@Körsbärsblomman Yes! Mindfulness är kanon! Och du tänker helt rätt. Livet ska levas, inte bara överlevas. När vi inte planerar inköp av alkohol, dricker eller är bakfulla så får vi en MASSA tid över. Tid som vi ska fylla med roligheter. Jag kan lova dig att du om några nyktra veckor kommer att ha större tålamod med din barn - bara det är en enorm vinst i nykterheten!

Kram 🐘

Pest eller kolera….
Så känns det just nu, vilket ska man välja?
Mitt nya livsval (att vara nykter) påverkar min man. Han är väldigt glad i öl och nu när det är semester brukar han pimpla väldigt många öl…. Eftersom jag nu valt bort alkoholen då det inte alls fungerar för mig blir det indirekt att även min man skippar alkoholen (vi har inte pratat om detta, men han inser nog hur ostöttande det skulle vara om han gick och drack alkohol under hela semestern). Resultatet blir dock att han är extremt tjurig och vresig. Kort tålamod och allmänt bitter.
Igår tog jag upp att jag tyckte han var tjurig och då blev han arg och hävdade att han inte alls är tjurig (men barnen säger det samma, pappa är så tjurig).

Så vad ska jag göra? Börja pimpla vin (så det blir fritt fram för mannen att pimpla öl) eller genomlida resten av semestern med en tjurig/vresig gubbe?
Jag vill inte alls dricka, men jag vet inte om jag pallar denna tjurighet….

Hej och välkommen,
Att bli nykter är stundtals tufft men att ansvara för hur andra förhåller sig till det är liksom en sak för mycket.
Det är skönt att få sällskap av partner iaf i början, men var och en bestämmer själv.
Hur har du pratat med din man om att du inte dricker?
Heja dig!

Hej,
Vad bra du kämpar! Tror du är inne på rätt spår, mental omställning är viktigt. Att hjärntvätta sig själv med fakta om vad alkohol gör med oss, hur vi lurar oss själva att vi bara kan njuta av livet när vi dricker.. Att se igenom alkoholmyten. Ge din man lite tid tycker jag, han har kanske lite abstinens han jobbar med... Och ge inte upp din nykterhet, kör på dina 100 dagar och läs på mycket och skriv här under tiden så får du se hur du väljer att gå vidare sen..

Jag har varit 100% ärlig med mannen och han vet allt. Jag tror det är precis som du skriver Kennie, att han faktiskt har lite egen abstinens han brottas med, så han får helt enkelt ”tjura” på egen hand. Jag försöker fokusera på annat!

Skrämmande nära blev det igår….
Hade gjort en massa tråkiga sysslor (storhandla, rensa rabatter, tvätta) och när jag var klar flög det så starkt in i mitt huvud, nu är du värd lite bubbel. Så jag gick och la en flaska på kylning och satte mig framför tvn (för att invänta att den skulle bli kall). Slötittade på Södertäljepoliserna (realityprogram om poliserna i Södertälje) och som av ett mirakel kommer ett inslag där de hittar en mamma helt utslagen i sin trapp och hon har barn inne i lägenheten (och ingen annan vuxen finns). Detta högg tag så hårt i mig då det är just den vägen jag är livrädd att ramla in på.
Summan av det hela blev att jag gick och ställde tillbaka bubblet från kylen till vinstället.
Läskigt hur lätt man kan trilla dit.
20:e nyktra dagen påbörjad!

@Körsbärsblomman Sök på intervention på youtube. Ha alltid sådana klipp redo. Tänk ”jag får dricka, men först ska jag kolla på detta”. Det funkar nog som antabus för dig. Alla sätt som funkar är bra - och alla måste hitta sina egna sätt.

Kram 🐘

Nykterhet ”is da shit”.
Somnar ikväll som en lyckligt nykter mamma!!
Eftersom jag är nykter kunde jag rycka ut och hämta äldsta dottern som blivit osams med sin kompis hon skulle sova hos.
Ok, inte kul att hon är osams med sin bästa kompis (men förhoppningsvis blir de sams snart igen) men JAG KUNDE SÄTTA MIG I BILEN OCH KÖRA DIT och finnas som den mamma hon ska kunna förvänta sig.

Livet är bra härligt!

@Körsbärsblomman Sådana nyktra erfarenheter ska du samla på dig som smultron på ett grässtrå. Andaktsfullt ett i taget, varje smultron/minne är värt mycket och helheten är magisk.

Kram 🐘

Varför dricker jag (eller rättare sagt har druckit så mycket och så destruktivt tidigare)?
Tänker att det är viktigt att analysera mig själv och i och med det vara mer vaksam på de tillfällena.
Tror att det någon stans handlar om den duktiga flickan som alltid gjort allt perfekt. Finns nog få människor som träffat mig under hela min uppväxt och mitt vuxna liv (förutom de senaste åren med destruktivt drickande) som kan säga att jag någonsin gjort något fel. Allt har jag alltid gjort med perfektion (kanske för att hoppas att man då kan bli älskad). Topp betyg, välstädat hem, topp jobb…. Jag handlar för sjutton mat felfritt. Mitt i all denna jakt på perfektion behövde jag få släppa på perfektionen genom att bli full. Enda gången jag kan släppa på perfektionen är som sagt när jag dricker.
Så vad behöver jag då jobba med för att i grunden inte ha behovet att bli full?
Försöka banka in i huvudet på mig själv att man inte behöver göra allt perfekt för att bli älskad.
Öva på att göra saker lite ”halvdant” och se att jag överlever (kanske kan jag utmana mig själv att hoppa över städningen en dag).

Svammeltankar, men de sker i alla fall i nyktert tillstånd!

@Körsbärsblomman skrev:"Enda gången jag kan släppa på perfektionen är som sagt när jag dricker."
Hej körsbärsblomman 🌸 jag kan känna igen mig lite i din perfektion. Allt utåt sett måste se bra ut, men hur jag mår har jag nog förträngt många gånger. Jag har tex tyckt att det var fruktansvärt jobbigt att ta hem människor på middag. Då måste allt vara perfekt, det blev så jobbigt att jag till och med ställde in middagar och skylde på sjukdom.
Jag tror någonstans för mig som druckit för mycket, blev kravet ännu högre. Jag kände mig bättre när allt runtomkring såg bra ut iallafall.
Jag tycker att det blivit mycket bättre sedan jag slutade dricka alkohol. Man går igenom
Vad som är viktigt i livet på riktigt.
Någonstans på vägen började de släppa, jag duger som jag är. Tycker folk att jag har stökigt och inte har den bästa maten, så behöver de inte komma.
Det är nästan så jag kan njuta lite, av att ha det lite rörigt när någon kommer. En utmaning som jag lyckas vända till något positivt.
Med nykterheten känner man sig stark, självförtroendet och självkänslan har blivit så mycket bättre. Det är det viktigaste, och då behöver inte allt annat vara så perfekt.
💕sländan

@Arktos Det är just det som blir så tokigt. Man blir helt slut av att jaga perfektion!
Jag är nog den enda människan som tycker att Coronapandemin har varit skönt! För helt plötsligt måste man inte ställa till med fantastiska barnkalas, oförglömliga middagsbjudningar, den årliga skidresan, alla hockeymatcher, den årliga romantiska weekenden med mannen…. Istället har all den pressen försvunnit (för man ska ju vara hemma, inte träffa andra och inte resa i onödan).
Det som jag ännu inte begriper mig på är att då den yttre pressen minskat (jag vet att det egentligen inte finns någon press utan den sitter i mitt huvud) pga Corona, så borde jag ju pustat ut och mått bra? Men nej då… Istället ökar jag alkoholkonsumtionen maximalt….
Kanske borde jag uppsöka någon psykolog som kan förklara för mig hur jag fungerar? Eller är den enkla sanningen att jag sedan lång tid tillbaka har ett beroende och under Coronan har beroendet fått härja fritt?

@Sländan Åh, dit hoppas jag att jag också kan komma. Att slippa känna pressen att allt måste vara perfekt. Känner igen mig i det du skriver om middagsbjudningar.
Just nu övar jag mig på att släppa perfektionen (men det är svårt).
Kram

@Körsbärsblomman skrev:"Jag är nog den enda människan som tycker att Coronapandemin har varit skönt!"

Du är inte ensam om de, jag tycker oxå
Att det varit skönt. Men tyvärr så eskalerade min alkoholkonsumtion, jag började inte dricka flera dagar, utan mera alkohol när jag drack. Jag var så orolig i början när de pratade om att vin exporten skulle stå still, så jag bunkrade upp med massa tetror av vin ” istället för toapapper ” 😂
Jag var i riskzonen i många år men då
började jag tappa taget. Min ena vuxna son som jag umgås med väldigt mycket, började oroa sig.
Nu har jag varit nykter i 8 mån ( förutom en kväll i påskas) och det är det bästa jag gjort. Det kan vara jobbigt i nya situationer som nu i början av min semester.
Vad gör man på en semester utan alkohol, nu när halva semestern gått så har jag hittat mitt nya semesterliv. Underbart att slippa vara bakis, och så mycket tid att göra roliga saker istället för att sitta med ett glas vin och svamla Tim in och Tim ut.
Jag tror att din perfektion och dina tankar kommer lägga sig med tiden. Du bearbetar dig själv hela tiden nu när du är nykter.
💕sländan

@Körsbärsblomman för mig har coronan varit en lättnad. Genom kronisk sjukdom har mitt liv alltid varit knasigt och det har drabbat mig socialt och jag når inte upp till några krav alls samtidigt som jag lider av den röra jag inte kan göra något åt. Dessutom levde jag i ett för mig destruktivt äktenskap. Skilsmässan kom som en befrielse och coronan lättade på prestationskraven. Men det var likadant hos mig, ändå ökade drickandet, som ett slags trots, eller att jag inte kan tillåta mig ha det ok. Till råga på eländet flyttade jag ihop med min mor vid skilsmässan, vilket chockade mina syskon eftersom hon i den processen sålde en attraktiv lägenhet. Det skar sig rejält och jag har lidit av det sedan dess och när jag är full skäller jag på dem under minnesluckan (ja, via sms och email, så det låter inte så mycket och de kan ju blockera om de vill), vilket jag ångrar djupt efteråt. Jag känner mig som en riktig skurk som sårat folk och som inte orkar upp till några förväntningar, och det gynnar inte nykterheten precis. Men jag dricker inte jämt, oftast är jag helt nykter, dricker 8nte en droppe, men super till med ett par veckors mellanrum, en gång hara sådär, rejält, och det går galet fast jag ligger ensam och trycker tyst i mitt rum. Jag förespeglar mig att vissa uppnådda mål ska få mig sluta dricka, men det har inte lyckats hittills. Jag vet inte alls hur det ska gå, men det är bra att läsa era berättelser här.

@Sländan Jag gjorde detsamma när Coronan drog igång. Bunkrade vin 😂😂.
Så skruvat det kan bli alltså.
Grattis till 8 månader nykter!! Hoppas jag också kommer dit!
Det här med semesterlivet som nykter är lite komplicerat tycker jag… vad gör man med all tid? Känns som jag fått oceaner av tid och ork när jag inte är vare sig bakfull eller låter en hel kväll gå åt till att sitta och pimpla vin.
Som tur är så har jag 3 barn att aktivera och en stor gräsmatta med oändligt med tistlar (som jag kan sysselsätta mig med att rensa bort).
Tyvärr går jag och mannen helt i osynk. Han sitter gärna en hel kväll i soffan och pimplar sina öl och är då sliten och trött dagen efter (bakis). Vi har pratat en del om alkoholen och han tycker att det är mitt beslut och ska inte påtvingas någon annan (vilket jag absolut inte vill tvinga på någon annan). Men går det att ha en relation på lång sikt om den ena valt nykterheten och den andra parten lägger så pass stor vikt vid alkoholen (eller rättare sagt låter den ta så pass stor plats)?

Tänk att det skulle komma så mycket andra ”problem” när man väljer ett nyktert liv.

@Arktos det låter inget vidare roligt för dig. Men bra att du hittat hit och kan få pepp och kloka tankar genom forumet.
Har du funderat på vad det är som triggar dig till att supa till?
Jag hejar på dig och hoppas du grejar nykterheten!

@Körsbärsblomman säg till om du hittar någon bra lösning gällande var man gör av all tid 😉

Just nu lägger jag den på att fixa till min lägenhet till skillnad från dig så släppte jag städandet lite för mycket hade ju inte under pandemin var upptagen med att dricka mina öl och tyckte det var rätt skönt att skylla på restriktionerna. Men nu börjar det ta sig där hemma och jag behöver hitta lite annat att pyssla med.

Min semester är jag inte orolig för har behandling 3 ggr i veckan, känns rätt skönt med det stödet även under semestern.