Det här med att erkänna för sig själv att man tampas med ett missbruk har suttit långt långt inne. Och jag undrar, är ett beroende detsamma som ett missbruk? Eller kan man missbruka utan att vara beroende? Alldeles oavsett behöver jag ta kontroll över min alkoholkonsumtion, över livet, över mig själv. Rycka upp mig. Ja, ”get my shit together” helt enkelt.

Jag är i 30-årsåldern och i stort sett hela min vardag kretsar kring tankar på alkohol. Och när jag inte tänker på alkohol så är det oftast för att jag dricker alkohol. Jag lever i övrigt ett ganska alldagligt liv. Jag jobbar mycket, umgås med vänner, tränar, är ute med hunden, vistas i naturen och ja... så var det det här med alkoholen. Jag är en så kallad funktionell alkoholist. Jag dricker VARENDA kväll. Rött vin is my poison. Jag har levt så här i stort sett varenda dag de senaste 6-7 åren och jag har nu äntligen börjat komma till insikt med att jag har stora problem med alkohol. Jag är konsumerad av att konsumera alkohol. Jag behöver en förändring. Men jag vet inte riktigt vart jag ska börja. Det enda jag vet är att jag vill ta tag i detta medan jag känner att jag kan och egentligen har alla förutsättningar till det. Jag har i dagsläget inga barn men känner att jag skulle vilja ha en familj i framtiden. Jag vill inte att alkoholen ska spela en så stor roll i mitt liv längre. Jag vill göra plats för sådant som ger mitt liv mening. Men vad är det då? Jag känner mig näst intill avtrubbad och dricker för att fylla något slags tomrum. För att inte nämna hur tråkigt det är att laga mat eller städa eller över huvudtaget göra någonting utan ett glas vin nära till hands.

Jag känner mig i dagsläget inte redo att vända mig till en vårdcentral eller dylikt. Jag skulle önska att det fanns fler alternativ till hjälp online för att våga ta steget och komma igång. Jag tycker helt enkelt att det känns alldeles för läskigt att behöva prata med någon om detta öga mot öga. Är det någon som har något bra tips eller andra råd på hur man kan gå tillväga eller vart man kan vända sig?

Grezzlon

@sonjets Ovanstående skulle kunna skrivits av mig. Jag gick med här för cirka en månad sedan och började skriva. Nu har jag varit nykter i 22 dagar. Mitt råd är att läsa och skriva mycket här inne 😊

@Grezzlon tack för att du tog dig tiden att läsa mitt inlägg. Imorse när jag vaknade anade jag intet föga att jag skulle hamna här inne, än mindre att jag skulle posta något inlägg. Vanligtvis när jag vaknar upp planerar jag tyst för mig själv när jag kommer kunna dricka nästa glas vin, även om jag kvällen innan tänkt att ”nä jag kommer nog banne mig inte vara så sugen imorgon ändå”.. ack så fel jag har varenda gång. Men idag hände något annat. Jag hamnade här i stället.

Grezzlon

@sonjets När jag postade här inne första gången så tänkte jag att jag behövde 1-2 veckors uppehåll för att dra ner på konsumtionen och inte dricka varje dag. Det ena ledde till det andra och nu ska jag hålla uppe i minst tre månader.

Jag vaknade också ständigt och tänkte att jag inte skulle vilja dricka mer. Efter lunch ändrades det alltid och tankarna var ständigt på alkohol tills jag åter fick börja dricka. Senaste tiden började jag dricka innan jag slutat jobba, de dagar jag jobbade hemifrån. Satt i videomöten med rödvin i en mugg.

@Grezzlon precis så. Det var det som fick mig att inse att jag ”nog” har problem. Att jag under tiden jag är på jobb, eller för den sakens skull gör allt annat, så längtar jag hem tills jag får hälla upp vinet. Även de dagar jag verkligen inte ens är sugen och tror att det kommer bli en kväll utan vin, tvingar jag nästan i mig det i slutändan för vad ska jag annars göra, typ...

Grezzlon

@sonjets Samma här, även om jag inte var särskilt sugen så hällde jag i mig oavsett. Jag kände att jag inte vill leva ett sådant liv, där ALLT kretsar kring alkohol! Insåg att mitt "fungerande" inte skulle kunna fortsätta i längden om jag fortsatte. Nu är jag glad att jag tog beslutet att hålla mig nykter, även om det vissa dagar känns som en omöjlighet.

@Grezzlon jag lockas just nu väldigt mycket av att försöka ha en ”vit månad” men kommer på mig själv med diverse hinder och anledningar till att ge upp innan jag ens börjat. Som på fredag exempelvis, och även lördag denna helgen då jag råkar ha planer som gör att jag ”omöjligen” inte kan dricka vin. Jag vill inte ens avstå då. Alla andra dagar i veckan men inte när det händer något.. så innan min vita månad ens har börjat har jag bestämt mig för att den blir semivit. Ja, något åt det hållet.

Grezzlon

@sonjets Förstår precis vad du menar. När jag började hade jag bestämt att jag skulle dricka första helgen och sen vid påsk eftersom det redan var planerat och något jag ville. Efter någon vecka här inne och några nyktra dagar kände jag annorlunda och bestämde mig för att inte dricka.

Jag tänker att ta en dag i taget. Blir det en semivit månad så är det bättre än att du dricker varje dag. Du behöver inte fatta ett beslut nu hur du ska dricka imorgon, till helgen eller om ett halvår. Att du bara börjar reflektera och skriva här inne är bra 😊

@Grezzlon ja, visst måste väl det vara bättre än att inte börja i någon ände alls? Jag tror det är vardagsdrickandet. Det slentrianmässiga i att varje kväll är den andra lik.

Välkommen hit! Jag ville inte heller gå och prata med någon öga mot öga utan har hittat min styrka här! Att skriva ett inlägg som du gjort och därmed sätta sina problem på pränt är ett fantastiskt första steg!

Har också alltid hittat ursäkter att inte sluta, den festen, den middagen, den resan...till sist korkade jag igen INNAN påsk med fester, middagar, krog besök planterade - trodde aldrig att det skulle gå med all social press men det gick...förvånansvärt smidigt med mycket stöd! Ta 1 helg, 1 v i taget!

Jag är 13 dagar nykter idag (med ett litet 2 glas snedsteg...)...

Som sagt - välkommen - mycket stöd att hämta. Vi hjälps åt!

Hann inte skriva klart. Trött.
Börja med att bestämma dig för att inte dricka till fredag. På fredag tar du ett nytt beslut.
Jag skulle skriva att jag fått så otroligt mycket stöd och empati av de kloka och erfarna människorna här på forumet.
Fortsätt skriv ner dina tankar så kommer vi stötta dig och följa dig.

@MrsWB tack för peppen. Detta känns otroligt främmande för mig just nu. Imorse hade jag ingen aning om att jag skulle segla in på denna sidan. Grymt jobbat med dina 13 dagar. Varenda dag nykter är en dag vunnen, I guess.
Jag ska försöka ta en dag i taget, som du säger. Jag vill komma till en punkt och en vardag där jag för det mesta avstår, men önskar att jag kan fortsätta ta några glas i goda vänners sällskap utan att det riskerar att bli ett dåligt mönster.

@Fröken H Tack för orden. Ditt tips om att jag borde bestämma mig för att hålla mig tills fredag inger ett slags lugn i mig. För jag tror verkligen att jag kan göra det. Och då känns det på något sätt ”helt okej” att få ta några glas till helgen med vännerna. Jag måste bara bryta detta mönster. Min rutinmässiga vardag där vinet har en central roll varje kväll.

Välkommen @sonjets! Grattis till dig att du också hittat hit! 🙏 Jag har bara varit här i 1 vecka. Efter att ha druckit i princip dagligen i 10 år 🙈 Vaknade förra måndagen o tänkte; Jag är alkoholist. Jag behöver hjälp! Hittade denna sidan. Läste massa inlägg o skrev sen ett eget inlägg. O vips kom flera underbara med pepp, omtanke o visa tankar.🙏♥️ Jag fick skriva av mig o fick samtidigt nya insikter. Hade aldrig klarat mig så bra utan alla här! 🙏♥️ Har nu varit alkoholfri 1 vecka med enbart 2 glas rödvin i lördags. Jag tar EN dag i taget. Jätteviktigt för mig att inte sätta för stora mål för då blir de ouppnåerligt. Utan dag för dag..
Så mina tips. läs o skriv här! O har du någon du skulle kunna berätta det för? Nån som du känner dig trygg med? För mig blev det en vändning när jag uttalade det högt. Sa det först högt till mig själv 🙈 o sen till mina nära. Det har gett mig en styrka att andra vet. De kommer med hejjarop o finns för mig! O de älskar mig lika mycket ändå! 🙏
Kan jag så kan du!!🙏 Hejja oss!👏

@sonjets då kör du nyktert till fredag. På fredag känner du efter. Räkna nyktra dagar varje morgon.
Dag 18 för mig idag. Visst känns det länge! Och ingenting jämfört med den som haft 50 nyktra dagar. Jag trodde aldrig jag skulle klara första onsdagen, sen kom påsken med all ledighet. Sen en till hel helg. Och jodå! Jag har klarat mig igenom alla de dagarna.
Du fixar detta!

@Fröken H vaknade, kände efter och tänkte att det här blir bra. Dag 3. Men så slog det mig att jag måste tvätta håret, måla naglar, fixa med ansiktsmask, ja, ha en ”sån” kväll helt enkelt. Då tänkte jag direkt på vin. Att jag måste ju ha vin! Det går ju inte annars. Eller? Måste man lära sig att göra allt det där utan..

@Cilla8 Vad fint av dig att skriva. Jag vet inte riktigt vad som kommer hända för mig nu. Jag hade ingen aning om att jag skulle hamna här inne igår, än mindre att jag skulle våga erkänna för mig själv att jag är en missbrukade. Jag vågar inte säga alkoholist ännu. Har svårt att ta det i munnen på något vis... så du förstår, jag har ingen plan. Men det första jag gjorde när jag vaknade idag var att klicka mig in här för att läsa allas peppande ord, erfarenheter, kloka råd och vänliga meningar. Det är väldigt fint att kunna vara helt anonym samtidigt som man kan känna sådan stor samhörighet med någon/några. Mitt mål just nu är att inte dricka en droppe innan fredag. Då har jag varit nykter i 5 hela dagar. Det är 5 hela kvällar som jag annars hade spenderat med att plottra här hemma tillsammans med mina vinglas och fem hela mornar som jag vaknar upp med lätt avsmak i munnen. När fredag kommer får jag se hur jag gör. Om jag känner för att ta ett glas vin med tjejerna eller om jag vill avstå. Jag ska oavsett lova mig själv att försöka begränsa intaget oavsett. Som för många andra här har min tolerans nått nya höjder. Jag känner inte ännu att jag vill prata öppet om detta men jag har en sambo som är medveten om problematiken och åtminstone en nära vän som jag tror är hyfsat medveten om situationen. Jag brukar oftast skoja om mina vanor. Jag antar att jag tänker att om jag visar det öppet är det ingen som misstänker att jag har problem. Exempelvis kan jag sticka iväg på rasten och köpa en box vin och säga till kollegorna ”ja, här har vi måndagsboxen” och alla skrattar ...

Du kommer känna igen dig i så mycket här och vi är alla i samma båt! En dag i taget och framför allt tror jag att det handlar om vana som du också säger - allt man gjort med vin; man ses på ett glas, man har vin till mat lagningen, till mys, till avslappning, till fest - allt socialt handlade om det för mig.,.utom sport;-)!

Häng på oss i Aprilgänget - ärligt och högt i tak!🥰

@sonjets om jag klarade att äta påsklunch med sill och potatis utan öl och vin så kan du köra beautyspa hemma med örtte och a-fritt bubbel 👊👊👊❤❤❤
Du är verkligen världsbäst på att hitta ursäkter till att dricka. Det har jag redan snappat upp.
Dag 3 idag. Och imorgon dag 4. Så då går det inte att dricka vin. Enkelt. 😘