@Charlie70 Vi var inte många, men vi hade ett givande samtal om svårigheten att säga nej, till sig själv och andra, vikten av att lägga till istället för att ta bort, och hur viktigt det är med strategier eftersom viljestyrkan är en klenis. Fick jag med allt @soffi och @ase?

Kram 🐘

Tack för återkoppling från mötet AH!

I dag hade jag möte med läkaren och det som kändes som fullständigt omöjligt för bara ett halvår sedan kunde sägas i dag. Jag behöver inte vara sjukskriven längre! Jag kan börja leva ett normalt liv för egen motor. Helt otrolig känsla faktiskt... Jag är fortsatt glömsk och haltar i planeringsförmåga. Men, jag känner mig väldigt utvilad och pigg. Taggad på att komma igång "på "riktigt". Värt att fira när jag tänker efter men inget jag planerat för. Bara det faktum att jag är frisk nu är tillräckligt för mig. Funderar en sväng på allt som nödvändigtvis behövde firas förr. Har inte tillnärmelsevis samma behov i dag. Konstigt? Nej inte egentligen. Det är alkoholen som talat, inte händelsen i sig.

Var och storhandlade i dag när resten av Sverige tittade på fotbollen. Trist att hyllorna hann rensas innan matchen. Bra att vi är få som inte är intresserade av fotboll. Luftigt på affären med andra ord.

Jobb i morgon sedan är det semester några veckor för mig och båda barnen. Inte lika välplanerat i år som det brukar vara från min sida. Det kommer bli bra!

Kram!

@Charlie70 skrev:"Funderar en sväng på allt som nödvändigtvis behövde firas förr. Har inte tillnärmelsevis samma behov i dag"

Det har jag också tänkt på. Har inte alls samma behov av att ”fira” allt längre. Det man har uppnått är liksom tillräckligt i sig själv. Som att du känner dig frisk nu 🙏🏻 Hurra! Hur skulle man kunna toppa den känslan med någon alkohol alls i världen liksom?

Jag var och badade när matchen spelades. Det var 22 grader i havet och ingen trängsel på bryggan direkt 😉

Kram 🐘

@Charlie70 Så himla gött att du är förklarad frisk! 😍 Jag passade på att åka och handla kläder när det var fotboll. Knappt en människa i köpcentrumet. Jag fattar faktiskt inte riktigt varför så många gillar att kolla på fotboll. Är det pga ölen som de dricker när de tittar.🤔 I går var det ju dessutom en helt meningslös match eftersom Sverige redan var klara för slutspel.

Du skrev i min tråd om att det går segt med att gå ner i vikt. Så länge man inte lider av att vara allt för fet så tycker jag det är lugnt. Min motivation går lite i vågor, ibland prioriterar jag god mat, och ibland vill jag gå ner i vikt. När knappar börjar ryka av när jag knäpper byxorna gör jag ett ryck med viktnedgång.😅 Nu har jag nya kläder som passar perfekt, får se hur länge.😂

Kram

@Torn jag är inte särskilt intresserad av fotboll men när Sverige spelar är det kul. Här hemma tar alla på sig sverigetröjor och det är riktigt härlig stämning😊.
Angående ölen så gick det väldigt bra med alkoholfri sådan igår👍.
Imorgon har jag varit alkoholfri i två månader. Det känns både längesedan och nyss som jag läste din tråd från början till slut. Vet inte varför jag fastnade just för din tråd men tror det var beslutsamheten och att jag gillar din humor och att det inte kom några återfall.
Tack!

@charlie, grattis- åh jag känner hela vägen hit hur bra det känns, här med faktiskt.
Ja det där jäkla firande. Och tröstandet.
Ett helt knäppt sätt att leva sitt liv, i stackato liksom. Halt och full (!) fart.
Nä, en lite mindre ryckig färd som man dessutom kan överblicka. Det har vi fått istället. Vem skulle säga nej till det? Många. Inte vi! Heja dig och heja oss! Kram och ha en ljuvlig helg. 🤗

Vaknar upp till en ljummen, lite grå och regnig midsommaraftons morgon. Härligt! Jag är pigg. Jag har sovit gott. Jag känner mig som kung för jag är frisk. Inget fattas mig. Jo, hade varit trevligt om vi kunde varit lite sociala i dag men flickan har tackat nej till det. Det blir hon och jag. Så som hon vill ha det. Försöker lägga den (lilla) frustrationen åt sidan. I morgon har hon sagt jag till en liten utflykt så jag gläds åt det!
Medveten om att det bara var häromdagen som jag skrev här om en trigger. Redan glömt vad det var. Tur man kan gå tillbaka och läsa :D Men, dessa systembolagsköer rör mig inte i ryggen oavsett vem som skriver om dem eller hur de kommuniceras. Vi som är här vet ju att köerna framförallt beror på ett virus och att Systembolaget tar det på stort allvar. För det mesta verkar köandet gå fort och vad är skillnaden egentligen mellan att köa på gatan för att komma in i butiken eller köa i butiken för att få betala? I vilket fall. Det är så himla skönt att känna att just den butiken inte rör mig i ryggen. Den hör liksom inte till mitt liv längre. När jag storhandlade i veckan slog jag till på en Alkoholfri, 33 cl Nils Oskar till det svindlande priset av 15 kr. Den ska jag dricka till sillen i dag och sen är det faktiskt bra för mig. Vatten ska aldrig underskattas.

Hmm, det var ett väldigt skrivande om systembolagsköer och att de inte rör mig i detta inlägg. Stämmer det verkligen? Nykterheten är sannerligen en process.

Glad midsommar till er alla oavsett om ni väljer att vara nyktra eller inte! Jag vet vad jag väljer och är mycket tacksam för det.

Kramkram!

@Charlie70 Jag hoppas att er utflykt blir toppenbra, nu när flickan har fått välja. Min erfarenhet är att alla drar till skogs på midsommar så utflykter i en storstad blir då riktigt exklusiva för en liten skara. Jag minns att mina föräldrar brukade gå till Liseberg just på midsommar under några år.

Jag har fått för mig att ni bor i Stockholms innerstad. Varför har jag fått för mig det? Ni kanske bor någon helt annanstans, men det är så jag tänker mig dig och dina barn. I en mysig gammal lägenhet med högt i tak, med gångavstånd överallt. Tänk vilka bilder man skapar, man fyller liksom i ”luckorna” här och där med eget hittepå.

Chill midsommarkram 🐘

@Charlie70 Så himla fint det är att läsa ditt inlägg. Så glad för din skull🤗

Har samma känsla som @Andrahalvlek gällande hur du bor. Kanske för att vi har träffats i Stockolm. Fast jag har bilder av hur flera av vännerna här på boendet bor och lever. Har ingen aning om de stämmer men bilderna finns och de är fina💗

Önskar dig tillsammans med din dotter en fin Midsommar🤗

Utflykten fungerade finfint efter ett tag! Jag och värdfolket har övat ett par gånger nu så väldigt samspelta. Flickan var mycket positiv till att åka dit, glad hela färden. Framme: ångest. Vi stod på gatan kanske 30 minuter men med mycket tålamod och fingertoppskänsla gav ångesten vika efter hand. Hemma igen kan jag bara konstatera att vi har paddlat kajak, badat x antal ggr, sovit under bar himmel i vår hängmatta och ätit god mat! Jättetrevligt allting!

Jag är kraftigt snussugen. Endast fantasier och inget som har med verkligheten att göra. Det är det krävande krånglet kring flickan som triggar mig. Min hjärna blir matt av allt tänkande för att hela tiden balansera situationer med henne. Hjärnan blir trött efter ett tag och då vill den gärna få lite uppiggande och just i dessa dagar är det nikotin som är på tapeten tydligen. Förr så tog jag helt utan reflektion en nu prilla bara. Funderade aldrig på varför. Det är lite intressant att göra det faktiskt.

Kram!

@Charlie70 Åh, så glad för er skull ❤️

Min erfarenhet är att det bästa är att åka till samma ställen och göra ungefär samma saker. Ett tag funderade jag på husbil, att ha hemmet med sig liksom. Det är klurigt det där, fingertoppskänslan blir verkligen överhettad. Förstår att din hjärna blev snussugen.

Kram 🐘

PS. Min dotter har hörlurar på sig nästan jämnt. I dem spelar hon Astrid Lindgren, vilket ger henne trygghet. Med hörlurarna distanserar hon sig precis så mycket och lite som hon behöver. Hon hör oftast vad vi säger ändå.

@Charlie70 Det låter riktigt härligt Charlie! Sova under bar himmel också!😍 Det har jag lovat att göra med min dotter. Måste hitta en lösning mot alla knott och mygg dock. Det är extra mycket av den varan här i år av någon anledning. Ligger ni helt skyddade under ett myggnät eller?

Kram

@Charlie70 Så härligt det låter men förstår att det är energikrävande. Minns förra sommaren att du berättade om din hängmatta. Visst heter det ngt speciellt?

Tänker på ditt snussug och om du skulle haft kontakt m en kurator som min. Hon snusar, sist när jag var hos henne så la hon in en påse. Jag tycker att hon är bra och hon får snusa hur mycket hon vill men vi är ju ändå på en beroendemottagning dock inte snusberoende men i alla fall….

Önskar dig en fin vecka💗

Hängmattan kallas oftast för hammock även i Sverige. Den sorten som används för friluftsliv i alla fall. Lite tramsigt egentligen. Varför inte bara säga hängmatta... Men visst den har inbyggt myggnät och det är nog halva nöjet att ligga där under myggnätet, titta upp mot trädtopparna och himlen och le åt de stackars utestängda myggen som kan surra bäst de vill!

Alltså @Varafrisk jag fick mig ett gott skratt när du beskriver din kurator. Egentligen helkul men va tusan, det är ju som du säger, ni befinner er på en beroendemottagning och då borde hon inte skylta med sitt snusberoende. Faktiskt ganska oproffsigt egentligen. Forskningen visar dessutom att det kan finnas en fördel att sluta med både nikotin och alkohol samtidigt. Det kanske kommer någon till henne som vill göra det...

Livet lunkar på. Lyssnar också på sommarpratare. Har i år (igen) ambitionen att lyssna på samtliga sommarpratare. Vet att det inte kommer att bli så när jag börjar jobba igen. Vill också tipsa om en gammal favorit. Den enda som jag lyssnat på om igen säkert tiotalet gånger, nämligen Johan Rabaeus sommarprat från 25 juli 2010. En helt underbart framställd berättelse om hans uppväxt och liv i det unga vuxenlivet. Inte minst delen om livet tillsammans med undulaten Pelle Kanin är väldigt gripande.

Till helgen ska vi åka tåg till en stuga vi aldrig varit i. Jag funderar och planerar en del inför den resan. Har också anlitat privat psykoterapeut två timmar á 900 spänn för att prata igenom min stress för den här typen av aktivitet tillsammans med flickan. Jag vill så gärna att det ska gå bra för henne. Vet ju att när ångesten lagt sig så finns det så mycket hon njuter av. Jag vill ge henne det.

Vi har också hälsat på hennes nya skola. I morse blev jag väckt av att hon pratade om den och längtade dit. Kan nog bli en riktigt hole in one för oss båda. Scenariot: hon får den bastillsyn hon behöver (dvs jag slipper hålla på) och hon trivs med personal och kompisar och kanske till och med lär sig något (säger luttrad mamma efter några år i det svenska skolsystemet), hade ju varit underbart. När saker inte fungerat kring flickan har det varit en tydlig trigger för mitt drickande. Jag utesluter inte att det skulle kunna vara en återfallsrisk så jag ser verkligen fram emot att det ska fungera kring henne nu med allt.

I dag ska jag städa badrummet (trist), göra köttbullar (kul) och jag och flickan ska klippa oss tillsammans (superkul). Hon har fått börja gå hos min dyra frissa som kan klippa ordentligt. Man kan diskutera prioriteringar men jag tycker ändå det är värt det. Dels blir hon på riktigt snygg i håret (känns bra för denna mamman), dels har vi detta som en gemensam aktivitet som numera är injobbad (efter massor av förberedelser som vanligt...).

På fredag har jag samtal med min mattant. Projekt viktnedgång har legat lite på is på det viset att jag arbetar in nya rutiner med mer protein och mycket mindre kolhydrater, men jag har inte orkat vara så hungrig som jag skulle behöva vara för att gå ned i vikt. Vi håller dock kontakten för att det inte ska bli tillbakagång. Det är ändå 6 kg borta. Fortfarande 5 kg kvar till den där magiska BMI-gränsen under 25. Jag kommer att ta dem till hösten. Känner det på mig. Trots allt gläds jag åt min ökade medvetenhet kring kosten och hur jag reagerar på den och att jag inte går upp i vikt. Det tror jag att jag hade gjort utan min kontakt.

Kram!

@Charlie70 skrev:"Den enda som jag lyssnat på om igen säkert tiotalet gånger, nämligen Johan Rabaeus sommarprat från 25 juli 2010."

Tack för tipset!

Glad för er skull att flickan är pepp på nya skolan! Det ska bli spännande att följa er på den resan och jag hoppas innerligt att motgångarna endast blir små gupp på vägen. Motgångar kommer, men man blir en hejare på att hantera dem efterhand som man samlar på sig erfarenhet.

Oftast hjälper det mig att ha noll förväntningar - varken positiva eller negativa. Verkligen låta saken bero tills det är dags och då ha den tydliga utgångspunkten att det blir toppen. Det är vad jag signalerar i ord och kroppsspråk till dottern: Det här går toppenbra! Det som eventuellt uppstår får jag hantera där och då liksom.

Med åren har vi också lärt oss att inte börja förbereda yngsta dottern allt för långt innan. Hennes planeringsskills är överhettade. Att vi ska till Astrid Lindgrens värld fre 30/7 får hon veta först söndagen innan typ, annars tjatar hon ihjäl oss. Hon har ju varit där förut, så hon vet vad det innebär.

Fre 9/7 ska hon till gynekologen 😕 Jag har förberett henne så till vida att hon vet att hon ska till sjukhuset och träffa en läkare som vill undersöka henne. Jag har också nogsamt kontrollerat att det står i hennes journal att hon har en utvecklingsstörning och att hon INTE får undersökas vaginalt. De ska göra UL på hennes äggstockar enbart. Så nu utgår jag från att besöket går toppenbra - och den planerade fikan efteråt är förstås allra viktigast för henne 😉

Kram 🐘

Charlie, vill bara säga att du är en riktig förebild. Speciellt med tanke på att du har gjort dig av med ytterligare ett beroende. 💗 Kanske är det så att det är lite tuffare för oss som inte har någon lindring i det - kanske inte.

Kram

@Charlie70 🧡 Pelle kanin!😘💗

Vad lustigt! Just det sommarpratet är också mitt bästa minne...älskar hans berättelse, så himla fin och rolig 😁
Och jag har själv haft undulat...🐦💙

Önskar er en fin helg i stugan och att din dotter ska få ett fint sommarlov.
Jag förstår ju att det är mycket trix och fix med allsköns känslor 😊
Bra att du tar hjälp av en samtalsterapeut.
Kram 🧡🌷🧡