Har haft ett riskbruk i ca 20 år. Är medveten om alla risker mitt drickande för med sig. Har använt alkohol som bränsle då jag blir pigg och energisk efter några öl. Har nog inte klippt gräsmattan nykter någon gång de senaste 10 år. Brukar även använda alkohol för att varva ned. Jobbar periodvis väldigt mycket och är stressad. Efter några öl och rött vin är jag nere i varv. Dricker aldrig starksprit men däremot öl och vin. Har skrivit många konstiga inlägg på Facebook när jag varit full. Har ångest i flera dagar efter mina fyller. Var i princip nykter halva september. Umgicks med vänner sista helgen och då blev det en fylla redan på torsdag så jag skulle orka städa hela huset (gjorde även ren avloppen på toa). Igår var jag också full för att orka göra vinter i trädgården. Idag har ångesten varit för djävligt. Nu sitter jag och dricker bubbel vatten utan alkohol. Har en underbar fru som stått ut med mig i 30 år. Jag vill älska mig själv men det är svårt.

Nu är jag inne på min sjätte dag som icke snusare. Det går si så där. Tuggar tuggumi hela tiden. Varvar vanliga med nikotin tuggumin. Har en helt ny stock snus ligger i kylskåpet och retas med mig. Alkohol känner jag inget sug alls efter men snus dessdå mera.. En dag i taget..

Höjden av distraktion. Sluta snusa så fokuseras allt sug på det istället för alkoholen. Smart!

Jag snusar också, och tänker inte sluta inom överskådlig framtid.

Kram ?

Jag har nästan aldrig haft alkohol sug. Jag har aldrig tagit återställare eller druckit i smyg. Har mest bara handlat och druckit på rutin. Jag har varit beroende av nikotin sedan tidiga tonåren. Först som rökare sedan som både rökare och snusare. Jag slutade röka officiellt år 1993. Har sedan dess klarat mig på en dosa snus om dagen samt nån enstaka cigg ibland (typ 3-4 st per månad oftast tillsammans med alkohol). Nu har jag varit både snus fri i en vecka. Tuggar nikotin och vanliga tuggumin hela tiden. Jag har som mål att kunna njuta av nån enstaka snus längre fram. Tänkte försöka göra som med alkoholen dvs dra ner förbrukningen rejält. Det kanske inte fungerar men jag ska i alla fall försöka bli party nikotinist. En dag i taget ?

I kväll har jag druckit öl och rött vin. Tagit tre snusar och rökt 2 cigg. Har undvikit nikotin tuggummi för jag är trött i käkarna. Hum, nästan nikotin fri har jag varit i nån vecka. Alla dagar utan droger är plus. Tyvärr är jag svag och faller ibland. Är det normalt? Nä det finns underliggande grejer som ska upp till ytan. Tur att man kan sluta dricka alkohol eller nyttja nikotin efter lagom dos. Det var i alla fall trevligt att grilla med frun i kväll på altanen. Jag och frun har kämpat tillsammans i 35 år. Vi har tre vuxna barn tillsammans och barnbarn. För oss har kvällar med vin inneburit vuxen mys med (prat vatten) när vi kunnat umgås med varandra. Jag vill inte bli helt vit men dra ner på drogerna. Jag är på god väg. Känner mig stolt över mig själv. Jag kommer inte att dricka, röka eller snusa imorgon. Jag har fått nog av droger. En dag i taget ?
/Mrx

Jo, jag trivs med en skvätt då och då inom rimligheten. Har ha haft större konsumtion och det är ingenting jag saknar. Jag hatar att vakna bakfull! En liten tanke av att sluta röka. Fruns morfar sluta röka när han var 67 år. Han blev bjuden på cigg av nån av sönerna när han var 85 år och började röka igen. Han blev i alla fall 95 år.

Idag vill jag vara nykter. Jag blåste 1,12 Innan jag gick till sängs kvällen då jag drack alkohol. Jag sov ca 8 timmar och vaknade utvilad utan bakfylla. Blåste 0,00 direkt på morgonen. Magen var dock lite bråkig. Varför väljer jag att må så här? Jag kan ju välja att må super bra om jag dissar alkoholen helt och hållet. Nu blir det en vända ut i skogen. En dag i taget

Jag listade tio fördelar med att vara nykter. Skulle kunna komma på många fler fördelar, de här kom jag på i en hast.

Gör en likadan lista ?

Jag vet att du vill dricka ”lite”. Och det är helt okej - om du mår bra av det. Men du verkar inte må bra av det.

Jag måste säga att beslutet att inte ens tänka tanken att dricka ”lite”
har frigjort en massa energi hos mig. MÅNGA småbeslut som jag inte behöver bry min hjärna med.

Beslutet att inte ens tänka tanken att dricka ”lite” har lagt sig som ett lugnt fluff i hela kroppen, runt allt hårt som skaver.

Det finns fullgoda alkoholfria alternativ. Vi kan fortsätta med alla mysiga och trevliga stunder - det är bara innehållet i glaset som vi behöver byta ut. Det är det enda vi behöver byta ut.

Kram ?

Jag har sett din lista och gillar den. Det är viktigt att påminna sig om nackdelar och fördelar när man väljer bort alkoholen. Jag har en skräckfilm i min hjärna som handlar om alla negativa upplevelser jag har haft i samband med alkohol intag. Usch det är ingen rolig film. Jag har ju typ nästan tagit livet av mig själv flera gånger under berusning för att jag gjort våghalsiga grejer. Dessutom blivit omhändertagen för berusning av polisen. Igår blev det vandring i Tyresta nationalpark. Idag ska vi åka ut i skärgården och vandra på outforskade marker. Känns helt underbart att ha energi och ork istället för att vara bakis och seg. En dag i taget ?

Jag har deltagit i en virtuell AW i kväll. Det var Nice! Jag har druckit en mindre mängd alkohol. Blåste 1.1 i mätaren innan jag började skriva klockan 21.30. Jag känner inte sug efter mer alkohol. Hade AW'n varit inne i stan hade jag varit den sista som lämnade platsen med en promillehalt närmare dödliga värden. Jag vaknade pigg och utvilad i morse med lite ångest inför kvällens AW med tanke på alkohol. Jag vill absolut inte vakna bakis och trasig i morgon. Hela dagen har jag förhandlat med mig själv om lämpliga antal öl och mängd vin att dricka. Det här måste vara en del av processen mot ett mer hälsosamt liv. Förhandligen slutade på två små öl och två stora öl och en flaska rött. Det är den mängden jag har konsumerat i kväll. Hade AW'n varit i stan hade jag inte ens haft koll på alla öl jag klämt (troligvis mellan 8-10 st stora) lite rött till maten (en flaska). Jag gör framsteg som jag är stolt även om jag inte är helt vit..

Vaknade pigg och fräsch före klockan idag. Har inga känningar efter gårdagens virtuella AW med alkohol intag. Vill absolut inte dricka mer idag. Nu ska jag välja att vara nykter ett bra tag framöver. Har hela helgen inplanerad med aktiviteter som kräver att jag är nykter. En dag i taget :)

Ah, mycket energi som du fick lägga på för att pussla ihop AW:t så det inte gick överstyr för din del! Men skönt det gick vägen ändå. Klokt ta en dag i taget!

Ha en härlig fredag!

Ja, det gick åt lite energi igår för att bestämma hur mycket jag skulle dricka. Den energin skulle jag kunna ha användt till andra aktiviteter. Jag har aldrig kunnat idientfiera mig själv som alkis. Har ett kluvet förhållande till alkohol. Ibland uppskattar jag att dricka bara jag slipper bli full och sedan bakfull med ångest. Min tråd heter "fyller ångest". Jag hade hamnat i ett läge då jag per automatik gick till bolaget och handlade alkohol när jag började skriva här. Jag använd då alkohol både som bränsle och avslappnings medel. Mitt jobb tog all min energi på den tiden. Först jobba jag full dag på kontoret sedan fortsatte jag jobba hemma på kvällar och helger. Jag fick insikt och drog ned rejält på drickat. Insåg att jag mådde bäst av att inte dricka alls. Jag har numera ett stabilt och kontrollerat förhållande till alkoholen. Jag tror gårdagens förhandling innan AW om vad jag skulle dricka är en del av min förändringsresa. Dessutom har jag skrivit ner vad jag tänkte och kände innan jag drack. Det känns bra att ha detta på pränt för framtida bruk. Nu laddar vi för en helg tillsammans med barnbarnen som ska bo här hos oss. Vi dricker aldrig alkohol när barn eller barnbarn finns i huset. Den regeln tummar vi aldrig på.

Trevlig nykter helg på er alla forum vänner.. En dag i taget ;)

Att hålla nolltolerans när det finns barn o barnbarn i huset skulle nästan vara lagstadgat, för det finns nog inget som är mer dumt än just det. Inga barn (tycker jag) ska behöva vara med vuxna som dricker.

Vad härligt att du trivs bra med ditt drickande och har klarat att dra ner ordentligt, bra jobbat! Jag tänkte på en sak bara,hur många längre helnyktra perioder
har du haft de senaste åren? Dvs minst 3 månader utan en droppe alkohol, helst längre. För egen del var det
först då som de verkliga fördelarna och bättre mående av att inte dricka något alls började komma. Innan dess är det omöjligt att veta att man mår bra av att inte dricka alls. I all välmening, om du inte har testat en längre nykter period, så kan det vara värt att prova. Men du gör självklart som du vill, huvudsaken är att man känner att man mår bra och trivs. Både i nuläge och hur man vill ha det i framtiden med tanke på hälsa osv.

En dag i taget som sagt! Ha det bra.

Jo, det finns längre helt nyktra perioder i mitt liv. Det är därför jag vet hur bra jag mår när jag avstår helt. Ändå finns det någon form av sorg och saknad av en liten skvätt undre kontrollerade former hos mig. Har aldrig haft något större sug efter alkohol utan mer bara druckit på rutin. Typ när det är fredag ska man dricka alkohol eller har man främmande ska man bjuda på alkohol för det är mysigt. Just nu mår jag bra av min alkohol konsumtion så egentligen ska jag väl vara rätt nöjd med livet. Jag går på gym 2-3 gånger per vecka och tar långa promenader nästan varje dag. Ändå känns det som att jag vill må ännu bättre. Det är väl därför som jag har kvar min profil här inne. Dessutom gillar jag människorna som skriver och berättar om sina erfarenheter på forumet. Vi har många berörningspunkter och igenkänningsfaktorn är hög även om vi inte har exakt samma problematik. Tanken på hel vitt slås med min tanke om kontrollerat drickande. Det är inget större slagsmål mellan dessa tankar men de ligger och pyr i min hjärna. Idag är i jag i alla fall nykter och kommer att vara det ett bra tag framöver.

I början av augusti gjorde jag ett försök att sluta snusa. Jag ersatte snuset med nikotin tuggummi och vanligt tuggummi. Det funkade rätt bra tills jag fick ont i käkarna av allt tuggande. Jag har övergett tuggummi strategin och provar i stället medveten snusning. Det innebär att jag inte tar en snus på gammal rutin. Jag måste känna ett verkligt sug innan jag tar en prilla. Det kommer förhoppningsvis leda till minskad konsumtion vilket är bra. Vem vet jag kanske slutar snusa helt i framtiden.

Klok strategi

Jag tror det är en klok strategi, för lyckas du bryta med ”automatiken” så måste ju mängden gå ner rejält.

?

Jag har 10 st snus om dagen som min max gräns just nu. Igår tog jag totalt 10 st "medvetna snusar". Snusdosan fick stanna hemma när jag var till gymmet, det har den aldrig gjort tidigare. Idag har jag tagit 4 st snus och klockan är 11. Jag ska strax iväg till gymmet för ett lunch pass. Dosan får stanna hemma även idag. En dag i taget gäller även för snus! ;)