Men välkommen hit och jätte grattis till året. Du är i mina ögon inte ett lutande torn, utan stabilt och rakt. Precis som din nyktra resa varit. Jag har sagt det förut och säger det igen, hit kommer jag för att tanka emellanåt. Grattis kramar Jullan

Wow nu är du här! Ett år sen våra första stapplande steg. Vad mycket vi har lärt oss. Idag faller snö här, det är så fint, jag kan inte riktigt se mig mätt, känns som när jag var liten.
Önskar dig en fin dag, vi får snacka icebugs lite senare! Kram ?

Tack för grattis Pilla, Jullan och Kvinna38!? Att man fortfarande får inspiration här märkte jag i dag när Charlie och du Se klart skrev om Icebugs. Sagt och gjort, skyddsmask på och in i en affär på hemvägen från jobbet. Nu har jag sprungit 5 km på isigt och snöigt underlag med de nya skorna. Funkade riktigt bra! Lite nervös i början, men jäklar vilket bra grepp jag hade.? Bara 4 sekunder högre kilometertid än på barmark. Tjoho, nu kan jag springa utomhus hela vintern! Skorna var dyra, men det är det värt för att kunna hålla igång konditionen. Har du hunnit testa dina ännu Se klart?

Färska räkor till middag blev det, och nu tar jag ett varmt bad i badkaret och kikar här i forumet. Jobbar hela helgen, men det är riktigt gött nu efter all ledighet.?

Ha en bra kväll! Kram

Hur känns det att tänka nu ett år efteråt hur det kändes då efter ditt sista race med alkohol? Känns det avlägset och som en helt annan person, eller minns du det som det var igår? Måste kännas otroligt skönt att känna att du har klarat ett år, även om som du säger det att det hat gått som på räls på sista tiden? Bra jobbat måste jag säga, oavsett om det delvis var på räls :)

Tack TappadIgen! Det känns både och på något sätt. Tiden har gått fort efter det första halvåret, och det känns som om jag har fått ett nytt liv nu. Just på nyårsafton var det mycket minnen som snurrade i skallen. Jag blev om möjligt ännu mer fast besluten om att aldrig någonsin börja dricka igen. Mår så otroligt bra nu och saknar inte alkohol ett endaste litet dugg.

Det allra sista lilla ” skavet” släppte runt månad 7. Innan dess kunde jag irritera mig på att jag tänkte ”kring” alkohol lite väl ofta. När skulle jag sluta med detta tro?typ.? Men så slog det mig att det spelar ju ingen roll. Det gör inget, eftersom jag saknar ju inte alkoholen, utan de tankar som dyker upp är enbart positiva tankar om hur skönt det är att slippa skiten.? Jag vill ha de tankarna resten av livet.

Ha det gött!

Härligt torn, jag tog mig också till sportaffären med munskydd, dock var varenda löparsko med dobbar slut, men innan jag klev ut ut affären hade jag beställt ett par på icebugs sajt, kommer om två dagar.
Som tröst köpte jag mig en yogamatta ?
Har inte tränat via app tidigare men nu när jag ska börja jobba igen känner jag stressen hovra i kroppen och måste hitta ngt sätt att få lite mer energi.
Ser så mkt fram emot att få komma igång.
Här är färska räkor är ungefär lika enkelt att få tag i som färsk tryffel, men i stan är det mitt förstahandsval- varje fredag, så gott.
Ha en fortsatt fin helg trots jobb, kram ?

Har du skottat nykter nu då? Dansa nykter har man ju hört talas om. Men detta är nytt?
Hoppas du har en bra lördag! Här är det finfint? Vi kommer aldrig aldrig ångra vårt beslut att vara vita (som snön). Så himla skönt? Kram??

Jag har skottat 3 gånger nu.? Och saltat också. Vi har en ganska lång gångbana som går längs tomtgränsen och den måste hållas helt halkfri. Annars blir jag ersättningsskyldig om någon halkar och skadar sig.

Dansa nykter, ? jo, jag har ju börjat med icebugg nu.?

Kram

Jobb i morgon också sedan är jag ledig en vecka. Fast jag var ledig nyss så tröttnar jag aldrig på att vara ledig. Det finns alltid saker som jag känner för att göra. Ska fortsätta renovera i källaren, och förhoppningsvis blir det is på några sjöar till helgen. Då ska jag fiska och åka skridskor tillsammans med barnen. Riktigt kul.? Min fru har en tendens till att stressa upp sig även när hon är ledig, hon kan inte riktigt koppla av utan ska sätta igång och göra saker som hon tycker är tråkigt. Saker som egentligen inte behöver göras, tex överdriven städning och jobbärenden som hon inte får betalt för. Jag säger ofta när hon klagar: Gör något du tycker är kul i stället, och faktiskt så har det blivit bättre de sista. Hon har tex börjat ta långa promenader som hon mår bra av, eller kolla på någon serie på Netflix. Har man ett stressigt jobb (hon är lärare) så är det extra viktigt att kunna koppla av och göra saker som man känner för när man är ledig. Tror jag i alla fall. ?

Nä, nu får jag lägga på ett kol här på jobbet, så företaget får in lite mer pengar. ?

Kram

Balansen mellan in och ut måste man kämpa för varje dag. Man kan inte bara ge och ge, man måste få också. Fylla på med energi.

På lördagar gör jag bara saker som jag vill göra. Det kan vara att laga mat eller städa ett förråd, men kan lika gärna vara att ligga i sängen hela dagen och hämta hem mat. Men det är min lust och vilja som styr.

På söndagar orkar jag ta itu med några måsten som tvätt och städning. Vila först, jobba sen försöker jag tänka.

Kram ?

Skrev jag i en väns bok som barn..Har funderat på det många gånger..Och sen, hur blir jag lycklig.?.??..Det är när jag känner glädje, harmoni, kärlek och en allmänt nöjd känsla..Det gäller att sträva efter saker i livet som ger oss lycka och glädje..Ibland enkla saker som ett bad, att bada bastu,? god mat, godis, roliga filmer,?..Vänner, nära och kära..❤️...Om vi gör mycket av sånt vi mår gott av?, orkar vi både jobba, ta hand om andra och varandra..???

Anonym26613

Grattis till 1a året! Jätte peppande att läsa om ditt mående. Att allt blev bättre efter 7 månader låter lockande... ska försöka stå ut denna gång ???

Är hemma igen och ligger i mitt älskade badkar.? Andrahalvlek, du är ju ett föredöme när det gäller att göra vad du vill när du är ledig. Alltid en rejäl höneblund också! Och disken får vänta.? Bra att du tar ut övertid också om du måste jobba.

Jag håller helt och hållet med om vad du skriver miss lyckad. Ditt nick passar bra för dig.?

Tack för grattis Mary! Som jag skrev i din tråd, härligt att du skriver på här i forumet med frisk energi. Det hjälper både dig själv och andra. Tillsammans går det mycket lättare.

Kram

Jo, de har en hemsida med fakta om tobak faktiskt. Allt väl underbyggt i forskningen. Ur ett faktablad:

Snusning ökar risken för
• dödlig hjärtinfarkt och stroke (Cnattingius 2005, Hergens 2007, Hergens 2008a, Boffetta 2009,
Hansson 2012, Timberlake 2017)
• permanenta och irreparabla munslemhinneförändringar med blottade tandhalsar (Cnattingius
2005).
• diabetes typ 2, gäller för minst 5 dosor/vecka (Persson 2000, Östenson 2012, Carlsson 2017).

Vissa indikationer finns även på att snusning ökar risken för
• hjärtsvikt (Arefalk 2014)
• att avlida för snusare som inte slutat snusa efter hjärtinfarkt (Arefalk 2014)
• cancer i matstrupen, magsäcken, ändtarmen samt oral cancer (Luo 2007, Zendehdel 2008,
Boffetta 2008, Araghi 2017)
• cancer i bukspottkörteln ansett styrkt av IARC (WHO:s cancerexperter) och andra (Cnattingius
2005). Ny, större undersökning, fann ingen ökad risk (Araghi 2017)
• förhöjt blodtryck (Bolinder 1992, Hergens 2008b)
• metabolt syndrom, en rubbning i ämnesomsättningen kopplat till fetma, högt blodtryck, höga
blodfetter, diabetes och hjärtkärlsjukdom (Norberg 2006)
• dödlighet vid cancerdiagnos, som t.ex. prostatacancer (Nordenvall 2013, Wilson 2016)
• idrottsskador i muskler, leder, ligament och senor samt stukningar och skelettskador (Heir 1997,
Reynolds 2000).
• alkoholberoende (Norberg 2015)
• rökning hos ungdomar – inkörsport (Joffer 2014).

Hjälper kanske oss ytterligare mot det snusfria livet?

Kram!

Urk... det borde inte behövas fler argument...

Blottade tandhalsar, check på den, det har jag ju.

Cancer i munhåla/strupe har jag gått och varit orolig för för det känns läskigt. Bland annat för att jag sett en i min släkt som fick strupcancer helt nyligen. Den operationen eller strålningen är inte att leka med... Tvingas man operera tar de bort struphuvudet, och gör om magsäcken till en ny strupe ; det var ju det som Macchiarini så felaktigt försökte åtgärda med ett plaströr.

Så... det är nog värt sluta, oavsett om man tar genväg via en medicin än cold turkey

Usch ja, Macchiarini hade jag helt förträngt. Fruktansvärt att han fick hålla på med sina experiment som han fick. Lidandet patienterna utsattes för glömmer jag inte sedan jag såg dokumentären för några år sedan. Kopplingen till mitt eget snusande har jag däremot inte gjort. Tack för den. Nu om inte förr är jag helt övertygad om att snuset är borta med vinden. För alltid.

Jag vill också vara snusfri! Men jag prioriterar nog att få bort SSRI först. En sak i taget. Men visst är det läskigt om man tänker på vad som kan ske.

Ni är så duktiga! Och jag är jätteglad för er skull ?

Kram ?

Ja det känns ju väldigt dumt att ödsla pengar på en sådan hälsovådlig skit som snus är. Jag tror inte jag skulle bli sugen på alkohol om jag slutar snusa, men misstänker att jag kommer bli grinig och extremt rastlös. Därför är det nog bättre att jag slutar till våren när Coronan förhoppningsvis har lugnat sig och frugan är lite gladare.? Då kan jag även vara utomhus mycket mer och fiska, greja i trädgården och njuta av solen. Jag ska göra ett seriöst försök, går det inte så ska jag fundera på medicinen som ni tar. Dom säger ju att rökning är farligare än snus, men när man ser vad du har fått fram Charlie, så börjar man undra.

Kram