Nu får det vara nog!

1063 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Torn
Rättvist

Ja nu är vi värda att må bra och njuta av livet Jullan, Andrahalvlek och Se klart. 🥰 Vi har gjort ett sjuhelsikes bra jobb för att kunna göra detta. Det är rättvist!

Jag köpte en ryggsäck i skinn med datorfack, och tallrikar från Rörstrand till hustrun. Det låter kanske tråkigt, men det är sådana som hon önskar sig. Hon pratar ofta om saker hon vill köpa, men det blir inte av då hon tycker det är lite onödigt och dyrt. Nu ska jag packa i ordning de sista inför fisketuren. Jag har tom köpt en mygghatt som ska med.😂

Kram! 😍

Varafrisk
Nej det låter inte tråkigt

Nej det låter inte tråkigt det låter toppen Torn👌🏼

Ha en riktigt fin fisketur!

Kram 😍

Charlie70
Rörstrandstallrikar

Jag bestämde mig i början av sommaren för att köpa hela kittet av nya Rörstrandstallrikar. Var så trött på mina gamla kantstötta sönderdiskade från IKEA. Kände att ska vi nu vara hemma hela sommaren kan vi åtminstone äta fint. Inte ångrat den utgiften en sekund! Tvärtom!

Ha en fin dag!

Andrahalvlek
Jättebra presenter!

De bästa presenterna är sådant man önskat sig 😊 Näst bäst är att ge bort sådant man själv skulle vilja ha.

Äldsta dottern fyller 23 år snart. Hon skrev igår att vi inte ska köpa presenter. Vi ska ju åka dit och hitta på något roligt, och då får de kostnaderna bli presenten. Plus att de inte har plats för mer saker i sin pyttelilla studentlägenhet.

Men hon får mer presenter ett annat år istället, när de flyttat till större. En bakassistent modell större vill hon ha vet jag.

Kram 🐘

Se klart
Fint!

Har också Rörstrand, gör varje måltid till något extra.
Och en ryggsäck är omsorgsfullt med tanke på allt vi släpar runt på.
Höll på att skriva: hälsa och gratta som man gör men kanske lite överdrivet... 🤭
Njut av firandet! 🌻😍

Andrahalvlek
Vad snopen hon skulle bli 😂

”Jag ska hälsa och gratta från mina nyktra forumvänner” 😂

Kram 🐘

Torn
Yes!

Artsatsningen gick hem! Sitter kvar nere vid ån och bara njuter av stillheten. Ska snart packa ihop och köra 30 mil hem. Jag vet inte vad det är som gör mig så himla glad och nöjd när en artsatsning lyckas. Det är något med nykterheten som ligger bakom det tror jag.😍

Ha-ha, jag ska överväga att hälsa min fru grattis från er.🥰

Kram!

Torn
Fredag kväll

En skön dag hemmavid i dag, barnen har börjat skolan och frugan har jobbat. Städat i mitt fiskerum i källaren, det var välbehövligt efter de senaste fisketurerna. Handlat, klippt gräset mellan regnskurarna och avnjöt för en stund sedan en god alkoholfri drink som Andrahalvlek tipsade om.😍 Perfekt , för varken frugan eller barnen gillar grapefrukt så jag får ha drickan i fred. Tänkte efter lite när frugan kom hem från jobbet, hon skulle snabbt som attan ha ett glas vin. Så gjorde jag också för länge sedan. Alkohol varje fredag och lördag, sedan blev det på vardagar också. Fler och fler (öl då) i mitt fall. Det var ju lugnt, jag kunde ju sluta när jag ville.😉 Fler och fler, oftare och oftare. Så höll det på i en massa år, alldeles för länge. Till slut var jag ett vrak och totalt fast i mitt beroende. Jag hittade det här forumet och lyckades sluta. Är evigt tacksam för det. Därför blir jag så glad när jag ser alla nya här som har bestämt sig för att sluta INNAN det går så långt som det gjorde för mig. Kämpa på säger jag bara, ni har allt att vinna och inget att förlora!

Snart 8 månader nykter, och det enda jag ångrar är att jag inte slutade tidigare. Saknar inte alkohol för fem öre, mår bättre än någonsin
och har det hur bra som helst. Ska och vill inte dricka en droppe alkohol mer i hela mitt liv. 😍

Ha en bra helg!

Varafrisk
Torn...det är helt underbart

Torn...det är helt underbart att höra din berättelse❤️Jag blir så glad och det inspirerar❤️

Om du bodde nära mig (det vet jag inte...) om jag inte var en fegis för att åka båt och vara ute på sjön/havet....så skulle jag be dig om att ta m mig ut på en tur...🙏🏻

Kram😍

Andrahalvlek
Skål!

Kul att du gillade mitt drinktips! Grapefrukt är nog en smak som delar mänskligheten mitt itu typ. Jag gillar ju inte söt läsk så för mig var det perfekt!

Kram 🐘

Se klart
Grape!

Åh måste testa Ah drink också, älskar den beska och lite sura smaken. Great minds like alike.
Det är ljuvligt att läsa ditt inlägg Torn. Blir rörd. Och glad. Precis som du så himla tacksam över forumet. Att jag har tagit tid till mina reflektioner, genom att skriva varje dag. Men också att fått din- och er andras tid och engagemang, det är verkligen stort. Kram, njut av helgen. 😍
Ps. Längtar efter regn, skicka lite åt mitt håll!

Torn
Geografi

I dag ska vi åka och fira hustruns födelsedag i hennes hemstad där hennes föräldrar bor. Jag har fått för mig att du Varafrisk bor där i faggorna men vet såklart inte. Om så hade varit fallet så kunde jag släpat med båten så kunde vi tagit en sväng på Vänern. 🥰

Enligt radarbilderna så borde du ha fått lite regn i natt Se klart, Samma där, jag vet inte var du bor, men har starka misstankar.🥰

Drinken var svingod Andrahalvlek! Jag tänkte ta en till frukosten nu också, det borde ju gå bra, den är ju alkoholfri. Och att du bor i Blekinge vet jag sedan länge.🥰

Själv bor jag i ”Göteborgstrakten” som jag brukar kalla det för folk som inte vet.

Ha en fin Lördag! Kram

Torn
Sorgligt

Vi kom fram till svärföräldrarna lagom till lunch i går och frugans syster och man var redan där. Det var jättetrevligt och alla hade mycket att berätta om de senaste veckornas upplevelser. Ingen alkoholhaltig dryck serverades till lunchen. Men senare så åkte rosévin dunken fram och bubbel och rödvin. Varför ska två systrar och deras föräldrar behöva hinka i sig en massa vin för att kunna fortsätta att ha trevligt? Svågern som inte kunde dricka pga bilkörning, var rastlös och allmänt grinig pga detta. Barnen blev bortprioriterade, och satt med sina mobiler. Nu ser jag ju allt detta med mina nynyktra ögon och vet att jag betedde mig likadant förr, fast ännu värre. Det är sorgligt att se och uppleva. Ingen blev ju direkt full, men alkoholen gör ju så de blir trögtänkta, klantiga, upprepande, glömska, okänsliga ( mot barnen) , själviska, trötta och i mina ögon ointressanta att lyssna på, eller prata med. Svågern tyckte likadant, men led mest av att han inte kunde dricka själv. Jag fick om möjligt ännu mer avsmak för alkohol. Ja-ja, det är väl bara att vänja sig, men helt klart föredrar jag att umgås med dem när de är helt nyktra.

Frugan blev jätteglad över sina presenter i alla fall.😀

Ha en fin dag!

Sommarbarnet
Trist att det

skall behöva bli sådär när man egentligen kan ha så himla trevligt😔Nu hade ni säkert kanske trevligt ändå och hustrun blev ju glad över presenterna👍🏻Men det dämpar ju liksom hela tillställningen framförallt för de nyktra.

Men för inte så länge sen satt man där själv och sluddrade och lade fokus på alkoholen istället för umgänget. Skönt att det är över kan jag känna.

Men just det där att det alltid skall vara alkohol med i bilden vid socialt umgänge fattar jag inte längre. Vi var hos vänner och eftermiddagsfikade för en tid sen och då plockade det fram både Jäger, öl och cider. Jag hade ju ursäkten att köra (detta i början av min nykterhet). Men kan reflektera över detta att det måste fram alkohol även på eftermiddagen till fika med tårta.

Ha en fortsatt skön söndag, Torn😊

Kram

Andrahalvlek
Så impregnerat

Vårt samhälle är totalt impregnerat av alkohol. Ytterst få helnyktra sammankomster anordnas överhuvudtaget.

Det ser man inte när man sitter mitt i smeten, eller pölen snarare. Det ser vi nu när vi har klivit ut ur pölen.

Just därför har jag faktiskt blivit medlem i IOGT-NTO, för att jag vill att hela samhällets syn på alkoholanvändandet förändras. Tänker inte engagera mig personligen, men jag vill bidra med min medlemsavgift.

Personligen tänker jag försöka påverka i det lilla. Tänker aldrig ge bort alkohol i present mer. Tänker jobba för att vi i vår familj och släkt ska umgås mer utan alkohol, hitta på andra saker, välja att medvetet inte servera alkohol alltid.

Likadant på jobbet. Varför ska alkohol serveras på personalfester? Varför ska aw alltid inkludera alkohol? Jag tänker lobba för andra sätt att umgås kollegor emellan.

Och slutligen bara måste jag kommentera din svåger, som är sur och grinig för att han inte får dricka. Enorm igenkänning på den! Herregud vilket straff det var 😔

Och så himla skönt det är att slippa känna så numer 🙏🏻 Jag är nykter för att jag vill vara nykter, inte för att jag måste vara det på grund av bilkörning.

Kram 🐘

Charlie70
Barnperspektivet

Just detta med barnen gör mig väldigt illa berörd. Jag har ju själv utsatt mitt barn så vet hur det kan vara. Men jag funderar på om du inte skulle kunna lägga fram ett förslag till familjen att ni fortsättningsvis ses nyktra? Åtminstone när barnen är med. Även en lägre konsumtion bland de vuxna påverkar ju dem. Samtidigt visar vi att firande per definition alltid sker tillsammans med alkohol. Vi fortsätter vara en del av normalisera alkoholkonsumtion på det sättet.

Härligt att frun blev glad för presenterna! Fattas annat :D

Kram!

Torn
Exakt

Det är så som jag känner och tycker nu också. Det måste gå att bryta de värdelösa och skadliga vanorna att det jämt ska vara alkohol inblandat mer eller mindre jämt när folk ska umgås. Varför skulle svärmor prompt plocka fram en massa alkoholhaltiga drycker fram på eftermiddagen när vi hade jättetrevligt utan alkohol innan dess.
Och barnen som sagt Charlie, när barnen ser detta så uppfattas det ju som helt normalt av dem. Att det är normalt att dricka alkohol, fast det ju egentligen är totalt onormalt att hälla i sig ett gift. Inte bra! Ska snacka med frugan om detta. Jag ska också gå med i IOGT-NTO Andrahalvlek! Nästa gång jag fyller år och bjuder hit släkten så ska det banne mig inte serveras en droppe alkohol. Då är det jag som fyller år, och då bestämmer jag! 🤩

Tack för era kommentarer, nu blev jag riktigt taggad!😂

Kram

Kennie
Nya sätt att umgås

Bra idé att fira alkoholfritt när man själv bjuder in, då kanske man inspirerar andra att göra detsamma! Sen jag slutade dricka har jag också tagit initiativ till andra sorts aktiviteter när vi träffar släkt och vänner. Promenader med matsäck, brännboll, kubb, cykeltur, där det är lätt att umgås både barn och vuxna och där alkohol inte har någon naturlig plats. Sen tänker jag att utifrån barnens perspektiv är det en stor vinst att det finns åtminstone en eller ett par som frivilligt väljer alkoholfritt, att de ser att man kan välja. Jag ser till att alltid poängtera att min dryck är alkoholfri så att barnen hör det, typ "kan du skicka mig det alkoholfria vinet" eller "det är verkligen gott med alkoholfri öl" eller "Coca-Cola är verkligen den godaste drycken till hamburgare". Kanske fånigt, men jag tänker att det kanske finns med i bakhuvudet när de blir stora nog att välja...

Kaveldun
Bra tänkt ...

Och jag minns ju hur det var när jag var liten och alkoholen kom fram. Min pappa ( som hade problem ) blev inte stupfull men han blev en annan människa....han bytte personlighet)
Och det märkte jag av från det jag var mkt liten kanske fem, sex år ....och jag tyckte det var obehagligt. Det räckte att han drack ganska lite.
Även om man inte är alkoholist så gör ju alkoholen att synfältet minskar ...och därmed fokus på barnen och på helheten.

Fialotta88
Heja dig!

Det är så inspirerande och imponerande att läsa om din erfarenhet och din resa. Heja dig! Jag har precis beslutat att ta en vit månad med hopp om att kunna sluta helt. Jag är så innerligt trött på att vara bakfull och ha ångest. Varför trycker jag i min kropp det där giftet? Gång på gång... varje gång dricker jag för mycket. När jag tänker att jag inte ska dricka så gör jag det ändå. Jag måste bryta mönstret och komma bort från alkoholen.

Jag skulle gärna vilja hitta stöd av någon här på forumet som kan påminna om alla nackdelar med att dricka och som jag kan skriva till när jag känner ett sug eller behov. Hur har ni andra gjort under den första tiden som nyktra?

Se klart
Nyktra till

Ja, man nyktrar ju till på fler än ett sätt när man slutar dricka, jag tycker det är oerhört skönt inte minst när det är små barn med (även om deras föräldrar dricker mycket lite/inte alls) att veta att kring mig kommer det aldrig finnas någon sådan oro. Är stolt att vara nykter och pålitlig!
Och ska som ni andra också införa mer a-fria events överlag.
Kram 🥰
@fialotta88 jag tillåter mig att lämna en kommentar här i torns tråd, och det är ju att vi alla är i samma läge här, och det brukar vara till stor hjälp att skapa en egen tråd (lätt för andra att följa) och sedan läsa, läsa och skriva. Det ger sig efter ett tag hur det funkar/ och alla gör vi lite olika!

Fialotta88
Jag startade en egen tråd och

Jag startade en egen tråd och har börjat skriva i den :) Blev medlem idag så större delen av dagen har jag sysselsatt mig med att läsa andras trådar och erfarenheter. Jag blir så imponerad och inspirerad av alla starka människor här.

Torn
Fialotta88

Bra där! Jag såg att Kennie redan har varit inne och skrivit i din tråd. Kennie är en av många klippor här som det har gått jättebra för. Misstänker att din senaste kommentar här hos mig är ämnad till Se klart. Leta rätt på hennes tråd så har du massor med bra läsning. Tex hur mycket det underlättar att inte tänka för långt framåt, utan ta dag för dag. Jag tog tom timme för timme de första dagarna.

Kram 🤗

Jullan65
Ja Torn, hur tråkigt det är

Ja Torn, hur tråkigt det är att alkoholen ska ha en så framträdande roll i det sociala livet. Själv gick jag hem kl 21 i lördags efter en verkligen fyllekräftskiva. Var riktigt obehaglig till mods faktiskt. Simmiga ögon, upprepningar, och den förbannade nubben som gick i ett. Högljudd, skränigt och inte ett dugg trevligt. Nej, det är inte mitt game längre, nu var det inga närmare vänner tur det, och jag ska inte glömma att det inte var allt för länge sedan jag själv satt där o skränade o drack. Tur är att vi återfår vårt förnuftt, en dag i taget. Ha det bäst. Jullan

Torn
Förnuft

Så är det Jullan, nu när man ser det med nyktra ögon så är det skrämmande vilken drog alkoholen är. I lördags lämnade jag bordet en stund och tog med mig alla barnen till en närliggande lekpark med en linbana. Det var faktiskt skönt att se och lyssna på barnens lek, och få ett avbrott från de andras högljudda svamlande.

Jobbvecka nu ( sent skift) och allt är frid och fröjd förövrigt. Min sömn funkar bra. Annars är det nog just sömnen som jag har varit mest förvånad över under den här nyktra tiden. Jag behöver mycket mindre sömn än förr. Men blir även extra trött ibland och tar en liten tupplur när det går. För mig är detta dock inget som stör mig konstigt nog. En piss i Mississippi jämfört med hur mitt liv var när jag drack. Konstant full eller bakfull fy fan.😫

Ha en bra dag! 😍

Torn
Grundorsak

En stor grundorsak till att jag började dricka för mycket var mitt jobb. Jag hade länge ett enformigt, bundet och tråkigt jobb som gjorde att drickandet tog fart när jag inte jobbade. Sedan fick jag ett nytt jobb som var raka motsatsen. Fritt, omväxlande, mycket ansvar mm, men då var jag ju redan beroende av alkohol så jag slutade inte dricka för det. Jag har alltid drömt om att starta något eget, men det har alltid stannat vid en dröm. Nu känns det som jag är för gammal för det, inte allt för många år kvar till pensionen.

Men har känt nu i veckan att mitt jobb är för enkelt och lugnt. Det ger inga kickar alls och jag vill mycket hellre vara ledig på heltid, eller åtminstone jobba bara åt mig själv. Mitt jobb känns lite som slöseri av tid. Jag skulle behöva sno lite av er andras stress.😂.

Ja-ja, Det är ingen ko på isen, men om jag inte hade haft min fru och mina barn och såklart mitt fiskeintresse så hade nog livet känts tämligen trist. Jag är så otroligt glad, stolt och tacksam för att jag lyckades sluta dricka, innan jag söp bort alltsammans. Även jobbet,😉

Ha en fin dag! Kram

Varafrisk
Hej Torn!

Hej Torn!

Ja, tristess/ icke trivsel kan också leda till att man dricker alkohol ..jag själv har nog druckit även av den anledningen🙄

Jag vet inte hur gammal du är Torn ...mellan 40-50 eller drog jag till för mycket🤭Inom vilket område skulle du starta eget om det var en möjlighet?

Ha det fint!

Kram🤗

Andrahalvlek
Förr eller senare

Hittar vi alla våra grundorsaker till att vi har druckit. En del har jobbat för mycket - och du har haft för lite stimulans.

Jag vet att jag inte skulle klara av ett jobb utan intellektuell stimulans i längden. Jag har jobbat på bandet på Volvo och suttit i kassan på Ica. Inget fel alls på de jobben, men de var för tråkiga i längden för mig.

Min förra chef och jag hade ett säg vi sa när det strulade som mest på jobbet. När folk satte sig på tvären och nya ”bränder” uppstod slag i slag. Då tittade vi på varandra och sa: ”Kassan på Ica?”

Just då längtade vi dit 😂 Men eftersom jag har jobbat just på Ica vet jag att kunderna kan vara svinjobbiga också faktiskt 😫

Men precis som du säger, ingen ko på isen. Nu har du börjat umgås med tanken. Jag tror på ödet och det skulle inte förvåna mig om det dök upp ett passande jobbtillfälle för dig 😊

Kanske eget företag inom just fiske? Sälja utrustning, ordna kurser och exkursioner? Vet en kille i Olofström som lyckats med något sådant väldigt bra. Liten butik, näthandel, exkursioner etc. Han ordnade dagläger för barn bland annat åt kommunen i somras.

Kram 🐘

Torn
Utmaningar

Ha-ha Varafrisk, har du missat att jag fyllde 50 år i år.🥰 Andrahalvlek har redan svarat på din fråga om vad jag
skulle vilja syssla med, hur hon nu kunde veta det.😂 Precis något sådant skulle jag vilja jobba med! Även saker inom miljövård/fiskevård. Problemet är väl att jag har ingen formell utbildning inom området, men måste erkänna att jag kan väldigt mycket pga mitt intresse. Det jag inte har läst i form av romaner under
mitt liv har jag läst i faktaböcker och lärt av egen erfarenhet. Och sedan gäller det ju att det blir lönsamt, så man kan leva på det. Därför har jag aldrig tagit tag i det, och att sätta mig på skolbänken igen orkar jag inte.

Jag skulle behöva mer utmaningar, det är därför jag tex mår så bra varje gång jag får en ny fiskart. Ett digert jobb med planering och faktasamlande inför satsningen, och när det ger resultat så är känslan obeskrivlig.
Det roligaste på mitt jobb nu är när det sker något stort haveri och förlustmiljonerna börjar ticka i väg. När våra chefer blir svettiga och oroliga och de riktiga stora bossarna i koncernledningen undrar vad som händer. Då är det kul när man löser problemet så fort man kan och alla blir nöjda och glada igen.😊 Men det händer väldigt sällan numera och jag har inte ens några nervösa chefer att lugna så ofta.

Apropå jobb, dax för mig att åka till jobbet nu.😃 Kram!

Andrahalvlek
Kolla upp killen i Olofström!

Åk dit på studiebesök 😊 Det finns mycket sjöar i Olofströms kommun, och Halen är den största.

Företaget heter Blekinge Fiskeguide.

Kram 🐘

Sidor