Hej.
Har läst här så mycket, otroligt många fina människor med kloka ord, reflektioner och tips😊 har varit utan alkohol i 3 månader men sen har jag druckit 2 flaskor vin på en vecka. Vill ju verkligen inte tillbaka dit jag var... blir så otroligt besviken på mig själv och det hjälper ju inte att jag är det. Har känt så många positiva effekter av att vara utan och ändå provar jag. Varför? Hur har ni andra gjort? Vid det här laget i nykterheten? Hur finner man tillbaka till den starka motivationen. Har läst det mesta som ni rekommenderat här inne. Det enda jag inte provat är att skriva här själv, vilket är ett stort steg för mig.

Anonym26613

Välkommen in till värmen 🙏❤

Jag blir genast nyfiken på dig eftersom jag själv ibland har mardrömmar om att börja dricka igen.
Hur gick det till när du började igen? Hur gick tankeprocessen då och hur tänker du nu 😊👍🌸

Hej och välkommen hit!

Min husgud Annie Grace har ett bra recept på att först bli nykter och sen förbli nykter:

1) Tro på att du klarar av att det.
2) Fokusera på alla fördelar med att vara nykter.
3) Identifiera dig som en person som inte dricker.

Jag jobbar på för fullt med trean, och ärligt talat vill jag inte längre gynna alkoholindustrin som tjänar multum på folks misär. Och det kostar samhället multum i vårdkostnader. Alkohol borde av den anledningen vara förbjudet! Du ser att jag lyckas rätt bra med trean 😉

Chill helgkram 🐘

Välkommen till skrivandet🥰

Du sätter ord på min stora skräck! Nästan bara lättare att sluta än att försöka dricka kontrollerat men det får tiden visa...

Kul att du hänger på Aprilgänget👌

Hej Sommar 85..Du frågar hur man ska tänka för att inte börja dricka igen? Om jag förstod dig rätt? För min del hade jag under flera år haft uppehåll, svagare viner, varannan vatten, ja alla tricks och tips du kan tänka dig för att minska A-konsumtionen..Ibland gick det bra, men oftast inte..🥺..Tills jag upptäckte att det var tusen gånger enklare att sluta helt..Jag läste massor om missbruk, även andra beroenden än alkohol, som fungerar på liknande sätt..Hjärnan har blivit beroende, ungefär som droger, eller nikotin..Har man uppehåll från tex alkohol, så finns minnet av alkohol kvar i hjärnan..Man kan vara utan i 10 år, och ändå vaknar beroendet ganska snabbt i hjärnan, och man är på kroken igen, om man intar sin substans, som man är beroende av..Det finns flera på Forumet som berättat om just dessa återfall, som var tänkt att kunna ta ett glas i sociala sammanhang..För mig är det enkelt..Jag har ett beroende i hjärnan, vill inte riskera mitt fina liv idag, mot ett liv i skuld och skam, som jag hade..Vill aldrig mer vakna bakfull, vill heller aldrig att mina barn ska må dåligt för att jag dricker..Vill hellre bygga på mitt hus, göra roliga resor, och annat kul för mina pengar, än att göda en miljardindustri, som förstör och förgör oss människor..Motivationen till att vilja ha ett gott liv, är säkert individuell..Och även vad ett gott liv är? Men en hobby eller intresse är bra, även nyktra vänner..Jag hade kompisar som var lättade och glada när jag började dricka igen! Det är inga bra vänner..Läs och skriv på Forumet..Gärna bland dom som bestämt sig..🍃🍒🍃

En sak till..När jag varit alkoholfri, i 2-3 månade, så frågade min dåvarande, A-beroende sambo, om hur länge jag ska vara nykter..?Jag svarade att, det blir nog resten av mitt liv..Då kände jag mig både lättad och glad..😃🌟✊🏽

@Sommar85 Jag tror att det mesta handlar om viljan att vara nykter. Att ställa in sig på ett nytt liv som man får jobba en del med för att må bra och hitta tillbaka till sitt sanna jag.
Har man ett alkoholproblem av något slag, så tror jag personligen inte att det fungerar att vara nykter ca 3 mån, för att sedan kunna dricka normalt igen. Man börjar bara om där man slutade.
Jag började mitt nya liv för 5 månader sedan och har haft ett snedsteg. Jag var inte ens sugen utan drack av ren förtvivlan och utmattning. Det positiva är att jag bara blev ännu mer förstärkt av mitt nya tänk om alkohol.
Jag verkligen avskyr detta gift som förstör så många liv. Och mitt liv ska inte bli förstört av Alkohol.
Tänk på allt positivt som du orkar göra utan A och så mycket tid som du får.
Läs/ lyssna på allt som handlar om alkohol.
Lycka till och tänk dig själv som en nykter person 💕☀️

@Sommar85 nej, man behöver inte ha kamera på eller säga något om man inte vill.
Idag var jag på AA-möte online och jag hade ingen kamera på men valde att ställa några frågor på slutet.
Jag är helt ny i AA världen men tänkte ge det en chans.
Man ska nog prova några olika grupper innan man ger upp.
De få möten jag varit på har varit väldigt olika.

Vill du läsa en gammal tråd så klickar du på namnet och längst ner på sidan där hittar du trådarna.

@Sommar85 Hej och bra att du skriver. Om du är med på ett AA möte online behöver du varken ha kamera på eller säga något. Dock är det bra om du bara vågar berätta just det – att du är ny och inte vill säga mer än så. Eller om det finns någon chatt-funktion så kan du skriva det där. AA-möten brukar vara extra välkomnande mot nykomlingar så bra att alla på mötet vet om att du är ny. Tänk också på att du inte har ditt riktiga namn inlagt som default om mötet tex sker via zoom (det används lite olika digitala lösningar) så att namnet inte dyker upp om du inte vill det :)
På AA kan jag lova dig att ingen kommer att tycka att du är värdelös, eller tycka att du är till besvär. Du kommer snart att märka att det är precis tvärtom, men man kan känna sig lite vilsen i början så ge det gärna några gånger innan du bestämmer dig för om det är rätt väg för dig.

Lycka till!

@Sommar85 Om du klickar på mitt namn ovan så får du fram alla mina trådar. Två stycken. Den gamla tråden heter ”Behöver all hjälp jag kan få” och den skildrar tiden fram till 6 månader nykter. Du lär ha att göra ett tag 😉

Kram 🐘

Tack för era svar🌟 Ska försöka föra dagbok här. Ska kunna gå tillbaka och läsa hur jag känner just nu, inte glömma känslan.

Har noll energi, känner mig mestadels nedstämd.

Mycket tid som går till att köpa, gömma, slänga.

Ingen tid över, halva veckan går åt till att återhämta sig.

Skammen och ångesten. Rädslan för att bli påkommen.

Orolig för min hälsa, rädd för att dö. Googlar symtom som troligtvis har med alkoholen att göra. Ser svullen och sliten ut.

Skäms så otroligt, hur har de blivit så här…

När jag va nykter en period så undra jag på hur i hela friden jag orka hålla på och samtidigt sköta jobb och hem…

Nu är de slut på detta!!! Får ta en dag i taget, se till att klara helgen. Är medveten om att jag inte kan ta ett glas. Men de känns så otroligt svårt att tänka så långt. Önskar att va nykter 6 månader denna gång. Men en dag i taget💪

Imorrn är den svåra dagen för mig.. då tar jag helgen. Men jag har planerat badhuset på fredag morgon, brukar prioriteras bort när jag istället tar mig ett vinglas som sedan slutar med att hela fredagen är förstörd! Nej jag vill vakna pigg, ha dagen framför mig, de är en fantastisk känsla. Så tänkte man inte innan man fick problem.

Kommer känna mig så säker imorrn när jag vaknar men när jobbet slutar brukar jag vela fram och tillbaka. Tar några extra varv i rondellen ibland😂 på slutet har de blivit bolaget. Men inte imorrn. Va så skönt när tre månader hade gått förra gången och jag styrde bilen hem direkt utan några förhandlingar, de fanns inte i tanken varje dag som de gör nu.

Imorrn är den svåra dagen för mig.. då tar jag helgen. Men jag har planerat badhuset på fredag morgon, brukar prioriteras bort när jag istället tar mig ett vinglas som sedan slutar med att hela fredagen är förstörd! Nej jag vill vakna pigg, ha dagen framför mig, de är en fantastisk känsla. Så tänkte man inte innan man fick problem.

Kommer känna mig så säker imorrn när jag vaknar men när jobbet slutar brukar jag vela fram och tillbaka. Tar några extra varv i rondellen ibland😂 på slutet har de blivit bolaget. Men inte imorrn. Va så skönt när tre månader hade gått förra gången och jag styrde bilen hem direkt utan några förhandlingar, de fanns inte i tanken varje dag som de gör nu.

majken_r

@Sommar85 Hej! Jag är på dag 16 utan vin. Just nu är det lite kämpigt med förhandlaren som försöker få till att det nog egentligen går fint att ta ett glas på fredag..Vi får kämpa på!!🙏🏼

En stor skillnad när man vaknar utan baksmälla är ju att man slipper överprestera hela dagen. Är jag trött så är jag inte de pga alkohol. Vetskapen om de gör att jag kan tillåta mig vara trött och då vara snäll mot mig själv😊