många om tråkighet, oro om vad andra ska tro och tycka mm när man inte dricker mer. Jag läser och tänker tillbaka när jag själv var där i början, och inser nu hur fel jag hade. Det är absolut inte tråkigt, jag skiter fullständigt i vad andra tänker. Dessutom har jag enbart positiva erfarenheter av att andra vet om att jag inte dricker. Jag är frisk, stolt, glad och njuter till fullo av livet.? Jag är forfarande förvånad över att det kunde bli så här underbart.

Kanske kan det här inlägget peppa någon till att ha tålamod och inte ge upp. Jag hoppas det i alla fall.

Ha en bra dag!

Profile picture for user AkillesU

Som svar på av Torn

Grattis till en alkoholfri semester! Jag börjar också jobba idag. Är på min dag 8. Ser fram emot en fortsatt nykterhet för som du skriver så har det inte varit tråkigt alls. Jag har fått mer tid Och energi till annat och jag känner mig redan lyckligare ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Helt underbart inlägg om det nya nyktra livet. Bästa semestern hittills i livet är verkligen ett toppbetyg!

Tycke också att man tänkte konstigt i början. På fullt allvar trodde man att livet skulle bli tråkigt och meningslöst utan alkohol. Vilken tur att man rätt så snabbt tänkte annorlunda!

Tur med fisket i helgen? Eller bara skönt och tyst i din självsamhet?

Kram ?

Profile picture for user Torn

Jag läste ditt inlägg om myggnät för sent Andrahalvlek, men som tur var fanns det inte en enda mygga på den lilla ön jag sov ett par timmar på.? Inga nya arter, men så är det i bland när man satsar på ovanliga arter. I helgen var jag ute efter Trubbstjärtat långebarn och Spetsstjärtad smörbult. Ett par små ovanliga och icke ätbara arter med konstiga namn.? Men det var ljuvligt ändå, mycket annan fisk, ett helt spegelblankt hav och mycket sol. Kram

Profile picture for user Kennie

Samma här, har aldrig känt mig så utvilad efter en semester förut, och ändå har jag haft mycket för mig. Apropå myggnät, var och tältade med familjen, barnen sov i varsin hängmatta med tillhörande myggnät och sol/regn-skydd, fungerade perfekt!

Angående att ersätta beroenden så tror jag att ett starkt intresse för någon hobby är det absolut bästa. Själv tränar jag gitarr, bästa botemedlet, och det enda som funkade när jag slutade snusa i höstas (snuset saknar jag konstigt och skönt nog inte alls nu när jag inte dricker längre).

Profile picture for user Torn

Härligt att du också haft bästa semestern Kennie! Även jag tror att det är en stor fördel om man har ett starkt intresse eller en hobby. Jag vet många vars enda intresse är att typ umgås med folk, ofta på krogen. Då kan det bli extra kämpigt att inte dricka alkohol. Åtminstone de första månaderna. Coolt med hängmattorna! Det får jag kika på, att de skyddar mot regn också är ju suveränt.?

P.s glömde att tacka för era kommentarer Sisyfos och AkillesU, tack!?

Profile picture for user Torn

Ett sätt att få reda på hur långt man har kommit i sin nykterhet är att testa om man forfarande vill dricka. Sätt dig ner och tänk dig in i en situation som du gillade att dricka i före du blev nykter. Tex en kall öl en varm dag under tiden man grillar. Eller ett glas rosé i kvällssolen efter en tuff dag på jobbet. Blir du sugen och skulle gärna vilja göra det? Tänk inte på några långsiktiga konsekvenser som bakfylla mm, utan bara kortsiktigt just nu. Om svaret är ja behövs mer tid tills du verkligen inte vill dricka. Får du direkt avsmak och tänker, nä usch vad äckligt, har du kommit långt i din nykterhet. Jag tror inte att alla kommer hamna där, men jag gjorde det efter några månader och det var en väldigt skön tidpunkt. Jag kunde inte få något som helst sug hur jag än försökte. För ett tag sedan fick jag för mig att försöka gilla smaken av öl igen ( alkoholfri) och det funkade väl skapligt. Men efter råd här och egen fundering så la jag ner det försöket. Jag ser ingen anledning till att försöka tycka om att dricka drycker som förknippas med alkohol, då jag jämställer alkohol med flytande råttgift eller bensin. Får avsmak helt enkelt.

Som sagt, en del kommer säkert aldrig känna som jag gör och det gör inget, så länge man inte dricker drycker med alkohol. Ni som känner samma som mig vet vad jag menar med ”skön känsla” och jag hoppas att så många som möjligt kan få uppleva det.

Ha en fin dag, och vad ni än gör, ta aldrig det första glaset av en dryck som innehåller alkohol. Oavsett om ni vill eller inte vill. ?

Profile picture for user Se klart

Nej men jag vill inte dricka längre. Det är spännande, att det har gått över.
Vad som däremot fortfarande kan hända är att jag vid stress eller belöning ”vill ha nåt”.
Stress värst, då vill jag ”ha nåt” som ger mig lugn, varvar ner.
För-sö-ker att inte hamna i dessa situationer men ofrånkomligt ibland.
Som belöning tex fredag, funkar lite nötter och en a-fri dryck bra.
Ska försöka lära mig några bra andnings-övningar för stressade lägen.
Hur är det att jobba igen? Apropå stress ? Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Så långt har jag inte kommit att jag tycker att det är äckligt. Tror jag. Har ju inte druckit på sex månader så jag kanske tycker att det är äckligt om jag provar? Smaklökarna förändras.

Däremot vet varje cell i min kropp att jag inte ska dricka. Jag kan inte. Det finns inget i mig längre som vill dricka socialt ens. För att smälta in, inte avvika. Varför skulle jag vilja det? När alkoholen skadar mig.

Jag vet att jag med tiden lätt kommer att säga ”nej tack, jag dricker inte alkohol, har ni något annat gott?” De första 10 gg känns det kanske lite konstigt, sen går det av bara farten.

Att jag blivit av med ångest och sömnstörningar och återfått mitt känsloliv fullt ut, tillsammans med ett inre lugn och enorm nöjdhet över vardagliga saker, betyder enormt mycket för mig. Skulle aldrig äventyra det för att ”dricka lite”. Aldrig.

Sen blir jag mer och mer upprörd över alkoholens normalisering i samhället. Så många anhöriga som far illa och så många suputer som måste underprestera massor på jobbet. För att vara kung i baren på AW. Sorgligt.

Kram ?

Profile picture for user Torn

Jag har jobbat ett par dagar nu och och det går bra, rullar på eller ja, är som vanligt. Inte stressigt, inte så skoj men samtidigt inte tråkigt.? Jag står fast vid min inställning som jag har haft länge, att hade jag haft pengar så jag klarade mig så skulle jag inte jobbat. Finns så mycket annat här i livet som jag hellre hade velat syssla med än att jobba som anställd. Skit samma, jag har tagit ledigt på Lördag i alla fall och ska ut och fiska på havet med min son och en kompis till honom. Med sådana saker att se fram emot så kan jag jobba hur mycket som helst.

Märkligt Se klart men jag läste ditt inlägg om att tanken på att dricka får dig att må illa efter att jag skrivit mitt inlägg. Det är så jag känner också, blä liksom. Men så startade vi ju på samma dag ochså.?
@Andrahalvlek, du har en månad på dig att få samma känsla.? Anledningen till att du tror att det kommer kännas konstigt att säga nej tack är nog för att du inte har berättat för så många ännu hur det ligger till. ju fler som känner till att du inte dricker, desto mindre konstigt kommer det kännas. Det är min erfarenhet i alla fall.
I förrgår frågade mina arbetskollegor vid fikabordet hur det gick med mitt ickedrickande. Det kändes helt naturligt
och inte det minsta konstigt att svara dem. Jo tack, det går bara fint, jag har inte druckit en droppe på hela semestern. Men det är säkert väldigt olika från person till person, gör det som känns bäst för dig.

Kram?

Profile picture for user Jullan65

Ja åter i vardagen, känns både bra och inte. Vet inte om det varit en helt vilsam semester heller, lite sviter i Corona är det allt. Fint att det känns naturligt att prata om sitt icke drickande, jag upplever inte heller det som någon svårighet faktiskt, det är mitt beslut, mitt liv. Ingen som ska ifrågasätta det, det är heller ingen som gör. Ha det bäst. Jullan

Profile picture for user VaknaVacker

Alltså vad fint och skönt att jobbarkompisarna frågar hur det går! En sorts toppenstöd ju?
Hoppas du har en fin dag med fiske?
Hm. Har klurat en del på det där med att vilja dricka eller ej. Har kommit fram till att jag önskar jag kunde. Tycker om den initiala avkopplingen och smaken... men kan inte. Så jag vill kunna dricka?
Men har ju omyndigförklarat mig själv, stämplat mig? så det blir inget mer? Bara ta hand om mig o mina nära o kära. Så det så. Du vet stark som en björn?
Kram?☀️

Profile picture for user Andrahalvlek

Annie Grace listade i en video tre framgångsfaktorer med nykterheten.

Den tredje punkten var att identifiera sig med nykterheten, att verkligen bli ”Han/hon som inte dricker”. Och stå för det i alla lägen.

Du är verkligen där - så häftigt! Jag vill dit också ?

Kram ?

Profile picture for user Torn

Tack för påhälsning här, alltid lika härligt när jag ser att jag har fått någon kommentar.? I går blev det inte en enda koll här på forumet under hela dagen, det är nog första gången det händer. Brukar alltid åtminstone 1 gång om dagen läsa här för att se hur alla har det. Var ute och fiskade från tidig morgon till sen kväll. En underbar dag med en massa fisk, sol och bad från båten mitt ute i havet. Dock fick vi tidigt köra i land min sons kompis, då han blev grymt sjösjuk stackaren.❤️ Detta trots nästan inga vågor alls. Jag har aldrig varit sjösjuk, men det såg faktiskt ut att vara värre än den värsta bakfyllan.? Och då är det illa!
@VaknaVacker, tur att du är stark som en Björn, alkoholdjävulen har inte en suck och blir golvad direkt! ?

Ha en bra dag allesammans! Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Jag blir sjösjuk bara jag ser en båt, så jag lider verkligen med kompisen. Det är vidrigt att vara sjösjuk. Jag blir sjösjuk på flygplan, färjor, och i bilen om jag inte kör själv.

Så skulle jag börja fiska så skulle jag stå på land ?

Kram ?

PS. Lite skönt att släppa tanken på forumet lite, det är ett friskhetstecken. Är inte där än på länge känner jag. Jag har absolut ersatt ett beroende (alkohol) med ett annat (forumet), men det är ju inte skadligt. Tvärtom.

Profile picture for user Torn

Nu är jag ledig i knappt en vecka. Eller återhämtningsvecka som det kallas enligt mitt arbetstidsschema.? Satt just och funderade på om jag har några problem som måste lösas under ledigheten. Kom inte på ett enda problem och ser bara möjligheter. Så i dag blir det diverse ärenden och inköp av en present till frugan som fyller år, tvätta bilen och åka och bada med min dotter i en närliggande sjö. I morgon bär det av på en artsatsning i trakten av Kristianstad av alla ställen.?

Ha en fin dag! /Torn

Profile picture for user Jullan65

Låter kanon Torn, visst är det så att problemen minskar och att det tom ses som möjligheter istället. Tänk vad a ställer till det....tur att vi avskedat den där adjävulen i tid. Ha det gott på sjön och i övrigt. Jullan

Profile picture for user Andrahalvlek

Skönt att verkligen känna så - ”jag har inga problem att åtgärda utan kan bara göra något roligt”.

Vad blir det för present till hustrun? Presenter är svårt. Jag köpte alltid kläder till mina barns pappa, mest för att han aldrig köpte själv.

Han köpte ytterst sällan presenter till mig, det glömde han bort. Eller hann inte. Han är glädjekalkylernas mästare och kan knappt stava till planera ?

Kristianstad är ju nästan i mina hemtrakter ?

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Med lite ledighet, och utan stora planer. Fisket är förstås en plan men intresse istället för projekt typ måla garage.
Jag njuter av mina jobbdagar i stan, äter sushi är det närmsta fiske jag kommer. Njut av dina dagar, och frugans födelsedag! Kram ?

Profile picture for user Torn

Ja nu är vi värda att må bra och njuta av livet Jullan, Andrahalvlek och Se klart. ? Vi har gjort ett sjuhelsikes bra jobb för att kunna göra detta. Det är rättvist!

Jag köpte en ryggsäck i skinn med datorfack, och tallrikar från Rörstrand till hustrun. Det låter kanske tråkigt, men det är sådana som hon önskar sig. Hon pratar ofta om saker hon vill köpa, men det blir inte av då hon tycker det är lite onödigt och dyrt. Nu ska jag packa i ordning de sista inför fisketuren. Jag har tom köpt en mygghatt som ska med.?

Kram! ?

Profile picture for user Charlie70

Jag bestämde mig i början av sommaren för att köpa hela kittet av nya Rörstrandstallrikar. Var så trött på mina gamla kantstötta sönderdiskade från IKEA. Kände att ska vi nu vara hemma hela sommaren kan vi åtminstone äta fint. Inte ångrat den utgiften en sekund! Tvärtom!

Ha en fin dag!

Profile picture for user Andrahalvlek

De bästa presenterna är sådant man önskat sig ? Näst bäst är att ge bort sådant man själv skulle vilja ha.

Äldsta dottern fyller 23 år snart. Hon skrev igår att vi inte ska köpa presenter. Vi ska ju åka dit och hitta på något roligt, och då får de kostnaderna bli presenten. Plus att de inte har plats för mer saker i sin pyttelilla studentlägenhet.

Men hon får mer presenter ett annat år istället, när de flyttat till större. En bakassistent modell större vill hon ha vet jag.

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Har också Rörstrand, gör varje måltid till något extra.
Och en ryggsäck är omsorgsfullt med tanke på allt vi släpar runt på.
Höll på att skriva: hälsa och gratta som man gör men kanske lite överdrivet... ?
Njut av firandet! ??

Profile picture for user Torn

Artsatsningen gick hem! Sitter kvar nere vid ån och bara njuter av stillheten. Ska snart packa ihop och köra 30 mil hem. Jag vet inte vad det är som gör mig så himla glad och nöjd när en artsatsning lyckas. Det är något med nykterheten som ligger bakom det tror jag.?

Ha-ha, jag ska överväga att hälsa min fru grattis från er.?

Kram!

Profile picture for user Torn

En skön dag hemmavid i dag, barnen har börjat skolan och frugan har jobbat. Städat i mitt fiskerum i källaren, det var välbehövligt efter de senaste fisketurerna. Handlat, klippt gräset mellan regnskurarna och avnjöt för en stund sedan en god alkoholfri drink som Andrahalvlek tipsade om.? Perfekt , för varken frugan eller barnen gillar grapefrukt så jag får ha drickan i fred. Tänkte efter lite när frugan kom hem från jobbet, hon skulle snabbt som attan ha ett glas vin. Så gjorde jag också för länge sedan. Alkohol varje fredag och lördag, sedan blev det på vardagar också. Fler och fler (öl då) i mitt fall. Det var ju lugnt, jag kunde ju sluta när jag ville.? Fler och fler, oftare och oftare. Så höll det på i en massa år, alldeles för länge. Till slut var jag ett vrak och totalt fast i mitt beroende. Jag hittade det här forumet och lyckades sluta. Är evigt tacksam för det. Därför blir jag så glad när jag ser alla nya här som har bestämt sig för att sluta INNAN det går så långt som det gjorde för mig. Kämpa på säger jag bara, ni har allt att vinna och inget att förlora!

Snart 8 månader nykter, och det enda jag ångrar är att jag inte slutade tidigare. Saknar inte alkohol för fem öre, mår bättre än någonsin
och har det hur bra som helst. Ska och vill inte dricka en droppe alkohol mer i hela mitt liv. ?

Ha en bra helg!

Profile picture for user Varafrisk

Torn...det är helt underbart att höra din berättelse❤️Jag blir så glad och det inspirerar❤️

Om du bodde nära mig (det vet jag inte...) om jag inte var en fegis för att åka båt och vara ute på sjön/havet....så skulle jag be dig om att ta m mig ut på en tur...??

Kram?

Profile picture for user Andrahalvlek

Kul att du gillade mitt drinktips! Grapefrukt är nog en smak som delar mänskligheten mitt itu typ. Jag gillar ju inte söt läsk så för mig var det perfekt!

Kram ?

Profile picture for user Se klart

Åh måste testa Ah drink också, älskar den beska och lite sura smaken. Great minds like alike.
Det är ljuvligt att läsa ditt inlägg Torn. Blir rörd. Och glad. Precis som du så himla tacksam över forumet. Att jag har tagit tid till mina reflektioner, genom att skriva varje dag. Men också att fått din- och er andras tid och engagemang, det är verkligen stort. Kram, njut av helgen. ?
Ps. Längtar efter regn, skicka lite åt mitt håll!

Profile picture for user Torn

I dag ska vi åka och fira hustruns födelsedag i hennes hemstad där hennes föräldrar bor. Jag har fått för mig att du Varafrisk bor där i faggorna men vet såklart inte. Om så hade varit fallet så kunde jag släpat med båten så kunde vi tagit en sväng på Vänern. ?

Enligt radarbilderna så borde du ha fått lite regn i natt Se klart, Samma där, jag vet inte var du bor, men har starka misstankar.?

Drinken var svingod Andrahalvlek! Jag tänkte ta en till frukosten nu också, det borde ju gå bra, den är ju alkoholfri. Och att du bor i Blekinge vet jag sedan länge.?

Själv bor jag i ”Göteborgstrakten” som jag brukar kalla det för folk som inte vet.

Ha en fin Lördag! Kram

Profile picture for user Torn

Vi kom fram till svärföräldrarna lagom till lunch i går och frugans syster och man var redan där. Det var jättetrevligt och alla hade mycket att berätta om de senaste veckornas upplevelser. Ingen alkoholhaltig dryck serverades till lunchen. Men senare så åkte rosévin dunken fram och bubbel och rödvin. Varför ska två systrar och deras föräldrar behöva hinka i sig en massa vin för att kunna fortsätta att ha trevligt? Svågern som inte kunde dricka pga bilkörning, var rastlös och allmänt grinig pga detta. Barnen blev bortprioriterade, och satt med sina mobiler. Nu ser jag ju allt detta med mina nynyktra ögon och vet att jag betedde mig likadant förr, fast ännu värre. Det är sorgligt att se och uppleva. Ingen blev ju direkt full, men alkoholen gör ju så de blir trögtänkta, klantiga, upprepande, glömska, okänsliga ( mot barnen) , själviska, trötta och i mina ögon ointressanta att lyssna på, eller prata med. Svågern tyckte likadant, men led mest av att han inte kunde dricka själv. Jag fick om möjligt ännu mer avsmak för alkohol. Ja-ja, det är väl bara att vänja sig, men helt klart föredrar jag att umgås med dem när de är helt nyktra.

Frugan blev jätteglad över sina presenter i alla fall.?

Ha en fin dag!

Profile picture for user Sommarbarnet

skall behöva bli sådär när man egentligen kan ha så himla trevligt?Nu hade ni säkert kanske trevligt ändå och hustrun blev ju glad över presenterna??Men det dämpar ju liksom hela tillställningen framförallt för de nyktra.

Men för inte så länge sen satt man där själv och sluddrade och lade fokus på alkoholen istället för umgänget. Skönt att det är över kan jag känna.

Men just det där att det alltid skall vara alkohol med i bilden vid socialt umgänge fattar jag inte längre. Vi var hos vänner och eftermiddagsfikade för en tid sen och då plockade det fram både Jäger, öl och cider. Jag hade ju ursäkten att köra (detta i början av min nykterhet). Men kan reflektera över detta att det måste fram alkohol även på eftermiddagen till fika med tårta.

Ha en fortsatt skön söndag, Torn?

Kram

Profile picture for user Andrahalvlek

Vårt samhälle är totalt impregnerat av alkohol. Ytterst få helnyktra sammankomster anordnas överhuvudtaget.

Det ser man inte när man sitter mitt i smeten, eller pölen snarare. Det ser vi nu när vi har klivit ut ur pölen.

Just därför har jag faktiskt blivit medlem i IOGT-NTO, för att jag vill att hela samhällets syn på alkoholanvändandet förändras. Tänker inte engagera mig personligen, men jag vill bidra med min medlemsavgift.

Personligen tänker jag försöka påverka i det lilla. Tänker aldrig ge bort alkohol i present mer. Tänker jobba för att vi i vår familj och släkt ska umgås mer utan alkohol, hitta på andra saker, välja att medvetet inte servera alkohol alltid.

Likadant på jobbet. Varför ska alkohol serveras på personalfester? Varför ska aw alltid inkludera alkohol? Jag tänker lobba för andra sätt att umgås kollegor emellan.

Och slutligen bara måste jag kommentera din svåger, som är sur och grinig för att han inte får dricka. Enorm igenkänning på den! Herregud vilket straff det var ?

Och så himla skönt det är att slippa känna så numer ?? Jag är nykter för att jag vill vara nykter, inte för att jag måste vara det på grund av bilkörning.

Kram ?

Profile picture for user Charlie70

Just detta med barnen gör mig väldigt illa berörd. Jag har ju själv utsatt mitt barn så vet hur det kan vara. Men jag funderar på om du inte skulle kunna lägga fram ett förslag till familjen att ni fortsättningsvis ses nyktra? Åtminstone när barnen är med. Även en lägre konsumtion bland de vuxna påverkar ju dem. Samtidigt visar vi att firande per definition alltid sker tillsammans med alkohol. Vi fortsätter vara en del av normalisera alkoholkonsumtion på det sättet.

Härligt att frun blev glad för presenterna! Fattas annat :D

Kram!

Profile picture for user Torn

Det är så som jag känner och tycker nu också. Det måste gå att bryta de värdelösa och skadliga vanorna att det jämt ska vara alkohol inblandat mer eller mindre jämt när folk ska umgås. Varför skulle svärmor prompt plocka fram en massa alkoholhaltiga drycker fram på eftermiddagen när vi hade jättetrevligt utan alkohol innan dess.
Och barnen som sagt Charlie, när barnen ser detta så uppfattas det ju som helt normalt av dem. Att det är normalt att dricka alkohol, fast det ju egentligen är totalt onormalt att hälla i sig ett gift. Inte bra! Ska snacka med frugan om detta. Jag ska också gå med i IOGT-NTO Andrahalvlek! Nästa gång jag fyller år och bjuder hit släkten så ska det banne mig inte serveras en droppe alkohol. Då är det jag som fyller år, och då bestämmer jag! ?

Tack för era kommentarer, nu blev jag riktigt taggad!?

Kram

Profile picture for user Kennie

Bra idé att fira alkoholfritt när man själv bjuder in, då kanske man inspirerar andra att göra detsamma! Sen jag slutade dricka har jag också tagit initiativ till andra sorts aktiviteter när vi träffar släkt och vänner. Promenader med matsäck, brännboll, kubb, cykeltur, där det är lätt att umgås både barn och vuxna och där alkohol inte har någon naturlig plats. Sen tänker jag att utifrån barnens perspektiv är det en stor vinst att det finns åtminstone en eller ett par som frivilligt väljer alkoholfritt, att de ser att man kan välja. Jag ser till att alltid poängtera att min dryck är alkoholfri så att barnen hör det, typ "kan du skicka mig det alkoholfria vinet" eller "det är verkligen gott med alkoholfri öl" eller "Coca-Cola är verkligen den godaste drycken till hamburgare". Kanske fånigt, men jag tänker att det kanske finns med i bakhuvudet när de blir stora nog att välja...

Profile picture for user Kaveldun

Och jag minns ju hur det var när jag var liten och alkoholen kom fram. Min pappa ( som hade problem ) blev inte stupfull men han blev en annan människa....han bytte personlighet)
Och det märkte jag av från det jag var mkt liten kanske fem, sex år ....och jag tyckte det var obehagligt. Det räckte att han drack ganska lite.
Även om man inte är alkoholist så gör ju alkoholen att synfältet minskar ...och därmed fokus på barnen och på helheten.

Profile picture for user Fialotta88

Det är så inspirerande och imponerande att läsa om din erfarenhet och din resa. Heja dig! Jag har precis beslutat att ta en vit månad med hopp om att kunna sluta helt. Jag är så innerligt trött på att vara bakfull och ha ångest. Varför trycker jag i min kropp det där giftet? Gång på gång... varje gång dricker jag för mycket. När jag tänker att jag inte ska dricka så gör jag det ändå. Jag måste bryta mönstret och komma bort från alkoholen.

Jag skulle gärna vilja hitta stöd av någon här på forumet som kan påminna om alla nackdelar med att dricka och som jag kan skriva till när jag känner ett sug eller behov. Hur har ni andra gjort under den första tiden som nyktra?

Profile picture for user Se klart

Ja, man nyktrar ju till på fler än ett sätt när man slutar dricka, jag tycker det är oerhört skönt inte minst när det är små barn med (även om deras föräldrar dricker mycket lite/inte alls) att veta att kring mig kommer det aldrig finnas någon sådan oro. Är stolt att vara nykter och pålitlig!
Och ska som ni andra också införa mer a-fria events överlag.
Kram ?
@fialotta88 jag tillåter mig att lämna en kommentar här i torns tråd, och det är ju att vi alla är i samma läge här, och det brukar vara till stor hjälp att skapa en egen tråd (lätt för andra att följa) och sedan läsa, läsa och skriva. Det ger sig efter ett tag hur det funkar/ och alla gör vi lite olika!

Profile picture for user Torn

Bra där! Jag såg att Kennie redan har varit inne och skrivit i din tråd. Kennie är en av många klippor här som det har gått jättebra för. Misstänker att din senaste kommentar här hos mig är ämnad till Se klart. Leta rätt på hennes tråd så har du massor med bra läsning. Tex hur mycket det underlättar att inte tänka för långt framåt, utan ta dag för dag. Jag tog tom timme för timme de första dagarna.

Kram ?

Profile picture for user Jullan65

Ja Torn, hur tråkigt det är att alkoholen ska ha en så framträdande roll i det sociala livet. Själv gick jag hem kl 21 i lördags efter en verkligen fyllekräftskiva. Var riktigt obehaglig till mods faktiskt. Simmiga ögon, upprepningar, och den förbannade nubben som gick i ett. Högljudd, skränigt och inte ett dugg trevligt. Nej, det är inte mitt game längre, nu var det inga närmare vänner tur det, och jag ska inte glömma att det inte var allt för länge sedan jag själv satt där o skränade o drack. Tur är att vi återfår vårt förnuftt, en dag i taget. Ha det bäst. Jullan

Profile picture for user Torn

Så är det Jullan, nu när man ser det med nyktra ögon så är det skrämmande vilken drog alkoholen är. I lördags lämnade jag bordet en stund och tog med mig alla barnen till en närliggande lekpark med en linbana. Det var faktiskt skönt att se och lyssna på barnens lek, och få ett avbrott från de andras högljudda svamlande.

Jobbvecka nu ( sent skift) och allt är frid och fröjd förövrigt. Min sömn funkar bra. Annars är det nog just sömnen som jag har varit mest förvånad över under den här nyktra tiden. Jag behöver mycket mindre sömn än förr. Men blir även extra trött ibland och tar en liten tupplur när det går. För mig är detta dock inget som stör mig konstigt nog. En piss i Mississippi jämfört med hur mitt liv var när jag drack. Konstant full eller bakfull fy fan.?

Ha en bra dag! ?

Profile picture for user Torn

En stor grundorsak till att jag började dricka för mycket var mitt jobb. Jag hade länge ett enformigt, bundet och tråkigt jobb som gjorde att drickandet tog fart när jag inte jobbade. Sedan fick jag ett nytt jobb som var raka motsatsen. Fritt, omväxlande, mycket ansvar mm, men då var jag ju redan beroende av alkohol så jag slutade inte dricka för det. Jag har alltid drömt om att starta något eget, men det har alltid stannat vid en dröm. Nu känns det som jag är för gammal för det, inte allt för många år kvar till pensionen.

Men har känt nu i veckan att mitt jobb är för enkelt och lugnt. Det ger inga kickar alls och jag vill mycket hellre vara ledig på heltid, eller åtminstone jobba bara åt mig själv. Mitt jobb känns lite som slöseri av tid. Jag skulle behöva sno lite av er andras stress.?.

Ja-ja, Det är ingen ko på isen, men om jag inte hade haft min fru och mina barn och såklart mitt fiskeintresse så hade nog livet känts tämligen trist. Jag är så otroligt glad, stolt och tacksam för att jag lyckades sluta dricka, innan jag söp bort alltsammans. Även jobbet,?

Ha en fin dag! Kram

Profile picture for user Varafrisk

Hej Torn!

Ja, tristess/ icke trivsel kan också leda till att man dricker alkohol ..jag själv har nog druckit även av den anledningen?

Jag vet inte hur gammal du är Torn ...mellan 40-50 eller drog jag till för mycket?Inom vilket område skulle du starta eget om det var en möjlighet?

Ha det fint!

Kram?

Profile picture for user Andrahalvlek

Hittar vi alla våra grundorsaker till att vi har druckit. En del har jobbat för mycket - och du har haft för lite stimulans.

Jag vet att jag inte skulle klara av ett jobb utan intellektuell stimulans i längden. Jag har jobbat på bandet på Volvo och suttit i kassan på Ica. Inget fel alls på de jobben, men de var för tråkiga i längden för mig.

Min förra chef och jag hade ett säg vi sa när det strulade som mest på jobbet. När folk satte sig på tvären och nya ”bränder” uppstod slag i slag. Då tittade vi på varandra och sa: ”Kassan på Ica?”

Just då längtade vi dit ? Men eftersom jag har jobbat just på Ica vet jag att kunderna kan vara svinjobbiga också faktiskt ?

Men precis som du säger, ingen ko på isen. Nu har du börjat umgås med tanken. Jag tror på ödet och det skulle inte förvåna mig om det dök upp ett passande jobbtillfälle för dig ?

Kanske eget företag inom just fiske? Sälja utrustning, ordna kurser och exkursioner? Vet en kille i Olofström som lyckats med något sådant väldigt bra. Liten butik, näthandel, exkursioner etc. Han ordnade dagläger för barn bland annat åt kommunen i somras.

Kram ?

Profile picture for user Torn

Ha-ha Varafrisk, har du missat att jag fyllde 50 år i år.? Andrahalvlek har redan svarat på din fråga om vad jag
skulle vilja syssla med, hur hon nu kunde veta det.? Precis något sådant skulle jag vilja jobba med! Även saker inom miljövård/fiskevård. Problemet är väl att jag har ingen formell utbildning inom området, men måste erkänna att jag kan väldigt mycket pga mitt intresse. Det jag inte har läst i form av romaner under
mitt liv har jag läst i faktaböcker och lärt av egen erfarenhet. Och sedan gäller det ju att det blir lönsamt, så man kan leva på det. Därför har jag aldrig tagit tag i det, och att sätta mig på skolbänken igen orkar jag inte.

Jag skulle behöva mer utmaningar, det är därför jag tex mår så bra varje gång jag får en ny fiskart. Ett digert jobb med planering och faktasamlande inför satsningen, och när det ger resultat så är känslan obeskrivlig.
Det roligaste på mitt jobb nu är när det sker något stort haveri och förlustmiljonerna börjar ticka i väg. När våra chefer blir svettiga och oroliga och de riktiga stora bossarna i koncernledningen undrar vad som händer. Då är det kul när man löser problemet så fort man kan och alla blir nöjda och glada igen.? Men det händer väldigt sällan numera och jag har inte ens några nervösa chefer att lugna så ofta.

Apropå jobb, dax för mig att åka till jobbet nu.? Kram!

Profile picture for user Varafrisk

Men Torn det har jag missat...ber om ursäkt?Alltså 15 år kvar t pension vilket inte innebär att du behöver sluta då. Tänkte oxå ngt m fiske??Tänker att det finns flera olika möjligheter för kunna starta eget företag mm. Undersök vetja??
Jag var ju runt 40 när jag utbildade mig t socionom men träffade en man på komvux som utbildade sig t socionom när han var över 50.
Undersök mm innan du lägger ner tanken...du har ju fixat att bli nykter...Heja heja dig??

Kram?

Profile picture for user Varafrisk

Men Torn det har jag missat...ber om ursäkt?Alltså 15 år kvar t pension vilket inte innebär att du behöver sluta då. Tänkte oxå ngt m fiske??Tänker att det finns flera olika möjligheter för kunna starta eget företag mm. Undersök vetja??
Jag var ju runt 40 när jag utbildade mig t socionom men träffade en man på komvux som utbildade sig t socionom när han var över 50.
Undersök mm innan du lägger ner tanken...du har ju fixat att bli nykter...Heja heja dig??

Kram?

Profile picture for user Kaveldun

Det finns alla möjligheter för dig att hinna göra andra/nya saker.
Om det nu blir inom fiskeri eller ngt annat.
Sedan tycker jag det låter fantastiskt att du fått ett gott liv ändå - nu. Kan gilla läget och ta vara på dina intressen/passioner på annat sätt.
Men klart att du inte ska/behöver stanna där du är ....och snart ska vi jobba till 68-70. Så du kan ha 20 år kvar ( och 15 är ju många bara det)
Själv frilansade jag och var min egen tills jag var nästan 45 ...då blev jag tillfrågad om jag ville bli chef och sedan rullade det på som en snöboll. Fick nytt jobb vid 52 och ytterligare ett nytt vid 56... med ökat ansvar.
Tänk vad man kan uträtta fast man är alkoholist:-)
Det där var ironiskt såklart och jobbet är viktigt men det enda som är viktigt med ett jobb är ju att trivas någorlunda bra! ( klart det är bra att ha en försörjning också). Jag funderar en hel del på att jobba mindre nu...hitta en friare roll.
Men nykterhet är viktigast av allt. Det tänker jag så mkt på när jag tittar på olika boenden ....jag kan bo där eller där. Jobba med ditten eller datten. Men om jag fortsätter dricka kvittar det faktiskt lika....inget blir bra.
Och som nykter kan jag i alla fall göra det bästa av det jag har just nu. Och det innebär ju ofta att gilla läget - i alla fall vad gäller vissa aspekter av livet.

Profile picture for user Torn

Det är nog så att jag har inte tänkt så mycket på att jag kanske kan fixa ett annat jobb. Är egentligen jättenöjd som jag har det nu. Det är väl att nu när nykterheten satt sig ordentligt och hösten närmar sig så börjar man fundera på annat. Jag håller det öppet. Tack för att ni tror på mig, känner mig lite yngre nu.?

Oavsett så är detta absolut inget större problem för mig nu, eller ingen ko på isen som sagt. Har varit lite kass på att kommentera hos andra de senaste dagarna. Tänker för lite på alkohol. Vi får växeldra. ? Kram

Profile picture for user Torn

Ligger i badkaret och tar mitt sedvanliga kvällsbad.Ovanligt mycket på jobbet i kväll och tiden flög fram. Läste någonstans här att min forumskompis Andrahalvlek skulle på spahelg i Varberg om ett par veckor och det slog mig att det ska ju jag också. Hmm, det hade ju varit nice om vi stötte på varandra och kunde tjöta lite live. Men jag vet ju inte hur hon ser ut så jag hade helt sonika fått traska runt på spat och ställa frågor till kvinnor i liknade ålder. ” Hej, är det du som är Andrahalvlek?”?Hmm, känns sådär. Fick gå upp ur badkaret och dubbelkolla i vår väggalmanacka och det var visst helgen före som vi skulle dit. Tråkigt, men kanske lika bra. ?

Avslutningsvis några ord till alla nybörjarhjältar här som slåss mot sug och rastlöshet. Håll ut, ni fixar detta! Kram

Profile picture for user Se klart

God morgon,
Jag vet ju att du är himla nöjd med ditt jobb som går så bra att kombinera med dit stora intresse, en otroligt bra balans ju! Jag vill dock instämma med Kaveldun att jag tycker du är alldeles för ung för att sluta drömma om nya möjligheter. Fiske-business skulle jag säga är min grundaste kompetens... men bara att börja fundera över vad man innerst inne önskar och längtar efter tror jag är bra pulshöjning för känslolivet. I tid med att barnen blir stora så växer också lusten att utveckla sig själv.
Precis som Kaveldun var jag mycket sen med att ta/ få fast anställning men har relativt sent ändå fått chans att lära mig mycket! Senast i våras fick jag ett nytt uppdrag, jobbigt och stressigt men samtidigt stor glädje i att få lära nytt, samt utvecklas, så spännande.
Jag propagerar inte för någon karriär-strävan men att växa och se der föränderliga livet forsa fram är himla kul! Hoppas du får en fin lördag, jag är den enda som är vaken här- dessutom med huvudvärk.. Kram ?

Profile picture for user Andrahalvlek

Det är helgen 19-20/9 som vi ska till Varberg. Det hade varit hur kul som helst att tjöta IRL, men det är ju min dotter som jag ska ägna mig åt huvudsakligen den helgen. Hade varit snopet om du dök upp och stal showen ? Vi får planera en annan IRL-träff allihop här på forumet!

Men du hade nog känt igen mig. Tror inte där finns så många par i kombon medelålders mamma-ung vuxen dotter. Där är nog mest kärlekspar och kompispar. Men jag kan ha fel. Det har hänt förr. Någon gång ?

Sen finns det nog flera spa-ställen att välja på i Varberg. Vi har valt det allra mest kustnära och jag hoppas på bad i kallbadhuset också. Äldsta dottern är ju inte badkruka, som den yngsta har blivit. Annars badar jag självsam.

Kram ?

Profile picture for user VaknaVacker

Tycker det är synd att det inte är samma helg ni skall till Varberg, du och Andrahalvlek! Det hade varit jättekul för er båda ju?

Varit ute lite i sommar och sett så många både små och stora fiskesjöar. Rackarns så fiskesugen jag blir? Har så många minnen, både från barn- och ungdom? Vättern verkar toppen att fiska i, med många arter!

Ha en toppenlördag o kram??

Profile picture for user Torn

Ja Se klart, jag ser ljust på framtiden och vem vet, om ett par år så kanske jag sysslar med något annat än datorer och robotar. Alkoholen förr gjorde så jag aldrig riktigt orkade förverkliga några drömmar, och till slut började tom hoppet om en framtid överhuvudtaget försvinna. Men tack vare dig och alla andra här så har jag lyckats vända på detta.?

Jag får träffa dig Andrahalvlek vid något annat tillfälle. Just på ett spa med frugan för min del och du med din dotter kanske inte är det bästa stället.? Kanske VaknaVacker kan sluta upp då också.?

Det är inget att tveka på VV, skrid till verket! Det är bara att börja fiska. På Vättern kan man tex boka en fisketur på en guidad båt. De står för all utrustning mm och det är i princip fångstgaranti. Stora fina laxar, öringar och rödingar finns det där. Starka som björnar är dom!

Ha en bra kväll! Kram

Profile picture for user Varafrisk

Visst skulle det vara kul att ses någonstans...fiska...lära sig om växter...laga god mat...umgås...jag skulle komma och utan att jag har frågat även min man?

När det har lugnat sig kring min dotter så skulle ni kunna komma t mina hemtrakter... man kan fiska...vandra...äta...

Kram❤️❤️❤️