@Torn tack! Jag har bestämt mig på riktigt nu, det känns i hjärtat på nåt sätt. Annorlunda än tidigare. Har även insett att det är dumt att försöka klara allt själv, så har gått på några AA möten online. Framåt hösten tänker jag mig att ta en sponsor och gå de 12 stegen. Planerar även in att prata med barnen veckan som kommer, för att markera både för mig själv och familjen att det är stopp nu.
Har t om börjat "delegera" mer saker till min man - vilket är rätt svårt när man är lite av ett kontrollfreak 😂.

Kram 🌺

@Torn Självklart är hundar så smarta! Du och hunden var de smartaste igår kväll 😉 Kan berätta en anekdot om min älskade pudelpojke. När min yngsta dotter skulle komma till mig varannan söndag för några år sedan så satt han framför ytterdörren och väntade på henne en timme innan hon kom. Varje gång. Hur han visste kan jag omöjligt svara på. Kanske läste han av mina sysslor? Kanske hade han telepatisk förmåga? Att han visste när jag skulle komma hem från jobbet var en sak, det gjorde jag ju varje dag, men hur han kunde pinpointa varannan söndag så där övergår mitt förstånd. Tiden hon kom varierade dessutom, men en timme innan hon kom gick han ut i hallen och satte sig och tittade på ytterdörren, även om tiden skiljde. Creepy.

Kram 🐘

@Torn ja tänk så olockande den typen av tillställningar är nuförtiden. Förr gick man ju och längtade hela veckan efter att få sitta där timme ut och timme in och snacka. Märkligt som man kan ändras så totalt!

Kram!

@Andrahalvlek skrev:"men hur han kunde pinpointa varannan söndag så där övergår mitt förstånd"
Ja, uppenbarligen så har hundar ( och även andra djur) ett sjätte sinne på något sätt. Det är fascinerande! Ta en sådan sak som en simpel lax tex. Efter att ha tillbringat 2-4 år i vattnen runt Grönland så återvänder den för att fortplanta sig på exakt samma plats som den föddes på, tusentals kilometer bort, Hit till Säveån i Göteborg tex. Hade du inte planer på att skaffa en ny hund förresten? När då, i så fall?

Kram

Vi har två hundar. Min man tar mestadels morgonpromenader, efter jag åkt till jobbet. De sover djupt under mina tidiga mornar. Utom de dagar maken jobbar borta. Jag gör exakt samma sak, samma rutiner. Ändå står de där i hallen o är redo att gå ut-tidigt- innan jag åker till jobbet. Visserligen har ju maken inte sovit hemma då, men jag blir ändå förvånad hur de vet att just den morgonen är han inte hemma. Eller så är det så enkelt att de inte känner hans lukt🤪
Hundar är jättemysigt, men kan ju inte annat än att hålla med om att man blir bunden...

Jag har aldrig haft en hund i hela mitt liv. Länge var jag rädd för dem, eftersom jag hade blivit biten av ett par st. Fick skylla mig själv eftersom jag hade kastat sten på dem.😬 ( var ca 12 år gammal då) Numera är det väl just bundenheten som gör att vi avstår från att skaffa en. Men jäklar vad smarta djur de är!

Ja djur är otroligt smarta många gånger..Min lilla hund bär alltid fram en toffla eller sko till gäster, för att välkomna..Igår kväll var sonen borta..Då hämtade hunden hans skor och lade sig på dom, med huvudet..Troligen för att hon saknade honom..Den lilla har jag med mig på kantarell-plockning..I år har det inte varit så mycket.Men förra året gick hon i skogen och nosade, sen lade hon sig..Mycket riktigt hittade jag kantareller där..Hon är självlärd. 😁😁🍄

@Torn skrev:"Jag blev imponerad, är hundar verkligen så smarta!?"
Japp, hundar är väldigt smarta och människas bästa vän, enligt mig iallafall.
Jag har haft hund hela livet. Både stora och små. Men visst blir man bunden, men jag har tur som har släktingar med hundar i närheten. Så det är aldrig problem att lösa hundvakt.
Jag kan nog säga att förutom min vuxna son, som tyckte att jag skulle sluta med alkohol så blev även hans blivande valp en bidragande orsak till nykterheten.
Eftersom jag skulle ha hans valp när han jobbar kvällar och helger, så ville jag vara en nykter hundvakt. Jag vet hur känsliga djur är för förändringar i människors beteende när de druckit alkohol.
Jag tackade min son idag, för att han sa ärligt till mig att sluta med alkoholen innan det går utför. Det är precis 9 månader sedan idag 👍🏻 och hans lilla valp har blivit stor och är så mysig ❤️🐕
💕 sländan

@miss lyckad, @Varafrisk och @Sländan.😍 Helt otroligt fantastiskt! Det är nästan så jag känner för att skaffa en hund, bara för att få uppleva mera sådant själv.

Jaha, nu har det blivit en ”hundtråd” här hos mig också.😂 Det gör inget, jag läser mer än gärna om sådana här häftiga erfarenheter.

Kram

Torn din hund får bli en fiske-hund..Sitter med i båten, och hejar på..🐶Det allra bästa med hund är motionen..Klart att det går att ta korta rundor också..Men i fint väder, är det underbart att gå i skogen, och insupa dofterna av björkar, tallar och andra fina dofter..Ljuset är finare i skogen också..Klart att det är bundet..Men har man nätverk som gärna passar hunden ibland, så funkar det fint..Jag bor ju på landsbygd, och tjuvar passar sig nog om en hund börjar skälla, tror jag..Ja hundtråden, kanske passar bättre än klimakteriet-och mello-tråd..😁😁..Nädå, intressanta ämnen är kul att diskutera..🍃..Jag jobbade med stenen, så mina fingrar har blivit lite skinnflådda..Läknade på Öland, men blev lite såriga igen..Tänkte mig för när jag jobbade, eftersom du varnat mig..Slog ändå ihop 2 stenar för att rätta till en tredje..😬..Lillfingret i kläm. Men det är snart läkt.

@miss lyckad Det kanske inte hade varit så dumt med en fiske- hund. 🧐 Det finns ju hundar som kan dofta sig fram och hitta lik som ligger under vattenytan. Så det borde gå att lära dem att söka upp stora levande fiskar också. Det finns ju redan jakthundar tex.😅 Ja stenar är luriga grejer som du märker, bra att du tänker dig för.🥰

I dag regnar det som sjutton här och jag sitter och grubblar lite på hur skrämmande snabbt den globala uppvärmningen framskrider. Jag känner att jag måste levla upp mitt miljötänk en del. Många tänker ju att det inte spelar någon roll vad man gör själv, när tex kineserna är mycket värre. Men det tänket tycker jag är ” hål i huvudet”. Jag vill vara en som bryr sig och gör något åt saken.

Jag har en hel del idéer, nu måste jag bara se till att komma till skott! 💪

Ha det fint. 🤗

@Torn Spännande! Vi vill höra dina idéer 😍 Låt oss göra din tråd till en miljötänktråd! Jag håller med om att ALLA måste bidra, dra vårt strå till stacken. Vi måste alla gräva där vi står.

Jag tänker börja åka kollektivt igen, från oktober kanske. Gillar att åka buss och det brukar inte vara fullproppat.

Kram 🐘

@Torn

Mina bidrag till miljön:
Jag äter inte kött sedan 1998, men jag är inte vegetarian.
Jag äger inte en bil sedan 10 år tillbaka. Åker kollektivt när jag måste och går resten. Den här veckan t.ex kommer jag förmodligen inte nyttja något fortskaffningsmedel överhuvudtaget. Jag kommer ha hunnit handla både på Willys, ICA och City Gross innan veckans slut men till fots, som vanligt.
Jag använder saker länge, t.ex kläder. På semestern berättade någon "Kolla på hans byxor. De är 10 år gamla" och då kom jag på att hela min utsstyrsel den dagen var köpt i det utomeuropeiska land jag bodde i tidigare, vilket betyder att de måste ha inhandlats 2009 eller före och en stor del av min garderob är nog därifrån.
Jag äter inte norsk odlad lax, alltså i princip ingen köpelax då.
Jag källsorterar sopor relativt pedantiskt.

Sen finns det nog ganska mycket jag kan förbättra, men jag är i grund och botten en pragmatiker. För att överhuvudtaget leva ett liv kommer jag att nyttja de resurser jorden har. Det går ju liksom inte att komma ifrån, men jag kan försöka utifrån de förutsättningar jag har att inte förbruka resurserna på onödiga saker, men då kommer vi ju återigen på det där med subjektiva vs objektiva frågor. Vad som är onödigt har förvisso en objektiv komponent någonstans där men är ändå till stor del subjektivt.

Lika mycket för klimatfrågan som för Covidrestriktioner som har varit är frågan "Vad är en nödvändig resa?" relevant. Är det nödvändigt att åka och handla medicin? Är det nödvändigt att åka och hälsa på en avlägsen, i geografisk mening, släkting? Är det nödvändigt att åka på solsemester utomlands? Jag reser ju en del med jobbet, även om det drastiskt har minskat på senare tid. Vilka resor är nödvändiga där? Om man ska se till hur människor i Sverige agerade så tycks de ha funnits många individuella tolkningar på vad som är nödvändigt. Även de styrande tycks ha haft en ganska liberal tolkning på vad som är nödvändigt om man ser till deras eget beteende under pandemin.

Vad var det vi diskuterade nu igen?

@TappadIgen Jäklar! Du är ju helt grym! Där ligger jag minst sagt i lä.😅 Fasen, jag skulle vilja skriva massor här nu, men är på jobbet och måste nog jobba lite.😂 En sak hinner jag nämna nu. Solpaneler på taket ska jag fixa. Målet är att bli helt klimatneutral, och sedan klimatpositiv. Med det är du ju redan med råge!

Återkommer.

@TappadIgen Wow! Vilken klimathjälte vi har här hos oss 🤩 Mina insatser är betydligt blygsammare, där återbruk nog är min största insats. Handlar begagnat, skänker saker till röda korset. Åka kollektivt till jobbet ska jag påbörja igen snart. Sopsortera är självklart och jag väljer gärna lokalproducerat och tänker alltid på emballagefrågan när jag handlar. Ju mindre emballage desto bättre. Jag reser i princip inte utomlands, har gjort det en handfull gånger på alla år. Flyga till Stockholm är bekvämt, men nu dissar jag hellre Stockholmsresorna helt. Funderar dock på att testa Snälltåget någon gång.

Saker jag funderar på att göra:
Nästa bil blir en hybridbil eller elbil och åka kollektivt till jobbet ska bli det nya normala.
Köpstopp på kläder ett år. Fixar jag det? Jag handlar billigt men har redan för mycket.
Äta mer vegetariskt, minst två gånger per vecka.
Laga mat själv så jag slipper köpa mat i olika emballage (så mycket olika plastförpackningar det finns)

Jag kan säkert komma på ännu mer, men jag börjar där.

Kram 🐘

God morgon i klimattråden 😊
Bra @tappadigen och @andrahalvlek-inspirerande och ger nya tankar.
Jag försöker tänka på att vardagen ska vara så klimatsnål som möjligt , den största vinsten är väl att vi skaffat elbil, men det är ju dyrt för de allra flesta (denna genom min mans företag)
Åker aldrig bil i stan dock. Köper allt begagnat- möbler, kläder (undantag underkläder och sånt)
Men att som vi ha två bostäder att värma upp är det sämsta när jag gör såna där miljö-kollar. Resa med flyg har minskat dramatiskt- och kommer nog fortsätta vara max 1 ggr/år.
Alla kan göra något men politiker kan göra mest- hoppas på en valrörelse som handlar om dessa frågor istället för Rut och rot.
Kram och ha en fin dag!

Ni är ju redan väldigt miljömedvetna, härligt!😍 Jag har alltid brytt mig mycket om miljön, men fokus har mest varit på vattenmiljön med tanke på gifter, övergödning mm. Lite självisk för det har ju berott på att jag gillar att fiska. Men mitt fiskeintresse gör även att jag ser vad som håller på att hända nu. Att hela klimatet håller på att förändras, och det snabbt som sjutton!Kallvattensarter försvinner och medelhavsarter kommer hit i stället. Vädret förändras dramatiskt. Det har jag sett tydligt i många år nu. Nu efter värmen, skyfallen och bränderna nere i Europa så börjar nog fler och fler fatta vad som väntar. Och att vi måste stoppa utsläppen av växthusgaserna NU.

Och jag tänker levla upp mitt bidrag ordentligt. Kläder köper jag väldigt sällan, återvinning är jag noga med, men i övrigt har jag varit för lat och bekväm. Nu när min nykterhet är stabil, är det dax att tänka på andra. Nämligen människans fortsatta existens. Så kortfattat ser min plan ut på följande sett.

1. Installera solpaneler på taket. Elpriset kommer garanterat skjuta i höjden framöver, så det kommer jag spara mycket pengar på.

2. Anlägga ett stort trädgårdsland, så vi blir nästintill självförsörjande på rotfrukter, lök mm. Även ett växthus, för gurka, tomater mm. Överskott skänks till släkt och vänner.

3. Nästa bil blir en elbil+ bara ha en bil ( har två nu)

4. Ta vara på mycket mer av matfisken jag får, och även försörja vänner och släkt med fisk.

5. Ta besparingarna jag får från allt detta och sponsra miljöprojekt, typ nyplantering av träd världen över mm.

6. Skärpa till allt övrigt, typ aldrig åka på flygresor, äta mindre kött, inte slänga mat, bara ha ledlampor, spara på varmvattnet mm mm.

Det kommer att bli en utmaning, men samtidigt kul tror jag. 😃

Ha det gött!