Jag vill Gratulera alla som vill vara och leva nyktra efter missbruk och beroende.🍃.❤️..🍃Tiden spelar en stor roll, eftersom (enligt mig), allt blir enklare. Det är ingen som tror eller misstänker längre att jag ska börja dricka igen..Framförallt inte jag själv. Torn att du har så mycket kompisar på Forumet, är ju för att du är trygg, ärlig och rolig..😁..Och att du såklart vill att andra ska känna samma vardagsglädje, som du själv gör nykter..🍃💫..Mycket bra jobbat med allt.Så himla kul att du fått en ”arvtagare” till din artsamlarhobby..Kram🍃🌺🍃

@Se klart skrev:"Jag är så mycket snällare mot mig själv. Som att jag flyttat från Kommandoran hem till Emils snälla mamma. Och lite koleriska pappa."

Eftersom yngsta dottern är gravt Astrid Lindgren-beroende så var det där en liknelse som verkligen var spot on för mig 😍 Krösa-Maja håller vi kort också när hon kommer och ojar sig korta stunder. Vi stryker henne stillsamt över överarmen och säger ”det blir nog bra ska du se”.

Och vi som kan vår Astrid Lindgren vet att både Emils mamma och pappa älskar sin pojk över allt annat, men att de har lite olika sätt att coacha honom. Hårt och mjukt växelvis, varsamt fösa framåt. Pojken som är förlagan för Emil blev kommunalråd i Vimmerby påstår skrönan, jag vet inte om det stämmer. Att det var en pojk med stort hjärta, stort rättvisetänk, enorm inneboende kreativitet och stort mod kan vi dock vara alldeles säkra på.

Kram 🐘

PS, Jag kan rabbla varenda replik ur varenda Astrid Lindgren-film. Jag är ofrivilligt hjärntvättad 😉

Återigen tack för era kommentarer och grattishälsningar! Jag har haft en del att ”syssla” med de senaste dagarna, så har inte riktigt hunnit med att kolla vad som händer här bland alla härliga forumskompisar.🥰

@Se klart Pja, jag har ju bara en tråd. Om man lägger ihop båda dina så har du ca 1800 inlägg. Så du är en större babblare i det stora hela.🥰

@Sländan, jag tror verkligen på dig!🤗 Snart har du också 500 dagar, det går snabbare än vad man tror. Det är som du skrev, just när ett år hade gått var riktigt härligt. Alla storhelger avnjutna i nyktert tillstånd!

@Tofu, jag har kommit fram till största skillnad nr:1. Mina barn litar på mig till 100 procent. Vid 100 dagar hade de inte riktigt fattat/ trott att jag inte drack mera, och inte tänkte börja igen. De var alltid lika positivt glada, när jag hängde med på tex simhallsbesök. Ska du följa med?😍 typ. Dom är glada nu med, men inte överraskade.

Ha en bra kväll!

”Tänkte inte på det” som uppfinnaren i Sundbyberg sa om någon minns honom 😊
Explains it, men jag tycker i vilket fall att din tråd är ett roligt kök på festen, högt i tak och ganska kackligt på det bra sättet. Finns många olika rum här på forumet, verkligen en rikedom.
@ah jag har också Emil i mitt DNA, sedan jag själv var liten. Och Mumin förstås, som ni vet från min förra tråd som var just ett citat från Vem ska trösta Knyttet.
@torn det blev räkor här igår men svindyra och inte särskilt goda. Obs-ej inhandlade av mig... 🤗

Anonym26613

@Torn skrev:"Det riktiga lugnet och naturligheten kom efter ca 1 år.
Jag har hela tiden efter 100 dagar tyckt att jag har mått bra, det är bara det att jag har mått bättre och bättre ju längre tiden går.😂 Svårt att förklara."

Jag fattar redan nu vad du menar. Jag tror lugnet kunde komma till mig lite snabbare för olika anledningar. Jag har inte varit så djupt nere i missbruk och jag har successivt minskat under flera år. Men håller HELT med dig att 3 månader är en skröna som inte riktigt ger rättvisa för upplevelsen. 🙏💚

Grattis i efterskott på 500 dagar! Jag är ca ett år bakom dig! Men jag ska dit 🌸🙏💚 Kram

Tack Mary!🤗 Ja och frugan slökollade på hela Eurovision i går. Jag tyckte nog Maltas låt var bäst. Nåväl, vi samtalade en massa under tiden, och pratade bla länge om alkoholens roll i samhället. Hur vi vill att våra barn ska förhålla sig till alkohol osv. Om mitt fd missbruk mm mm. Helt klart så har frugan börjat hålla med mig mer och mer om alkoholens alla nackdelar. Det har kommit automatiskt under min tid som nykter. Jag har inte medvetet ”tjatat” om detta, och hon får gärna ta sina glas vin på helgerna. Hon är bla orolig för att vår son ska dricka sig redlös( han har inte testat A ännu) nu när han slutar nian. Och vi kom fram till att han ” måste” ju nödvändigtvis inte testa alkohol överhuvudtaget. Han kanske inte vill, och är stark nog att stå emot. Då sken frugan upp och poletten ramlade ner. Nä, just det ja, varför ” måste” han dricka? Varför ska ”alla” börja att dricka?

Spöregn här idag, perfekt, källaren behöver städas. 😍

Ha en skön söndag!

@Torn Nej, alla måste faktiskt inte testa alkohol!
Studier visar ju på att ungdomar dricker mindre. Så förhoppningsvis att nästa generation gör smartare val😊.
Min ena dotter går på gymnasiet och har inte testat alkohol.
Lycka till med städningen😊

@Ase Det går ju åt rätt håll, så det finns hopp om det. Smart dotter du har!🤗

Sömnen är ju ett återkommande ämne här på forumet. Det tar verkligen tid innan man fattar hur ens behov av sömn egentligen ser ut nu när man är nykter. Jag vet ju liksom inte hur mycket jag behöver sova för att må bra.😅 Men förra veckan kom jag fram till att jag har nog hittat svaret för min del.

Sju timmar/dygn, varken mer eller mindre är svaret. Så har det sett ut nu i ca ett halvår. Förra veckan när jag var ledig var det klockrent. 7 timmar på raken varje natt, ingen pissepaus, eller annat uppvaknande under natten. Bam! Om jag sover 6 timmar på raken, vilket är vanligt när jag jobbar tidigt, så behöver jag en tupplur på 1 timme när jag kommer hem från jobbet. Bam!
Sover jag fem timmar en natt, så behöver jag 2 timmars tupplur osv.

Konstigt nog så verkar det inte spela någon roll om jag har ansträngt mig mycket fysiskt eller psykiskt. Det är 7 timmar som gäller.😅 Helt ointressant för er andra kanske, men nu har jag det på pränt om jag skulle glömma av det.

Det ska bli intressant att se hur länge det här mönstret håller, men som det är nu är jag helnöjd med.

Ha det bra!

@Torn Tror jag borde få till 7 tim/natt också. Men vardagar får jag bara ihop 5-6 tim. Om klockan ringer kl 6 så måste jag sova kl 23. I bästa fall släcker jag då, sen tar det en timme eller mer att somna och sen måste jag gå på toa minst en gång.

Fattar inte hur jag ska få till 7 tim sömn. Får klura på det känner jag.

Kram 🐘

@Andrahalvlek kan du inte lägga dig tidigare 🤔 jag lägger mig nästan alltid
21.30. Då börjar jag varva ned i sängen, skriver Mindfulness dagbok, tar inte mer än 5 min. Ibland lyssnar jag på någon ljudbok, oftast blir det en kvällsmeditation som jag har i en app. Jag somnar nog oftast ca 22.15 och går upp vid 6 tiden på morgon.
Får jag inte min sömn blir hela nästa dag förstörd. Jag sover även 1 Tim efter jobbet, men jag har väl ett extremt sömnbehov 🙈💤💤💤
💕 sländan

@Sländan Jag är ju inte riktigt trött förrän kl 23. Även om jag lägger mig senast kl 22 så släcker jag inte förrän kl 23 cirka. Tyvärr nonchalerar jag mitt eget skärmförbud i sovrummet också. Det är så lätt att dissa sina egna förbud 😂

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag har också en tendens att lägga mig för sent, ligger kvar i det sköna kvällsbadet för länge.😂 Det optimala hade ju varit att göra som du @Sländan, och lägga mig tidigare. En fördel är dock att jag brukar somna direkt. Lägger jag mig kl 23.00 så sover jag kl 23.05. Sömnen är grymt viktig för mig i alla fall, är jag trött på eftermiddagen så går en tupplur före allt.

Kram

I går när jag skulle hem från jobbet vid midnatt dök det upp en massa felmeddelanden, och bilen gick bara att köra i snigelfart.😅 Då fick jag användning av det stora lugnet som jag har numera. Förr hade jag blivit skitsur och stressad för en sådan sak. Nu konstaterade jag bara, jaha, då får jag ta mig hem på ett annat sätt. Ringde assistans och de skickade en taxi. Hur lugnt och enkelt som helst. Fattar inte att jag såg sådant här som ” jobbigt” förr. Taxichauffören var förresten en riktigt kul snubbe! Hade nästan lust att ta en omväg hem för att tjöta lite mer med honom.😂 Fast han pratade grymt dålig svenska och körde som en kratta!😂

I dag blir det buss till jobbet, hmm, man ska ha munskydd på bussen tror jag, har inte åkt buss på över ett år. Kul med lite omväxling.😍

Ha det bra!

@Torn Visst är det härligt att ha ett sådant nytt synsätt på saker och ting som nog inte bara är mycket mer hälsosamt utan också så mycket angenämare! För din omgivning såklart, men framförallt för dig själv.

Det där med buss, det har jag åkt en gång i månaden i snitt i år. Rekommendationen är att om du är över 16 år gammal så kan du ha mask mellan 7 0ch 9 och 16 och 18. Det är ju fortfarande endast en rekommendation. Senast jag åkte kollektivt var jag den enda som bar mask, trots att det var under den tiden då man ska ha det. Har inte riktigt förstått mig på rekommendationen. Jag finner att den är väldigt märkligt formulerad och framförallt uddlös. Hörde häromdagen att de hade gjorts en undersökning någonstans och maskanvändandet i kollektivtrafiken hade sjunkit drastiskt senaste tiden. Jag har för mig att det var 25% tidigare, men nu var det ännu lägre.

För övrigt har jag kommit att tänka på dig de här dagarna. Jag vet ju inte exakt var du bor någonstans, men jag befinner mig nog inte så långt ifrån dig, misstänker jag. Det var just det som jag funderade på, att beroende på var du är skulle jag kanske kunna gå förbi dig någonstans utan att känna till att det är du. Är ju en konstig tanke på något sätt. Statistiskt sett är det kanske inte jättestor chans just nu. Andrahalvlek har jag ju garanterat vid något tillfälle varit i samma lokal som vid samma tillfälle någon gång utan att veta om det.

@Torn Det stora lugnet är magiskt 🙏🏻 Tänk vad mycket energi man har spillt åt alla håll och kanter när olika incidenter inträffat istället för att stanna upp, andas, samla sina tankar och hitta en lösning.

Och livet är så häftigt när man griper sig an allt nytt med ett nyfiket sinne. Som ett barn, ”vad händer här, hur gör man det, vart leder den här stigen?” Och du hade till och med behållning av att tjöta med taxichaffisen. Jag kan börja tjöta med en kassörska eller någon random på gatan nu för tiden, men jag har tänkt att det kanske beror på hemifrånarbetet i coronatider, att jag är så svältfödd på samtal IRL. Och du gjorde dessutom den taxichaffisens dag riktigt bra - han fick både en körning och trevligt sällskap. Långt ifrån alla resenärer är nog trevliga.

Kram 🐘

Ps. Man ska nyttja de där dyra försäkringarna man betalar för ibland också.

@TappadIgen Vi åker buss åt olika håll åtminstone 😂 Fast det var länge sedan jag åkte buss nu. Jag hade ju kommit igång med bussåkandet svinbra när Corona kom, sen dog den vanan helt. Tveksamt om den går att återuppta.

Kram 🐘

Ja, det är väl så att inställningen är allt. Det hjälper heller inte ett dugg att vara arg över såna saker. Du verkar dock ta det positiva tänkandet lite längre än jag skulle lyckas med, Torn. Jag skulle ha tyckt lite synd om mig själv där vid bilen på natten.
Och det där med munskydd... rekommendationerna är värdelösa. Jag uppfattade det nog som lite starkare än rekommendationer. Hade en diskussion med en vän angående munskydd och hens resonemang var att det ju inte skyddar hen, det skyddar andra. Hen bär då inte munskydd. Det var givetvis inte så tydligt utan uttrycktes vid olika tillfällen när vi pratade men kontentan var detta. Jag tror tyvärr att det skulle ha sett helt annorlunda ut om man uttryckt att munskydd skyddade ”en själv”. Om alla bar det för att skydda andra skulle det ha verkan för att alla skulle ha det, men så länge folk bara ser till sig själv så bär ingen det. ”För det skyddar ändå inte mig. ” Ett jäkligt trist resonemang som jag inte delade, jag bär munskydd i de flesta fall. Men det är lättare att glömma nu när nästan ingen har.
Så jag kan bli lite deppig ibland över att folk bara ser till sig själva. Det är tråkigt. Gör något gott för andra varje dag istället. Och i det ligger såklart att sluta se sig själv som ett offer och se saker som något positivt istället. Där är du Torn, tänk om taxichauffören istället träffat på en skitirriterad man som var arg på bilen, ännu argare för att hen pratade dålig svenska och argast för att hen körde som en kratta. Vad mysigt ni haft där i bilen.
Det är viktigt att sprida glädje och energi, men det är svårare när man är stressad, så tack för påminnelsen Torn.

Det stora lugnet.. Det låter som en filmtitel eller något, men det är som du skriver Andrahalvlek, helt magiskt.😍 Jag har ju märkt av det här ganska länge nu, men det är när det händer lite extra ”kryddiga” saker som det där i går natt som jag verkligen hajar till efteråt. Så jäkla skönt på något sätt. Det är en helt ny känsla som jag aldrig tidigare haft i livet. Att slippa den där frustrationen, irritationen och stressen för att i stället känna ett stort positivt lugn.

Numera kommer detta liksom naturligt, men jag har fått ” jobba” för det, på det sättet som jag skrev i din tråd Sisyfos. Hur vet jag då att detta beror på att jag inte dricker mer? Jo, för att förr har jag alltid trott att alkohol har varit en lösning på sådant. Och därmed inte kunnat vara lugn och positiv vid alla tillfällen där det inte gick att dricka. Nu när jag inte ser en enda positiv sak med alkohol så är allt lugnt.😍

Jag blev faktiskt väldigt förvånad på bussen då jag var den enda personen som använde munskydd! Och då var det ändå tämligen mycket folk på bussen. Det måste ju vara en optimal spridningsrisk där, med mycket folk och luft i rörelse. Men så har vi ju flest antal smittade i hela Europa just nu också.😬

Höres!

Så var det lördag igen och den här helgen ser vädret ut att bli riktigt bra. Sol, värme och svag vind är verkligen mitt favoritväder! 😍 Jag läser om kompisar här som har jobbtankar snurrandes i huvudet på natten och kan bara konstatera att alla har olika förutsättningar. ❤️ För mig existerar inte sådant. Just nu trivs jag hur bra som helst på mitt jobb, lagom mycket att göra, kul saker som jag kan påverka mycket själv hur djupt jag vill engagera mig i. Inga problem varken med kollegor eller maskiner. Jo, problem finns ju såklart, men jag ser de inte som problem, utan som utmaningar som jag löser på bästa sätt. Är det något jag inte klarar av så ber jag bara om hjälp. Alltid någon som har en lösning. Ett bra samarbete är viktigt tycker jag. Väldigt bra löner har jag haft i år också av olika anledningar.( Firman går bra) Så i samma stund som jag lämnar jobbet, så tänker jag inte mer på det. Mer än på att jag har mer pengar på kontot än någonsin förr. @Tofu, tack för erbjudandet om att jobba hos dig, men jag avvaktar nog lite.😅

I förrgår stod det förresten en flaska vin utanför vår dörr.🤮 Jag hade tipsat några av frugans kollegor om att det fanns lediga tider för vaccination i veckan. En av dem blev så glad för att hon fick en tid, så hon ville tacka mig med en flaska vin! Uppenbarligen har frugan inte berättat för vederbörande att jag inte dricker alkohol. Tänk om jag hade varit på dag 3...

Njut av dagen, det tänker jag göra! ☀️

@Torn, livet låter underbart! Misstänker dock att det är få i aktivt arbetsliv som har det som du. Själv kan jag drabbas av stresspåslag och prestationsångest trots 20 år på samma arbetsplats. Det beror på att förväntningarna hela tiden skiftar. Bara att förhålla sig till eftersom det är förutsättningen på min arbetsplats. På gott och på ont.

Är väl egentligen väldigt fint att frun inte "skvallrar" om dig på byn. Det hade jag tyckt! Hon kanske blir glad över att slippa handla till helgen? Jag fick också en vinflaska i present häromveckan. Den är undanstoppad. Påminde mig självklart om lämpligheten i detta med att ge bort alkohol som varit på tapeten här tidigare. Kräver eftertanke.

Kram!