Ja, ta dina prover. Kanske är det normalt, kanske inte. Just den där dödströttheten låter inte normal i mina ögon. Du har varit nykter rätt länge nu, så det är verkligen värt att kolla upp. Ja, du måste ha läkartid, ett annat alternativ är att köpa test på nätet. Sköldkörtel,Ferritin, övriga blodvärden, B12 och kanske D-vitamin är mina heta tips. Finns olika ”paket” att köpa. Man köper ett test och går sen och lämnar blodprov, snabbt och effektivt. Eller köp ett egna testkit TSH och Ferritinoch gör snabbtest hemma. Låter som om jag gör det här ofta, men så är det inte. Har köpt ett labtest en gång och de där självtesten vid ett tillfälle. Då kunde man enkelt klicka i lite extra tester och jag fick ett på köpet. Ferritin låg då utanför men övriga tester var normala. Har nog ett kvar, för så kul är det inte att sticka sig i fingrarna. Tycker kanske läkarbesök vore mer vettigt men om vägen dit är väldigt lång så är labbtest och självtest bra.

Redan tisdag ?, bara 4 dagar kvar av veckan. Har visserligen svårt att ta mig ur sängen idag men det känns överkomligt. Just att jobba med stressnivån har varit en framgångssaga för mig. Jag kan märka det på så många, små, små saker nu. Är så glad att du skrev härinne angående dina psykologmöten och att uppleva ”här och nu”. Tror aldrig att jag hade reflekterat över det annars. Men här och nu betyder ”inte på väg”. Jag märker det på att jag nu kan sippa på ett glas a-fritt en hel kväll. Alltså jag kunde klämma en flaska även a-fritt. Hetsigt! Fokus på en sak i taget.
Frisk luft och motion är bra absolut! Att röra sig, att fokusera på träning, det tror jag inte är skadligt men att lyssna lite mer på sig själv, det tror jag att man mår bra av.
Ha en fin dag nu!

Den 17:e idag - då har jag varit nykter i en hel månad i sträck!!?
Resultat hittills 2021: 45-2. Inte illa Soffi!!

Funderar runt datumet 17, det är inget jag har valt, det bara blev så den här gången. Slump eller omen? Den 17:e är "min dag", inte turdag utan mer en dag för stora händelser genom livet, då jag får "belöning" för träget arbete, går i mål. Aldrig planerat utan en slump... Tänk om jag gör det till min årsdag? Höll på att skriva "blir" min årsdag först. Men nykter är ju inget man blir, det är något man gör.
Okej, jag ska inte dra för stora växlar, det var bara en tanke som dök upp...

Funderar vidare. Det finns olika uppgifter om hur lång tid det tar för kroppen att återhämta sig efter stort alkoholintag, ja då menar jag inte om man druckit sig till sjukdom typ levercirros eller cancer, utan fysiska skador som kan läka "av sig själv". En del säger ca en månad, en del upp till tre månader. Hur som helst, min kropp kan inte vara speciellt påverkad av alkoholen längre. Det jag känner och upplever nu är alltså till största delen sådant som legat dolt på botten, under floden av vin mm. Jag har ingen kemisk abstinens längre som kan påverka mig.
Det psykiska/mentala tar betydligt mer tid att "laga" att återställa balansen, men också det är ju en bra bit på väg, så även här gäller att det som dyker upp är sånt som legat under ytan.
Det är helt upp till mig att välja om jag tar tag i det som visar sig och bygger upp mig själv till en starkare version som mår bra.
Eller, så kan jag välja att dränka det igen. Långvariga empiriska studier visar att det gör mig liten och ömklig.
Det viktiga nu är att jag äger valet. Ingen/inget annat kan besluta åt mig.
Frihet!

Idag väljer jag nyktert ?!

Sisyfos: Nu är det bara två morgnar till som du behöver ta dig ur sängen tidigt!
"Men här och nu betyder ”inte på väg”." Så långt har jag inte tänkt - men den "översättningen" var ju jättebra! ...jag kan fortfarande inte få en hel kanna te att räcka mer än max en kvart, en a-fri öl försvinner i ett svep...

Sattva: Inte lätt att komma på något klokt att säga när man läser min tråd ???

Kram alla!

Vin Santo

Precis som du säger tar nog den mentala biten längre tid att bli kvitt och jag tror att man aktivt måste arbeta med den för att bli just kvitt den. Den kommer sannolikt finnas kvar för alltid i din nykterhet om du inte bearbetar/arbetar med den :)
Lycka till!

Jag tycker om att tro att det är en mening i det som sker, så jag tror inte att det är en slump att just 17e är en viktig dag för dig!! Grattis!!!?‍♀️???⚘

45-2, jäklar vad bra, 1 månad också!
Jag är dålig på jubileumsdagar, även födelsedagar. Har nog firat 6 mån minus två dagar nu.. eller så väntar jag tills det blir 6 mån helvitt om ett par veckor. Undrar om du är på väg in i det euforiska stadiet nu?Tänker att vi som har provar oss fram många gånger verkligen har en hel del empiri att använda oss av. Att lära känna sig själv på nytt, nykter och stressfri är både lite sorgligt och spännande. De senaste åren var inte alkoholen värst för mig. Men stressen och att jag inte mådde bra. Så nu nykter och mindre stressad kommer jag på hur det såg ut innan. Det är vemodigt men också så spännande. Och när jag ser de små små sakerna som är annorlunda nu, då vet jag att det går åt rätt håll.
Det är så kul att du är på gång Soffi! Och tack för orden i min tråd!
Bara två dar kvar nu ...
Hoppas du sover gott!

Tack alla! Jag blir verkligen jätteglad av era gratulationer och kommentarer ??!

I övrigt har i princip allt gått galet och fel både igår och idag och det får mig att må skit, både psykiskt och fysiskt.
Orkar inte skriva allt nu, men...
Jag började planera redan före elva på fm idag att jag skulle dricka nu ikväll, var så trött, arg, frustrerad, uppgiven, ont i huvudet och magen. Jag behöver en timeout! Det var ett beslut tom, som snurrat i huvudet hela dagen sedan dess.
På vägen hem från jobbet har jag tre möjligheter att göra endast små avstickare för att komma till olika Systembolag. Jag vet egentligen inte hur det gick till men på något vis lyckades jag skjuta upp handlandet "jag kan svänga av vid nästa"...

Hemma nu. Utan något alkoholhaltigt inhandlat.

Tekannan väntar vid soffan.
Måtte jag få sova i natt.

Någon (Mary, tror jag. Ber om ursäkt om jag minns fel) påpekade för ett tag sedan att jag verkar vara en sådan som behöver förstå.
Det är sant.
Just nu känner jag ett tvingande behov av att göra en recap av de senaste dagarna, försöka förstå vad som hände, vad som ledde fram till att jag hamnade där jag gjorde, i ett beslut att dricka. Men också - hur jag faktiskt lyckades avstyra den dåliga idén. Letar jag ursäkter? Kanske. Men, jag vill hellre tro att där finns lärdom att befästa.

I grunden finns sömnbrist, en oförmåga att sova. Eller vad man nu ska kalla det, sömn är en "icke-handling" och alltså ingen förmåga som kan tränas, tyvärr.
I onsdags valde jag att jobba hemifrån då dagen var fullsmetad med möten. Vid lunch var tröttheten nästan outhärdlig, trycket över tinningarna, tyngden på kindbenen, domningarna i ansiktet, känslan av att svaja när jag reser mig. Så välbekant nu, den kommer och går dagarna igenom. Fast - när jag jobbar hemma så kan jag ju ta en lur på lunchen!
Dålig idé. Jag borde ha lärt mig att jag kan inte ta en kort tupplur. Återigen missade jag väckarklockan, hörde den inte. Sov över ett möte, två missade samtal där de försökte ringa och påminna mig/fråga varför jag inte kopplade upp mig. Hur är det möjligt? Min telefonsignal är "hemsk", vald utifrån att den ska höras över buller på jobbet. Jag måste vara typ medvetslös när jag somnar dagtid. Enorm skam över det missade mötet - hur ska jag förklara? Sa att jag gjort en tankevurpa angående tiden, att jag tänkt att mötet var en timma senare...
Varför kan jag inte sova på nätterna? Om jag är så trött att jag kan sova som en stock fast hårdare dagtid, varför vaknar jag vid 1-2-tiden varje natt?? Det förblir en gåta.
På em/kvällen kom gubben över, vi fixade lite och fikade, jag var glad, tycker verkligen om att umgås med min älskade gubbe. Men skamkänslan från dagen fanns där ändå i botten. När han åkte hem och jag såg vad klockan hunnit bli fick jag stresspåslag allan. Skit! Min kvällsrutin, klockan är för mycket, jag behöver min tid att varva ner för att kunna sova... Och imorgon måste jag orka, får inte gör bort mig imorgon också. Magen knöt sig, försökte "snabbvarvaner" (ja, felaktigt ihop-skrivet, med det var tvunget att gå fort) och gick och la mig. Sov oroligt. På morgonen hade jag fortfarande ont i magen av stress, hård knut. Tänkte igenom dagen - ska göra det, det och det... Åkte till jobbet och började förbereda. Äntligen en dag med fast planering :-).
Tills - Hög chef kommer och frågar "Nu prioriterar du väl ändå fel?" Nej, det var inte min chef. Så jag svarade att jag gjorde vad jag kommit överens om med min chef att jag skulle göra. Får tillbaka att "jag är övertygad om att ifall jag ringer din chef så kommer han att hålla med om att du bör hjälpa mig idag"...
Det var bara att släppa allt jag hade för händer och starta upp nästa uppgift.
Asförbannad, men naturligtvis "leende". Det går inte att jobba så här. Alla dagar "ad hoc", kaos, utan eftertanke, kastas hit och dit, aldrig bli klar med något. ONT i magen. Ont i huvudet. Trött.
När jag kommer hem ska jag dricka vin. Slappna av, glömma, få magkramperna att släppa, kanske tom titta på en film, det var länge sedan, allt för att "blurra över" den här dagen...
Timmar av tankar på hur skönt det ska bli att få komma hem och dricka. Mina motiv var till slut mycket väldefinierade. Även om... jo, självklart fanns det också tankar på det som blir förstört, mina dagar, vad jag ska skriva här på forumet, tänk om jag blir bakfull...
Så när jag kom till färden hem: -Inte handla det där vinet riktigt än, är det sant att jag måste ha det? Vad har jag för alternativ? Kan jag koppla av och dämpa smärtan på något annat sätt? Tänka lite till...
Tack och lov att jag inte hann tänka klart innan jag kom hem!
Jag hade alltså inget vin med mig hem så jag satte mig och skrev kort här och tittade sedan på dagens bonusavsnitt från "alcohol experiment" om att surfa på suget. Jag har nog aldrig riktigt förstått det där med att surfa på suget...
Men nu, som det förklarades, då "såg" jag.
Med surfa på suget menas att man inte försöker komma ifrån det utan istället vara i det, känna efter hur det känns, definiera vad man vill åt genom att dricka, vilka behov som utlöser suget. Och sedan, när man grottat in sig riktigt ordentligt i suget, lyfta blicken och fråga sig om man kan fylla behovet på ett annat sätt...
Öh... Det var ju det jag gjort!! Timma efter timma i känslan, välmotiverat, väldefinierat vad jag ville ha. Tills jag "vaknade" och kunde fråga mig om jag möjligtvis hade något alternativ - och ja, jag har ju lärt mig att jag kan koppla av med te också, det tar bara lite längre tid. Och tid hade jag ju!
Och tur hade jag också. Tur att jag var på jobbet där det är en omöjlighet att dricka, att ge efter direkt för suget. Att jag var tvungen att vänta och inte kunde söka omedelbar "tröst". Då hade det gått illa...
Nu tar jag med mig erfarenheten och styrkan av att jag lyckats avstyra återfall. -Jag kan!
Nästa gång kan jag förhoppningsvis använda strategin medvetet och inte "av en slump". Det är bra!
Rutiner. Jag har alltid tyckt om att ha ett fast "ramverk" av rutiner. Det ger mig frihet. Frihet att vara spontan innanför ramarna.
Nu blir det allt mer tydligt att jag är direkt beroende av mina rutiner. Jag blir skitstressad när de faller...
Okej.
Det är jag själv som skapat min nya kvällsrutin för avkoppling nu när jag inte dricker.
Hur kan jag foga in möjligheten att vara lite social någon kväll också, även på vardagar?
Känns knäppt att inte kunna umgås med den jag älskar för att jag blir stressad efteråt...
Det skulle jag inte bli om jag visste att jag kan sova längre än till klockan två...
Så var jag tillbaka till sömnfrågan igen... Okej. Tålamod.

Ser att jag missat mina affirmationer de senaste dagarna också.
Så här kommer de igen:
Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

Kram alla!

Åh fy sjutton vad tufft du har det, både på jobbet och med sömnen!
Jag har ett tyngdtäcke. Har du testat det? Fixar såklart inte hela problemet, men lite grann.
Som vanligt inga klokare saker att säga, förutom att jag tycker du är superbra på att faktiskt hantera en tuff vardag så gott du kan!!! Det märks att du har mycket kunskaper!?

Vanans makt och automatiska tankar är minst sagt tufft att hantera i nykterhetsarbetet. Jag var hjälpt av att bryta de automatiska tankarna ”viiiin, jag vill ha viiiin, nuuu” med medvetna tankar. Jag stannade bokstavligt talat upp i steget och tänkte ”Hmm, den här känslan brukar jag dricka vin på. Men nu dricker jag inte längre så då får jag göra något annat.”

Efterhand som tiden gick hittade jag faktiskt andra substitut för att vila och skingra tankarna. Raska promenader och en bra ljudbok, ett varmt bad, min goda grapefruktdrink, och förstås choklad. Det var min livlina i början. Min brygga mellan missbruket och ett liv helt utan alkohol.

Efterhand som man utövar en annan vana i de kritiska lägena så omprogrammerar man hjärnan. Nu när det känns pressat tänker jag snarare ”ut och gå nuuu, och sen njuta i badet en lååång stund.” Det låter nästan som trolleri, men det funkar faktiskt.

Kram ?

... vill ingenting.
Lördag morgon, en hel ledig dag, ja en hel helg, framför mig :-).
Jag vill verkligen ta vara på den här dagen, må bra, göra något jag tycker om, skämma bort mig själv lite extra. Det har varit en tuff vecka, men jag har klarat den bra ?.
Samtidigt, jag har redan suttit i flera timmar som förlamad. Orkar inte, vill inte göra något alls. Och det är ju inget jag mår bättre av precis...
Såg mig själv i spegeln nyss. Jag är inte röd i ansiktet längre, "Rudolf-mulen" är borta, härligt! Men.. istället ser jag ut som en panda, kritblek och svart under ögonen...
Kanske borde jag ta en rask promenad ute i det iskalla regnet? Få lite fart på kroppen, lite sunda rosor på kinderna.
Eller, kanske ska jag gå och lägga mig igen, kanske kan jag sova nu när jag har varit uppe och vaken några timmar.
Jag vet varken ut eller in.
Förutom en sak som är helt säker - idag är en mycket bra dag att vara nykter!!

Tack Sattva! Ja, jag har ett bolltäcke, tyngsta varianten - det är underbart! Hjälper mig mycket! Men, precis som du säger, det fixar inte hela problemet.

Tack AH! Ja, omprogrammering av hjärnan och "byta" automatiska tankar är en bra segerstrategi. Jag har ju varit inne på det förut, att identifiera behovet bakom lusten att dricka, det kan ju vara olika, därefter kan jag medvetet välja vad som är bäst att göra istället. Bra att jag blev påmind om det!

...
Det blir nog att sjunka ner i "bollhavet" och försöka sova en stund till... före jag går den där promenaden.
Det blir bra.
Jag är okej som jag är.
Jag gör så gott jag kan - det räcker bra.

Kram!

Har inte läst din tråd för jag har inte haft tillräckligt med energi att börja läsa i en ny tråd. Men du har ju börjat hälsa på hos mig och då blev jag nyfiken på vem du är.

Ska läsa mer lite senare. Det var väl ett klokt beslut att lägga sig igen för att sen ta en promenad. Jag själv äter lite yoghurt och dricker te. Ska ta en långpromenad m min hund efter det.

Tack för att du hälsar på hos mig och ha en fin dag!

Kram❣️

Hoppas du fick sova lite. Utan sömn funkar man ju jättedåligt. Du kan säkert alla "sömnhygienstrategier" som finns. Annars brukar VC ha sömnskolor. Eller kanske ta en medicin, bara en period, för att få hämtat hem lite sömn? Lider så med dig. Min sömn är bättre nu, o det gör så himla mycket för måendet i stort. Men ändå när den var som värst så var den ändå inte som du har det. Jag förstår verkligen att du far illa. Önskar jag kunde hjälpa dig!

Tack Varafrisk för att du hälsar på. Goda vänner är alltid välkomna ?!

Tack Sattva, jag känner verkligen att du bryr dig om och det värmer ?!

Jo, jag kunde sova igår - tre timmar! Tre timmar verkar vara standardtiden för mina "tupplurar" oavsett om jag försöker begränsa dem med väckarklocka eller inte, ? det säger en del om hur trött jag faktiskt är, hur jag egentligen mår...
Ta hand om mig själv. Inte bli frustrerad över en "missad" dag.
Det blev precis en sådan dag som jag behövde.
För, nej, jag blev inte piggare. Huvudet tungt och luddigt resten av dagen också. Glad bara över det faktum att jag ändå orkade laga mat till kvällen fast jag ett tag inte trodde det. Orkade umgås med gubben också några timmar även om jag la mig tidigt, glad att jag inte ställde in vår lördagskväll som jag var inne på ett tag. Våra "dejter" får mig alltid att må lite bättre - och jag får vara precis som jag är tillsammans med honom, jag är okej även om jag är trött ibland ?.

Söndag morgon nu, huvudet känns fortfarande inte "som det ska" men jag mår lite bättre.
Tänker på vad jag skrev för ett tag sedan som en minnesanteckning till mig själv, något i stil med att det som dyker upp nu kan jag inte längre skylla på alkoholen...
Okej. Något står nog inte helt rätt till. Sömnen gör det definitivt inte.
Tänker på min första vända här, mitt första försök att minska mitt drickande, då tog det typ sjuttio (!) nätter innan jag kunde sova en hel natt.
Okej. Tålamod.
Och, kanske en hälsokontroll...
Usch, läkarbesök är bland det värsta jag vet...
Men, samtidigt. Vilken lycka!! Vilken lycka att jag varit nykter så pass länge som jag ändå har nu! Jag kommer inte att behöva ljuga, jag behöver inte vara rädd för att de letar alkoholmarkörer i blodproven. Jag kan säga ärligt att jag sköter min hälsa så gott jag kan.
För det är precis vad jag ska göra idag, ta hand om mig så gott jag kan.
För vad är "meningsfull fritid"? Full av aktivitet och socialt umgänge, massor av "roliga grejer". Ja, "normalt" är det så för mig, det brukar vara det jag mår bra av. Men nu, det mest meningsfulla jag kan göra är att ta det lugnt, vila och ta en promenad - om jag orkar. Jag är okej som jag är. Jag tar hand om mig så gott jag kan och det räcker bra.

Känner ett lugn idag, en stilla lycka.
För, jo jag har börjat särskilja känslorna lycka och glädje.
Jag kan vara lycklig även om jag inte är "skrattglad", om ni förstår?

Jag är lycklig över att jag är nykter.
Jag är tacksam över att jag har en hel ledig dag framför mig som jag ska ta vara på genom att vara snäll mot mig själv.
Jag är glad att jag mår bättre än igår.
En bra dag börja gry ?!

Kram ???

Det låter verkligen jobbigt att du inte får till sömnen.❤️ Du borde nog gå till läkaren tycker jag, det kan ju mycket väl vara något som inte står riktigt rätt till fysiskt. Det enda tips jag kan ge förövrigt som jag har märkt, är att om jag funderar på problem och saker som oroar mig så är det väldigt svårt att somna och jag kan vakna ofta på natten.

Det bästa är att fundera på saker som är kul, och saker som jag ser fram emot att göra. Då somnar jag snabbt och sover som en stock.

Kram

Det är bra att du skriver om dina problem med sömnen här på forumet. Sannolikt har väldigt många samma problem. När sömnen inte blir okej hyfsat direkt är nog risken stor att man tar till det enda man vet funkar: Alkohol. Men faktum är att man inte sover ordentligt när man söver sig med alkohol. Utan man söver sig snarare, som en lätt form av narkos. Och det har vi ju hört om nu i coronatider, hur dåligt de mår som har varit nersövda med narkos i flera veckor.

När vi sover på riktigt är hjärnan jätteaktiv. Den skapar drömmar, processar, sorterar och städar. Inget av det sker när vi söver oss med hjälp av alkohol. Och det arbetet är superviktigt! Jag har hört en forskare uttrycka att det är i princip omöjligt att bli utbränd om man sover bra. Det säger en del om hur viktig sömnen är. Varje gång jag har blivit sjukskriven för utmattningsdepression sker det efter några veckors sömnlöshet, då ångesten väcker mig brutalt varje gång jag lyckas domna bort en yttepyttekort stund, ”vad fan, du kan inte sova nu - du är ju utsatt för livsfara”.

Jag ska skriva ett inlägg om sömn endera dag, för där har verkligen hänt grejer för min del. Men det tar tid. Eftersom jag ser ett enormt tydligt samband mellan alkohol och mina problem med sömnen, ångest och depression så finns det inte i boken att jag vågar riskera min nykterhet genom att ens prova att ”dricka lite”. No way ever never.

Och om jag tvekar någon gång ska jag först läsa båda mina trådar från början till slut (lär ta lååång tid). Sen är jag garanterat säker på mitt beslut igen. Så jag ser min aktivitet här på forumet som både hängslen och livrem i nykterhetsarbetet.

Kram ?

Anonym26613

Jag tänkte jag bjuder lite lösa tankar och idéer gratis så här på en söndag ???

Dricker du mycket koffein? Om ja, sluta. Jag har slutat med kaffe och är faktiskt piggare ?‍♀️

Åldern..? Jag kan vara trött men skyller på åldern. Jag behöver vila.

Nykterhet... du börjar också känna härliga känslor. Underbart! Men samtidigt så är det tydligt att du (vi) är kvar i processen och att det finns bättre tider som väntar. Men i maj kanske vi har mer energi..? Det är inte så långt tills dess. ???

Du kämpar bra! Grattis till dina nyktra dagar! ?????