Fialotta88

Hej!
Den här veckan har gått hur bra som helst. I fredags var jag bara hemma med min sambo och kollade på film. Igår var jag på middag med två kompisar och de drack vin men jag hade tagit med mig en flaska alkoholfritt bubbel som jag drack istället. Det var faktiskt inga problem alls. Jag kände mig inte ens sugen på att dricka vin trots att mina två väninnor drack vin. Min sambo drack igår och är bakfull idag och jag är verkligen inte avundsjuk. Jag är så glad att jag inte är bakfull denna helg. Känner mig så fräsch och pigg i huvudet. Ingen ångest med den där krypande känslan i kroppen.

Just nu känner jag verkligen att jag skulle kunna hålla mig borta från alkohol för evigt. Jag hade en jättetrevlig kväll igår, helt utan alkohol. Så vem säger att man behöver alkohol för att ha roligt? Jag tror att det blivit en riktigt dålig vana för min del, att alltid förknippa helgerna med att dricka. Om jag nu bryter det mönstret och inser att jag faktiskt inte behöver alkohol och har lika kul ändå så kommer jag nog komma till insikt att jag faktiskt kan lägga ner det helt. Jag tänker dock inte säga att jag aldrig kommer dricka igen, för det vet jag inte. Men nu har det gått 8 dagar sen jag drack sist och jag känner inte ens ett sug efter att dricka :)

Jag har även läst på en hel del om de skador som alkohol orsakar på kroppen och det är ganska skrämmande läsning. Jag är väldigt mån om min hälsa i övrigt (tränar mycket och äter bra) så att jag druckit som jag gjort går inte ihop med min livsstil i övrigt.

Jag hoppas det fortsätter såhär! Än så länge har jag inte upplevt några som helst svårigheter med att hålla mig borta från alkohol :)

Härligt att det går så bra. Känner igen mig i hur otroligt positivt överraskad jag blev av nykterheten. Bortsett från en liten svacka månad fyra så känner jag likadant fortfarande efter snart fem månader. Jag njuter så mycket mer av vardagen, och får så skön vila på helgen. Ser ingen anledning alls till att dricka nu.

Du har verkligen avancerat i rekordfart! Redan på dag 8 tänker du ”aldrig mer” - bravo!

Det är dock inte nödvändigt att lova någonting. Två saker brukar ”di gamle” råda om vad det gäller tidsperioden och nyktra beslut:

1) Ta en dag i taget: ”Idag är jag nykter.” Det är bra för ditt här-och-nu-tänk. Inte älta saker som hänt bakåt, och inte planera för långt framåt (glögg eller inte till jul tex).

2) Bestäm inte ”aldrig mer” eller ett visst datum då du ”får” börja dricka igen, utan tänk hellre ”inom överskådlig tid”. Ungefär en månad i taget. Då kommer du helt naturligt att ”välja om beslutet” med viss regelbundenhet, ungefär som man kan välja om sin partner. ”Ja, jag älskar dig fortfarande och vill fortsätta leva med dig.” Då tar man inte beslutet för givet utan ”underhåller sin relation” även till nykterheten.

Kram ?

Fialotta88

Stort tack till er Kennie och Andrahalvlek ? det känns verkligen så bra! Jag är verkligen positivt överraskad över hur bra jag mår och hur osugen jag är på att dricka. Samtidigt undrar jag varför jag druckit så mycket innan när jag mår bättre utan och kan ha fantastiskt trevliga helger och kvällar ändå. Jag kommer inte lova mig själv ”aldrig igen” för det är ett för stort steg och ett löfte jag inte vet om jag kan hålla. Och då om jag inte håller det så kommer det kännas som ett misslyckande. Så jag tror verkligen, som ni säger, att det bästa är att ta en dag i taget och utvärdera allteftersom.

På bara 8 dagar känner jag att livet är så mycket lättare, jag sover bättre och har knappt någon ångest alls. Det blir intressant att se hur det fortsätter och hur känslorna kommer utvecklas.

En sak jag verkligen hoppas på är att den där dimman ska försvinna. Senaste åren har jag upplevt kraftiga känslor av overklighet och jag har inte förstått vad det beror på. Jag vet att ångest kan framkalla sådana känslor så det är troligtvis min ångest som orsakar dem. Och idag slog det mig att eftersom alkoholen uppenbarligen orsakar kraftig ångest hos mig så kanske känslorna av overklighet också försvinner ?

Hoppas ni alla har haft en fin helg! ☀️

Fialotta88

Jag är så glad att jag gick med i det här forumet och startade en tråd och har fått kontakt med några av er. Nu känns det lite som att ni ”håller koll” på mig och det är ytterligare motivation till att inte dricka. Även om jag inte känner er eller vet vilka ni är så skulle det kännas som att jag svek er om jag började dricka igen. Ni tar er tid och kommer med så bra tips och stöttar mig och så många andra och det vore ju extremt otacksamt och oförskämt om jag då började dricka igen.

Det här forumet är verkligen toppen ? stort tack till er alla!

Heja dej! Bra jobbat ? jag tog beslutet att bli nykter delvis för att min ångest bara blivit värre senaste åren. Och på bara 4 veckor känner jag mig mycket bättre. Kan va en kombination av att jag börjat komma igång med träningen också. Men så himla skönt!

Bra jobbat, du har verkligen fått till en drömstart här! ? Fint att du kikar in och skriver om hur det går. Så vi inte blir oroliga.?

Kram

Fialotta88

Även om det går bra nu så kommer det säkert komma motgångar. Jag ska fortsätta skriva här och hålla er uppdaterade!

En bra grej är också att gå in och läsa nya trådar här på forumet. När någon skriver en tråd med målet om att sluta dricka eller ändra sitt drickande och berättar sin historia så är det en sådan otrolig morot för mig att fortsätta hålla mig borta från alkohol. Jag känner igen mig i den kraftiga ångesten som genomsyrar texten i de nystartade trådarna och hur dåligt många av de människorna mår. Jag vill inte hamna där igen. Så även om det gått jättebra de här första 8 dagarna så är det viktigt att både skriva och läsa här tror jag.

Ha en fortsatt fin kväll allihopa ?

Va härligt att det går så bra för dig??Jag har inte lyckats så bra och jag kan verkligen hålla med dig om att det känns som man sviker sina vänner här på forumet när man dricker. Jag har dock inte gett upp!

Kram?

Fialotta88

Hej Varafrisk!
Vad tråkigt att det inte går så bra för dig. Vad beror det på? Jag kanske kan hjälpa på något sätt?

Fialotta88

Hej!
13 nyktra dagar nu! Det går faktiskt riktigt bra. Även om jag är sugen idag så är viljan att inte dricka starkare än suget. Så jag kommer inte falla dit igen den här helgen heller. Jag ska ge mig fan på att klara detta. Min sambo och hans vänner sitter just nu på en uteservering och dricker vin. Jag ska snart möta upp dem och ska ta någon alkoholfri drink, äta middag och sen gå hem. Hoppas ni har en fin helg allihopa!

Läste i din tråd om din ångest.
Jag hade också stark ångest.
Och den försvann ganska snabbt, hur är det med din nu?
Är på dag 25 och jag känner fortfarande hur jag blir lugnare och mentalt starkare för varje dag.
Grattis till dina 13 dagar, och nu kämpar vi vidare ☺

Fialotta88

Tack för pepp Kaye! Min ångest har blivit så mycket bättre. Helt otroligt vilken skillnad. Det gör det verkligen värt att fortsätta vara nykter. Jag går på SSRI så det hjälper ju såklart också. Men jag tänkte att jag ska försöka sluta med dem helt. Då är det nog bra att jag håller mig borta från alkohol.

Jag börjar med en månad och sen får jag se hur jag gör. Än så länge går det jättebra och jag har bara varit sugen på att dricka ett fåtal gånger.

Vi firar två veckor samtidigt :). Grattis till oss! Jag firar med alkoholfri drinkar, och känner mig superpeppad att fortsätta på den nyktra banan. Håller med om att det är så viktigt att skriva och kunna få stöd här i forumet där det finns så många kloka och peppande människor. Hoppas du får en riktigt bra kväll och en härlig söndag. Jag fortsätter följa dig- hoppas du följer mig då och då så vi kan hjälpas åt på vår gemensamma vandring längs den nyktra vägen.<3

Fialotta88

Tack så mycket för pepp Rule74! Heja oss och alla andra här som kämpar så hårt. Jag ska absolut gå in på din tråd och följa dig ? Ha en fortsatt fin måndag och bra start på veckan!

Grattis till er båda, vill verkligen heja på att följas åt med varandra, betyder så mycket att vara några i samma sits, även om vi förstås alla är det på sätt och vis. Det skapar lojalitet, och en god ”press” att kämpa ihop! Hade aldrig klarat detta utan mina bästa forumvänner. ??

Fialotta88

Inne på 18e dagen nu. Det känns fortfarande jättebra och inte alls jobbigt. Jag mår verkligen så mycket bättre. Idag kände jag mig dock lite uttråkad, oinspirerad och lat. Igår hade jag hur mycket energi som helst och jobbade undan en massa då jag har mycket att göra på jobbet nu. Idag var jag inte alls lika energisk och motiverad. Jag kände väl kanske inte direkt ett alkoholsug men mer ett sug efter att det skulle hända något. Vanligtvis vid sådana tillfällen har jag tidigare druckit vin för att bli lite gladare och känna att det händer något. Men jag låg i soffan och åt godis istället. Jag pratade med en kompis igår som sa att hon saknar våra drinkar efter jobbet på vårt favoritställe i stan. Då kände jag också ett litet sug för att de tillfällena var så himla mysiga. Hon sa att hon längtar till min vita månad är slut så vi kan göra det igen. En annan kompis till mig sa också att hon längtar tills min vita månad är slut. Sådana kommentarer vet jag inte riktigt hur jag ska hantera. Jag har ju inte bestämt att jag aldrig kommer dricka igen, bara att jag vill ta en paus ett tag för att jag verkligen måste skärpa till mina vanor kring mitt drickande.

Sen jag slutade dricka så har mina helger blivit extremt tråkiga för att alla mina vänner dricker och jag föredrar att ligga i soffan hemma än att gå ut och umgås med fulla människor. Så det har blivit många kvällar hemma vilket känns lite sorgligt.

Hur har ni andra hanterat sådana tillfällen?

Snart är du kanske redo för att gå ut med dina kompisar, men dricka alkoholfria alternativ? Alkoholfri öl finns överallt tex. Alkoholfritt bubbel finns ofta också.

Du kommer att märka att du har lika roligt utan alkohol. Till och med roligare. När du är nykter är du mer lyhörd för andra och behåller din fingertoppskänsla. Men du är fortfarande du ? Din personlighet är inte förändrad.

Jag har märkt att jag skrattar mer genuint och hjärtligt som nykter. Sen finns det en risk att man tröttnar på fylletjöt framåt midnatt, men då kan man välja att avvika.

Jag har jobbat på min arbetsplats i 28 år. De två personalfester som jag minns som allra roligast var de två personalfester då jag var nykter eftersom jag var gravid. Och jag minns också att det var så skönt att kunna köra hem vid 23-tiden.

Det viktiga är att varken du eller dina kompisar stör er på att du dricker alkoholfritt.

Våga prova - se det som ett experiment! Vissa saker måste man uppleva för att verkligen förstå.

Föreslå även andra aktiviteter där inte alkohol är lika förknippat. Gör något roligt ihop, eller ta en promenad.

Kram ?

Hej Fialotta!
Hur är det med dig? Hoppas du mår bra och har balans. Tror som Andra halvlek att man dels hittar på nya nyktra aktiviteter, och att man inser att man har kul även nykter fast andra dricker.