Jag inledde här med att dricka max 2 glas max 2 dagar per vecka i en månad, med undantag för något gupp så gick det bra. MEN när månaden var över väntade två, visserligen roliga, tillställningar med kopiösa mängder alkohol och orimligt stark ångest och känsla av misslyckande. Det kändes som att jag forcerade mot botten för att jag skulle känna att nu är det nog. Jag känner att det är nog även nu, tolfte dagen utan alkohol och har konstigt nog inte känt något vidare sug alls. Jag har lusläst forumet, lyssnat på ”Skål ta mig fan” och ”Jag som var så rolig att dricka med” och tänkt, tänkt och tänkt. Försöker formulera ett mål, det verkar ju som att 90 dagar är grejen men är rädd för att inte klara det. Det är både jul och nyår innan dess och så är jag rädd att ha ett slutdatum, vad händer efter det liksom. 12 dagar utan alkohol har gett mig bättre hy, större lugn, något kilo mindre på vågen och mer fritid.

Välkommen hit. Vad bra med 12 nyktra dagar. Jag tänker att ta endast en dag i taget. Då puttar du nykterheten framför dig. När dagarna sedan går känns det förhoppningsvis bättre och bättre att hålla sig nykter. Jag tänker att jag får dricka, men inte under dessa 24 timmar. Jag lovar endast det, inget annat. Numer har jag en stark känsla av att jag inte vill dricka, då är det lättare, men jag tar ff endast en dag i taget. Det verkar så med en överskådlig tid ( 24h)som att man oxå lurar adjävulen lite, så suget blir inte så starkt. Så har jag knagglat på i 6 månader och det funkar faktiskt. Lycka till. Jullan

Vad bra du är @jullan65. Tack för tips, det är nog bra att bara räkna en dag i taget (och varje dag utan alkohol är bra). Kanske inte behöver sätta mål. Vips kanske man inte är sugen längre. För mig är det andra helgen utan alkohol, jag mår toppen.

Känslan av att inte ha konstant sug är fantastisk, att det var så lätt att bli av med det. Kanske för lätt? Njuter av stunden iallafall ??

Veckan har gått bra även om den inleddes med två dagar med sprängande huvudvärk ?
Igår var jag för första gången sugen på alkohol så idag har jag hamstrat alkoholfri öl som jag kan ha i kylen för säkerhets skull. Idag inget sug ??

Känslan av att det är FÖR lätt att inte dricka blir starkare och starkare. Rädd för att trilla dit igen. Tiden går så fort... och samtidigt långsamt. På söndag har jag varit helt nykter i en hel månad, det är jag iallafall prick säker på ?

Det kommer och går. Tack för pepp @Jullan65. Mannen sa till mig förra helgen ”det är bra att du inte dricker så mycket om du inte vill det. Men du ska väl inte sluta dricka? Det är ju helt dumt”. Ikväll lämnade han kvar lite whiskey i det glas han hällt upp till sig och sade att jag kunde dricka upp resten för att han skulle gå och sova. Inte det bästa stödet ? men det är ändå skönt att han inte gör någon stor sak av det. Det är ju jag som valt att inte dricka. Luktade på whiskeyn, inte för att jag var sugen men mest för att se om det triggade. Blev inte sugen alls. Det hade nog varit värre om det var ett glas vin?

Max två glas och max två gånger per vecka säger du. Jag kunde emellanåt nöja mig med bara ett glas och högst två tillfällen i veckan, men med en sådär två tre deciliter whisky i glaset. Det fick vara ordentligt starka öl för att jag skulle vara nöjd med ett par stycken. För fick jag inte dricka mig nöjd när jag drack så drack jag mer så fort ett tillfälle gavs. Men jag nöjde mig med ett glas. Jag drack i alla fall bara det jag bestämt mig för att dricka.

Nittio dagar är den tid det tar för en del processer att ske i kroppen, blodkroppar förnyas och återgår till rätt storlek, levern återhämtar sig, hjärnans belöningssytem har fått vila och börjat repareras, bättre näringsupptag med mera med mera. Det finns bara fördelar att hämta i att avstå alkohol.

Om det nu skulle finnas något magiskt med alkohol att det skänker lugn, ro, eller minskar risk för hjärt och kärlsjukdomar eller annat så finns det alternativa sätt att uppnå detsamma men som inte är ett gift man häller i kroppen!

Jag har varit orolig över att avstå alkohol under jul och nyår, men egentligen är det ju en utmärkt tid om kanske inte den bästa perioden att avstå spriten för sin hälsas skull med tanke på mängderna det brukar innebära.

Personligen kommer jag aldrig kunna dricka ett alkoholfritt hittepå utan att romantisera om hur en riktig öl skulle vara. Det finns andra goda drycker som inte är förknippat med alkohol som är mycket bättre.

Vad tråkigt att din man inte är till någon hjälp eller visar förståelse.

Egentligen behöver det inte vara något konstigt eller farligt att avstå alkohol. Det finns miljoner och åter miljoner människor som aldrig dricker alkohol, för att inte säga miljarder!

Jag försökte att begränsa drickandet @kallekandricka men effekten blev att jag drack ikapp när jag väl fick chansen igen. För en månad sedan bestämde jag mig för att hålla upp helt på obestämd tid men förhoppning om tre månader. Vi får se hur det går, tänker inte sparka så hårt på mig själv om jag misslyckas. Vad gäller min mans oförstående så är jag på sätt och vis glad för det, ser det som att han inte sett mitt drickande som något stort problem.

Hur tänker du för egen del? Låter du bli alkoholen? Jag tar gärna alkoholfritt hittepå? men tar gärna emot tips på andra drycker.

Så länge har jag nog aldrig varit utan alkohol i kroppen sedan jag tog första glaset någon gång i sextonårsåldern. Har haft ett otroligt sug den här veckan... efter alkoholfritt. Jag tror att jag triggas av stress och trötthet. Låter mig inte hållas, vet att det går över. Har ingen längtan efter alkohol alls utan känner mig nöjd över lugnet i min kropp och skärpan i hjärnan jag har utan alkohol i kroppen ?

Jag känner också så många fördelar med att vara nykter. Lugnare kropp och själ, mer livsglädje. Började med tanken att vara nykter tre månader, men är nu inne på månad åtta. Har nån liten dipp då och då, men inget som är värre än hur jobbigt det var att försöka dricka lagom. När du skriver om din mans reaktion så undrar jag om han dricker för mycket själv? Undermedvetet kan man ju då vilja normalisera andras drickande för att okeja sitt eget. Hur som helst, vad bra du kämpar, lycka till på din väg!

Jag vågade inte sätta ett mål i början, dels för att det kändes omöjligt att klara jul och nyår och dels för att det verkar som att en del trillar tillbaka igen när man nått över mållinjen. Min önskan var iallafall tre månader och jag tror nog att det kan gå vägen. Min man dricker knappt alls längre, han tycker att han blir trött av det. Tror bara att han inte tycker att jag ska problematisera mitt drickande.

Hur ser du nu på alkoholen? Tar du en dag i taget eller har du nya mål?

Tack för lyckönskningar?

Skönt att höra att din man sällan dricker, samma sak med min man. Och i början trodde han nog att jag var lite hypokondrisk kring att jag skulle ha alkoholproblem, men när han tänkte efter kunde han också se varningstecken... Angående mitt mål med nykterheten så har jag börjat fundera kring att ha en nykter mellanperiod i livet. Mina barn är precis på väg in i tonåren och jag känner att jag gärna vill ge dem en nykter referenspunkt, att det finns vuxna som väljer att inte dricka. Så i bakhuvudet finns planen att ta en period på kanske fem år utan alkohol, sen får jag se. Har upptäckt att god mat och alkoholfria alternativ också ger den där extra piffen på tillvaron. Samt glädjen i att vara nykter..

Och jag tycker att vi har så lika tankar kring alkoholens status i samhället och dessutom valde vi båda att sluta med alkoholen under samma omständigheter, utan att ställa till det för mycket för oss själva utan ”bara” en tokfylla ? och en önskan om självkontroll. Bra beslut att låta dina barn få en god förebild avseende alkohol??

Ja, man får upp ögonen för hur alkoholen normaliseras hela tiden... Och det är både lätt och svårt att sluta tidigt i missbruket. Lätt för att man inte hunnit bli särskilt fysiskt beroende, svårt för att man inte har så många negativa effekter av att dricka, det är lätt att börja ifrågasätta sitt beslut . Men jag vet att det var på väg utför, och precis som att ett djur inte måste springa mot brandröken för att kolla om det verkligen brinner, så följer jag min instinkt som säger mig att jag bör hålla mig borta från alkohol... Och angående julen så ska jag unna mig lite extra godsaker istället för alkohol. Glöggkalorierna byter jag mot fudge och knäck. Och till julmaten är julmust väldigt gott!

Bra jobbat av mig??‍♀️... eller egentligen inte, det har inte varit svårt konstigt nog. Häromdagen firande vi en jubilar på jobbet och jag köpte äppelmust att skåla med, trodde jag. Det var äppelcider, 4,5% (flaskorna är väldigt lika och de stod vid alkoholfritthyllan på bolaget) och gud så starkt det smakade. Kunde inte spott ut munnen jag tog men jag blev absolut inte sugen på att dricka mer. Jag känner mig rätt uttråkad, kvällarna känns långa i det här mörkret. Kanske borde ta tag i träningen igen för energins skull men det känns såååå jobbigt ?

Har man rätt inställning, om man verkligen har spikat igen bakdörren, så är det inte speciellt svårt. Det är min upplevelse också. Kul med din reaktion på äppelcidern ? Kanske som när man slutat med socker i kaffet och råkar dricka ur fel kaffekopp, då spottar man nästan ut det också.

Kram ?