@Körsbärsblomman skrev:"Det här med semesterlivet som nykter är lite komplicerat tycker jag… vad gör man med all tid?"

Jag är väldigt rastlös så sitta still utan alkohol går nästan inte. Jag kan sitta med mobilen en stund eller titta på något väldigt intressant på TV. Jag gör mycket som jag tänkt göra förut, som aldrig blev av pga alkoholen. Som att åka och ta ett kvällsdopp, åker och tittar på gulliga ställen med bilen och upptäcker så mycket fina ställen. Jag är ute med min hund mycket mera nu, då träffar jag alltid på andra hundmänniskor och det blir ofta en rolig pratstund.
Jag och min man har börjat äta ute mera nu när jag kan köra. När vi är på semester på landet måste man ha bil för att ta sig någonstans. Vi åker även till vänner och spontan fikar, det gick ju aldrig förut.
Jag har tur att min man är med på min alkoholfria resa. Han har inga alkohol problem, han kan ta ett par öl sedan är det bra. Nu när jag är nykter så dricker han inte alls så ofta. Han vill följa med mig på lite nya äventyr.
Jag tror att det går att leva ihop och ha olika åsikter om alkohol, men det är klart trist om en sitter och dricker på kvällarna och sedan är bakis. Vi är alla olika, en del kanske inte bryr sig så mycket om vad den andra gör. Då får man nog ha sitt egna liv och göra saker själv eller med andra vänner. Det är jätteviktigt att inte bli uttråkad i början, då är det lätt att bli deppig och börjar dricka igen.
Kan du träna något, hitta en ny hobby?
Om din man ser att du mår bra, och hittar på lite saker själv, så kanske han tillslut följer efter och vill börja leva lite mera tillsammans. Han ser att det går att leva utan alkohol och dessutom må bra.
💕 sländan

@Körsbärsblomman Tack! Jag hoppas kunna bidra här också på något vis. Stressen genom min situation och sjukdom ökar tills jag måste få ledigt, och då köper jag en hela och drar i mig, eftersom tillvaron, måsten och sjukdomen alltid gör sig påmind. Efteråt kommer blandat ångest, ånger och tillförsikt, och jag är liksom resettad. Så gnetar jag på i tillvaron, stressorerna gör sitt och efter cirka två veckor får jag nog igen och det blir en hela. Och så tuggar det på. Jag har ensam ansvar för en gammal mor och tre barn varannan vecka, och hemmet med dess nödvändigheter måste ju fungera, och får eller känner kritik eftersom jag inte når upp till standarden. Får ofta höra ”varför har du inte gjort så och så”, och alla tror det är så lätt att ordna hjälp för det som behövs. Socialt funkar inte att ha svår kronisk sjukdom, och någon relation kan man glömma. Kort sagt får jag hela tiden känna mig som en värdelös idiot, inte att jag har rättigheter eller medkänsla på grund av handikapp. Men jag är envis.

@Arktos Det är bra med envishet, den har tagit mig igenom många svårigheter. Jag tycker det låter som att du är mer kompetent att greja saker än de flesta andra i och med att du just nu har ganska jobbiga förutsättningar!
Kämpa på!

@Sländan Jag brukar att gilla att träna (få massa positiva må bra hormoner), men det knasigaste är att sen jag slutade dricka har jag åkt på någon segdragen förkylning som verkar komma och gå så jag vågar mig inte riktigt på träning än. Men ska försöka ge mig ut och promenera med någon bra pod i lurarna.
Idag ska jag och familjen åka till min brors familjs sommarstuga det hoppas jag blir kul!
Kram

Igår när jag skulle somna kom ångesten som en stor smäll, urk…. Lyckades dock somna efter ett tag, men vaknade efter 1 timme med panik. Gick upp och drack lite vatten och kunde sen somna om.
Vad var detta?
Idag känns det i alla fall bättre!

@Körsbärsblomman usch så hemskt, det låter som panikångest. De hade jag för många år sedan. Det kom så plötsligt och oväntat. Särskilt på kvällarna när hela familjen hade somnat. Jag förstod aldrig varför jag fick de, men jag tror att det var en inre stress som satte igång det.
Jag visste inte då att jag var på väg in väggen. Hoppas att du slipper de igen, det är verkligen fruktansvärt.
💕 sländan

@Sländan Ja, det var inget vidare… Har sluppit det än så länge idag. Däremot så dras jag med en klump i magen över allt som alkoholen ställt till det med (främst för mig själv) men också lite rädsla över hur hjärnan kan tas över av alkohol och hur man kan ”normalisera” knasigheterna som kommer med alkoholen.
Jag vill aldrig dit igen och är överlycklig att jag vaknat upp och påbörjat en förändring.

Har du sluppit panikångest, eller får du fortfarande det?
Kram

Tröttheten som jag inte upplevt tidigare, vart kommer den ifrån?
Igår var en ganska känslomässig dag då ett besök rev upp massa tråkiga minnen från en rätt kass barndom. Idag är jag helt slut (trots 8 timmars sömn). Detta känner jag inte igen från tiden jag bedövade mig med alkohol?
Någon som har något bra svar på varför?

@Körsbärsblomman Tröttheten är jättevanlig. Kroppen och hjärnan behöver lägga energi på att läka, och sannolikt har du en del riktig sömn att ta igen. Man sover inte riktigt när man är onykter, alkoholen funkar mer som en lätt narkos på hjärnan. Hand i hand med tröttheten kommer drömmarna om alkohol. Det är också helt normalt.

Ofta använder vi alkoholen både som startgas och fartdämpare. När vi blir nyktra känner vi tröttheten på ett helt annat sätt. Det är okej, och det går över. Efter tröttheten kommer piggheten, men först behöver du vila och sova mycket. Låta hjärnan jobba på med sitt reparationsarbete i lugn och ro.

Kram 🐘

@Körsbärsblomman skrev:"Har du sluppit panikångest, eller får du fortfarande det?"
Jag fick venlafaxin mot depression och panikångest. Det fungerar väldigt bra, men fruktansvärt svårt att sluta med. Det blir sådana biverkningar så jag har hittills inte lyckas sluta med de. Jag har inga panikångestattacker längre, men jag vet ju inte om det är för att jag medicinerar fortfarande, eller om de har slutat av sig självt.
Någon gång ska jag försöka sluta, men då gäller det att sluta under väldigt långtid och trappa ut jätte lite i taget.
Hjärnan är bra komplicerad, jag hade ingen aning om att hjärnan blir så pass påverkad av alkoholmissbruk. Jag har alltid hört att levern tar skada, det är de folk pratar om.
Det är riktigt läskigt när man börjar förstå hur illa det är för hjärnan. Som tur är så återhämtar sig hjärnan efter en tid, men det krävs mycket arbete.
Jag trodde nog aldrig att det skulle krävas så mycket för att sluta, men det är det värt.
Jag kan nog säga att man har fått ett annat liv, ett liv som känns på riktigt.
💕sländan

@Körsbärsblomman Nej, motgångar ger inte nödvändigtvis styrka. Vissa som får väldiga skador blir revanschsugna och goda människor. Det känner jag inte igen mig i. Hos mig föder motgång bara bitterhet, trötthet och ondska. Jag är envis trots detta, som något medfött, inte som en konsekvens. I grunden handlar väl vår förmåga att hantera motgångar en mix av hur vi är födda och våra erfarenheter. Jag kan inte se min sjukdom som en utmaning, bara något som är jobbigt och svårt att hitta nivån i, både inför sig själv och från andra. Jag brukar säga att jag har fel hjärna i fel kropp. Jag undrar om inte just detta kan vara en orsak till drickande, svårigheter att möta förväntningar, om än vi ställer dem på oss själva eller andra prackar på oss dem. Och att i den processen känner vi oss väldigt hämmade och ensamma.

Vilken skitdag!
Har varit sugen på bubbel sen 10 i morse och det som inte släpper… Hela hjärnan är ockuperad med att hitta på massa bra ursäkter för att få dricka… Det är fredag… du har ju klarat dig i 24 dagar (alltså kan du ju inte vara beroende)… Ett glas spelar ju ingen roll….
Urk, urk vad detta är jobbigt!!

Mm känner igen mig, men för min del hjälpte det att hitta på något att göra så jag fokuserar på annat, men mest påminna mig om varför jag inte ska dricka. Om det inte fungerar så går jag på forumet och då släpper det rätt snabbt…

@Körsbärsblomman skrev:"Hela hjärnan är ockuperad med att hitta på massa bra ursäkter för att få dricka…"
Fy så jobbigt, har du haft kontakt med något beroendecentrum eller vårdcentralen? Jag tänker om du kanske behöver lite hjälp med antabus en kortare tid. Det finns väl något som kan ta bort suget oxå, kommer inte ihåg vad de heter.
Du har kommit så långt nu, så det vore så synd om du lurar dig själv.
Styrkekram 💕sländan

Har nu tagit mig igenom dagen o kvällen utan alkohol! Det har varit en kamp men jag har läst på forumet och tittat på intervention-filmer på youtube (tips från andrahalvlek).
@sländan, jag har lovat mig själv att om jag dricker något under dessa 100 dagar då måste jag kontakta VC och be om hjälp.

Måste även påminna mig om att det må vara jobbigt ibland att vara nykter, men det är 10000 ggr jobbigare med alkoholen i mitt liv eftersom jag inte kan dricka ”normalt” utan att det allt för ofta spårar ur när jag dricker (inte att jag blir dum och elak, utan att jag klantar till det så in i bomben)….

@Körsbärsblomman skrev:"jag har lovat mig själv att om jag dricker något under dessa 100 dagar då måste jag kontakta VC och be om hjälp."

För mig låter det som en väldigt klok plan! Testa att köra på egen hand men ha den där livlinan om något går snett. Jag vet hur tufft det är, men du kommer fixa detta! Det känns som att du tänker precis rätt, vilket ger dig bra förutsättningar för att lyckas.

Idag har suget varit obefintligt!! Och jag har ett sånt där härligt minne att lagra på plussidan. Storhandla en lördagskväll 😊, lugnt och skönt i affären… Alla andra är nog hemma och blandar grogg.
Idag är nykterhet underbart!