@TappadIgen Tack! Jag har ju bestämt mig för 100 nyktra dagar. Längre än så har jag inte vågat tänka. Jag började ju min semester med att sluta dricka alkohol och nästa vecka börjar jag jobba (och ekorrhjulet drar igång). Att vara nykter på semestern har sina utmaningar och jag tror att vara nykter när ”oxveckorna” drar igång har helt andra utmaningar.
Jag försöker mest förhålla mig neutral och med en viss distans och nyfikenhet till när alkoholsuget sätter igång.
Som i förrgår betalade jag räkningar (vilket är riktigt tråkigt), instinktivt ville jag ta ett glas vin som belöning. Istället för att lägga så mycket energi på huruvida jag skulle dricka eller inte, noterade jag bara, aha betala räkningar triggar alkoholsuget, då vet jag det.

Jag tänker att hösten kommer bli spännande. Framför allt hoppas jag på mer ork och mindre ångest nu när alkoholen är parkerad 😊

@Körsbärsblomman skrev:"Istället för att lägga så mycket energi på huruvida jag skulle dricka eller inte, noterade jag bara, aha betala räkningar triggar alkoholsuget, då vet jag det."

Precis den där metoden har jag upptäckt fungerar så himla bra på så många saker, inte bara just på alkoholsug utan det allra mesta här i livet. Vi styrs så mycket av impulser som triggas av olika saker. Jag använder själv den här metoden för att undvika att hamna i en negativ mental spiral. När jag har en dålig dag t.ex och flera saker som går emot så lutar jag mig tillbaka och noterar de tankar jag har men väljer att inte agera på dem.

Det är inte alltid det fungerar tyvärr, men jag tror ändå att du har en väldigt bra metod där och du har tänkt igenom hur du vill ha det framåt, vilket är viktigt för att det ska fungera. Det här ska nog gå bra för dig!

Funderar en hel del på alkoholens plats i samhället… Att den är så självklar i allas ögon och i nästan alla tillfällen. Samtidigt så är det så tabu och skambelagt att inte kunna hantera den.
Jag har under denna semester vara på en hel del middagar/sammankomster där alkohol funnits. Har testat de mesta ursäkterna (äter medicin, har jour, ska skjutsa dottern ikväll) och de godtas men den enda gången när jag bara tackade nej blev det ett väldans trugande…. Ska du inte ha ett litet glas ialla fall.
Tror det kan vara så att om jag ”frivilligt” avstår så väcker det kanske jobbiga tankar hos andra om att de nog också borde avstå (då de har ett riskmissbruk).
Jag blir i alla fall mer och mer övertygad för varje dag som går att alkoholen inte får plats i mitt liv. Jag har inte tid för all ångest, misär och bakfylla den medför!
Och by the way…. Jag har inte IBS (som jag trott i flera år), jag har bara hinkat alldeles för mycket vin för vad min mage kunde klara av.
Nu ska jag landa i tv-soffan och mentalt förbereda mig för jobb imorgon.

@Körsbärsblomman Om du känner dig redo så kan du börja säga typ: Jag tog en vit månad för att jag märkte att jag mådde inte bra av alkohol. Nu mår jag så himla bra av att inte dricka alls så jag kör vidare tillsvidare. Då slutar folk tjata om att du ska dricka+ att din stolthet och ditt självförtroende ökar mer och mer. Man ska vara stolt för att man har klarat av att vara utan alkohol, och inte skämmas ett dugg. 😎

Jag vet att hjärnan lätt glömmer dåliga saker och med tiden är det lätt att skönmåla minnen. Funderar därför om jag skulle sätta mig och lista alla dåliga saker som skett när jag druckit alkohol? Som jag kan plocka fram i framtiden (när hjärnan kanske försöker luras och låta mig tro att jag skulle kunna dricka igen).
Är det någon av er andra som gjort en sån lista?

@Körsbärsblomman Superbra idé! När alkoholdjävulen viskar i ditt öra ”ett glas funkar nog” kan du drämma hen i skallen med en färdig lista över fyllesynder. Ryt ”NEJ” direkt, börja INTE förhandla.

Gör en lista över positiva saker med nykterheten också! Fyll på den listan efterhand som tiden går. Att lyfta varje liten nykter fördel till skyarna är en bra strategi.

Kram 🐘

@Körsbärsblomman Låter som en kanon bra ide.
Jag har som uppgift i min behandling att göra en alkohol kartläggning/historia.
Där delar man upp det i 5 års intervaller med vad man druckit och ungefär hur mycket det är rätt svårt att komma ihåg hur mycket man drack när man var ung men på ett ungefär, men det intressanta är väl viktiga negativa konsekvenser det har fått under årens lopp. Det är en uppgift som jag kommer ta fram och titta på när suget kommer.

Har skummat igenom din tråd! Ser att du börjar reflektera och analysera situationer, tror det är nyckeln till framgång faktiskt! Ska börja göra så jag med, ska låta den här första tiden gå först.

@Körsbärsblomman skrev:"Är det någon av er andra som gjort en sån lista?"
Jag har gjort både positiva och negativa listor. Det roliga är att den positiva listan slutar inte att fyllas på.
Jag kan även nu efter 8 månader nykter fylla på fler och fler saker som händer på vägen.
💕kram

Något har hänt…. Min känsla kopplat till drickande har ändrats totalt. Jag vill inte dricka! Tanken att ta ett glas vin ger samma avsmak som att jag skulle ta en slurk bensin på macken när jag tankar. Jag fullkomligt älskar att lägga mig nykter och vakna nykter, ha full koll på vad jag gör och alltid kunna rycka in när barnen behöver mig. Ångesten är som bortblåst och ett lugn har lagt sig. Vem vet hur länge denna känsla håller i sig? Hur som helst njuter jag i den så länge den varar.
Nu till det jobbiga… jag är en riktig people pleaser…. Och varje gång vi är iväg hos folk (vilket blivit ganska mycket på sista tiden) så står alltid fruarna där laddade med två glas (till mig och sig själva) redo för en mysig kväll då vi ska dricka bubbel/vin. När jag sen säger nej tack, jag kör alkoholfritt så ser man hur ”ledsna” de liksom blir. Det blir bättre under kvällen, men just den där besvikelsen i deras ansikten tycker jag är så jädrans jobbig…
I morgon ska vi bort igen och frun i familjen messade en bild förut på en flaska bubbel med texten: Åh, vad mysigt vi ska ha imorgon, har längtat så att dricka bubbel med dig….
Jag går snart under av att göra folk besvikna….
Suck 🥺

@Körsbärsblomman skrev:"Min känsla kopplat till drickande har ändrats totalt. Jag vill inte dricka! Tanken att ta ett glas vin ger samma avsmak som att jag skulle ta en slurk bensin på macken när jag tankar. "

Bam! Där satt den. Precis den växlingen i tankesätt är så viktig för att nykterheten ska kännas som en gåva mer än en förbannelse nästan.

Apropå den besvikelse ditt umgänge upplever så är det deras problem. Du har tagit tag i ditt problem. Det är lätt att säga, jag vet, men det är enda sättet att hantera det. Du är inte ansvarig för deras besvikelse. Om du vill mildra ”chocken” lite kan du ju svara på smset att du inte tänker dricka alkohol imorgon. Skyll på vit månad eller hälsosatsning.

Tids nog blir du mer bekväm med att prata om det. Det första halvåret kände jag mig obekväm att prata om det i vissa sammanhang. Då skyllde jag på bilkörning. Sen cirka ett halvår tillbaka tar jag alla chanser att prata om det ifall folk undrar. Folk vänjer sig. De brukar numer köpa alkoholfritt alternativ till mig helt automatiskt. Så gör fina vänner ❤️

Det bästa sättet är att visa sina vänner att man kan ha precis lika roligt utan alkohol!

Kram 🐘

@Andrahalvlek
Tack för pepp!
Du har så rätt i att det är deras problem. Tyvärr har jag sedan jag föddes blivit skevt inpräntad med att andras känslor är mitt ansvar. Bonusen med nykterheten är att jag får möjlighet att faktiskt jobba med andra delar av mig själv (som att jag inte måste ta ansvar för andras känslor hela tiden) och utvecklas till en bättre person.
Ikväll ska jag ha med dina ord i bakhuvudet (det är deras problem). Sen är det säkert som du säger att när andra vant sig vid att jag inte dricker så är det inget bekymmer längre.
Kram 💕