Idag har jag en oro i kroppen, inte sug utan oro. Gick en promenad och kom på att den här oron har jag haft hela livet ända sedan jag var barn. Denna oror har naturligtvis dämpats bra med alkohol men nu behöver jag hitta andra sätt att hantera det på.

Jag gick också och funderade på hur det kunde bli så här. Att en helt vanlig mamma som jobbar och tar relativt bra hand om sina barn en dag tycker att det är fullt rimligt att ta några glas vin ur boxen en måndagskväll 😪.

Det börjar sjunka in hur sjuk jag är och det gör väldigt ont i själen.

Jag har inte haft så mycket fysiska besvär av alkoholen förutom att jag har varit väldigt sliten det sista. Mitt stora problem är besattheten, så mycket tankar som handlat om när jag ska få dricka nästa gång.

Lite tankar från mig denna onsdag.

@Ase Det där med oro känner jag så väl igen. Å visst kan man undra hur något som varit så helt orimligt plötsligt blir rimligt...som att dricka vin en vardag...fastän man är mamma... kanske det var då gränsen börjades sudda ut från icke beroende t beroende. Och kan det vara så att oro och alkohol påverkar varandra..Hur som helst....jag känner igen mig.

Hoppas att du får sova skönt inatt och får en bra dag imorgon😴🦋

Kram🥰

@Varafrisk ja, det är svårt att veta vad som är jag och vad som beror på alkoholen eftersom allt flätas samman. Jag måste lära känna mig själv från början igen.

I dag ska jag utsätta mig för en risksituation och jag är ganska orolig för hur jag ska hantera det. Ska besöka och sova över hos en person som står mig nära. Jag varken kan eller vill välja bort detta. Denna plats är förknippad med ledighet och naturligtvis med alkohol. Jag kommer köpa med mig a-fri öl och planen är att säga att jag tagit en paus. Jag är verkligen inte redo att tala om att jag har så stora problem som jag har. Inte ens med mina närmaste. Till och med till min man har jag bara sagt att jag tagit en paus.

Men solen skiner och jag är nykter! Min femte helg står för dörren och jag är fast besluten om att den ska få förbli nykter 😊.

Kram 💖

Det är helt okej @ase att säga att man har paus, eller vad man har lust att säga!
Ditt fokus behöver du till nykterhets-jobbet, inte energi till vad du säger och hur. DU bestämmer. Skönt va! Jag är säker på att det går bra, just därför. Kram 🥰

@Se klart @Varafrisk
Det gick bra igår! Jag var orolig innan men när jag väl hade fått berättat att jag har en paus med alkoholen så var den dörren stängd😊.
Fick en fin kväll och har badat i havet för första gången i år.
I natt har jag sovit som en stock och antagligen gnislat tänder för vaknade med huvudvärk. Min första tanke när jag vaknade var att jag är bakis! Så skönt när jag kom på att det inte var så 😄.
Kram 💖

@Junebug du har redan jättebra tankar och strategier för att kunna avstå alkohol. Kan du inte börja med att vara nykter 1-3 månader och se hur det känns?
Ångest och alkohol flätas samman så tillslut vet man inte vad som är hönan eller ägget.
Jag har samma diagnoser som du i min journa och har varit utmattad och ätit antidepressiva. Jag har slutat med medicnen sedan några år och är inte utmattad eller deprimerad längre. Kanske därför jag orkar ta tag i detta nu.
Efter utmattningen blev jag aldrig som vanligt igen. Jag tål inte stress på samma sätt och jag är nästan alltid trött.
Jag hoppas så att du kan prova att vara nykter ett tag 💖. Jag kommer heja och peppa dig😊.
Sen är jag nog inte den bästa att ge råd eftersom jag är nybörjare själv men vi kan stötta varandra.
Kram 💖

Bra jobbat båda två, känner igen mig så mycket i det du skriver Ase. Jag borde ha slutat tidigare än jag gjorde. Men jag medicinerade en järnbrist som jag inte visste att jag hade. Drack periodvis lite periodvis mer under många år. Tror att det är klokt att bryta helt för liksom för dig tog det upp så mycket tid och tankar. Ochvjag mådde som bäst när jag inte drack, t.ex på semestrarna ovanligt nog.
Jag tror att man blir skör av utmattning... jag tror att signalsubstanser, hormoner och mineraler lätt kommer i olag och att en del av besvären beror just på det och det är lätt att det drar igång igen. Det är bra att du lyssnar på dig själv Ase, när man har krav på sig från andra och sig själv är det så lätt att bara köra på trots att man inte orkar eller hälla på alkohol för att orka det lilla sista. Jag önskar att jag hade fattat det här sambandet lite tidigare. Stort lycka till till er som förhoppningsvis slutar lite tidigare.

@Junebug Efter många års återkommande depressioner som jag medicinerat med vin gav jag antidepressiva en chans i början av april. Jag har valt att lära mig dricka måttligt igen. Det är inte rosenrött men jag märker efter dessa nästan 2 månaderna att jag är jämnare i humöret och kan se klarare på min situation. Det är ingen enkel väg och jag räknar med att det tar 1 år att må riktigt bra igen. Blir det tidigare är det bonus. För mig har det inneburet att stanna upp och titta på känslor som kommer upp och jag har aldrig varit så trött som jag är nu. Det betyder inte att någon annan kommer att bli så trött...jag kanske hade varit det ändå. Svårt att veta.
Jag har noga undersökt vilket som kom först; depressionen eller alkoholberoende och kan fastslå det första eftersom min första mycket djupa depression var i puberteten då jag ännu inte smakat alkohol. Att bedöva känslorna kommer senare i livet.
Mitt sätt att tackla detta är kanske provocerande men hittills har det fungerat väl för mig. Jag gör programmet samtidigt och har stöd av rådgivarna - har hunnit fram till avsnitt 7 och tar ett i veckan. Min strategi är att välja noga vilka tillfällen jag ”kan” dricka alkohol och för övrigt avstår jag. Helst ska det vara 10 dagar mellan. Den här helgen är helvit. Det känns bara bra och jag har inget sug. Lycka till!

@Junebug vad modig du är som berättat för dina vänner😊. Nu kör vi nyktert och ser hur vi mår om några månader👍. Som många skriver här man ångrar aldrig en nykter kväll. Så sant!
@Sisyfos tack för fint inlägg 💖. Trötthet kan ju bero på så många olika saker. Du skriver att du hade järnbrist. Hade du lågt hb eller var det " mörkat" och det var först när dem kollade järndepåerna som det upptäcktes?
Det är svårt att förklara den totala tröttheten för människor som aldrig har upplev den. Den går inte att sova bort.

Idag har jag varit nykter fem veckor💃🌞.
Det har varit ganska tufft den här helgen eftersom det varit sommar och fina kvällar. Men nu har jag gjort det så nästa helg blir säkert lättare 😊.

Kram alla fina här på forumet 💖

@Varafrisk
Hej!
Tack för att du frågar 💖
Det är ganska bra. Längtar så efter att få känna mig pigg och energisk. Men det kanske aldrig blir så... Det viktigaste ändå är att jag är nykter.
Det är vackert väder och för barnen är det snart sommarlov.

Detta med lov ger mig stresspåslag. Känns som alla kan vara lediga med sina barn hela sommaren. Det har jag aldrig kunnat. Jag har inte heller möjlighet att jobba hemma. Men de lediga veckorna vi har ska vi ha det superbra hoppas jag😊

Kram 💖

Känner så väl igen detta med känslorna kring loven och att man borde si och borde så. När jag hade små barn hämtade jag ibland barnen sist från förskola och fritids. Jättestressad över att vara en sån som kommer sent. Men tänk vad mysigt de oftast hade när jag kom, total uppmärksamhet från en pedagog. Det där med dåligt samvete är nog mest att vi lever i nån slags föreställnings värld om att andra har det roligare och bättre, särskilt om man har möjlighet att vara ledig med sina barn. Men barnen mår nog sällan dåligt på förskola eller fritids på sommaren. Eller ensamma hemma heller för den delen. De är lediga. På förskola och fritids är det ofta roliga aktiviteter. Det är sommar även där med allt vad det innebär. Jag slog Knut på mig själv med att försöka se till att de kunde vara lediga så mycket som möjligt, men faktum är att de kanske hade trivts bättre med att gå på fritids. Det är deras kända miljö som de kan vara avslappnade i under sommaren.
Det är bara lite tankar och perspektiv som jag har sett i efterhand.

@Ase Tänk..jag känner igen det där med stress inför lov osv. Mina barn var ganska mycket hemma på loven pga att jag pluggade under lång tid när de var små samt att jag jobbade inom skolans värld. Hade inte samma ledighet som lärare men möjlighet till att ta längre ledighet. Jobbar man inom kommun och landsting har man ju dessutom fler semesterdagar när man passerat 40. När det var vanliga arbetsveckor var mina barn lite äldre än vad många barn var innan de slutade vara på fritids för jag kände en trygghet att de var på fritids och kände att de var inte mogna att klara sig på egen hand.

Håller med Sisyfos att när det är lov det är ju oftast då som man hittar på mysiga saker på förskolan el fritids. Det är oftast inte så många barn där. Förstår din känsla men för att du ska slippa ett extra stresspåslag så försök att inte jämföra dig med någon annan. Föräldraskapet handlar inte endast om loven utan hela barnens uppväxt🙏🏻

Min son var en mycket arg tonåring. Minns när han sa till mig ” å du trodde att det skulle vara bra för oss att vara hemma hela somrarna ...det hade varit mycket bättre för oss att vi bara hade varit ledig några veckor” . Minns inte riktigt men det kan ha varit så att hans kompisar var på fritids.

Hur mår du annars?

Kram💗

@Sisyfos @Varafrisk
Tack för fina svar. Det är klart att det är ingen ide att ha dåligt samvete för sådant som inte går att påverka ändå😊.
Nu börjar mina barn bli större och för den minsta är det första sommaren utan fritids. Blir långa dagar att vara själv men hon har kompisar, storasyster och så ska hon på läger en vecka. Det blir nog bra!

Äntligen fredag!
Det är underbart väder och jag mår bra 😊.
Helgen blir lugn med bad, grill och altanhäng.
Det var någon som skrev att tröttheten ger vika efter fem veckor och jag börjar känna mig lite piggare nu. Hoppas det får hålla i sig😊.
Lite sug finns det men det går inte att jämföra med hur det varit de andra fredagarna.
Min sjätte nyktra helg börjar nu! 😊💪

@Ase Så skönt att höra! Få lite lugn och ro!
Själv är jag fortfarande väldigt trött...tar inte hand om mig så bra. Å jättesugen...och jag blir så himla sur och arg. Hoppas att det blir bättre imorgon!

Men vi firar sex veckor...bra av oss🎉

Ha en fin fredagskväll☀️

Kram 🥰