Vill inte dricka alkohol nu.
Har svårt att säga aldrig mer - mest för att det låter så stort... Men idag är det 1 vecka eller 8 dagar (beroende på hur man räknar) sen jag drack ah senast. Insåg nu när jag skriver att det är nog första nyktra helgen på över ett år...känns helt bissart när jag tänker på det! På hur stor del vinet fått ta i mitt liv... blir ledsen när jag tänker på det...

Har inte skrivit så mycket här inne, har mest läst i befintliga trådar. Det finns så mycket klokskap här att jag blir helt uppslukad av att läsa ??.

Just nu äter jag frukost, övriga familjen sover! Det har heller inte hänt på ett tag...
Och jag har redan tagit fram gardiner och kuddöverdrag för att byta bort det sista av julen. Ska nog börja lite smått när jag ätit klart - och läst lite mer i tråden jag fastnat i ?

Hoppas alla får en härlig nykter söndag!

Kram Mamsen ?
(Tack Andrahalvlek för din beskrivning av elefanten, passar även mig helt i hjärtat)

Varmt välkommen hit! En dag i taget blir många till slut. Huvudsaken är att du verkligen har bestämt dig. Nu är det nog. Nu får det vara bra. Verkligen bestämt dig. Inifrån och ut. Bakdörren stängd, ingespikad. Sen är det bara att köra!

Kram ?

Så bra att du bestämt dig Mamsen! Äntligen ska du påbörja resan till ditt bättre jag, till den du egentligen är bakom all alkoholdimma. Dina barn kommer att märka skillnad snabbt - de är de mest lyhörda och känslosamma att upptäcka om man är påverkad eller inte. Skriv, läs och lär så mycket du kan om varför alkoholen kunde ta över ditt liv på ett oönskat sätt så kommer du till större insikt och önskan att slippa bli manipulerad av detta gift.

Nyfiken på @Andrahalvleks beskrivning av elefanten. :)
Kram

Elefanten är klok, empatisk, hjälpsam, tålmodig, stark och mån om att hålla ihop flocken. Minns inte mina ord ordagrant, men åt det hållet resonerade jag när jag valde min signatur förra våren.

Kram ?

Anonym26613

Det låter som en underbar morgon ❤ Du förtjänar det.
Grattis till ett bra beslut ??❤

Det är verkligen skönt att vakna tidigt, vara nykter, och ha en hel dag framför sig.Mornar kan vara väldigt vackra med både soluppgång och fågelsång..Kanske lite tidigt än, men snart så..??☀️???

Tack för era hejarop och pepp!

Idag har jag varit nykter i 2 veckor/15 dagar ?. Det känns bra och rätt, även om man får lite svackor i tankarna ibland.
Min man tog en liten whiskey i fredags kväll, han frågade om det var ok och jag sa att det var det... fast innerst inne tyckte jag inte det...kände mig smått irriterad större delen av kvällen...
Hur ska man hantera sånt här? Hur ska jag tänka? Förstår ju att jag inte kan kräva att han ska avstå all alkohol bara för att jag gör det... men det är svårt..

Kram och återigen tack för era kommentarer ❤

Lögner tillhör missbruket och ärlighet tillhör nykterheten. Du skulle svarat att du helst inte vill att han tar en whisky, utan att du vill att han är nykter ihop med dig tills du känner dig stabilare. Om ytterligare några veckor eller 1-2 månad bryr du dig inte om han dricker whisky.

Grattis till 2 nyktra veckor!

Kram ?

Nästa gång!
Är lite osäker på om han riktigt förstår hur illa det varit...
Att jag varit bakfull så många gånger senaste året... och haft flera minnesluckor... han måste ju ha noterat att jag inte tycks ha nåt stopp- förens jag somnade i soffan...
Har svårt att prata om detta... har nog med att förstå det själv..

Kram

Jag lever ju inte med någon, så jag har sluppit prata om detaljer med någon. Men jag tänker att om jag hade gjort så hade jag nog pratat om det. Åtminstone i små portioner. Trot eller ej, men män är inga tankeläsare ? Vi kvinnor tenderar att tro det. ”Han borde ju fatta” osv. Nä, det borde han kanske inte alls eftersom han inte har de glasögonen på sig som du har.

För relationens skull tror jag att det är bäst att man pratar om det på ett ärligt sätt. Utan att fronta all misär direkt. Du kan ju säga att du är orolig för ditt drickande, behöver en rejäl paus på tre nyktra månader, och att det känns svårare när han dricker för då blir du också sugen och är nära att hoppa av projektet. Säg åt honom att du säger åt honom när det känns okej för dig att han dricker inför dig, för den dagen kommer snart. Du behöver lite mer nykter tid i ryggen först bara.

Att ta itu med problemet är ingen svaghet, tvärtom. Det är en styrka. Den styrkan och stoltheten växer också med tiden. I början känner man sig usel, som en liten lort som inte ens tål att dricka alkohol, som om man är svag och har dålig karaktär. Så är det inte. Dricker man något som är beroendeframkallande så är risken stor att man blir beroende. Punkt. Samma sak händer om man röker regelbundet, eller gud förbjude tar andra droger.

Kram ?

Vi har pratat om det. Har sagt vid ett flertal tillfällen att jag nog måste sluta med ah eller ha en vit månad.. Han har alltid varit förstående och så...men de tidigare gångerna har jag inte klarat det. Har alltid fallit för suget..
Fram tills nu. Nu har jag bestämt mig på riktigt - det är inte alltid lätt, framför allt på helgen kommer mycket tankar..

Men du har helt rätt, Andrahalvlek, jag måste prata om det. Kanske i små portioner..

Kram

Grattis till ett bra beslut!

För mig var det lite annorlunda då min man krävde att jag slutade. Även om jag själv verkligen ville sluta så var det först då jag verkligen bestämde mig. Jag bad honom då att ta bort all alkohol hemma och att inte dricka hemma. Han dricker nu i princip aldrig, bara på fest (och det är ju en sällanhändelse numer).

Jag har aldrig öppnat mig helt för honom. Tror det skulle skada vårt förhållande mer än jag redan gjort.

Hur som, utan honom hade jag inte klarat det.

Kram

Det känns verkligen som ett bra beslut.
Hur länge har du varit nykter @kvinna 38?
Jag försöker tänka lite mer här och nu, men det är svårt ibland..tankarna skenar gärna framåt.. - hur ska det bli i sommar? Hur ska jag agera vid nästa fest/middag osv... Nu i dessa tider kan man ju heller inte träna på sånt. Men det ger sig nog, med beslutsamhet och bra strategier. Ska bara fundera ut de först!

Kram

Ankie

Jag förstår din känsla, det är sjukt vilken kontroll A kan ta över ens liv. I flera år har mitt liv kretsat kring när jag kan dricka, vart jag skall gömma det, hur jag ska se till att det finns tillräckligt över helgen och framförallt på söndagen då bolaget var stängt. Så mycket jag gjort som jag ångrar, så många helger jag haft med min familj där jag knappt mindes vad för film vi sett. Jag får ångest av att bara tänka på det. Jag har varit utan i 6 dagar, för mig är det länge och jag mår så mycket bättre. Den största skillnaden är energin, jag är inte trött, helt otroligt ? Hejja dig och alla andra som kämpar!! Och bra att städa ut julen nu, det var på tiden, gjorde nämligen detsamma idag ?

Håll i och håll ut, kram ?

I början av nykterheten kan man vara som skörast..Därför jättebra om du inte behöver träna på olika sociala tillställningar, eller mannens drickande än..Hjärnan som är alkoholberoende hoppar gärna av projektet nykter..Men själva Mamsen vill sluta..Innan jag förstod sammanhanget så hann jag misslyckas många gånger..Det fanns ju tusen skäl till att dricka=förändra sin sinnesstämning..Men skälen att vara nykter bör man själv göra klart för sig..Skriv ner dina vinster om du inte redan gjort det..Det gav mig mycket styrka att avstå i början..Mitt största skäl var att vakna Nykter.???.Inte bakfull, med dåligt samvete..Därmed också vara en finare och mer stabil mamma..❤️

Mer komplicerat det här än man först kan tro...hur allt hänger ihop med beroende..
Att lista sina positiva skäl att vara nykter låter som en bra idé! Att vakna utan att vara bakis eller ha dåligt samvete kommer helt klart stå högt på min lista!

Kram ?

Hej! Jag såg att du hade skrivit i VaknaVackers tråd! Hon ligger någon vecka före mig och är alltså min förebild.? Det var hon som fick poletten att trilla ner hos mig med att att tänka positivt och inte älta sådant som inte går att göra något åt. Allt blev så mycket lättare då. Det är bra att ta rygg på henne!

Förresten, det här med att det är jobbigt att se när ens partner dricker. Det var likadant för mig i början, jag hade fullt stöd från min fru från första stund och jag bad henne att inte dricka när jag såg det+ att inte ha några flaskor synliga. Så hon ställde ev alkohol i ett låst skåp i källaren och drack bara så jag såg det, om det var ok för mig. Det var till stor hjälp i början, i ca 1 månad. Sedan var det inga problem för mig att se henne dricka sitt vin. Så tveka inte att berätta hur du känner, de som inte har några problem med alkoholen kan ha svårt att fatta hur svårt det är med sug osv.

Återigen, välkommen hit och skriv så mycket du orkar, det hjälper en mer än vad man tror.

Kram ?

Hej igen! Jag har varit nykter i 5 månader.

För mig har det varit bra att det inte varit så många övningstillfällen i början. Då kan man bygga upp en egen trygghet i nykterheten. Slippa lockas och längta som man gör i början. Nu har jag inga problem med att säga nej. Men andra gånger jag har slutat har det inte fungerat för jag också ville vara med på det roliga.

Jag förstår vad du menar med att det är svårt att ta en dag i taget. Men det kan man också öva på. Slå bort tankarna om framtida fester och bara tänka på att idag är jag nykter v