Tror att nykterheten gör mig mer observant, på gott och ont…. Insåg precis att mannen druckit upp 44st 50cl starköl på 6 dagar…
Hade jag varit igång och sippat vin hade jag nog inte ens tänkt på det.
Ja, det är hans liv och hans val…
Jag har mitt liv och mina val.

Tänk vad mycket tid man får utan alkohol. Vaknade ganska tidigt och har redan hunnit med både långfrukost och en härlig lång skogspromenad med hunden.
Funderar en del på tacksamhet…. Känns som att hela jag är mer bitter och fokuserad på det negativa i livet när jag har alkoholen i mitt liv. När jag nu är nykter känns det som jag kan vara mer tacksam och fokusera på det i livet som är bra och låta det som är dåligt ta mindre plats…

@Körsbärsblomman hej i värmen☀️ Bra jobbat 💪👊 Vill bara säga att det är helt ok att ta hjälp. Det har jag gjort efter några hopplösa försök själv. Eftersom det mesta är mentalt har all hjälp varit ovärderlig för mig. Har fått verktygen men snickra gör jag själv.
Stort lycka till och jag lovar att hjälp gör livet änmer enklare 🌺

@Maja71 Har funderat lite på mindler. Hörde om det i en podd (Nemo o Hedman).
Men just nu känns det som det pågår en stor process inom mig och jag vet inte i vilken ända jag skulle börja…
Jag tror att det jag behöver är att hitta andra verktyg att hantera livet på än med alkohol, någon stans på vägen har jag liksom tappat kontakten med mig själv… Låter säker helsnurrigt.
Vilken hjälp tog du?

@Körsbärsblomman skrev:"Jag tror att det jag behöver är att hitta andra verktyg att hantera livet på än med alkohol, "
Jag tror att det är jättevanligt att hantera olika känslor med alkohol.
Jag använde alkohol när jag var glad, ledsen, arg, stressad, lycklig. När något skulle firas blev allt dubbelt så roligt för då kunde man dricka oxå. Vid soligt väder vid dåligt väder mm mm alltid dessa ursäkter som kändes helt naturligt för att få dricka.
Nu med 250 dagar utan alkohol, så känns det som de mesta har hittat tillbaka till sin plats från ursprunget. Jag behöver inte något substitut eller annat för att hantera olika känslor. I början var det mycket godsaker, läsk, jag köpte små saker till mig själv för att jag kände mig duktig.
Tyvärr så har det blivit mycket mer godsaker under sommaren, och det märks på vågen. Men hellre de än alkohol, efter semestern ska jag ta tag i de och börja träna igen.
💕 sländan

@Körsbärsblomman Låter inte ett dugg snurrigt. Alkoholen är oftast symtom på något annat som skaver, och som kommer fram i nykterheten. Starka känslor, behov av gränssättning, ta sina egna behov på allvar, stå upp för sina åsikter både på jobbet och hemma, regelbundet planera in tid för vila etc.

Kram 🐘

@Körsbärsblomman
Ta kontakt med beroendecentrum där du bor. Där har jag fått fantastisk hjälp. För mig började allt med att jag satt och googlade och skrev upp mig hos e-stöd. Jag har använt mig av båda delar. Hade nog inte klarat detta utan hjälp. Och våga vara ärlig och sårbar. Du vinner på det.
Men börja med beroendecentrum.
Det är skillnad på att mötas irl istället för online.
Ring imorgon!
Stort lycka till 🌺🤗💝

@Sländan Känner verkligen igen mig i att dricka på känslor… Har även blivit ganska mycket sötsaker denna semester men just nu tar jag hellre lite övervikt än alkohol.
Jag hoppas att jag också kommer dit så småningom där jag inte behöver något substitut.
Jag har bara 1 vecka kvar på semestern och när jag börjar jobba igen så funderar jag på om jag ska köra en period utan socker. Och då tänker jag inte på den avancerade varianten där man måste utesluta socker i maten (ex pasta) utan mer onödigt socker som, fika, chips, godis o läsk.
Om jag klarar av nästa vecka också har jag klarat av hela min semester nykter!!
Känns så skönt att slippa sitta som många andra och oja sig efter semestern att det blivit för många glas alkohol!!

@Körsbärsblomman skrev:"Om jag klarar av nästa vecka också har jag klarat av hela min semester nykter!!"
Precis så tänker jag oxå. På semestern är nog det absolut svåraste perioden att sluta dricka. Väldigt starkt gjort 👍🏻 Jag har många nyktra månader bakom mig innan min första nyktra semester. Men alla helger , högtider och semestrar måste läras om i ett helt nytt tänk. De är inte alltid det lättaste.
Jag tyckte de var lite jobbigt i början på semestern, det kändes lite tråkigt innan jag kom på allt roligt jag kunde göra istället för att sitta och dricka vin.
Det enda jag kan tycka är lite jobbigt är att sitta still länge och bara prata, särskilt när de andra dricker. Nu har jag ADHD så det ligger mycket i de, jag självmedicinerade nog en del med alkohol.
Jag får se om jag ska prova att medicinera i höst, jag är så extremt rastlös.
Idag ska jag iallafall på middag hos en bekant som har sjötomt. Då kan jag ta med min sup och paddla lite om det känns för jobbigt.
💕 sländan

@Sländan
Intressant det du skriver om att sitta och prata. Nu har jag inte någon diagnos, men det är sååå trist att sitta och gagga länge. Det var min paradgren tidigare 🤣
Hur hanterar du och ni andra just de där situationerna?
Maja
☀️💝

För mig är känslorna olika beroende på tillstånd. Nykter är jag både glad, arg och bitter, dock sällan utlevande arg. Jag har orsak till svåra känslor som svårt sjuk och misshandlad av vården och myndigheterna. Under den medvetna delen av supandet blir jag harmonisk och bekymmersfri, men när minnet försvinner hittar jag spår av bitter-elakhet efteråt när minnet kommer tillbaka. Minnesförlusten är kort men förödande socialt. Ofta innehåller de korn av sanning men som jag borde hållit käften om eftersom de sårar folk. Jag vill vara helt alkoholfri eftersom jag inte har kontroll över supandet och är orolig över hälsoeffekterna.

@Maja71 jag har en hund som tur är, så ikväll när vi var bortbjudna på middag och det pratades väldigt länge enligt mig, så tog jag en promenad med min hund.
Jag är öppen med min diagnos, så jag kan säga hur det är. Jag kan inte sitta still Tim ut och Tim in. När jag drack vin gick det hur bra som helst 🤪
Jag tror att man får införa lite mera aktiviteter när man träffas, men dom som dricker är inte lika intresserade av de tyvärr. Man får tvinga dom till bad, kubb mm 😜😂
💕sländan

@Sländan Har också insett att sitta still och ”fyllegagga” inte alls fungerar längre… Så tråkigt och jag upplever att folk blir ganska enformiga och självcentrerade (alt perfekta problemlösare) när promillehalten stiger. Som tur för min del så har vi tre barn som jag kan sysselsätta mig med och om jag redan har nattat dem så kan man alltid ta itu med disken eller plocka lite.

@Arktos Jag tror att många av oss här inne har olika anledningar att hålla sig till nykterhet (alternativt minska på drickandet).
För min del finns det många ”mindre orsaker” (som att det förstör träningen, man går upp i vikt, jag får världens värsta dagen efter ångest även om jag inte gjort något knas på fyllan, jag vill att mina barn ska kunna bli nattade varje kväll utan vinlukt osv…) men den största och viktigaste orsaken är att jag INTE vill bli som min mamma!

Läste ett bra citat som fastnade i mig och som jag ska försöka komma ihåg i framtiden.
”Om du går igenom en tuff tid, kom då ihåg… Att gå tillbaka till det som bröt ner dig kommer aldrig göra dig hel.”